Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: Το πέναλτι ‘paradinha’

Από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με την Βραζιλία μέχρι σήμερα οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν αλλάξει διοργάνωση, άρα η ανάγνωση του κειμένου συνεχίζεται με δεδομένο το ότι μιλάμε ακόμα για τα περιφερειακά πρωταθλήματα της χώρας και όχι για την εθνική κατηγορία, την οποία παρεμπιπτόντως ούτε καν αυτοί οι εφετζήδες Λατινοαμερικάνοι δεν τόλμησαν να ονομάσουν “Σούπερ”.

Στα πλαίσια του πρωταθλήματος της περιοχής του Σαο Πάολο, η Σάντος αντιμετώπισε την (ομάδα) Σαο Πάολο – σ’ ένα τοπικό ντέρμπι που, χαριτωμένα και δίχως αίσθηση του μάρκετινγκ, οι ντόπιοι αποκαλούν San-São – έχοντας στην σύνθεση της για πρώτη φορά τον Ρομπίνιο, ο οποίος σε περίπτωση που δεν το μάθατε, σιχάθηκε την βροχερή ζωή του Μάντσεστερ και τους ..κουραστικούς Ευρωπαίους αμυντικούς και γύρισε δανεικός στην καλοκαιρινή Βραζιλία, ενστερνιζόμενος το ρητό “σαν το καρναβάλι της χώρας σου δεν έχει πουθενά”. Κρίνοντας από την άνεση με την οποία βρίσκεται ολομόναχος μέσα στην μικρή περιοχή για να πετύχει το πανέμορφο γκολ που βλέπουμε στο τέλος του βίντεο, το οποίο και χάρισε μια σημαντική νίκη στην Σάντος, η επιστροφή του δεν ήταν και άσχημη επιλογή.

Πριν φτάσουμε στο παρθενικό γκολ του Ρομπίνιο όμως, στο πρώτο ημίχρονο η Σάντος προηγήθηκε μ’ ένα Ελληνικής εμπνεύσεως πέναλτι που είδε ο διαιτητής και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο πιτσιρικάς – αποκάλυψη της ομάδας, Νεϊμάρ χρησιμοποιώντας την τεχνική “paradinha”.

(“Paradinha penalty” – εμπνευσμένο από την Πορτογαλική λέξη paradinha που σημαίνει το ‘μικρό σταμάτημα’ – ουσιαστικά είναι το πέναλτι στο οποίο ο εκτελεστής κάνει ένα απότομο σταμάτημα λίγο πριν ακουμπήσει την μπάλα, δηλαδή μια προσποίηση που αναγκάζει τον τερματοφύλακα να ξεκινήσει την βουτιά του την ώρα που η μπάλα είναι ακόμα σταματημένη. Με τον τερματοφύλακα πεσμένο, ο εκτελεστής του πέναλτι έχει την άνεση να την στείλει στην άλλη γωνία χωρίς άγχος και ιδιαίτερη προσπάθεια. Σύμφωνα με τον μύθο, πρώτος φαντάστηκε και εκτέλεσε αυτό το πέναλτι ο Πελέ, και επειδή ο Πελέ είναι ο ‘Βασιλιάς’ κανένας λογικός άνθρωπος δεν τολμάει να αμφισβητήσει τις πηγές αυτού του μύθου.)

Μετά το τέλος του αγώνα, ο τερματοφύλακας της Σαο Πάολο, ο πασίγνωστος 37χρονος Ροζέριο Σένι, διαμαρτυρήθηκε έντονα αναφέροντας ότι είναι αδικία να επιτρέπεται ακόμα στην Βραζιλία η εκτέλεση πέναλτι μ’ αυτόν τον τρόπο όταν σ’ όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο έχει απαγορευτεί. Πριν καν οι δηλώσεις του φτάσουν όμως στην άλλη άκρη της χώρας, δαιμόνιοι υπολογιστάκηδες οπαδοί της Σάντος που είχαν φτιαχτεί με το κορόιδεμα του Σένι από τον 18χρονο Νεϊμάρ, ‘τάπωσαν’ τον ηλικιωμένο τερματοφύλακα ανεβάζοντας ένα παλιότερο βίντεο στο οποίο και ο ίδιος χρησιμοποιεί την μέθοδο ‘paradinha’ σ’ έναν αγώνα πριν δυο χρόνια. “Πληρωμένη απάντηση” που θα σχολίαζε – αν μπορούσε – και ο Ρενέ Γκοσινί…

Προηγούμενα μαθήματα: la gambeta, la vaselina, El túnel/el puente, rabona.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

VAR εσείς, αστρολόγο εμείς…

Στα μεγάλα ντέρμπι δεν παίζουν ρόλο μόνο η τακτική και η ποιότητα. Οι εντολές και το καθαρό μυαλό. Παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα. Οι περισσότεροι θα σκεφτήκατε κάτι ανάμεσα στο “πάθος”, την “τύχη” ή τη μέρα στην οποία θα βρεθούν οι παίκτες. Και ίσως σε έναν ορθολογιστικό κόσμο να είχατε δίκιο. Στον κόσμο της Λ. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Λιονέλ, ο Ντένις και τα πέντε σερί χαμένα πέναλτι του Ντιέγκο

Ήταν ένα ακόμα από τα κλασσικά παιχνίδια της Αργεντινής επί θητείας Σαμπαόλι. Αρκετές κακές επιλογές στην 11αδα, ομάδα χωρίς πλάνο, δύο αμυντικά χαφ απέναντι σε μια ομάδα που δεν απειλούσε και ένας Μέσι να προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος και να είναι ξανά μετριότατος με τη φανέλα της Αργεντινής. Μέχρι που ο Μάξι Μέσα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Μαθήματα ποδοσφαίρου: Το πέναλτι ‘paradinha’”

  1. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εδώ πέρα βλέπουμεεεε, το νούμερο 7 του Σάντος να βρίσκεται ακάλυπτοοοοος …

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Βραζιλία είσαι, δεν καταλαβαίνεις από άμυνες.

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Αυτό το κτύπημα κανονικά απαγορεύεται από τον κανονισμό. Το σταμάτημα δλδ του παίχτη που εκτελεί.
    Είναι στην κρίση του διαιτητή, βέβαια, αλλά αυτό που βλέπω εδώ είναι σαφώς για επανάληψη.

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Απ’οτι δήλωσε και ο Σένι, στην Βραζιλία υπάρχει “οδηγία” ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και το χτύπημα επιτρέπεται ακόμα.

    Στην Ευρώπη είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχω δει περίπτωση που ο διαιτητής διέταξε την επανάληψη του.

    Επίσης θυμάμαι σαν ‘ιστορία’ ότι είχε γίνει θέμα παλιότερα και με τον ίδιο τον Πελέ μετά από αρκετές τέτοιες εκτελέσεις του.

  5. Ο/Η anti-opap λέει:

    Όχι και βασιλιάς ο πελέ. Αυτό που παιζόταν τότε δεν ήταν ποδόσφαιρο. Δεν μου έρχεται ούτε μια κινησή του που να έμεινε μέχρι τώρα. Ειδικά ο τρόπος που σούταρε ειναι γελοίος με τα σημερινά δεδομένα..

  6. Ο/Η duendes λέει:

    Το ότι το ποδόσφαιρο που παιζόταν τότε έχει μεγάλες διαφορές με το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο.

    Αλλά από αυτό το συμπέρασμα, μέχρι το “όχι και βασιλιάς ο Πελέ” υπάρχει τεράστια διαφορά. Το “δεν μου έρχεται ούτε μια κίνηση του” ειδικά, μου ακούγεται ..τελείως άκυρο αν σκεφτούμε ότι παρ’ όλο που μιλάμε για 40-50 χρόνια πριν θεωρούνται ακόμα σήμα κατατεθέν του αθλήματος η ντρίπλα στον τερματοφύλακα της Τσεχοσλοβακίας, η πάσα χωρίς να γυρίσει καν να κοιτάξει και αρκετές ακόμα που δεν έγιναν τόσο γνωστές. Μιλάμε για τον πιο “πλήρη ποδοσφαιριστή ολόκληρων δεκαετιών”.

    Το να συγκρίνεις κάποιες απ’ αυτές τις ενέργειες με τις σύγχρονες κινήσεις των ποδοσφαιριστών είναι ανούσιο αλλά το να μην τις παραδεχθείς για την εποχή τους το θεωρώ λανθασμένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *