Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ωδή στον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ

Η κάμερα είναι στημένη στην πλάτη του Τέβες έτσι ώστε το τείχος των παικτών της Γιουνάιτεντ να κρύβει και σ’ εμάς ένα μεγάλο μέρος της εστίας. Ο Αργεντινός εκτελεί το φάουλ με το δεξί χρησιμοποιώντας εσωτερικό φάλτσο. Η μπάλα προσπερνάει με άνεση το τείχος και κατευθύνεται με τρομερή ακρίβεια προς το αριστερό ‘παραθυράκι’ της εστίας, αυτό που ουσιαστικά κάλυπταν οι παίκτες με τα σώματα τους. Η πορεία της μπάλας φαίνεται τόσο σωστή που ο Τέβες κάνει ασυναίσθητα ένα βηματάκι προς τ’ αριστερά του και σηκώνει ελαφρώς τα χέρια έτοιμος να πανηγυρίσει το 1-0.

Το πλάνο που περιγράφω είναι ριπλέι! Η φάση είχε ήδη γίνει, την είχαμε ήδη δει από την κλασσική κεντρική κάμερα λήψης που χρησιμοποιείται στη ζωντανή ροή του αγώνα και είχαμε απολαύσει τον τερματοφύλακα να τη διώχνει σε κόρνερ. Αλλάζοντας όμως το σημείο οπτικής και βλέποντας την τέλεια πορεία της μπάλας από πίσω δεν μπορείς να μην σκεφτείς στιγμιαία ότι δεν γίνεται να μην ‘γράψει’ αυτό το σουτ. Κι όμως. (Η μόνη διαφορά μεταξύ μιας “τέλειας εκτέλεσης φάουλ” και μιας “τέλειας εκτέλεσης φάουλ που γίνεται γκολ” είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας.) Από το πουθενά δυο μακριά χέρια εμφανίζονται και καλύπτουν το, αφύλακτο ως εκείνο το σημείο, ‘παραθυράκι’ της εστίας και η μπάλα αντί να κουνήσει τα δίχτυα φεύγει μακριά.

Το βίντεο της φάσης προφανώς δεν θα κάνει τον γύρο του κόσμου σήμερα μέσω του ίντερνετ ενώ και οι βασικοί τίτλοι για το χθεσινό ντέρμπι του Μάντσεστερ δεν θα εστιάσουν σε καμία περίπτωση στην απόκρουση αυτή (την μοναδική όμορφη φάση του αγώνα), γιατί όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά οι τερματοφύλακες (αλλά και οι αμυντικοί πολλές φορές), “γράφουν το μέλλον” με μικρά γραμματάκια, τόσο μικρά που πολλές φορές ελάχιστοι αντιλαμβάνονται την σημασία και την αξία μιας επαφής τους με την μπάλα.

Ο Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ πριν 12 μέρες έγινε 40 χρονών! Αλλά αυτή είναι μια τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Με το μαχαίρι στα δόντια

 Ο Ντιέγκο Πάμπλο Σιμεόνε δεν είναι ο κλασσικός, τυπικός προπονητής. Συνήθως ντυμένος στην πένα αλλά με κατάμαυρα ρούχα σαν τον χάρο (είτε σαν μετρ σε σκυλάδικο) έχει την ίδια προσέγγιση στο παιχνίδι που είχε και ως ποδοσφαιριστής. Ένα αμυντικό χαφ που δάγκωνε, ένας αρχηγός, ένας παίκτης που έπαιζε για την ομάδα και όχι για την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 Έλληνες που έγιναν (ή θα θέλαμε να γίνουν) χαρτάκια της Πανίνι

Πάει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η Πανίνι σάγκα του σομπρέρο. Γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, αλλά πλέον λατρεμένοι, ποδοσφαιριστές σε υπέροχα γραφικά ενσταντανέ στα όρια του pop icon. Ωστόσο χιλιάδες ήταν οι επιστολές που πλημμύρισαν το γραμματοκιβώτιο του σομπρέρο και απαιτούσαν την αποκατάσταση μιας τεράστιας αδικίας. Το “Θέλουμε Έλληνες σε χαρτάκια Πανίνι” εξελίχθηκε σε να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *