Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

26 χρόνια φαγούρα κι ο νόμος του Τσουπέτε

Η Βραζιλία έχει πλέον την καινούρια πρωταθλήτριά της και αυτή είναι η Φλουμινένσε. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα που είχε μέχρι την τελευταία στιγμή τρεις ομάδες να το διεκδικούν (Φλουμινένσε-Κορίνθιανς-Κρουζέιρο, ομάδες από τρεις διαφορετικές πόλεις) η Φλου ήταν αυτή που άντεξε και πήρε την κούπα. Η Κορίνθιανς πλήρωσε την κοιλιά που έκανε σε ένα κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος, ενώ η Φλου αποδείχτηκε πιο σταθερή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν από έναν χρόνο η σημερινή πρωταθλήτρια έδινε την μάχη για τη σωτηρία της την οποία και κέρδισε την τελευταία στιγμή. Έναν χρόνο μετά πανηγυρίζει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1984, κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ στο δύσμοιρο ελληνικό πρωτάθλημα, ούτε φυσικά σε κάποιο από τα πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά.

Η Φλουμινένσε αρκέστηκε στο 1-0 με το γκολ του Έμερσον επί της Γκουαρανί που από του χρόνου θα αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Και μπορεί ο Ντέκο να έχει το όνομα, τη χάρη την είχε όμως ένας Αργεντίνος. Ο Νταρίο Κόνκα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας με 9 γκολ και το πανηγύρισε έξαλλα κρατώντας το… μινιμαλιστικό κύπελλο της φωτογραφίας. Πρωταθλητής στέφθηκε κι ο αγαπημένος μας Έκι Γκονζάλες που βοήθησε τα μέγιστα με τις… 2 εμφανίσεις που έκανε.

Μερικά χιλιόμετρα πιο… πάνω, είχαμε ακόμα μία στέψη πρωταθλητή. Στο Μεξικό, με το πανέμορφο σύστημα, τελείωσε η Απερτούρα. Η Μοντερρέυ ήταν η ομάδα που κατέκτησε την Απερτούρα του 2010, κάτι που είχε καταφέρει και πέρσι κερδίζοντας την Απερτούρα, και έτσι έφτασε τα 4 πρωταθλήματα. Στο προηγούμενο πρωτάθλημα, την Κλαουζούρα, ενώ είχε τερματίσει πρώτη συνολικά στο πρωτάθλημα αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι-οφς όπως το έκανε φέτος η Κρουζ Αζουλ.

Στον τελικό αντιμετώπισε την ομάδα με το μισό όνομα βραζιλιάνικο και το άλλο μισό να θυμίζει αυτοκίνητο, την Σάντος Λαγκούνα. Στο πρώτο ματς η Σάντος κέρδισε με 3-2 (σε μια εξαιρετικά… καυτή ατμόσφαιρα) και απέκτησε προβάδισμα για τον τίτλο. Στον επαναληπτικό όμως οι Ραγιάδος (και όχι ραγιάδες) είχαν πρωταγωνιστή το θηρίο που ακούει στο όνομα Ουμπέρτο Σουάσο, τον αγαπημένο μας Τσουπέτε. Με δυο δικά του γκολ η Μοντερρέυ πήρε την μεγάλη νίκη με 3-0 και πανηγύρισε την κούπα. To γκολ στο 3-0 είναι το κλασσικό τσουπετογκόλ. Το γκολ δηλαδή που ορμάει ο Σουάσο κανείς δεν τον σταματάει και τελειώνει τη φάση με απίστευτο σουτ. Μόνο και μόνο για το 3-0 αξίζει το βίντεο:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, βιντεοθεραπεία, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Τέχνη του Δρόμου

Μια παιδική φαντασίωση είναι να πάρεις τη μπάλα στο δρόμο, να περάσεις το φιλαράκο σου που σε μαρκάρει με σπόντα στον τοίχο ή στο φτερό του πιο κοντινά παρκαρισμένου αυτοκινήτου και να σουτάρεις προς το τέρμα. Όσο η μπάλα κατευθύνεται στη δόξα έχεις λίγα δευτερόλεπτα να ταξιδέψεις στο γήπεδο της αγαπημένης σου ομάδας, να σηκώσεις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η γενοκτονία της Ρουάντα και το ποδόσφαιρο

Έχω παρακολουθήσει εκατοντάδες ταινίες στη ζωή μου. Έχω δει σκηνές με κάθε πιθανή μορφή βίας, βασανιστήρια, τραγωδίες, σκηνές με ανθρώπους που υπέφεραν άδικα, σκηνές βασισμένες σε αληθινές ιστορίες με δολοφονίες, κακοποιήσεις και ανείπωτες βιαιότητες. Το ‘Hotel Rwanda‘ όμως ήταν η πρώτη ταινία στην οποία κάπου στη μέση πάτησα το pause, μ’ ένα κεφάλι έτοιμο να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “26 χρόνια φαγούρα κι ο νόμος του Τσουπέτε”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Τι έγινε? Τζάμπα νίκελ εξατμίσεις για τους πρωταθλητές Βραζιλίας? 🙂

  2. Ο/Η charlie λέει:

    Στην δεκαετία που έκλεισε, 7 διαφορετικές ομάδες πήραν τον τίτλο στη Βραζιλία δείγμα του πόσο δύσκολο είναι το πράγμα. Από το 2003 που παίζουν κλασσικό όλοι με όλους σε 2 γύρους χωρίς παπάτζες, πλαίυ οφφ κτλ, με σταθερό αριθμό ομάδων είναι και το σοβαρότερο πρωτάθλημα με διαφορά σε όλη την ήπειρο.
    Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις ΕΝΑ πρωτάθλημα κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι ομάδες με τα περισσότερα (Παλμέιρας κ’ Σάο Πάουλο) έχουν μόλις 6 εθνικά πρωταθλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *