Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Καλώς τους πελάτες τους Βραζιλιάνους!

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ολοκλήρωσε μια μαγική χρονιά η Λίγκα του Κίτο. Η, παντελώς άγνωστη μέχρι το 2008, ομάδα από το γραφικό Εκουαδόρ αφού κατέκτησε πέρσι το Λιμπερταδόρες και έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συμπλήρωσε την τροπαιοθήκη της εχθές και με το κύπελλο Σουνταμερικάνα, που είναι ουσιαστικά το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της Λατινικής Αμερικής, απλά με πιο περίεργους κανονισμούς – σήμα κατατεθέν της ηπείρου άλλωστε.

Το εντυπωσιακότερο της όλης υπόθεσης, είναι ότι και οι δυο τίτλοι, κατακτήθηκαν μέσα στο ιστορικό Μαρακανά, απέναντι στην ίδια ομάδα, την Φλουμινένσε! Κοινώς, κι αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν όλοι οι παίκτες και των δυο ομάδων προέρχονται από την ..εγχώρια παραγωγή, οι τύποι από το Εκουαδόρ έχουν καταντήσει ‘πελάτες’ τους “μπαλαδόρους” Βραζιλιάνους. Σε αντίθεση με τον δεύτερο τελικό πέρσι, που έφτασε στην διαδικασία των πέναλτι, ο φετινός τίτλος κρίθηκε στα 90 λεπτά του δεύτερου αγώνα κάτι που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο καθώς στο πρώτο παιχνίδι στο Κίτο, οι Βραζιλιάνοι έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια αφότου προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ, με αποτέλεσμα να διασυρθούν στο τέλος με 5-1 (εδώ οι φάσεις και τα γκολ του πρώτου τελικού).

Η ρεβάνς θεωρήθηκε τυπική διαδικασία, αλλά η Φλουμινένσε εκμεταλλευόμενη πιθανώς και την ‘αύρα’ του γεμάτου Μαρακανά, τα έδωσε όλα, έκλεισε την Λίγκα κυριολεκτικά στο μισό γήπεδο και έφτασε μια ανάσα από την επική ανατροπή, σ’ έναν κλασσικό Λατινοαμερικάνικο τελικό, γεμάτο γκολ, πολλές φάσεις, δοκάρια και φυσικά αποβολές. Έστω και με εννιά παίκτες στα τελευταία δέκα λεπτά, οι φιλοξενούμενοι κράτησαν το υπέρ τους σκορ και κατέκτησαν κι αυτόν τον τίτλο, τον οποίο πέρσι τέτοια εποχή κέρδιζε η Βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Θύρα 12 και το Αργεντίνικο Χίλσμπορο

Βρισκόμαστε στις 23 Ιουνίου του 1968 στο Μπουένος Άιρες. Εν μέσω του ψυχρού πολέμου, μιας εποχής όπου στη Λατινική Αμερική οι δικτατορίες ήταν πιο τακτικές από μπολ μπόι που κάνει καθυστερήσεις σε ελληνικό γήπεδο, το ποδόσφαιρο ήταν μια μοναδική ευκαιρία συνάθροισης. Το ματς ήταν το ιδανικό σκηνικό, ένα σούπερ-κλάσικο μεταξύ Ρίβερ και Μπόκα. Μόνο που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πουθενάδες που έφτασαν στους 16

Η Ν. Αμερική συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Όχι μόνο για το ποδόσφαιρό της, αλλά και για τη γραφικότητά της και τα όσα διοργανωτικά γίνονται. Μετά το… κοντό τουρνουά της Αργεντινής, θα ασχοληθούμε σήμερα με το Κόπα Σουνταμερικάνα, το δεύτερο μεγαλύτερο διασυλλογικό τρόπαιο της ηπείρου το οποίο και έχει ξεκινήσει.  Θα μιλήσουμε για την κρυφή ηδονή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Καλώς τους πελάτες τους Βραζιλιάνους!”

  1. Ο/Η charlie λέει:

    Πολύ καλά ματς και οι 2 τελικοί. Άνισοι βέβαια (έγερνε το γήπεδο και στους 2 υπέρ του γηπεδούχου) αλλά θεαματικοί με πολλά γκολ, φάσεις κτλ. Η LDU έχει πολύ καλή ομάδα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι μαζεύει τα κύπελλα παίζοντας και εντυπωσιακή μπάλα.

    Επίσης δεν είναι άγνωστη ομάδα, είναι από τις μεγάλες ομάδες του Εκουαδόρ.
    Για παράδειγμα ακόμα και πριν την τωρινή μεγάλη ακμή της και το 2008 (όπου έκανε βέβαια ένα μικρό θαύμα κατακτώντας το τρόπαιο) είχε πολλές περισσότερες συμμετοχές στο Λιμπερταδόρες (12) και πολύ καλύτερες επιδόσεις (2 ημιτελικούς και 2 προημιτελικούς) από την αντίπαλό της Φλουμινένσε που είχε 2 συμμετοχές και καμία απολύτως διάκριση/πρόκριση…

    Παρόμοια είναι η σύγκριση των 2 ομάδων και στο Σουνταμερικάνα*.

    Γενικά η Φλουμινένσε είναι η χειρότερη -με μεγάλη διαφορά- Βραζιλιάνικη ομάδα (από τις μεγάλες) στα νοτιοαμερικάνικα κύπελλα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει κατακτήσει ούτε πράσινο φύλλο σε μια χώρα που έχει δώσει 8 (!!!) διαφορετικές πρωταθλήτριες Ν.Αμερικής και 5 διαφορετικές κατόχους του αντίστοιχου ΟΥΕΦΑ (είτε με τη τωρινή του ονομασία είτε ως Κόπα ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ)

    Να πω ότι τα τελευταία 2 χρόνια που έχει παίξει 2 τελικούς (όντας πελάτης όντως της LDU) κάνει τραγικές χρονιές στο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας όπου και πέρσι και φέτος έπαιζε για να μην πέσει (φέτος μια αγωνιστική πριν τη λήξη δεν έχει ακόμα σωθεί)

    *Γιατί το Σουνταμερικάνα έχει περίεργους κανονισμούς;;;
    Μια χαρά νορμάλ κανονισμούς έχει. Το μόνο διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε είναι ότι στους τελικούς δεν μετράει το εκτός έδρας γκολ…

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Το γεγονός ότι η Λίγκα ήταν μια γνωστή ομάδα στο Εκουαδόρ, δεν την κάνει και γνωστή ‘παγκοσμίως’ ή έστω και σ’ αυτούς που ασχολούνται με τα βασικά του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Η ομάδα το 2001 έπαιζε στην Β’ εθνική της χώρας (!) και οι ημιτελικοί του Λιμπερταδόρες στους οποίους αναφέρεσαι, ήταν πριν ..30+ χρόνια!

    Όσο για το Σουνταμερικάνα, το ότι στο άσχετο, κι ενώ σ’ όλους τους προηγούμενους γύρους μετράνε τα εκτός έδρας γκολ, στους τελικούς δεν μετράνε καθώς και το ότι έχουν δώσει δυο καπαρωμένες θέσεις σε Ρίβερ και Μπόκα για να παίζουν κάθε χρόνο στους ’16’ της διοργάνωσης, ανεξαρτήτως τι θα κάνουν στην χώρα τους, δεν τα λες και “φυσιολογικά πράγματα”. 🙂

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Κοίταξε, δεν είναι δημοφιλές βέβαια το πρωτάθλημα του Εκουαδόρ αλλά -ξαναλέω- δεν ήταν γνωστή ομάδα, είναι από τις 4 μεγάλες ομάδες της χώρας (Μπαρσελόνα-Ελ Νασιονάλ-Έμελεκ-LDU).

    Μια ομάδα που έχει και αρκετές συμμετοχές και κάποιες διακρίσεις δεν είναι “παντελώς άγνωστη” τουλάχιστον σ’αυτούς που ασχολούνται.

    Το ότι έπαιζε το 2002 στη Β’ εθνική δεν είναι επιχείρημα για το πόσο άγνωστη είναι, διότι σε 50 χρόνια έχει παίξει 3 χρονιές στη Β’ εθνική. Ήταν δλδ η εξαίρεση αυτό. Άλλωστε στο Εκουαδόρ δεν υπάρχει καμία ομάδα που να μην έχει υποβιβαστεί.

    Για τους κανονισμούς του Σουνταμερικάνα:
    Εκλείπουν σιγά-σιγά όλοι οι κανονισμοί που (μας) φαίνονται περίεργοι. Η μη αποδοχή του εκτός έδρας γκολ δεν είναι “στο άσχετο” για τους Νοτιοαμερικανούς αν σκεφτούμε ότι μέχρι πρόσφατα (μεριά χρόνια) ΔΕΝ ίσχυε σε κανένα κύπελλο, πουθενά. Τώρα πλέον έχει ενσωματωθεί και δεν το χρησιμοποιούν μόνο στους τελικούς.
    Ήδη φέτος Ρίβερ και Μπόκα έπαιξαν κανονικά 1ο γύρο (δεν πέρασαν εξ οφίτσιο στους “16”) και από του χρόνου καταργείται και η αυτόματη πρόσκληση.

    Άλλα είναι τα κουλά στη Ν.Αμερική…

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Καλά και σωστά όλα τα παραπάνω σχόλια. Αλλά όλα είναι καθαρά υποκειμενικά.

    Για κάποιον που ασχολείται διεξοδικά με το ποδόσφαιρο στην Λατινική Αμερική, και ξέρει να σου ονοματίσει τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Εκουαδόρ ( 🙂 ) χωρίς να ψάξει στην wikipedia, η LDU φυσικά δεν ήταν καμία παντελώς άγνωστη ομάδα και οι κανονισμοί του Σουνταμερικανά δεν είναι περίεργοι.

    Προφανώς τα σχετικά σχόλια αφορούσαν άλλη κατηγορία αναγνωστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *