Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η Βέρντερ των φιλάθλων

Δεδομένο 1: Το γκολ είναι το ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου.
Δεδομένο 2: Η Βέρντερ σκοράρει τα τελευταία πέντε χρόνια με ασταμάτητους ρυθμούς.
Συμπέρασμα: Είναι πολύ δύσκολο για έναν ποδοσφαιρόφιλο να μη συμπαθεί την ομάδα της Βρέμης.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2006, στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων του Champions League, η Βέρντερ ταξίδευε στην Βαρκελώνη με δυο βαθμούς παραπάνω από τη Μπαρτσελόνα. Χρειαζόταν απλά μια εξαιρετική άμυνα και μια ισοπαλία για να αφήσει εκτός τους πρωταθλητές της προηγούμενης χρονιάς. Οι Γερμανοί κατέβηκαν στο ματς χωρίς να αλλάξουν καθόλου το στυλ τους, προσπαθώντας να παίξουν ανοιχτά από την αρχή. Στο 18ο λεπτό το σκορ ήταν ήδη 2-0 υπέρ των Καταλανών.

Η Βέρντερ του Τόμας Σάαφ, που μέχρι το 2003 ήταν γνωστή στην Ευρώπη χάρη σε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε το 1992, δεν ξέρει να αμύνεται. Ζει σε ενα δικό της σύμπαν, ουτοπικό ποδοσφαιρικά, στο οποίο η χαβαλετζίδικη πρόταση “θα δεχτεί 4 και θα προσπαθήσει να βάλει 5” έχει μια κάποια ρεαλιστική αξία. Μέσα σε πέντε σεζόν, από τη χρονιά δηλαδή που η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και ξεκίνησε τις συνεχείς παρουσίες στο Champions League, οι Γερμανοί της Βρέμης έχουν καταφέρει να γίνουν συνώνυμοι των εννοιών ‘γκολ’, ‘θέαμα’ και ‘όβερ’.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Τέσσερις από τις πέντε αυτές χρονιές πρώτη στην κατάταξη των ομάδων με τα περισσότερα γκολ, μ’ενα μέσο όρο της τάξης των 75 γκολ ανά χρονιά στη Μπουντεσλίγκα, δηλαδή 2,2 γκολ ανα παιχνίδι. Αν το νούμερο αυτό συγκριθεί με τα νούμερα άλλων μεγαθηρίων, που έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ, καλύτερους παίκτες και βαριά φανέλα (Μπαρσελόνα: 1,94 γκολ, Ρεαλ: 1,91 γκολ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 1,87 γκολ, Άρσεναλ: 1,92 γκολ), τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον άθλο της ομάδας του Σάαφ, που μπορεί να αλλάζει παίκτες κάθε χρόνο αλλά κρατάει γερά μέσα της τη φιλοσοφία του επιθετικού ποδοσφαίρου που αναπτύσσει διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Σε μια εποχή που τα παιχνίδια του Ιταλικού πρωταθλήματος έχουν μ.ο. 2,3 γκολ, του Ισπανικού 2,49 και του Ελληνικού μέσο όρο μικρότερο του 2 η Βέρντερ αξίζει σίγουρα ένα χειροκρότημα για την προσήλωση της σε μια φιλοσοφία ποδοσφαίρου, που πολλές φορές δεν φέρνει τα σωστά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δημιουργεί φίλους και όμορφες στιγμές μπροστά στην τηλεόραση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, της φιλοσοφίας αυτής μπορεί να βρει κάποιος άφθονα και στην πορεία της Βέρντερ στη φετινή Μπουντεσλίγκα, στην οποία αν και βρίσκεται στην μέση του βαθμολογικού πίνακα, είναι πάλι πρώτη στον πίνακα των ομάδων με τα περισσότερα γκολ! Μια ομάδα ικανή να διασύρει τη μια εβδομάδα την Μπάγερν, σκοράροντας πέντε φορές μέσα στο Μόναχο, και λίγες εβδομάδες μετά να δεχτεί για πλάκα τέσσερα γκολ από τη Στουγκάρδη. Ή ακόμα χειρότερα και πιο πρόσφατα (το Σάββατο που μας πέρασε, στο ματς με τη Ντόρτμουντ), μια ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ στο 87ο λεπτό, με 1-2, καταφέρνει να γυρίσει το παιχνίδι με δυο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά κι όμως δέχεται την ισοφάριση στην τελευταία φάση του αγώνα! Αυτή ακριβώς είναι η Βέρντερ Βρέμης που ξέρουμε και συμπαθούμε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Champions League, βιντεοθεραπεία, Γερμανικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πιο γλυκό αριστερό

  Στην Ελλάδα του παραδοσιακά μέτριου ποδοσφαίρου έχουμε χορτάσει χαλκέντερα φουλ μπακ, φιλότιμα αμυντικά χαφ, σκληροτράχηλα σέντερ μπακ και γενικά παίκτες χαμηλής τεχνικής κατάρτισης. Όταν λοιπόν βλέπουμε έναν πραγματικά ξεχωριστό παίκτη κάθε δεκαετία (στην καλύτερη) ή εικοσαετία (στη χειρότερη) είναι λόγος να τον θυμόμαστε την ημέρα που έχει γενέθλια. Ένας τέτοιος παίκτης ήταν ο Βασίλης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φρανκ Ριμπερί: Ο “Σημαδεμένος” της Μπάγερν

“Πόσα θέλετε για τον Ριμπερί;” Στο γραφείο του Ούλι Χένες επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρισκόταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο βοηθός του και ένας μεταφραστής. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα σκέψης, ο γενικός διευθυντής της Μπάγερν μίλησε. “Έχεις ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί πρόχειρο;” “Ναι” απάντησε ο πρόεδρος της Ρεάλ. “Ωραία. Γράψε τότε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *