Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το…πρεζονάϊτ

alefantos_skeptikos

Τη σεζόν 1986-87, ο Νίκος Αλέφαντος κάθεται στον πάγκο της ΑΕΚ για 4 μήνες.
Είχε προηγηθεί το πιο επιτυχημένο πέρασμά του σε πάγκο ελληνικής ομάδας, στον Πανιώνιο, όπου συμπλήρωσε τον χρόνο – ρεκόρ των 7 μηνών, διάστημα κατά το οποίο έβγαλε πρωταθλητές χειμώνα τους κυανέρυθρους (1984-85).
Ενδιάμεσα πέρασε και από τον Ηρακλή, όπου κι εκεί υπάρχει μια ξεκαρδιστική ιστορία, αλλά αυτή θα την πούμε σε άλλο post.
Τώρα, ας μείνουμε στον πάγκο της ΑΕΚ, όπου ο κυρ Νίκος «συγκατοίκησε» με αρκετές προσωπικότητες της εποχής, ανάμεσά τους ο «σκουλαρικάς» Ηλίας Αρμόδωρος, καλό αριστερό μπακ με σπουδαία καριέρα στον Εθνικό Πειραιά που ο Ελλην τεχνικός πέτυχε σχετικά σιτεμένο και άρα παγκίτη.
Παίζει λοιπόν η ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια με τον Πανιώνιο που είχε για προπονητή τον Σουηδό Μπο Γιόχανσον και στις τάξεις των Νεοσμυρνιωτών υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ταλέντο της εποχής, ο Γιάννης – Εβανς Παυλόπουλος (γνωστός ως Εβανς) προερχόμενος απ τον Αστέρα Εξαρχείων.
Ο Εβανς είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αν και μπορούσε να κάνει σπουδαία καριέρα, ποτέ δεν γούσταρε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και γι αυτό έφυγε απ τον Πανιώνιο το 1989 και προτιμούσε να παίζει διπλά με τους φίλους του στον Λυκαβηττό, ενώ αγωνίστηκε και σε αρκετές ομάδες κατώτερων κατηγοριών όπως η Αθηναϊδα Κυψέλης.
Ο Αλέφαντος λοιπόν, όντας Εξαρχειώτης, γνώριζε τον Εβανς και όταν εκεί κατά το 70′ του αγώνα με το σκορ στο 0-0 ο Γιόχανσον τον έριξε στον αγώνα, γύρισε προς τον πάγκο και είπε ειρωνικά προς τον Αρμόδωρο:
– Τι κάνει ρε ο Σουηδός; Τρελλάθηκε; Εβαλε μέσα το πρεζονάϊτ;
Το πρεζονάϊτ είναι γνωστή παράφραση του κλεπτονάϊτ και συνηθισμένη προσφώνηση στα Εξάρχεια, αφορώντας κυρίως ντόπιους ποδοσφαιριστές με έφεση στην … νυχτερινή ζωή. Όπως καταλαβαίνετε η σημασία είναι διπλή, αφού ερμηνεύεται και ως σύνθετη λέξη εκ των πρέζα και νάϊτ. Ο πρεζονάϊτ ποδοσφαιριστής σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνει την πρωϊνή προπόνηση και αν βγει στον δρόμο πριν τις 12 το μεσημέρι τα μάτια του ομοιάζουν σαν του Μάρτιν Φέλντμαν.
Μπαίνει λοιπόν ο Εβανς στο παιχνίδι και πριν καλά-καλά ζεσταθεί, ο Χατζόπουλος τον βγάζει τετ-α-τετ με τον Θεολόγη Παπαδόπουλο.
Ο δικός μας δεν χάνει την ευκαιρία, πλασάρει από πάνω και γράφει το 0-1.
Στον πάγκο της ΑΕΚ όλοι θέλουν να γελάσουν αλλά κρατιούνται μετά βίας.
Κι ενώ ο κυρ Νίκος ψάχνεται να βρει τι τον χτύπησε, ακούγεται η φωνή του Αρμόδωρου:
– Όχι ρε πούστη μου απ το πρεζονάϊτ !!!
Κάποιοι σηκώθηκαν και άρχισαν μόνοι τους ζέσταμα, αφού αν έμεναν στον πάγκο θα πάθαιναν κοίλη …

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι, Πανιώνιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Σιωπή

Αν δεν έχει δεχθεί η ομάδα σου γκολ στα τελευταία λεπτά – χάνοντας τελικά το παιχνίδι – στην έδρα της, έχοντας μόνο δικούς της οπαδούς στο γήπεδο, δεν ξέρεις τι θα πει πραγματική σιωπή. Χιλιάδες κόσμου κι όμως εσύ να μπορείς να ακούσεις τη μπάλα να κυλά στο χορτάρι και τη βαριά ανάσα των παικτών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ερνέστο Χαβιέρ Σεβαντόν: Ένας ερωτευμένος σχιζοφρενής

“Τρέχω συνέχεια να κρυφτώ μακριά από σένα και όλο νομίζω πως μπορώ να γιατρευτώ,  Πάνω σου πέφτω ξαφνικά και απεγνωσμένα στα ηλεκτροσόκ σου προσπαθώ να αντισταθώ…” Το να αγαπήσεις μια ομάδα από παιδί και να κάνεις γι’αυτή ενέργειες που ξεπερνάνε, έστω και λίγο, τη λογική είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο. Το να αγαπήσεις μια ομάδα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Το…πρεζονάϊτ”

  1. Ο/Η Constantinos λέει:

    Το κλου της υπόθεσης είναι το φανελάκι Burberry του αλύγιστου «Αλέ». Τι να λέμε τώρα, Γαβαλάς κι ανοησίες…

  2. Ο/Η charlie λέει:

    καταπληκτική ιστορία, αχαχαχαχχχ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *