Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ρώσικος χειμώνας

Για πολλά χρόνια η έδρα της εθνικής Βολιβίας ήταν το γήπεδο Hernando Siles, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα Λα Παζ η οποία με την σειρά της βρίσκεται σε υψόμετρο 3637 μέτρων, ύψος που όχι μόνο ακούγεται μεγάλο αλλά είναι, αν σκεφτείς ότι το ορεινό καμάρι της Ελλάδας, το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος, δεν φτάνει καν τα τρία χιλιόμετρα. Το 1997 και μετά από αμέτρητα παράπονα των φιλοξενούμενων ομάδων, η ΦΙΦΑ αποφάσισε πως είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται αγώνες υπό τέτοιες συνθήκες, καθώς η αναπνοή σε τέτοιο υψόμετρο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όπως την έχεις συνηθίσει, αν έχεις μεγαλώσει κοντά στην θάλασσα. Παρά την πολύ σοβαρή ιατρική αιτιολόγηση που συνόδευε την απόφαση και είχε να κάνει με την υγεία των ποδοσφαιριστών, ένα ενορχηστρωμένο κράξιμο από τις χώρες των Άνδεων με μπροστάρη τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανάγκασε την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφαση της μέσα σ’ έναν μήνα, επιστρέφοντας στην παλιότερη παγιωμένη κατάσταση που αναμφισβήτητα δίνει σε κάθε παιχνίδι στην τοπική ομάδα ένα σοβαρό πλεονέκτημα.

Αυτές τις μέρες στο επίκεντρο των Ελληνικών ρεπορτάζ βρίσκεται το κρύο. Όχι το Ελληνικό κρύο των 0 βαθμών Κελσίου που όταν έρχεται σοκάρει κάθε φορά τα δελτία ειδήσεων, αλλά το Ρώσικο κρύο, αυτό που από μικρό παιδί άκουγες πως “νίκησε ακόμα και τον επεκτατισμό του Χίτλερ” και το οποίο αναγκαστικά θα συναντήσει ο ΠΑΟΚ τις επόμενες μέρες.

Πριν από τον ΠΑΟΚ όμως, την “παγωμένη Μόσχα” επισκέφτηκε η Τβέντε, στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης. Οι Ολλανδοί πέρασαν νικηφόρα από την Ρωσία αλλά το πέρασμα αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ. Παρακάτω ακολουθεί επικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του αγώνα το οποίο επικεντρώνεται στα όσα έγιναν μέχρι το πρώτο – παγωμένο – σφύριγμα του διαιτητή (αν και δεν σημειώνεται η επίσημη διαμαρτυρία της Τβέντε η οποία θεώρησε απάνθρωπο το να γίνει το παιχνίδι με τέτοιο κρύο και η οποία απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την ΟΥΕΦΑ, η οποία και στο άμεσο παρελθόν έδειξε το πόσο ενδιαφέρεται για την υγεία των ποδοσφαιριστών):

Rubin’s Europa League tie against Dutch champions FC Twente was under threat of being cancelled because of extreme weather. And the decision to let the teams take to the artificial pitch in Moscow’s empty Luzhniki stadium was made an hour before the 3pm Thursday kick-off.

Referee Robert Schörgenhofer and the UEFA team decided that if at 2pm, an hour before kick-off, the temperature on the pitch was lower than -15, then either team would have the right to refuse to play, Sovietsky Sport reported.

The referee, the teams and UEFA representatives went onto the field and used three different thermometers to show temperatures ranging between -13 and -20 and had to argue for almost an hour.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Europa League, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η κρίση γεννά ευκαιρίες (στην Ισλανδία)

Το Hásteinsvöllur, το γήπεδο της IBV, του καμαριού των ισλανδικών Νήσων Βέστμαν. Κάτοικοι 4.200, χωρητικότητα γηπέδου 3.500 Οι Έλληνες κι οι Ισλανδοί έχουν πολλά κοινά (έχουν παράδοση στη ναυτοσύνη, πιστεύουν πως ο τόπος τους είναι πολύ σημαντικός για την ιστορία της δημοκρατίας και πως οι ίδιοι είναι πολύ ωραίοι τύποι, οπωσδήποτε καλύτεροι από τους γείτονες) […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια ματιά στο μαγευτικό Λιχτενστάιν

  Το Λιχτενστάιν είναι ένα κρατίδιο μεταξύ της Αυστρίας και της Ελβετίας, τόσο μικροσκοπικό που νομίζεις πως αν βάλεις πάνω από το σημείο εκείνο του χάρτη έναν μεγεθυντικό φακό θα διαβάσεις “Φένγουικ” και θα δεις τον Πίτερ Σέλερς να ετοιμάζεται να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ απλά και μόνο για να χάσει και να κονομήσει την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Ρώσικος χειμώνας”

  1. Ο/Η ασφάλειες λέει:

    Κρίμα ο ΠΑΟΚ, άξιζε την πρόκριση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *