Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Let the boys be boys

Τότε στα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχε Ίντερνετ (ούτε αργό, ούτε γρήγορο), που δεν υπήρχε δορυφορική τηλεόραση, ούτε καν πολλά κανάλια στην τηλεόραση, το να ασχολείσαι με το ξένο ποδόσφαιρο ήταν δύσκολη δουλειά. Ενώ τώρα μπορείς να πέσεις σε συζήτηση 12χρονων που με ύφος Αρσέν Βενγκέρ θα σου πουν ότι ο Μπακαρί Σανιά είναι το καλύτερο DR στον κόσμο (με άψογους όρους Football Manager), τότε περίμενες να διαβάσεις σε κάποια γωνιά της εφημερίδας τα σκορ της Ιταλίας ή περίμενες να δεις στην ΕΡΤ-2 τον Αργυρίου και τον Γερακάρη να σου λένε ότι οι “κόκκινοι διάβολοι” είναι η Λίβερπουλ.

Κάπου εκεί, στους χαλεπούς (ποδοσφαιρικά) αυτούς καιρούς μια από τις παιδικές μας ασχολίες ήταν τα αυτοκόλλητα της Πανίνι, τα χαρτάκια όπως μάθαμε να τα λέμε. Πλησίαζαν οι μεγάλες διοργανώσεις και τρέχαμε να αγοράσουμε τα φακελάκια, να συμπληρώσουμε τα άλμπουμ και να ανταλλάξουμε με τους φίλους μας. Ήταν κυρίως η επαφή με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι φάτσες, τα ονόματα αγνώστων (ποιος Μπόσμαν, ποια κοινοτικά διαβατήρια και ποιοι άπειροι ξένοι στις ομάδες) πρωταγωνιστών που μας δελέαζαν. Προσωπικά, νομίζω ότι το πρώτο άλμπουμ μου ήταν αυτό του Μουντιάλ στο Μεξικό που καθόλου τυχαία είχε μασκότ με σομπρέρο και ακόμα θυμάμαι την περηφάνια που ένιωθα βλέποντας το αυτοκόλλητο του Εστερχάζι (πού σκέψεις για να φτάσει τότε η ελληνική ομάδα σε Μουντιάλ). Και φυσικά ο τζόγος, αφού παίζαμε ή χάναμε αυτοκόλλητα με ιδιότυπα παιχνίδια όπως η “διαφορά” (ανάμεσα στα νούμερα που είχαν δυο τυχαία αυτοκόλλητα).

Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία μας έφερε πιο κοντά ποδοσφαιρικά και κάνοντας πλέον ένα search βρίσκεις και τα γήπεδα του Μουντιάλ και τις έγκυρες αποστολές των ομάδων (μια που τα άλμπουμ τυπώνονται αρκετό καιρό πριν και δεν έχουν πάντα τους σωστούς παίκτες) και το πρόγραμμα των αγώνων (και δεν χρειάζεται να συμπληρώνεις με το στυλό τα σκορ) και φυσικά πολλά παραπάνω στοιχεία για κάθε παίκτη ξεχωριστά. Με λίγα λόγια, μεταξύ μας, τα άλμπουμ Πανίνι είναι λίγο άχρηστα ως… χρηστικό αντικείμενο. Παρ’ όλα αυτά, η Πανίνι συνεχίζει να βγάζει τα άλμπουμ της και καλά κάνει, γιατί πάνω από όλα είναι το συναίσθημα. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη επιτυχία έχουν πια στα παιδιά και αν τα προτιμούν από τα Γιου-Γκι-Ο. Αυτό που ξέρω είναι ότι στο προηγούμενο Euro ξεπέρασα όλες τις ντροπές μου (“ολόκληρος μαντράχαλος και αγοράζεις χαρτάκια;”), άφησα πίσω όλες τις δικαιολογίες που σκεφτόμουν για να τα ζητήσω από τον τοπικό ψιλικατζή (“Με ρώτησε το ανιψάκι μου για κάτι αυτοκόλλητα, Πανίνι τα είπε; Μήπως τα έχετε;”) και έψησα αρκετούς φίλους να ξεκινήσουμε την παιδική μας συνήθεια.

Σίγουρα, η μαγεία δεν είναι η ίδια, αλλά η προσπάθεια για να συμπληρωθεί το άλμπουμ άξιζε τον κόπο. Με την ευκαιρία του φετινού Μουντιάλ ξεκίνησα και πάλι και από όσο ξέρω και αρκετοί φίλοι της ηλικίας μου (και αρκετά μεγαλύτεροι).  Και μπορεί να έζησα τον επικό διάλογο:

– Θα ήθελα 4 μπαταρίες ΑΑΑ
– Ορίστε…
– Μήπως έχετε αυτοκόλλητα Πανίνι για το Μουντιάλ;
– Ναι, ορίστε. Αυτό θα τα πάρετε ή όχι; (δείχνοντας τις μπαταρίες, σαν να αγόραζα προφυλακτικά και έπρεπε να αγοράσω το μισό μαγαζί πιο πριν για λόγους ντροπής)

Αλλά όπως να το κάνουμε, είμαστε άντρες (και κατά βάθος αγόρια ακόμα) και κατά 90% στις συζητήσεις μας επικρατεί το ποδόσφαιρο. Οπότε αφήστε μας να είμαστε παιδιά ακόμα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για ψώνια, Μουντιάλ 2010, Τα παιδία παίζει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Στο δωμάτιο 220

Από το Ροζάριο, στο Μπουένος Άιρες. Από εκεί στη Νάπολι και τώρα στο Παρίσι, η πορεία του Εζεκίλ “Ελ Πότσο” Λαβέτσι έχει μια συνεχή ανοδική πορεία. Την ίδια ανοδική πορεία φαίνεται να έχει η εξωγηπεδική του ζωή, αφού πλέον κάνει διαφημίσεις τύπου Μπέκαμ με γυναίκες όπως η Καλού Ριβέρο (μοντέλο, ηθοποιός, DJ και διάφορα άλλα) […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pass the ball

Βλέπεις τον Ίθαν Κινγκ από το Μίσιγκαν και λες ότι είναι ότι πιο κοντά στο στερεότυπο του μέσου Αμερικάνου μπόμπιρα. Ο 14χρονος ξανθομπάμπουρας όμως έχει ήδη κάνει στα λίγα χρόνια της ζωής του πολύ περισσότερα από όσα θα κάνουμε πολλοί από εμάς σε ολόκληρη τη ζωή μας. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009 όταν ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Let the boys be boys”

  1. Ο/Η Biancoceleste λέει:

    Χα χα! Μου θυμίζεις τον εαυτό μου! Η πρώτη μου ποδοσφαιρική ανάμνηση είναι αυτό το άλμπουμ και το μουντιάλ που ακολούθησε (καλό ξεκίνημα)! Θυμάμαι μάλιστα ότι πάντα μας έκανε εντύπωση κάποιο παιδί που είχε πολλά χαρτάκια γιατί σίγουρα τα κέρδισε από τα παιχνίδια που παίζαμε με αυτά, το χαρτζιλίκι έφτανε για 2-3 “τύχες” μόνο (έτσι λέγαμε τα φακελάκια). Από την άλλη βλέπαμε τα 2-3 πλουσιόπαιδα του σχολείου που ο μπαμπάς τους αγόραζε ολόκληρη “κούτα” (μεγάλη υπόθεση στα παιδικά μας μάτια)και τα ζηλεύαμε. Τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς αναστολή προμηθεύομαι οπωσδήποτε τα άλμπουμ και ενίοτε και κάποια φακελάκια. Πίστεψέ με είμαστε πολλοί της ηλικίας μας που συνεχίζουμε αυτή την παιδική μας συνήθεια απλά οι περισσότεροι διστάζουν να το παραδεχτούν 😉

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Έχω τον Ρονάλντο τον κλαψιάρη αλλά λόγω αντιπάθειας τον ανταλλάζω μ’ έναν Σάκη Πρίττα, τον οποίο έχω αλλά θέλω διπλό για να τον κολλήσω και στο θρανίο μου.

    Όποιος ενδιαφέρεται, ας επικοινωνήσει μαζί μου. 🙂

  3. Ο/Η nik λέει:

    η εξεδρα κανει πραγματικα καλη προσφορα, ολα τα χαρτακια μουντιαλ. επισης, εχω χεσκι διπλο

  4. Ο/Η ΠιΖήτα λέει:

    Πραγματικά η πρώτη μου ενεργή συμμετοχή…
    Τώρα για το πού βρίσκεται,ίσως να πετάχτηκε ίσως πάλι σε καμιά κούτα.
    Πάντως,όλο λέω να αρχίσω να μαζεύω αλλά κάπου μου φαίνεται αν όχι υπερβολικό,κοστοβόρο.Κι είναι κρίμα να το έχεις απλά για το αρχείο,αν κι όχι άσχημος λόγος.

    Πόσα έχει το φακελλάκι;6;
    Η ομάδα αποτελείται από 23 + τον προπονητή;Έχει και τα γήπεδα;Σόρυ για τις ερωτήσεις…

  5. Ο/Η Μιχαλης λέει:

    Μεχρι πριν λιγα χροναι εκανε 30 λεπτα το φακελακι. Το ακριβυναν παλι;; Το τελευταιο που συμπληρωσα απο μεγαλι διοργανωση πρεπει να ηταν του euro 2004!!

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχει ομάδα σε παράταξη και σήμα. Έχει 17 παίκτες και δυστυχώς δεν έχει προπονητή.
    Τα 60 λεπτά που πλέον έχει είναι δυστυχώς αρκετά… Αν όμως έχεις “δίκτυο” φίλων, με τις ανταλλαγές γλιτώνεις αρκετά χρήματα. Στο τελευταίο Euro (που ξεκίνησα πάλι να μαζεύω) από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησα να αγοράζω. Είχαμε φτιάξει τις λίστες μας με αυτά που ψάχναμε και κάναμε ανταλλαγές.

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΕΧΩ ΔΙΠΛΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014 ΤΗΛ 6983504431

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Gia dipla ean ntrepeste na pate se kapio parko gia na antallaxete me tous pitsirikades, Iparxei to LastSticker.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *