Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω…


Επειδή εδώ και αρκετό καιρό έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη συζήτηση στο sombrero και αλλού σχετικά με το τι είναι ο φετινός ΠΑΟΚ, αδικημένος, ανίκανος και τα δύο ή κάτι άλλο, θα επιχειρήσω σήμερα να πω την γνώμη μου κρατώντας σχετικές αποστάσεις απ αυτή την φιλολογία και καταθέτοντας μια άποψη λίγο διαφορετική απ τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα.
Ας ξεκινήσουμε από κάτι αδιαμφισβήτητο: ο ΠΑΟΚ είναι ο δευτεραθλητής της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Και επειδή σ ένα πρωτάθλημα δεν κρίνεται η θέση σου απ το αν κέρδισες όλους τους από κάτω σου αλλά από την διάρκεια και την συνολική σου συνέπεια, ο ΠΑΟΚ δικαιότατα βγήκε δεύτερος στην super league. Δεν μου λέει τίποτα αν δεν κέρδισε κανένα ντέρμπυ, το πρωτάθλημα δεν έχει 4 ομάδες αλλά πολύ περισσότερες.
Από άποψη υλικού τώρα, ο ΠΑΟΚ κατά την γνώμη μου δεν υπερτερεί όλων των ομάδων που βρέθηκαν από κάτω του στην βαθμολογία. Ισως κάποιοι παίκτες του να έχουν υπερεκτιμηθεί απ τους οπαδούς της ομάδας λόγω αποτελεσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ατομικά υπερέχουν του συνόλου των παικτών της ΑΕΚ ή του Παναθηναϊκού για παράδειγμα.
Εδώ όμως έρχονται να προστεθούν κάποιοι άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τη θέση μιάς ομάδας στο πρωτάθλημα όπως είναι το κίνητρο, η ομαδική δουλειά και η έδρα.
Ας αφήσουμε τα δύο τελευταία στα οποία έτσι κι αλλοιώς ο ΠΑΟΚ παίρνει καλό βαθμό και ας επικεντρωθούμε στο πρώτο: το κίνητρο.
Ποιος αλήθεια είχε το μεγαλύτερο κίνητρο να βγει δεύτερος στο πρωτάθλημα; Η ΑΕΚ, «ηθική» πρωταθλήτρια της περσινής χρονιάς δεν μπορεί παρά λογικά φέτος να είχε στόχο ξανά την πρώτη θέση.
Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός του υψηλού μπάτζετ και των συνεχόμενων «καρπαζιών» απ τον αιώνιο αντίπαλο, ασφαλώς δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο απ το πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ όμως, που πέρυσι ολοκλήρωσε μια απ τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας του δεν θα μπορούσε παρά να βλέπει σαν «ταβάνι» την δεύτερη θέση.
Οσο οι άλλοι δύο ξενέρωναν γιατί απομακρύνονταν απ το ρετιρέ της βαθμολογίας, τόσο ο ΠΑΟΚ «φτιαχνόταν» γιατί τους κόντραρε και τους περνούσε.
Για τον ΠΑΟΚ η φετινή χρονιά είναι αναμφίβολα επιτυχημένη ό,τι κι αν συμβαίνει στα play offs.
Για τον ένα εκ των άλλων δύο θα είναι απλώς σωμένη με την έξοδο στο Champions League αλλά σε καμιά περίπτωση επιτυχημένη. Να λέμε την αλήθεια δηλαδή, για να μην τρελλαθούμε…
Τα play offs τώρα, που δεν θα εξετάσω αν καλώς ή κακώς γίνονται, αυτό αποτελεί αντικείμενο μιάς άλλης συζήτησης, είναι μια διαφορετική υπόθεση.
Εκεί έχουμε ένα μίνι πρωτάθλημα με υψηλό κίνητρο και στο οποίο καλώς ή κακώς φαίνονται αυτά που επιμελώς κρύβει η κανονική διάρκεια με την παρουσία όλων των ομάδων. Επειδή δηλαδή όλα κρίνονται στις…μετωπικές συγκρούσεις 4 ομάδων, εκεί ναι! Παίζει ρόλο το ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει ντέρμπυ. Και αν σε πολλές περιπτώσεις έχει δίκιο να φωνάζει για την διαιτησία, δεν έχει καταφέρει σε κανένα μέχρι σήμερα παιχνίδι να μας δείξει ότι θέλει την νίκη πιο πολύ απ τον εκάστοτε αντίπαλό του (πλην Λάρισας). Σε όλα σου δίνει την εντύπωση πως απλά παίζει για να μην χάσει ή για να μην συντριβεί και να μπορεί μετά να μιλήσει για τις μία, δύο ή περισσότερες φάσεις που κατά την γνώμη του αδικήθηκε.
Ετσι λοιπόν θα ήταν άδικο η ομάδα με την πιο επιτυχημένη χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα με βάση τους στόχους και την περσινή της κατάσταση να μείνει σε μια δαιμονολογία που μπορεί δημαγωγικά να βολεύει αλλά δεν κάνει τίποτε άλλο απ το να κρύβει την αλήθεια.
Αν ο ΠΑΟΚ βγήκε δεύτερος φέτος, του χρόνου πρέπει να έχει τους ίδιους ή και μεγαλύτερους στόχους. Και για να τα καταφέρει δεν αρκεί μόνο ο Γκαγκάτσης ή η δαιμονοποίηση του Κάκου.
Θα πρέπει να ψάξει με μεγάλη προσοχή το ρόστερ του, να δεί τι πραγματικά πρέπει να διορθώσει και να βελτιώσει και να χτίσει μια ομάδα ικανή αν όχι να τους κερδίζει όλους, τουλάχιστον να το πιστεύει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ΑΕΛ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο μοναδικός Γιώργος Καραγκούνης

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 6 Μαρτίου 1977 στον Πύργο και αγωνίζεται στη θέση του μέσου στην ομάδα της Φούλαμ, γνωστός για το γεμάτο πάθος παιχνίδι του και τις ηγετικές του ικανότητες. Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική Ελλάδας από τον Οκτώβριο του 2012, όταν και αγωνίστηκε για 121η φορά. Βικιπαίδεια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σούπερ Λίγκα: 2049

Έχουμε μπει για τα καλά στη νέα κινηματογραφική σεζόν, βαδίζοντας ολοταχώς για τα Όσκαρ και το El Sombrero δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Είδαμε πρώτοι την νέα σπουδαία φουτουριστική ελληνική ταινία “Σούπερ Λίγκα: 2049” και ο κλήρος της παρουσίασης έπεσε σε εμένα (όχι ότι με χάλασε βέβαια). Ποιος Λάνθιμος με τα “Ιερά του ελάφια” […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω…”

  1. Ο/Η Elaith λέει:

    Άψογος…

  2. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Ωραιο το αρθρο μπραβο και αυτο που υποσχεσε στην αρχη, οτι δλδ θα δεις το θεμα απο μια διαφορετικη χροια, το κανεις οντως.
    Θα συμφωνησω απολυτα στο θεμα του κινητρου και της επιτυχιας της χρονιας για τον ΠΑΟΚ αλλα κ της αποτυχιας για ΑΕΚ και ΠΑΟ. Μια βολτα απο τα Φορουμς η εστω μια συζητηση με φιλους αλλων ομαδων κανει κ τον πιο δυσπιστο να καταλαβει οτι κατα την διαρκεια της χρονιας στον ΠΑΟΚ υπηρχε ευφορια σε σχεση με ΑΕΚ και ΠΑΟ.
    Οσον αφορα το κινητρο για τα πλαυ οφ, κατα την γνωμη μου ναι μεν στον ΠΑΟ ειχανε ισως μεγαλυτερο αλλα μην ξεχνας οτι και ο ΠΑΟΚ για 2 λογους ειχε μεγαλο. 1ον γιατι θα τελειωνε μια απολυτα πετυχημενη χρονια με την εξοδο στους προκριματικους δινοντας μια ενα χαπυ εντ σε μια τελεια χρονια και δευτερον γιατι οι ιδιοι οι παικτες, για την παρτυ τους ηθελαν να εχουν την ευκαρια για ΤσουΛου.

    Τι χαλασε στην συνεχεια λοιπον;
    Εκει ερχεται κ η διαφωνια μας, ναι μεν ο ΠΑΟΚ δεν εχει το γεματο ροστερ του ΠΑΟ αλλα στην Τουμπα, με μια αποβολη του Σιμαο πιστευω θα ηταν ολα διαφορετικα.
    Μετα την κληρωση ηταν ξεκαθαρο οτι οποιος κερδιζε στην Τουμπα θα ειχε μεγαλο πλεονεκτημα.
    Ο Κακος φροντισε να ειναι αυτος ο ΠΑΟ και το παραμυθι για τον ΠΑΟΚ, δικαια για καποιους, αδικα για αλλους τελειοσε εκει.
    Μετα ναι, φανηκαν καποιες αδυναμιες.
    Υπαρχουν αυτες οι αδυναμιες δεν διαφωνω.
    Αλλα παιξε ρε Κακο 50-50 και ασε με να χασω δικαια κ μετα να γραφω για τις ελλειψεις μου (οπως στο παιχνιδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ) και οχι για την παρτυ σου.

  3. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Βασίλη, αυτό ακριβώς λέω.
    Πως στα play offs όλοι είχαν το ίδιο κίνητρο ενώ στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είχε μεγαλύτερο γιά να καταλάβει την δεύτερη θέση απ τους άλλους δύο.
    Τώρα στα της διαιτησίας δεν θέλω να μπω. Ηδη έχουν γραφτεί πολλά.
    Μένω σ αυτό που γράφω στο post
    Ανεξάρτητα απ την διαιτησία, ο ΠΑΟΚ δεν με έπεισε ούτε πως ήθελε να νικήσει αυτά τα παιχνίδια, ούτε πως είχε τρόπο να το κάνει.
    Εκεί είναι το ζουμί 😉

  4. Ο/Η nick_shortjohn λέει:

    Πολύ καλό… Ρεαλιστικό άρθρο…
    Απλά θα διαφωνήσω ελάχιστα στο σημείο των παικτών όπως στο έχω ξαναπεί και κατ’ ιδίαν… Από την ΑΕΚ του Κουτρουμάνου και τον Παναθηναϊκό του Βύντρα και του Μουν (σχηματικά το λέω… δεν παίζουν μόνο αυτοί) μπορώ να πω ότι έχω πιο ουσιαστικούς -το λιγότερο- παίκτες. Εγώ που είδα όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ πλην των Μπαλάφα, Ηλιάδη και Χαλκιά.. από όλους τους άλλους έχω δει ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Δε διαφωνώ ότι υπερεκτιμήθηκαν κάποιοι αλλά εσύ το εννοείς από την άποψη “Ζλάταν αλάνι” και “Πάμπλο αλήτη”… Εγώ το εννοώ διαφορετικά και στο εξηγώ πιο πάνω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *