Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ψώνια από την Αργεντινή για τον Άρη

arano0

Ο Κάρλος Αράνο αγωνίζεται στην Ουρακάν, γνωστή και ως El Globo, μια ομάδα του Μπουένος Άιρες που έχει ως αντίπαλό της την Σαν Λορένσο. Η Ουρακάν φέτος κάνει μια καταπληκτική χρονιά και 2 αγωνιστικές πριν το τέλος είναι για τα καλά μέσα στο κυνήγι του τίτλου (ειδικά από την στιγμή που την τελευταία αγωνιστική αντιμετωπίζει την σημερινή πρωτοπόρο Βέλεζ). Ο Αράνο είναι βασικό στέλεχος της ομάδας και από τους καλύτερους παίκτες στην καταπληκτική πορεία της Ουρακάν.  Η καριέρα του είναι καριέρα γυρολόγου παίκτη μια που έχει αλλάξει ουκ ολίγες ομάδες. Φαίνεται όμως ότι τα καλά τα κράτησε για την Ουρακάν. Γεννημένος στο Αβεγιανέδα (περιοχή του Μπουένος Άιρες) έκανε καριέρα στην μια από τις δυο ομάδες της περιοχής, τη Ράσινγκ της οποίας είναι και οπαδός. Mάλιστα έχει τατουάζ με το σήμα της ομάδας. Με τη Ράσινγκ κέρδισε την Απερτούρα του 2001 έχοντας ως συμπαίκτη τον Μπαστία του Αστέρα Τρίπολης.  Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στην Ιταλία (η Σιένα πλήρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια Ευρώ για να τον αποκτήσει) και επέστρεψε στην Αργεντίνη. Έπαιξε στην Κίλμες και την Εστουντιάντες και γύρισε στην αγαπημένη του Ράσινγκ. Δεν έμεινε όμως για πολύ και καθώς δεν τα βρήκε με την ομάδα στα οικονομικά και πήγε ξανά στην Ισπανία για να κάνει το όνειρο της ευρωπαϊκής καριέρας πραγματικότητα. Φεύγοντας για 2η φορά από τη Ράσινγκ δήλωσε: “Η πρώτη μου φορά στην Ευρώπη ήταν τουριστική. Αφού δεν με υπολόγιζαν τα σαββατοκύριακα, τα εκμεταλλεύτηκα για να τη γνωρίσω.” Έτσι ο “Τσίτσε” μετακόμισε στην Ισπανία και την Πόλι Εχίδο για να κάνει επιτέλους την ευρωπαϊκή καριέρα που ήθελε. Μετά από μια σεζόν στη Β’ Εθνική της Ισπανίας επέστρεψε στην Αργεντινή, αυτή τη φορά στην Ουρακάν.

Το να πάρεις άποψη από Αργεντίνο οπαδό για παίκτη είναι πάντα δύσκολο. Την μια μέρα έχουν τους παίκτες τους Θεούς, την άλλη πεταμένους. Έτσι λοιπόν, μια που η Ουρακάν είναι στα πάνω της, οι γνώμες για τον Αράνο είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Οι… σομπρερο-πληροφορίες μιλάνε για έναν παίκτη που παίζει όλη την πλεύρα και μπορεί να παίξει και ως μπακ-χαφ. Αρκετά καλός αμυντικά, μαχητικός και παίκτης που μαρκάρει πολύ και με πάθος. Τρέχει πολύ και προωθείται συχνά ώστε να βγάζει σέντρες που γενικά είναι καλές. Η Ουρακάν συνήθως παίζει με 4-3-2-1 και ο Αράνο παίζει ως αριστερό μπακ. Δεν είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και δεν μπορείς να περιμένεις από αυτόν να πάρει την ομάδα πάνω του.  Κάποιες φορές οι προωθήσεις του έχουν ως απότελεσμα να αφήνει κενά πίσω. Είναι όμως σταθερός παίκτης που η απόδοσή του είναι πάντα στο 6-7.  Σαν χαρακτήρας δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και στην ομάδα της Ουρακάν μάλλον έχει και ηγετικό ρόλο. Μετά πάντως την ήττα της Ουρακάν στο προηγούμενο “κλάσικο” από την Σαν Λορένσο δεν δίστασε να τα βάλει με τον διαιτητή λέγοντας ότι “θα πάει δωρεάν διακοπές”. Ίσως η καλύτερη ατάκα που έχει ακουστεί γι’ αυτόν είναι ότι επιτίθεται σαν Βραζιλιάνος και αμύνεται σαν Παραγουανός, όλα αυτά μέσα σε ένα γενικό κλίμα ευφορίας για μια ομάδα που έχει να πάρει 80 χρόνια πρωτάθλημα. Μαζί με το δεξί μπακ Αραούχο πάντως, αποτελούν ένα αξιόλογο δίδυμο.

Στην ερώτηση “Γιατί δεν τον κρατάει η Ουρακάν;” η απάντηση είναι ότι δεν της ανήκει. Όπως πολλοί παίκτες στην Αργεντινή, ανήκει κι αυτος σε μάνατζερ (προφανώς και τα κονέ του Κόντη μετράνε) και το αν μείνει δεν είναι απόφαση της ομάδας. Πιθανότατα θέλει να ξαναδοκιμάσει στην Ευρώπη, άλλωστε τα συμβόλαια στην Ουρακάν είναι μικρά και δεν αμοίβεται με πολλά χρήματα. Το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη θα είναι στη Θεσσαλονίκη και το αν θα είναι το πιο επιτυχημένο θα φανεί μέσα στο γήπεδο την επόμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής η πορεία του στην Ευρώπη δεν ήταν όσο καλή ήταν η παρουσία του στην Αργεντινή (ιδίως στις Ράσινγκ και Ουρακάν).

Bonus: Για τους γνώστες της γλώσσας, συνέντευξη του Αράνο στην τηλεόραση στην οποία μιλάει για την Ουρακάν και δηλώνει ότι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να παίζουν γρήγορα και απλά την μπάλα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άρης, Δώσε μου μεταγραφές, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Μιγκέλ Άνχελ Τορέν

Μπορεί τα καρτέλ στο Μεξικό και στην Κολομβία να είναι τα πιο γνωστά στη Νότια Αμερική, αλλά το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν περιορίζεται σε αυτές τις χώρες. Στην Αργεντινή, η πόλη του Ροσάριο στην επαρχία της Σάντα Φε αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις συνέπειες της δράσης των εμπόρων. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε μικρές ομάδες, που απόλαυσαν το χειροκρότημα του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί που κατάφεραν με τις εμφανίσεις τους να παίξουν και σε μεγαλύτερες, πιο ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε άλλες χώρες και χιλιάδες που κέρδισαν τίτλους. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι που γύρισαν στα ποδοσφαιρικά γεράματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Ψώνια από την Αργεντινή για τον Άρη”

  1. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εξαιρετική ανάλυση.
    Μετονομάζεσαι σε…Σπίντι Γκονζάλες του sombrero

  2. Ο/Η gizmo_clown λέει:

    H Ουρακάν πήρε πρωτάθλημα (metropolitano, η παλαιά Apertura που τότε γινόταν στο Α εξάμηνο) το 1973 (με προπονητή τον Μενότι, που την επόμενη χρονιά ανέλαβε την Εθνική)

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Σωστός, μου είχε διαφύγει ότι κέρδισε και επαγγελματικό τίτλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *