Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Δεν μπορείς να αλλάξεις το πάθος σου

Μπορεί η Αργεντινή ποδοσφαιρικά να περνάει κρίση ως Εθνική αλλά κινηματογραφικά τα πάει πολύ καλύτερα. Η ταινία “El secreto de sus ojos”, σε κακή ελληνική μετάφραση “Το μυστικό στα μάτια της”, πήρε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 82α βραβεία.

Η ταινία του Χουάν Χοσέ Καμπανέγια είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που έχει να κάνει με ένα έγκλημα που διαπράχθηκε το 1974, αλλά ο ένοχος δεν πλήρωσε ποτέ όπως έπρεπε. Αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να στοιχειώνει τον δικαστικό που είχε αναλάβει την υπόθεση ακόμα και 25 χρόνια μετά, όταν και αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για αυτή. Πρωταγωνιστής ο με διαφορά καλύτερος ηθοποιός της χώρας Ρικάρντο Νταρίν και η ταινία δίκαια πήρε το Όσκαρ καθώς πρόκειται για κάτι παραπάνω από μία ταινία μυστηρίου.

OSCAR+RACING

Φαινομενικά η ταινία δεν έχει σχέση με ποδόσφαιρο, όμως εδώ μιλάμε για την Αργεντινή. O σεναριογράφος είναι οπαδός της Ιντεπεντιέντε, αλλά ο σκηνοθέτης κι ο πρωταγωνιστής φανατικοί οπαδοί της μισητής αντιπάλου Ράσινγκ Κλουμπ. Υπάρχει όμως και αμεσότερη σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο βασικός ύποπτος του εγκλήματος είναι οπαδός της Ράσινγκ Κλουμπ και σε μια από τις εντυπωσιακότερες σκηνές της ταινίας ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να τον εντοπίσει στο γήπεδο σε ένα παιχνίδι Ουρακάν-Ράσινγκ, γνωρίζοντας την αδυναμία που έχει στην ομάδα του. Σε δηλώσεις του ο σεναριογράφος της ταινίας Εντουάρντο Σατσέρι είπε για το γεγονός ότι “έκανε” τον δολοφόνο οπαδό της Ράσινγκ: “Πολλοί (σ.Σ. οπαδοί της Ράσινγκ) μου λένε ότι αφού μιλάω για πάθος, έπρεπε να βάλω αυτούς στην ταινία”.

Στο επίσημο σάιτ της Ράσινγκ την ημέρα των Όσκαρ αναρτήθηκε μια φωτογραφία που αναφέρει “ο πρώτος λαός ομάδας που κατέκτησε ένα Όσκαρ”, ενώ την προηγούμενη ο πρωταγωνιστής Γκιγιέρμο Φρανσέγια παρακολούθησε την μεγάλη νίκη της Ράσινγκ επί της Μπόκα με 2-1 στην… πρεσβεία της Αργεντινής. Νίκη σε ντέρμπι και Όσκαρ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Δεν το λες και λίγο. Άλλωστε σε μια από τις καλύτερες σκηνές στην ταινία (* μικρό Spoiler alert *), πριν πέσει η ιδέα να αναζητήσουν τον ύποπτο στο γήπεδο, η κουβέντα ξεκινάει με μια μεγάλη αλήθεια που ισχύει για τους περισσότερους οπαδούς του πλανήτη.

– Tι είναι η Ράσινγκ για σένα;
– Ένα πάθος.
– Ακόμα κι αν έχει εννιά χρόνια να πάρει το πρωτάθλημα;
– Ένα πάθος είναι ένα πάθος.

– Βλέπεις Μπενχαμίν; Ένας τύπος μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Πρόσωπο, σπίτι, οικογένεια, γκόμενα, θρησκεία, αλλά ένα πράγμα δεν μπορεί να αλλάξει: το πάθος του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι Σοπράνος του ποδοσφαίρου

Αν και απεχθάνομαι τις λίστες με τα 5, 10, 20 καλύτερα όλων των εποχών, είτε αυτά είναι τραγούδια, είτε μαγαζιά για κεσαντίγιας, είτε οτιδήποτε άλλο που διαβάζω σε διάφορα σάιτ, υπάρχουν σε κάθε κατηγορία οι κορυφαίοι εκπρόσωποί της. Έτσι λοιπόν αν με ρωτήσει κάποιος να του προτείνω τηλεοπτικές σειρές για να δει (συμπληρώνοντας μια ακόμα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μοιραία πτήση μιας ομάδας

Είναι αρκετές οι ποδοσφαιρικές αεροπορικές τραγωδίες που έχουν μείνει στην ιστορία. Δεν ξέρω αν στατιστικά συμβαίνουν πιο συχνά σε ομάδες ποδοσφαίρου από άλλου είδους ομάδες ή απλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι πιο δημοφιλές μας μένουν παραπάνω, αλλά αρκετές ομάδες του κόσμου έχουν δει να καταστρέφονται από αεροπορικά δυστυχήματα. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη και το 1987 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Δεν μπορείς να αλλάξεις το πάθος σου”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Τι κρίση ρε? Δεν έμαθες τι κάναμε στους τεύτονες? Εστάμος εν ελ καμίνο χούστο! 🙂

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Στα φιλικά εξαπανέκαθεν ήμασταν καλοί ρε

  3. Ο/Η Anti-Galáctico λέει:

    Ο Diego με τη Γερμανία έδειξε ότι το έχει πιάσει το νόημα. Ταμπούρι σου λέει πίσω και μπροστά έχω Messi και Pipita να καθαρίζουν. Τι συστήματα και μαλακίες;
    Βλέπω να δυσκολεύεται με τους “μικρούς” Κορέα, Νιγηρία κτλ. (καλά όχι κι Ελλάδα, μη το μαμήσουμε 🙂 ) αλλά να κάνει κηδείες αν πετύχει μεγάλους (οκ, εκτός Βραζιλίας, εκεί είσαι πελάτης).

  4. Ο/Η Stefanos λέει:

    Ευχαριστώ για την πρόταση παιδιά! Μόλις είδα την ταινία, ήξερα τον Νταρίν αλλά όχι αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά του. Μπράβο στο σομπρέρο!

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Ευχαριστούμε. Επίσης πολύ καλές ταινίες με τον Darin (αν και όχι ποδοσφαιρικές):

    Relatos Salvajes (είναι πολλές μικρές ιστορίες παίζει σε μία από αυτές): http://www.imdb.com/title/tt3011894/?ref_=nm_flmg_act_5

    El Aura: http://www.imdb.com/title/tt0420509/?ref_=nm_flmg_act_23

    Nueve Reinas: http://www.imdb.com/title/tt0247586/?ref_=nm_flmg_act_30

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *