Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο βασιλιάς των σπορ και άλλα κλισέ

Κυριακή, 23.00 ώρα Ελλάδος. Κίλμες, λίγο πιο νότια από την πόλη του Μπουένος Άιρες. Στάδιο Δρ. Χοσέ Λουίς Μέισνερ (για τους φίλους Σεντενάριο). Χιλιάδες φίλοι της Εστουδιάντες στιβαγμένοι σαν στα σταφύλια στις κερκίδες του γηπέδου περιμένουν τη νίκη για την ομάδα τους που θα τους φέρει τον τίτλο του πρωταθλητή της Απερτούρα, ανεξάρτητα από άλλο αποτέλεσμα.

Κυριακή, 23.00 ώρα Ελλάδος. Αβεγιανέδα, λίγα χιλιόμετρα ακόμα πιο νότια. Οι οπαδοί της ιστορικής Ράσινγκ πηγαίνουν στο γήπεδό τους, το εντυπωσιακό Ελ Σιλίντρο έχοντας περάσει μια άσχημη εβδομάδα. Η μισητή Ιντεπεντιέντε σήκωσε το Σουνταμερικάνα στα πέναλτι λίγες μέρες πριν και παράλληλα κέρδισε το τελευταίο εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες, ένα εισιτήριο για το οποίο πάλευε η Ράσινγκ. Σε μια γωνία του γηπέδου οι οπαδοί της Βέλεζ ελπίζουν. Ελπίζουν σε δική τους νίκη επί της αδιάφορης Ράσινγκ και στραβοπάτημα της Εστουδιάντες που θα τους φέρει είτε σε μπαράζ, είτε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

23.23. H Εστουδιάντες έχει ήδη ένα ακυρωμένο γκολ για οφσάιντ, αλλά όχι πολλές φάσεις. Στο άλλο ματς η Βέλεζ κάνει φάσεις, αλλά την μεγαλύτερη την έχει η γηπεδούχος όταν και ο τερματοφύλακας Μπαροβέρο σώζει με τα πόδια. Ο Χουάν Μανουέλ Μαρτίνες, που ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών με το παρατσούκλι “ελ μπουρίτο”, παίρνει την μπάλα κάπου στο κέντρο. Περνάει όποιον βρει μπροστά του και με μια φοβερή gambeta σκοράρει ένα καταπληκτικό γκολ, το 10ο του για φέτος. Αν όλα μείνουν έτσι πάμε σε μπαράζ.

23.45. Ημίχρονο και στα δύο γήπεδα. Αγχωμένη η Εστουδιάντες που νιώθει την πίεση να μεγαλώνει. Η Βέλεζ ελπίζει στην Άρσεναλ που μάχεται με νύχια και με δόντια (σαν να  θέλει να πιστοποιήσει τις φήμες που ακούστηκαν για πριμ σε περίπτωση που κόψει βαθμούς).

Δευτέρα, 00.12 ώρα Ελλάδος. Φάουλ για τη Βέλεζ, εκπληκτική εκτέλεση από τον Μάξι Μοράλες και 0-2 (απέναντι στην παλιά του ομάδα). Στα ουράνια οι οπαδοί της ομάδας που περιμένουν τα ευχάριστα από το Κίλμες ή έστω να μην αλλάξει τίποτα. Ο Βερόν αποχωρεί και ο προπονητής Σαμπέγια έχει την έμπνευση να περάσει μέσα τον Ερνάν Ροντρίγκο Λόπες. Τον Ουρουγουανό που η Εστουδιάντες αγόρασε από τη Βέλεζ.

00.29. Η Εστουδιάντες πιέζει, η Άρσεναλ του Σαραντί αντέχει. Σέντρα κεφαλιά του Λόπες, ο Φερνάντες δεν μπορεί αλλά δεν πειράζει (σαν καλός απατεώνας το πανηγυρίζει, αλλά στη συνέχεια φαίνεται ότι δεν ακουμπάει). Η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. 1-0 η Εστουδιάντες. Φωτιά στο Κίλμες και στην Λα Πλάτα. Απογοήτευση στους οπαδούς της Βέλεζ. Οι οπαδοί της Ράσινγκ τους χλευάζουν.

00.43. Ο Λόπες είναι και πάλι εκεί για να τελειώσει το πρωτάθλημα και να δικαιώσει τον προπονητή του. 2-0 και η Εστουδιάντες της Λα Πλάτα είναι και πάλι πρωταθλήτρια στην μάλλον τελευταία Απερτούρα.

Η Εστουδιάντες είναι λοιπόν η νικήτρια μεταξύ δυο ομάδων που είναι από τις πιο καλές τα τελευταία χρόνια στην Αργεντινή. Και αν στο πρωτάθλημα του 2006, ο Σιμεόνε είχε φοβερό υλικό στα χέρια του, το φετινό είναι σίγουρα το πρωτάθλημα του προπονητή της ομάδας Αλεχάντρο Σαμπέγια. Μια Εστουδιάντες που έχασε πολλούς παίκτες το καλοκαίρι, ήταν όμως όπως πάντα ομάδα. Με Βερόν και Μπράνια στα χαφ, τον Γκαστόν Φερνάντες μπροστά και μια άμυνα που δέχτηκε μόλις 8 γκολ σε 19 παιχνίδια, έδειξε σοβαρότητα και σταθερότητα. 14 νίκες σε 19 παιχνίδια δεν είναι και λίγο…

Η Βέλεζ έχει και αυτή αξιόλογο προπονητή και ίσως έπιασε πιο ψηλή απόδοση κατά διαστήματα, έχασε όμως στις λεπτομέρειες (άλλωστε ένα γκολ παραπάνω έβαλε και ένα γκολ παραπάνω έφαγε). Με ένα πολύ καλό τέρμα όπως ο Μπαροβέρο, με παιχταράδες όπως ο Μαξιμιλιάνο Μοράλες, ο Σίλβα κι ο Μαρτίνες στο τέλος κέρδισε μόνο το χειροκρότημα των οπαδών της. Αν δεν αποδυναμωθεί θα είναι εδώ και για την Κλαουζούρα και πιθανώς και για το επόμενο πρωτάθλημα των δύο γύρων. Μέχρι τότε όμως τα πανηγύρια ανήκουν στην Εστουδιάντες που σε 4 χρόνια κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1 Λιμπερταδόρες και έφτασε και σε έναν τελικό Σουδαμερικάνα. Ο εμβληματικός Βερόν για μια ακόμα φορά αφιέρωσε το πρωτάθλημα στον Έντγκαρ Ρούσο Πράτολα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το τραγούδι του πούμα (παραπάμ)

Στην Λατινική Αμερική της ποδοσφαιρικής γραφικότητας (συνήθως με καλό τρόπο), οι σπίκερ παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας (όταν δεν τη ζεις μέσα στο γήπεδο). Ο τόνος της φωνής, ο ρυθμός, η μουσικότητα που δείχνουν και σε κάνουν να παρακολουθείς ακόμα και βαρετά ματς πιο ευχάριστα και φυσικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρώτη φορά σε τελικό

Η πόλη Λανούς λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες είχε βάλει τα καλά της χθες το βράδυ. Η τοπική “Γκρανάτε” υποδεχόταν τη Ρίβερ Πλέιτ στον δεύτερο ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Έχοντας υποκύψει προς το τέλος του πρώτου ματς στο Μονουμεντάλ με γκολ του Σκόκο, έπρεπε να ανατρέψει το 1-0. Η ελπίδα όμως υπήρχε. Ήδη είχε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Ο βασιλιάς των σπορ και άλλα κλισέ”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    Απίστευτο γκολ ο Μαρτίνες!
    Σίγουρα ένα απ’ τα καλύτερα της χρονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *