Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ίντερ στην Ευρώπη, Ίντερ και στην Αμερική

Σήμερα τα ξημερώματα στο Πόρτο Αλέγκρε έγινε ο δεύτερος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες (παλιά άρθρα εδώ και εδώ). Αντιμέτωπες η Ιντερνασιονάλ, η σταθερότερη βραζιλιάνικη ομάδα των τελευταίων ετών, και η Γουαδαλαχάρα. Οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο με ένα ξεκάθαρο φαβορί, την Ίντερ που στο πρώτο παιχνίδι είχε κερδίσει 1-2 στο Μεξικό, σε έναν αγώνα που οι Μεξικάνοι προηγήθηκαν ενώ η Ίντερ είχε δυο δοκάρια, αλλά τελικά η παρέα του Ντ’ Αλεσάντρο γύρισε το ματς.

Στο κατάμεστο Μπέιρα Ρίο οι Κολοράδος μπήκαν πολύ δυνατά. Έχοντας στο κέντρο την αργεντίνικη καραφλή δύναμη που ακούει στο όνομα Γκινιασού και κοντά του το μυαλό της ομάδας τον “Κεφάλα” Άντρες Ντ’ Αλεσάντρο σε συνδυασμό με την ταχύτητα των Τίνγκα και Τάισον, η Ίντερ μπήκε για να καθαρίσει το ματς. Οι Τσίβας της Γουαδαλαχάρα κυρίως προσπαθούσαν να αποφύγουν το γκολ και να κάνουν κάτι με αντεπιθέσεις. Οι Βραζιλιάνοι έχασαν ευκαιρίες για το 1-0 και όπως και στο πρώτο ματς το σκορ άνοιξαν οι Μεξικάνοι εκεί που δεν το περίμενε κανείς με καταπληκτικό γκολ του ντε Λα Μόρα.

Οι Βραζιλιάνοι επηρεάστηκαν από το 0-1 (Σημείωση: τα εκτός έδρας γκολ ΔΕΝ μετράνε, με το 0-1 η Γουαδαλαχάρα ισοφάρισε το 1-2 του πρώτου αγώνα και θα είχαμε παράταση) και ενώ διατήρησαν την υπεροχή η απόδοσή τους έπεσε. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε περίπου και το Β’ ημίχρονο και ήταν ο Ραφαέλ Σόμπις αυτός που έδωσε την λύση μετά από σέντρα του Κλέμπερ. Το 1-1 έδωσε ξανά την ψυχολογία στην Ίντερ και οι Μεξικάνοι άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό. Το ματς όμως είχε ήδη χαθεί γι’ αυτούς.

Το 2-1 έγινε με τον Νταμιάο που μόλις είχε περάσει να σκοράρει με ωραία ατομική προσπάθεια και ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ομάδας, ο 20χρονος Ζουλιάνο (κρατήστε κάπου γραμμένο αυτό το όνομα) έγραψε το 3-1 δίνοντας τόνους θριάμβου στη νίκη. Οι Μεξικάνοι κατάφεραν και στην λήξη έκαναν το 3-2 μετά από φάουλ τούβλο του Μπαουτίστα και ριμπάουντ του Ομάρ Μπράβο, αλλά αυτό δεν χάλασε καθόλου τους 56.000 οπαδούς της Ίντερ και τους παίκτες της ομάδας που πανηγύρισαν έξαλλα τον τίτλο.

Τι μας έμεινε από αυτόν τον τελικό;

1. Το αρκετά καλό ποδόσφαιρο που παίχτηκε

2. Η ανωτερότητα της Ίντερ που οδήγησε τους Μεξικάνους στο να βαράνε αρκετά

3. Τα δάκρυα του Ντ’ Αλεσάντρο και η τεράστια ευτυχία για έναν παίκτη που έσωσε την αποτυχημένη καριέρα του στην Ευρώπη και βρήκε καταφύγιο στη Βραζιλία

4. Το φοβερό ξύλο μετά το τέλος του αγώνα με τους παίκτες να κυνηγιούνται μέσα στο γήπεδο

5. Το καταπληκτικό 0-1 της Τσίβας και τα δάκρυα του σκόρερ μετά το τέλος του αγώνα

6. Ο γραφικός Πελέ που είδε χαρά και χώθηκε για να μοιράσει τα μετάλλια με τραγικό κόκκινο σακάκι (στα χρώματα της Ίντερ).

7. Ο Κολομβιανός διαιτηταράς Ρουίς, που πρέπει να έχει κάνει διευθυντής σε αναμορφωτήριο παλιά

8. Κι επειδή γενικά γκρινιάζουμε για τις αναμεταδόσεις, να πω ότι ήταν πάρα πολύ καλή η περιγραφή από το δημοσιογράφο της Νόβα που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα. Φαίνεται ότι ξέρει και ασχολείται με το άθλημα και αυτό είναι βασικό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Εν ενεργεία βετεράνοι

Τις προάλλες πέτυχα μια φωτογραφία του Νταβόρ Σούκερ με κοιλίτσα και αρκετά κιλά παραπάνω και σκεφτόμουν το πόσο διαφορετικοί είναι οι αθλητές μεταξύ τους στην μετά αθλητισμού ζωή τους. Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν την μπάλα. Βλέπεις π.χ. τον Νεστορίδη, τον Δομάζο και είναι όπως ήταν τότε σχετικά στεγνοί και ξέρεις ότι αν τους πετάξεις μια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γήπεδο των δύο χωρών

Κατά καιρούς έχουμε ασχοληθεί με διάφορα γήπεδα ανά την υφήλιο. Κάποια που ήταν στραβά (στην κυριολεξία), άλλα που είχαν δέντρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε δύο χώρες για… ένα γήπεδο. Βλέπετε θα πάμε στην πόλη Γιακουίμπα στα νότια της Βολιβίας, δίπλα στα σύνορα με την Αργεντινή. Πριν περίπου δυο εβδομάδες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Ίντερ στην Ευρώπη, Ίντερ και στην Αμερική”

  1. Ο/Η Stazybo Horn λέει:

    ‘ντάξει. Και λίγο παραπάνω πληροφορίες από τη «χαριστική», με τα δικά σας λόγια, παρουσία των Μεξικανών στους 16 δεν θα έβλαπταν…

  2. Ο/Η charlie λέει:

    Πολύ καλή ομάδα η Ιντερνασιονάλ. Δίκαιη πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής.

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Stazybo Horn, οι μεξικανικές ομάδες “προσκαλούνται” από το ’98 και πέρα στη διοργάνωση (με αγωνιστικά κριτήρια παίζουν φυσικά κάθε χρόνο κάποιες).
    Πέρσι η Γκουαδαλαχάρα (η φετινή φιναλίστ) και η Σαν Λουίς πέρασαν στους “16” και εκείνη την εποχή ήταν σε μεγάλη έξαρση η γρίπη των χοίρων στο Μεξικό. Οι αντίπαλοι φοβούνταν να ταξιδέψουν εκεί και οι Μεξικανοί δεν δέχονταν να γίνουν τα ματς σε ουδέτερο.
    Έτσι η ομοσπονδία της Ν. Αμερικής τις απέκλεισε (αλλά δεν τις τιμώρησε) και φέτος που τα πράγματα ήταν ΟΚ, τις ξεκίνησε από το σημείο που είχαν αποκλειστεί πέρσι. Δλδ από τους “16”

  4. Ο/Η Stazybo Horn λέει:

    έλα! κι άμα κερδίσει μεξικανική ομάδα το Λιμπερταδόρες θα παίξει διηπειρωτικό ποτέ; Κι έγινε ποτέ κλήρωση πού θάναι το πρώτο, και πού το δεύτερο ματς;

  5. Ο/Η duendes λέει:

    @stazybo,

    και να κερδίσει Μεξικάνικη ομάδα το Λιμπερταδόρες ΔΕΝ θα πάει στο World Club Cup γιατί πολύ απλά συμμετέχει ως φιλοξενούμενη ομάδα στην διοργάνωση.

    ΟΜΩΣ, οι 4 καλύτερες Μεξικάνικες ομάδες της χρονιάς (στο πρωτάθλημα της χώρας) μπορούν κανονικά να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στο “νέο διηπειρωτικό” μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ της Κεντρικής κ Βόρειας Αμερικής, εκεί όπου ανήκουν κανονικά.

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    @Stazybo πολλές από τις πληροφορίες που “δεν θα έβλαπταν” υπάρχουν σε προηγούμενα κείμενα. Για τις υπόλοιπες ζητούμε ταπεινά συγγνώμη και θα επανορθώσουμε στο μέλλον με αναλυτικό οδηγό…

  7. Ο/Η ΠιΖήτα λέει:

    “οι 4 καλύτερες Μεξικάνικες ομάδες της χρονιάς (στο πρωτάθλημα της χώρας) μπορούν κανονικά να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στο «νέο διηπειρωτικό» μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ της Κεντρικής κ Βόρειας Αμερικής, εκεί όπου ανήκουν κανονικά”

    συγνώμη αν ρωτάω κάτι που έχει ήδη απαντηθεί,αλλά προφανώς στο χειμωνιάτικο πρωτάθλημα,έτσι;

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Οι 4 πρώτες του πρωταθλήματος της χώρας (που υποθέτω είναι και η απάντηση “στο χειμωνιάτικο” που ρωτάς) μετέχουν κανονικά στο “Τσάμπιονς Λιγκ της κεντρικής κ βόρειας Αμερικής”. Η νικήτρια αυτής της διοργάνωσης, εκπροσωπεί κανονικά την κεντρική και βόρεια Αμερική στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

    Πέρα απ’ αυτές όμως, κάποιες Μεξικάνικες συμμετέχουν σαν guest stars (για εμπορικούς λόγους) στο Λιμπερταδόρες. Αν όμως το κατακτήσουν δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την Λ. Αμερική στο Παγκόσμιο Συλλόγων γιατί πολύ απλά ..δεν ανήκουν στην ήπειρο αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *