Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Σαν να πετάγεσαι στο περίπτερο

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ασχέτου, ή έστω του ημιμαθούς, είναι να χαρακτηρίζει ως εύκολη την εργασία των υπολοίπων.

– Και τι κάνεις δηλαδή εκεί; Σιγά το πράγμα. Κι η γιαγιά μου το κάνει αυτό. Α ρε λεφτά για πέταμα … λέει ο ξερόλας αδαής και κουνάει το κεφάλι του με αγανάκτηση.

Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο του Αλέξη Σπυρόπουλου για τον Σισέ. Για τον Σισέ έχουν γραφτεί πολλά. Κι εγώ ο ίδιος έχω γράψει αρκετά υποτιμητικά, κυρίως λόγω της ικανότητάς του να βγαίνει περισσότερες φορές οφ σάϊτ απ όσες ακουμπάει τη μπάλα συνολικά σ ένα παιχνίδι. Όμως ποτέ δεν σκέφτηκα να χαρακτηρίσω ως τίποτα το ιδιαίτερο τα γκολ που πετυχαίνει. Γιατί στην τελική αν το παραδεχόμουν αυτό, θα έπρεπε στη συνέχεια να βρω πειστική απάντηση στο ερώτημα πως αφού δεν κάνει τίποτα το σπουδαίο, γιατί δεν μπορεί να σημειώσει το ίδιο πλήθος τερμάτων και ο Πετρόπουλος για παράδειγμα ή ο Σαλπιγγίδης με τον ίδιο τρόπο.

Να ξεκαθαρίσω πως το κείμενο γράφτηκε πριν το παιχνίδι του Αλκαζάρ. Οπου δεν φαντάζομαι πως ακόμα και ο πιο ακραιφνής εχθρός του Γάλλου θα σκεφτόταν να πει πως τα γκολ του δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Για τα υπόλοιπα γκολ έγραφε ο Αλέξης. Για τα … εύκολα. Γι αυτά που οι συμπαίκτες του τον βγάζουν τετ-α-τετ κι εκείνος δεν έχει παρά να τη σπρώξει στα δίχτυα. Η κάπως έτσι. Σαν να είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Σαν να είναι δουλειά όλων των υπόλοιπων να σε βγάλουν τετ-α-τετ και όχι και δική σου ικανότητα να ξεμαρκαριστείς.

Βγαίνεις λέει τετ-α-τετ. Σαν να λέμε βγαίνεις για ψώνια, ή βγαίνεις να πιείς ένα ποτό, ή βγαίνεις μισό λεπτό στο περίπτερο να πάρεις τσιγάρα. Τόσο εύκολο πράγμα είναι το τετ-α-τετ. Βγαίνεις για τετ-α-τετ και περιμένεις να σου στείλουν οι άλλοι οι ταλαίπωροι τη μπάλα να τη σπρώξεις στα δίχτυα.

Και αναρωτιέται εύλογα ο Αλέξης. Αν είναι να χρειάζεσαι 10 εκατομμύρια ευρώ για να βρεις αυτόν που θα δίνει τη μπάλα σ αυτόν που είναι τετ-α-τετ και που στοίχισε κι αυτός με τη σειρά του δέκα εκατομμύρια ευρώ, τότε γιατί να σπαταλάς τα λεφτά σου στον τελευταίο; Παίρνεις μόνο τον πρώτο, τον παικταρά που ξέρει να πασάρει και για σέντερ φορ βάζεις τη γιαγιά σου. Κι εκείνη εκεί που πλέκει ένα πουλόβερ, εκεί που βλέπει το εξηκοστό επεισόδιο της σειράς «γιατί χώρισε η Μενεγάκη», εκεί που ξεκλωστιάζει τα φασολάκια, κάνει μια έτσι με την παντούφλα, βάζει ένα γκολ και συνεχίζει. Σαν να διώχνει μια ενοχλητική μύγα ένα πράγμα, σαν να κλωτσάει το γατί που μπήκε στην κουζίνα να της φάει το ψάρι.

Για τον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο του Αλέξη, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν οι … Κακάδες. Αν υπάρχουν οι Κακάδες, οι Ετοί, οι Ζλατανέοι και οι Ρούνηδες βρίσκονται εύκολα ή μάλλον δεν χρειάζονται καθόλου.

Με την ποδοσφαιρική λογική του Αλέξη, ηλίθιος δεν είναι μόνο ο Αντωνίου που πέταξε ένα σκασμό λεφτά για τον Σισέ, αλλά και ο Βαλντάνο που εκτός του Κακά, έδωσε περισσότερα για να πάρει και τον Κριστιάνο, αντί να φέρει πίσω απ το «αγροτικό» του τον Σολντάτο. Κι ενώ ακόμα διέθετε Ραούλ και Ιγκουαϊν, πήγε και πέταξε κι άλλα για να πάρει και τον Μπενζεμά. Καλά για την Μπαρσελόνα που έχει τους καλύτερους πασέρ του κόσμου δεν το συζητώ. Κανονικά κάθε βδομάδα θα έπρεπε να γίνεται κλήρωση μεταξύ των φιλάθλων και ο νικητής να έπαιζε φουνταριστός. Τόσο σίγουρο θα ήταν το τετ-α-τετ και το πάρε-βάλε.

Κι ενώ αυτά τα μαγικά συμβαίνουν στον ποδοσφαιρικό κόσμο του Αλέξη Σπυρόπουλου, εγώ δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ ένα απ τα πολλά δράματα του Βασίλη Χατζηπαναγή.

Να είναι ένα απ τα δύο-τρία καλύτερα δεκάρια στον κόσμο και να αφήνει την … εύκολη δουλειά σε κάποιους Μιτόσεβιτς και Αδάμου.

Αλήθεια, τους θυμάσαι αυτούς Αλέξη μου;

Από 30 γκολ έβαζαν έκαστος κάθε χρόνο. Η μήπως όχι;

vasia

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, Ηρακλής, Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έτσι γίνονται τα ποδοσφαιρικά συνέδρια

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε το 1ο Διεθνές (!) Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου οργανωμένο από την Σουφρολίγκ. Μια που δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά, στην Σουφρολίγκ είδαν ότι δεν είχε πέραση το τζέρτζελο και αποφάσισαν ότι το 2ο συνέδριο θα πρέπει να έχει πιο σωστό πρόγραμμα, πιο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα και όχι το φετινό γλυκανάλατο πρόγραμμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ομάδα και το Μπραντ

Παρακολουθώντας τις ερμηνείες της είδησης της απόλυσης του Ντέιβιντ Μόις από τη Γιουνάιτεντ στα αγγλικά ΜΜΕ υπήρξε κάτι που μου χτύπησε πολύ άσχημα. Τόσο τα κανάλια όσο και οι εφημερίδες εστίασαν πάρα πολύ στο οικονομικό κομμάτι. Μάλιστα το BBC και το ITV (το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της Αγγλίας) είχαν βάλει ως τίτλο της είδησης ‘Saving […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το “Σαν να πετάγεσαι στο περίπτερο”

  1. Ο/Η apostolos λέει:

    που τον θυμήθηκες τον Μιτόσεβιτς?? όντως εκείνο το γκολ που έχασε εναντίον του ΠΑΟ είναι ιστορικό.

    Γράφει και τέτοια ο Αλέξης? Γιατί εγώ τον έχω στο μυαλό μου μόνο ως “τον σπορτκάστερ που προφέρει τα ονόματα των ξένων παικτών όπως κανείς άλλος σπορτκάστερ στον κόσμο”.

  2. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

    …και όπως ούτε οι ίδιοι οι ξένοι παίκτες.

    Ο Σπυρόπουλος γράφει κατά καιρούς διάφορες εξυπνάδες.

  3. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Και εγω τον θεωρω τον κορυφαιο ελληνα σπορτκαστερ κ αθλητικο δημοσιογραφο. Περιεργα πραματα απο τον Αλεξη…

  4. Ο/Η ashton λέει:

    Αν ο Αλέξης Μπάεβιτς Καρενμπέε Σπυρόπουλος είναι ο κορυφαίος, άσταναπάνεΜπάνε…

  5. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Δεν διαφωνω οτι ειναι καταντια να ειναι ο κορυφαιος, αλλα πες μου εναν αλλον που θεωρεις καλυτερο του!

  6. Ο/Η Antonis Barca λέει:

    Το βρήκα το άρθρο του Σπυρόπουλου στο σάιτ της εξέδρας. Εντελώς ανεδαφικό ποδοσφαιρικά. Κυριολεκτικά εκτός πάσης πραγματικότητας. Ακόμα και Ολυμπιακός να είσαι (εγω καλή ώρα), εξοργίζεσαι.

    Απορίες και διαπιστώσεις (αναμικτα)

    Μπορεί να βρεθεί σέντερ φορ να βάζει 30 γκολ τη σεζόν από το ένα μέτρο, πάρε-βάλε από τους χαφ; Ας μην τον λενε Ιμπραημοβιτς, ας τον λένε Δεντηβρίσκοβιτς. Θα κοστίζει το λιγότερο 20 εκ ευρώ.

    Δεν πρέπει να έχεις κλωτσήσει ποτέ τόπι, για να λες ότι είναι ευκολο να εισαι μονος σου, μες στην περιοχη και να σπρώχνεις τη μπάλα μέσα.

    Επιπλέον, ενας τύπος που είχε ανεβάσει τη Νότιγχαμ στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλιας, πήρε στο καπάκι πρωτάθλημα, πήρε (στο αμέσως επόμενο καπάκι) και Κύπελλο Πρωταθλητριών (2 σερί)έλεγε για τον σέντερ φορ: “Οταν πάρεις τη μπάλα στην περιοχή, βάλτη στα δίχτυα. Μετά συζητάμε τι άλλο μπορούσες να κάνεις”. Ο Κλαφ, δυστυχώς, έχει πεθάνει, δεν πρόλαβε να διαβάσει Σπυρόπουλο. Ευτυχώς για τον ίδιο…

    Με την Σπυροπουλεια λογική, τζάμπα μάγκας ήταν ο Τζαμπάρ, πιο τζάμπα μάγκας ο Καρλ Μαλόουν. Αμα είχα τον Μάτζικ και τον Στόκτον να μου βγάζουν ασίστ, μια 40αρα ποντους τους ειχα ευκολα. Στο βόλεϊ πάλι, σιγά μωρέ τώρα, κάτι Καζάζηδες, Ντράγκοβιτς κλπ. Αμα είχα τον Μουστακίδη να μου βγάζει πάσες, θα έπαιζα τώρα στην Ιταλία. Γενικώς, αυτός που σκοράρει σε ένα ομαδικό σπορ, κάνει κάτι εύκολο, έτσι να κάνεις, πιάνεις καμιά 20αδα, να έχεις να κάνεις δουλειά σου.

    Προφανώς ο Σπυρόπουλος δεν εχει καταλάβει ότι στα ομαδικά σπορ κάθε παίκτης έχει και άλλο ρόλο, αλλά αυτός που είναι εξαιρετικός στο ρόλο αυτό, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σύνολο. Εναλλακτικά, μπορεί εκεί την ημέρα να μην είχε έμπνευση ώστε να βρει κάτι καλύτερο να γράψει.

    Με Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι και Τιτί, ο Μήτρογλου στη Μπάρσα θα είχε περάσει τα 60 γκολ. Ο δε Ντιόγκο, επειδή είναι πεσμένος, μόνο 25 θα είχε. Τα βλέπει αυτά ο Λαπόρτα ή χάνουμε τις ευκαιρίες και παίζουμε με το παρτάλι τον Ζλάταν;

    Τι άλλο θα διαβάσουμε στον ερμο ελληνικό τύπο;

  7. Ο/Η melios λέει:

    Αφού ο Σπυρόπουλος και η παρέα του, η δημοσιογραφικά παρέα του, λατρευει το νησι, ας τους θυμήσουμε τι ειπε, καποτε, κάποιος, και ειναι ήταν και θα είναι διαχρονικό…

    “Players lose you games, not tactics. There’s so much crap talked about tactics by people who barely know how to win at dominoes.”

    Brian Clough

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Ομολογώ κι εγώ ότι με εκπλήσσει το κείμενο του Σπυρόπουλου (και συμφωνώ με το σχόλιο του Νίκου στο ποστ), γιατί παρά τα όποια ελαττώματα του τον θεωρώ από τους λίγους αξιόλογους ντόπιους αθλητικογράφους.

    Για την ακρίβεια, αν μπορούσαμε να τους εξαφανίσουμε όλους και να κρατήσουμε μια 5αδα δεν νομίζω ότι υπήρχε πιθανότητα να τον αφήσω απ’εξω.

    @ashton, γιατί τόση αντιπάθεια;

  9. Ο/Η Anti-Galáctico λέει:

    Το ίδιο με darth και duendes.
    Υπάρχει κάποιο link με το κείμενο;

  10. Ο/Η στοιχημα λέει:

    @Antonis Barca: Prepei na sou ginei protasi na grafeis Sombrero 🙂

  11. Ο/Η Τερμίτης λέει:

    Συμφωνώ με τον Στοίχημα…
    Ο Αντώνης θα μπορούσε να συνεισφέρει άμεσα εύκολα και γρήγορα…

    Η διατύπωσή του δε, στο απόφθεγμα του Κλάφ μου θύμισε πολύ έντονα το παρεάκι αθλητικογράφων που λατρεύει το νησι!

  12. Ο/Η Constantinos λέει:

    Όμορφο άρθρο. Εκεί με την κλήρωση μεταξύ των φιλάθλων της Μπάρτσα, έκλαψα στα γέλια…

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    Στο πνεύμα του παλιού του εργοδότη του Χελάκη κινείται κι ο Αλέξης Μπάεβιτsch Σπυρόπουλος. Πέρσι ο Χελάκης έγραφε ότι αν καταργούσαν τη θέση του σέντερ φορ, ο Μπλάνκο θα έμενε άνεργος.
    Ο Αλέξης κινείται στα ίδια νερά.

    Προσωπικά δεν τον έχω σε εκτίμηση. Μου τη δίνει ο απίστευτος ναρκισισμός του και η τρελλή αβάντα που κάνει σε άτομα με τα οποία διατηρεί προσωπικές σχέσεις.

  14. Ο/Η ashton λέει:

    με καλυψε ο Elaith παραπάνω.
    Επίσης με ειχε εκνευρίσει αφάνταστα, όταν -νομιζω- σε ματς Λυων-Ολυμπιακός, μας τα χε κάνει τουμπανο να προφερει τον Καρεμπέ με προφορά, αλλά τον N’Diaye των Γαλλων τον έλεγε Εν-Ντι-Άϊ…
    Μονο που γαλλόφωνο όνομα να λέγεται έτσι δεν παίζει με το τίποτα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *