Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: Espaldinha

Ολόκληρο θέμα έχει γίνει στην Μαδρίτη με την πάσα που έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την πλάτη στα τελευταία λεπτά του τοπικού ντέρμπι με την Ατλέτικο. Αρκετοί παίκτες των φιλοξενούμενων, για λόγους που η επιστήμη της ψυχολογίας θα εντόπιζε στον τομέα του αισθήματος κατωτερότητας και της συνειδητοποίησης ότι κάποιος άλλος είναι αισθητά καλύτερος από σένα, θεώρησαν την κίνηση του Πορτογάλου προσβλητική/επιδεικτική/προκλητική κι άλλα τέτοια σχετικά επίθετα που σκαρφίζεται ο εγκέφαλος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν “το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι”, διεργασία που συναντάται συχνά στον χαμένο σ’ ένα τοπικό ντέρμπι όταν η άλλη ομάδα κυριαρχεί εξ αρχής, χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα.

(Την εντυπωσιακή αυτή – από κάθε οπτική: έμπνευση και εκτέλεση – κίνηση, που έχει ονομαστεί “espaldinha”, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην μ.Y. (μετά Youtube) εποχή ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ο οποίος το πιθανότερο είναι πως την έκλεψε από τον Μέγα Προφήτη της π.Y. (προ Youtube) εποχής, Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα, γνωστότερο και ως Ροναλντίνιο.)

Όπως φαίνεται και στο βίντεο κάποιοι παίκτες της Ατλέτικο επηρεασμένοι φυσικά και από την ‘μυρωδιά του καραγκιόζη’ που εκκρίνει ο Ρονάλντο με αρκετές ενέργειες του, του την έπεσαν λεκτικά την ώρα του αγώνα ενώ άλλοι εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους στις δηλώσεις μετά το παιχνίδι, μεγεθύνοντας αυτομάτως το μέγεθος της ξεφτίλας τους. Πιθανόν τις επόμενες μέρες το θέμα να συνεχιστεί με κάποιες επιπρόσθετες δηλώσεις, κανένα σχόλιο σε κάποια ‘επίσημη’ σελίδα στο facebook ή το twitter και αρκετά ‘like’ ή ιντερνετικά μπινελίκια. End of story, Ευρωπαϊκές κλαψιάρικες πολιτισμένες αντιδράσεις, το savoir vivre κάτω απ’ το μαξιλάρι κι όλοι για ύπνο.

In a galaxy far far away, σε μια άλλη ήπειρο που άγραφοι κανόνες (μπολιασμένοι φυσικά με υπερβολή και έλλειψη τακτ)  όπως το “ή η μπάλα ή ο παίκτης” και “πρώτα κάνω τάκλιν και μετά σκέφτομαι πως αλλιώς θα μπορούσα να ενεργήσω” διέπουν το παιχνίδι, ένας αμυνόμενος που βρίσκεται πίσω στο σκορ και νιώθει ότι ο βιρτουόζος αντίπαλος θέλει να τον προσβάλει ακολουθεί μια διαφορετική σειρά ενεργειών που θα του επιτρέψουν να πάει μετά το ματς στα αποδυτήρια με το κεφάλι ψηλά και τις τάπες λερωμένες με το σωστό χρώμα. Πρώτα πράττει και μετά θέτει το θέμα προς συζήτηση. Αν φυσικά ο αντίπαλος είναι σε θέση να συζητήσει…

Προηγούμενα μαθήματα: la gambeta, la vaselina, El túnel/el puente, rabona, πέναλτι paradinha, la chilena, το βρωμόσουτο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, βιντεοθεραπεία, Ισπανικό πρωτάθλημα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ποδοσφαιριστές απέναντι στην αδικία

Από τότε που υπάρχουν ποδοσφαιριστές και διαιτητές υπάρχουν και παράπονα. Υπάρχουν και κακές διαιτησίες, υπάρχουν και στημένες διαιτησίες. Σε έναν αγώνα που έγινε τον Οκτώβριο του 1933 στην Αργεντινή, η Σαν Λορένσο αντιμετώπιζε τη Χιμνάσια Λα Πλάτα στο παλιό Γκασόμετρο. Με το σκορ στο 2-1 ο διαιτητής Αλμπέρτο Ρόχο Μιρό έκοβε όλες τις επιθέσεις της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τον ξεπεσμό στην καταξίωση

Τέλος του πρωταθλήματος του 2012, Ιούλιος. Η Σαν Λορένσο ντε Αλμάγκρο ζει δραματικές στιγμές. Με προπονητή τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, τον Σούλη Παπαδόπουλο της Αργεντινής, Ρικάρντο Καρούσο Λομπάρντι και με τη χρήση κάθε δεισιδαιμονίας που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους κερδίζει στα μπαράζ την Ινστιτούτο και μένει στην Α’ Εθνική. Λίγες μέρες πιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Μαθήματα ποδοσφαίρου: Espaldinha”

  1. Ο/Η Chris λέει:

    Apo tis liges fores pou eimai 100% me ton CR.
    PS. Sto deytero videaki, 8eikh figoura Edmundo…Vevaia den ton lyph8hka ka8olou gia tn klwtsia pou efage gt kai o idios den htan kai to kalytero paidi s’ayta!!

  2. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Όταν έκανε ο Κάλβο, ο CR ακόμα ψαχνότανε…
    :-Ρ

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Καταπληκτικό το δεύτερο βίντεο. Βλέπουμε λίγα και καταλαβαίνουμε πολλά (αν όχι όλα…) που έλεγε και μια ψυχή παλαιότερα
    Δεν είναι βέβαια στην κατηγορία “ή ο παίκτης ή η μπάλα” οι φάσεις αυτές αλλά σε μια άλλη κατηγορία αυτή του άγραφου νόμου (όπως πολύ σωστά λες) “τα ζογκλερικά επιτρέπονται μέχρι ενός σημείου, όταν πας να το κάνεις τσίρκο (κι εγώ-ο αμυντικός- να είμαι ο κλόουν) θα σε κόψω στη μέση ή θα σου ρίξω φάπα, ΤΕΛΟΣ”
    Κι αυτά στην χώρα που βγάζει τους θεαματικότερους παίκτες στον πλανήτη, όπου δοκιμάστηκαν τα πάντα (αλλά με μέτρο λέμε)

  4. Ο/Η balkou λέει:

    Ντουέντες μπράβο σου! Δε μας πείραξε όταν το’καναν οι άλλοι γιατί να μας πειράξει και τώρα, ωραία είναι να βλέπουμε τέτοια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *