Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

“Γιάννη είσαι σπίτι; Γιατί σε παίρνω και μιλάει”

Σε αναζήτηση νέου προπονητή διαβάζω ότι βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ξάνθη, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Παράσχου ο οποίος πριν προλάβει καν να ενημερώσει την γυναίκα του ότι απολύθηκε, της έδωσε την νέα του φόρμα (του Πανιωνίου) για πλύσιμο και σιδέρωμα εκμεταλλευόμενος πλήρως το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι μοναδικοί τομείς στους οποίους γίνεται σωστή ανακύκλωση είναι στους μαϊντανούς της τηλεόρασης και στους Έλληνες προπονητές.

Το ρεπορτάζ για το ότι ο Χρήστος Πανόπουλος ψάχνει για νέο προπονητή προκαλεί τόση έκπληξη όση και μια είδηση πως η Μπάγερν γύρισε ένα παιχνίδι με γκολ στις καθυστερήσεις. Καμία. Ένα από τα μεγαλύτερα τεστ άλλωστε για να δείξει κάποιος τις γνώσεις του πάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να προσπαθήσει να θυμηθεί τουλάχιστον τους μισούς από τους προπονητές που έχει αλλάξει η Ξάνθη τα τελευταία χρόνια. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ζόρικο αλλά στην πραγματικότητα το επίπεδο δυσκολίας είναι μεγάλο ακόμα κι αν είσαι φανατικός οπαδός της ομάδας απ’ αυτούς που δεν την άφησαν ποτέ και που το 1991 άλλαξε χρώμα σ’ όλη την γκαρνταρόμπα του και αγόρασε αμάξι Skoda, αν και δεν είχε καν δίπλωμα. Η πιθανότερη απάντηση που θα δώσει ένας τρίτος είναι: “Ήταν κάποια στιγμή ο Κωφίδης, μετά θυμάμαι τον Κεχαγιά, μετά τον Ματζουράκη, μετά πάλι μου έρχεται ο Κεχαγιάς, μετά ξανά ο Ματζουράκης, μετά ένας ξένος που τον σουτάρανε πριν καν τελειώσουν οι άδειες του Σεπτεμβρίου, μετά πιθανόν να ξαναγύρισε ο Ματζουράκης και τώρα ο Παράσχος. Ξεχνάω κάποιον;”.  Πολλούς!

Ο φυσιολογικός κόσμος όταν δεν νιώθει καλά το ρίχνει στο αλκοόλ, το φαΐ ή σε shopping therapy. Ο Πανόπουλος αλλάζει προπονητή. Σε τόσο ακραίο βαθμό που ο μισός φόρτος εργασίας του υπεύθυνου ιστοσελίδας της ΠΑΕ να είναι η ανανέωση της σελίδας του προπονητή της ομάδας – ο άλλος μισός είναι φυσικά η ανάρτηση καλτ ανακοινώσεων (όπως το επικό “Αχ κουνελάκι, κουνελάκι”). Αυτό γίνεται τόσο συχνά που κάνει  ακόμα και τον Σωκράτη Κόκκαλη να φαίνεται ερασιτέχνης. Κι αυτό όπως σίγουρα θα ξέρεις, ανεξαρτήτως ηλικίας και ενασχόλησης με το ελληνικό πρωτάθλημα, είναι τρομακτικό κατόρθωμα.

Όταν μάλιστα δεν υπάρχει διαθέσιμος στην αγορά κάποιος που να ικανοποιεί τον μεγαλομέτοχο, η λύση είναι πάντα μια: Γιάννης Ματζουράκης. Ο Batman της πόλης της Ξάνθης είναι πάντα ανοιχτός στο κάλεσμα του προέδρου, έχοντας πιθανόν μια – κόκκινη φυσικά – συσκευή τηλεφώνου μόνο για τη μεταξύ τους επικοινωνία. “Γιάννη, σε χρειαζόμαστε. Ξανά”. Λιτά και απέριττα, χωρίς περίεργες συμφωνίες και πολύπλοκες προτάσεις. Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται και περιμένουν υπομονετικά την επανασύνδεση, όπως ο Αλέφαντος κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο ότι το τηλέφωνο του χτυπάει και στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή του Σωκράτη του λέει: “Νικόλα παιχταρά μου, ο Θρύλος σε χρειάζεται”.

Ο Ματζουράκης έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας, έχει απολυθεί και έχει επιστρέψει ξανά τόσες φορές που στο βιογραφικό του δίπλα στο επάγγελμα γράφει “εν δυνάμει προπονητής της Skoda Ξάνθης”. Όπως θα έλεγε άλλωστε και ο Λίνεκερ, αν είχε την τύχη ποτέ να γνωρίσει την καθημερινότητα της ομάδας της Θράκης: “Η Ξάνθη είναι μια ομάδα η οποία αλλάζει συνέχεια προπονητές και στο τέλος στον πάγκο κάθεται ο Ματζουράκης”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Skoda Ξάνθη, ελληνικό ποδόσφαιρο, Θέλω διακοπές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Στο μυαλό του Ζοζέ (λίγο πριν η Σίτι κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ)

Το υπέροχο βιβλίο του Χρίστο Στόιτσκοφ, στο κεφάλαιο που ο ίδιος ο σπουδαίος αστέρας μιλά για το ποδόσφαιρο κατοχής του Κρόιφ στα χρόνια της Μπάρσα, και καθώς υπάρχουν αρκετές  ομάδες αυτού του στυλ που συνεχίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ με οδήγησε στην σκέψη να μιλήσω για το πως έχει διαμορφωθεί η δική μου έκφραση που, όπως […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Super League συμπράττει με τη Φλόγα και τη Λάμψη στην ενημέρωση για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας

Εδώ και 8 χρόνια, η 21η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία στήριξης παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Η 15η  Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά του παιδικού καρκίνου και η Σούπερ Λίγκα αναλαμβάνει κοινωνική δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φιλάθλων, αλλά και της κοινωνίας, όσον αφορά τα παιδιά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

12 σχόλια σχετικά με το ““Γιάννη είσαι σπίτι; Γιατί σε παίρνω και μιλάει””

  1. Ο/Η Chris λέει:

    LOL @ Batman

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Μιλάμε για την ομάδα-μίασμα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
    Από κάποια στιγμή και μετά(πέραν των αλλαγών στη θέση του προπονητή)η πορεία της ομάδας είναι η εξής.

    1.Καλοκαίρινή εξαγελία Πανόπουλου:”Φέτος πάμε για μεγάλα πράματα”
    2.Το καλοκαίρι αρχίζει και έρχονται διάφοροι μισθοφόροι απο Τσεχίες-Πολωνίες με ονόματα που για να τα προφέρεις πρέπει να κάνεις κάμψεις με τη γλώσσα σου ή διάφορους κοντοπίθαρους σχεδόν νανοειδής Λατίνους για την ξεπέτα.Επίσης και Αφρικανούς έχω, προλάβετε.
    3.Απολύεται ο προπονητής πριν την 1η αγωνιστική.Αναλαμβάνει ο Κεχαγιάς.
    Ξεκινάει σχετικά καλά στο πρωτάθλημα, όποιον μεγάλο βρίσκει στις 5 πρώτες αγωνιστικές τον δυσκολεύει και παίρνει βαθμό/βαθμούς, εκτός του ΟΣΦΠ που το δυσκολεύει και δεν πάιρνει τίποτα.
    4.Μετά από μία-δύο γκέλες, μιας και αυτή η ομάδα μισθοφόρων δεν βλέπεται πια, αλλάζει προπονητής.
    5.Ο πρώτος γύρος τελειώνει με μια Ξάνθη, που είτε είναι αδιάφορη ή παλεύει για να σωθεί.
    5α. Αν είναι αδιάφορη, κατεβάζει προκλητικά τα βρακιά της σε όποιον θέλει βαθμό/βαθμούς. Σπάνιες εξεραίσεις. Α, να μην ξεχάσω το θεσμό του κυπελου, που αποκλείεται από τον Άρη.
    5β. Αν κινδυνεύει να πέσει, πάλι το ποδόσφαιρό που παίζει δεν αντέχεται και σώνεται επειδή κερδίζει τον Ηρακλή, τον οποίο είχε σώσει την προηγούμενη χρονιά.Ο Μαντζουράκης τη σώζει για μια ακόμη φορά.
    5. Το καλοκαίρι ξεκινά και ο Πανόπουλος δηλώνει”Πάμε για μεγάλα πράματα φέτος”.

    Αυτή η βιόλα 15 χρόνια τώρα.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Μελετητής της Ξάνθης ο ανώνυμος. Έτσι συμβαίνει όντως

  4. Ο/Η balkou λέει:

    εγώ πιστεύω ότι αλλάζει τους προπονητές τόσο εύκολα ώστε να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς τ’αυτοκίνητά μας με τον ίδιο ρυθμό 🙂

  5. Ο/Η 4minister λέει:

    :respect: στον ανώνυμο.

    Ένα συμπλήρωμα. Μια ομάδα που δείχνει να παίζει σε ένα επίπεδο και μετά πέφτει ραγδαία, έχει συνήθως την ίδια εξήγηση. Απλήρωτοι παίκτες …

  6. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Γιάννης ο Μαντζουράκης έχει καθίσει στον πάγκο της Ξάνθης μόλις 4 φορές σε διάστημα δεκατεσσάρων ετών, όσες έχει καθίσει δηλαδή και ο Νικος Κεχαγιάς σε διάστημα εννέα.
    Επίσης οι αλλαγές προπονητών αγγίζουν τις 23 σε από το 2006 μέχρι σήμερα.
    Το εντυπωσιακότερο στατιστικό βέβαια, είναι ότι 5 από αυτούς έχουν απολυθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Έχω την υποψία ότι ο Πανόπουλος γιορτάζει τα γενέθλια του κάνοντας δώρο στον εαυτό του προπονητές, αλλά αδυνατώ να βρω την ημερομηνία γέννησης του.

    Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά για περισσότερη διασκέδαση: http://en.wikipedia.org/wiki/Skoda_Xanthi_F.C.#Coach_history

    Στο former players μπορείς να χαθείς για ώρες, και στην πορεία να μάθεις γεωγραφία και παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία.

  7. Ο/Η ΑΟΞΑΡΑ ΠΑΝΤΟΥ λέει:

    Έλα τώρα που θα μιλήσετε όλοι οι τελευταίοι για την Ξανθάρα. Ξύπνησε ένα πρωί ένας ανώνυμος με περίοδο και χαρήκατε όλοι. Αν ζορίζεστε μπουκώστε το στόμα σας με τίποτα άλλο και όχι με ότι σας κατέβει στο κεφάλι.

  8. Ο/Η ΑΟΞΑΡΑ ΠΑΝΤΟΥ λέει:

    Και στο Notable former players μπορείς να χαθείς για ώρες, διάβαζε και μάθε.

  9. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Not sure if serious…

    Αν τα γράφεις σοβαρά πάντως, μάθε να μην μπερδεύεις την αγάπη σου για την ομάδα με τη γραφικότητα του εκάστοτε προέδρου, προπονητών, παικτών ή καταστάσεων.

    Ή τουλάχιστον πες μας καμια ιστορία για τις ματσάρες με τους Ρουμάνους στην Ευρώπη.

  10. Ο/Η ΑΟΞΑΡΑ ΠΑΝΤΟΥ λέει:

    Δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι σαν γραφικότητα για να σου πω αν μπερδεύομαι. Γίνονται έκτροπα, πρόσφατα απόπειρα κατά του Ζωγράφου απ’ ότι μας λένε, πρόεδροι μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιος έχει κάνει τα χειρότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και σεις γελάτε με την Ξάνθη που δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν τρώει τα λεφτά κανενός ανθρώπου, και μάλιστα ο τύπος παραπάνω αυτήν την ομάδα τη θεωρεί μίασμα. Αν θέλετε να γελάσετε με τους ισχυρισμούς του θα τους βρείτε λίγο παραπάνω. Και φυσικά η αλλαγή των προπονητών τελευταία σαν τα πουκάμισα είναι κάτι που πληγώνει τον Ξανθιώτη και δεν είναι ικανή να αποδώσει το συμπέρασμα που προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει να της αποδώσει ο ανώνυμος. Αυτόν τον τύπο παρακάτω τον επικροτούν διάφοροι. Ας μας πουν τότε όλοι αυτοί τη γνώμη τους για τις υπόλοιπες ομάδες. Οι άλλοι είναι οι σωτήρες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Πως; Με “δανεικά” λεφτά και τζάμπα μαγκιά που νύχτα έρχονται και νύχτα φεύγουνε; Και φυσικά μιλάω γενικά και δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένη ομάδα, αλλά αν πάρεις μια μια τις ελληνικές ομάδες πάνω κάτω αυτό είναι το νόημα και αυτό μας έχει δείξει κιόλας η ιστορία σε πολλές ομάδες τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν εννοείται και εξαιρέσεις δυστυχώς ελάχιστες.
    Μακάρι να είχαν κι άλλες ομάδες την οργάνωση, το ήθος, τον επαγγελματισμό και την αυτοτέλεια που έχει η ομάδα της Ξάνθης. Δεν νομίζω να έχει ενοχλήσει ποτέ κανέναν στην πραγματικότητα. 25 χρόνια στην α’ κατηγορία μόνο καλό έχει κάνει φέρνοντας παίχτες που έχουν αφήσει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως βγάζοντας από τα φυτώρια παίχτες τους οποίους μετά πούλησε σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες μερικοί από τους οποίους είχαν και τεράστια εξέλιξη. Μάτια και αυτιά έχει ο καθένας για να μπορεί να διαμορφώσει γνώμη. Απ’ότι όμως διαπιστώνουμε και από τα παραπάνω σχόλια οι απόψεις που διαμορφώνονται είτε δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής σκέψης είτε η σκέψη έχει κάνει περίπατο.
    Ελπίζω να κατάλαβες επιτέλους ότι μιλάω σοβαρά και δεν μιλάμε για την αγάπη προς την ομάδα. Καλή επιτυχία.

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    Φαντάζομαι έχεις διαπιστώσει ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρεσαι είναι γραμμένο το 2010 έτσι;

    Τώρα από εκεί και πέρα η Ξάνθη έχει και τα θετικά της, αλλά όπως και οι περισσότερες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
    Και δεν μιλάω για “αθώες” γραφικότητες όπως τις ανακοινώσεις ή τις αλλαγές προπονητών. Ας μην ξεχνάμε ότι στις παραγκο-κασέτες ο περίεργος ήταν για τα καλά μέσα.
    Αν πάντως είσαι οπαδός της Ξάνθης και μόνο, έχεις την εκτίμησή μου για αυτό, καθώς θέλει δύναμη να το κάνεις στην Ελλάδα που όλοι πάνε με τον νικητή.
    Από εκεί και πέρα προσωπικά χάρηκα που έστω και με το ζόρι σώθηκε στο μπαράζ η Ξάνθη φέτος το καλοκαίρι. Την προτιμώ από πολλές ομάδες της ελληνικής σουφρολίγκας.

  12. Ο/Η ΑΟΞΑΡΑ ΠΑΝΤΟΥ λέει:

    Κι εγώ χαίρομαι που κάποιος έχει επιχειρήματα όπως εσύ. Ευθύνη έχουν όλες οι ομάδες για το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Αλλά αν θέλουμε να στοχοποιήσουμε με το ζόρι κάποιον, ε αυτός δεν είναι η Ξάνθη ρε αδερφέ! Το ξέρω ότι το κείμενο είναι του 2010, πιο πολύ αναφέρομαι στα αστεία σχόλια και όχι στο κείμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *