Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

Αν δεν είναι η πρώτη σου φορά στο sombrero είναι σίγουρο ότι γνωρίζεις την απέχθεια μου προς την πολυεθνική επιχείρηση που ονομάζεται ΟΥΕΦΑ. Το μεγάλο πρόβλημα μου είναι ότι και οι δυο νοιαζόμαστε γι’ αυτό το παιχνίδι, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι ότι η ΟΥΕΦΑ – κατά την ταπεινή φίλαθλη άποψη μου – έχει χάσει το μέτρο, όπως κάθε αδίστακτος πολυεκατομμυριούχος που ζει με το μότο “κάθε νέα μέρα είναι μια ευκαιρία για ακόμα περισσότερα λεφτά”. Το θέμα όμως είναι ότι τα λεφτά δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ αρκετά – γιατί αν ήταν, η κοινωνία μας θα ήταν πολύ πιο δίκαιη.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της άπληστης σκέψης; Ένα σχεδόν άψογο προϊόν (ποδοσφαιρικοί αγώνες υψηλής ποιότητας, σε άριστες πολιτισμένες συνθήκες με πληρέστατη κάλυψη από τα media) που μέρα με τη μέρα όμως ξεφεύγει από τα όρια της δικής μου τουλάχιστον λογικής για χάρη των χρηματοδοτών της όλης φάσης, δηλαδή των χορηγών και της τηλεόρασης.

Διάβαζα τις προάλλες τις δηλώσεις του Αντώνη Ζαμπέτα, που είναι διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης, σχετικά με τις απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ για το πρώτο παιχνίδι των ομίλων του Europa League με την Ατλέτικο. Οι άνθρωποι της ομάδας αφού δέσμευσαν αμέτρητες θέσεις διαρκείας προς όφελος των διαφόρων προσκλήσεων των χορηγών (σουτάροντας δηλαδή από τις θέσεις τους εκατοντάδες οπαδούς) και την αίθουσα του ερασιτέχνη Άρη για catering, αφαίρεσαν το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας από τις θέσεις του πάγκου – ο οποίος όφειλε να έχει 13 και όχι 14 όπως λανθασμένα είχε μέχρι και σήμερα -, ξήλωσαν διαφήμιση που υπήρχε στο ασθενοφόρο (!), έκλεισαν για δυο ολόκληρες μέρες το δρόμο δίπλα από το γήπεδο απαγορεύοντας στους κατοίκους της περιοχής την διέλευση και το παρκάρισμα και με χίλιες παρακλήσεις επέτρεψαν να μείνει ανοιχτό το καφέ του γηπέδου για να μην πάνε χαμένα τα έσοδα που λογικά θα είχε από ένα τέτοιο ματς. (Και φυσικά χωρίς να βγάλουν στιγμή το πινέλο από τον κώλο.)

Κι όλα αυτά για να έρθουν μετά το ματς οι ευρωπαίοι λογιστές, που πριν έναν μήνα μας έστειλαν στο γήπεδο με 36 βαθμούς Κελσίου για τηλεοπτικούς λόγους, να μας την πούνε γιατί τα χαρτάκια που πέσαν στο χόρτο έκρυβαν λίγο την πλάγια γραμμή. Μας κόψανε τους πυρσούς (ακόμα κι αυτούς που δεν πέφτουν στον αγωνιστικό χώρο), μας κόψανε τις κορδέλες, μας κόβουν τα χαρτάκια, δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μας κόψουν και τη ‘φωνή’, για να μην επηρεάζεται η τηλεοπτική περιγραφή και χάσει ο τηλεθεατής κανένα μαργαριτάρι του σπίκερ. Καλές, χρυσές και άγιες οι ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα από την πολυεθνική για να ξεφύγουμε από τη… βαρβαρότητα και να περιοριστούμε στην ομορφιά του παιχνιδιού, αλλά υπάρχει μια νοητή γραμμή πέρα από την οποία το παιχνίδι υπάρχει απλά και μόνο για να δείχνει η κάμερα την διαφήμιση στο βάθος του αγωνιστικού χώρου.

Κι όταν διαβάζεις σήμερα στις Αγγλικές σελίδες την είδηση ότι η ΟΥΕΦΑ απαγόρευσε στην Μάντσεστερ Σίτυ να παίρνει πλάνα και συνεντεύξεις στο γήπεδο της, από τους παίκτες της [στο γήπεδο της, από τους παίκτες ΤΗΣ (στο γήπεδο ΤΗΣ, από τους παίκτες ΤΗΣ)] μετά το τέλος των Ευρωπαϊκών αγώνων γιατί δεν ανήκει στους “κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Europa League”, τότε είσαι σίγουρος ότι τη νοητή αυτή γραμμή η ΟΥΕΦΑ όχι μόνο την έχει περάσει, αλλά την έχει καλύψει και με χορηγικό banner της αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία της γεμίζει την τσέπη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Europa League, Άρης, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η τέχνη -και η τεχνική- της άμυνας

Για να καταλάβει κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια (προς το καλύτερο και το πιο μοντέρνο), αρκεί να ρίξει μια ματιά, και στον τρόπο που αμύνονται πλέον οι ομάδες -ατομικά και στο σύνολό τους- αλλά και στο πόσο σημαντικό κομμάτι παίζει πλέον η σωστή αμυντική λειτουργία στο χτίσιμο της επίθεσης. Της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξενύχτια, γυναίκες και γκολ: Ο Ρομάριο στην Ολλανδία

Ήταν αρκετά μετά τα μεσάνυχτα όταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος άκουσε κάποιον να χτυπάει την πόρτα του δωματίου του ξενοδοχείου. Ο νεαρός ρεπόρτερ που κάλυπτε τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της Αϊντχόφεν πετάχτηκε έντρομος από το κρεβάτι και πλησίασε διστακτικά την πόρτα. Όταν την άνοιξε, μια έκπληξη τον περίμενε. Μπροστά του στεκόταν ο Ρομάριο, με ένα χαμόγελο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Για τα λεφτά τα κάνεις όλα”

  1. Ο/Η Draculas λέει:

    Απορω με την καραγκιοζούμπα τον Πλατινί που εχει παιξει και μπαλα υποτιθεται… Ποδοσφαιρο σαλονιου θα βλεπουμε. Απο την άλλη φροντιζουν καποιοι μικρομυαλοι να ενισχύουν τη θεση της ΟΥΕΦΑ με φονους, καταστροφες, πυρκαγιες και δε συμμαζεύεται.

  2. Ο/Η Όσο πατάει η γάτα λέει:

    ΦΟΝΟΣ;;;
    Έγινε κάποιος φόνος στις τελευταίες αγωνιστικές;;;
    Βρε μήπως έχω χάσει επεισόδια;

    -Τι τρέχει εκεί κάτω;
    -Φόνος. Θέλεις λίγο ;

    (Απο το “Προσωπο του Φόβου” του Στέφεν Κίνγκ)

  3. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Πολύ σωστή προσέγγιση
    Κι αν τη λογική του κέρδους την “σπάσεις” προς τα κάτω θα φτάσεις στους Κουκουλάκηδες και τους Δαλούκες.
    “Παιδιά” του κέρδους είναι κι αυτά 😉

  4. Ο/Η Draculas λέει:

    Δε μιλησα για τις τελευταιες αγωνιστικες πουθενα, ή μου ξεφυγε και δεν το προσεξα; Οσο για φονους, απ’ ολα εχει ο μπαξες και η πλουσια “ποδοσφαιρικη” μας ιστορια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *