Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Βίκτορ Χάρα και το πιο εύκολο γκολ της ιστορίας

Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου 1973 το Εθνικό Στάδιο της Χιλής, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί αμέτρητους πολιτικούς κρατούμενος που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη μέρα κατά την οποία συνέβη το περίφημο coup d’état της χώρας, κατά το οποίο εκδιώχτηκε από την εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε για να αναλάβει ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ. Μέσα στις επόμενες μέρες τα περισσότερα στάδια έγιναν τόπος σκληρών βασανιστηρίων για τους περισσότερους κρατούμενους και η τελευταία κατοικία της ζωής για αρκετούς εξ αυτών.

Γνωστότερη όλων παραμένει η ιστορία του δασκάλου-ποιητή-τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ μπροστά στους υπολοιπους στον επίλογο μιας τραγικής σκηνής κατά την οποία οι στρατιωτικοί του ζητούσαν ειρωνικά να παίξει με μια κιθάρα τα φημισμένα τραγούδια του την ώρα που τα περισσότερα κόκαλα των χεριών του είχαν σπάσει από τα βασανιστήρια που προηγήθηκαν. Ο μύθος λέει ότι ο αιμόφυρτος αλλά απτόητος Χάρα ξεκίνησε να τραγουδάει ένα μέρος του λαϊκού τραγουδιού «Venceremos» (“Θα νικήσουμε”), με αποτέλεσμα ένας αξιωματικός να βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο του και να πυροβολήσει (από τις καταθέσεις σε δικαστήριο που έγινε το 2009 αποκαλύφτηκε ότι πριν πυροβολήσει έπαιξε «ρώσικη ρουλέτα» με το κεφάλι του Χάρα ενώ στην συνέχεια και μετά από εντολή του αξιωματικού δυο στρατιώτες «ολοκλήρωσαν το έργο του»). Για λίγες μέρες το πτώμα του τοποθετήθηκε στην είσοδο του γηπέδου για να το βλέπουν οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Ήταν 40 χρόνων.

Έναν περίπου μήνα μετά, στις 21 Νοεμβρίου, το Εθνικό Στάδιο της Χιλής άνοιγε ξανά τις πόρτες του, αυτή τη φορά για χάρη του ποδοσφαίρου. Η Χιλή φιλοξενούσε τη Σοβιετική Ένωση στο επαναληπτικό παιχνίδι των διηπειρωτικών πλέι οφ για την ομάδα που θα συμπλήρωνε το πρόγραμμα του Μουντιάλ του 1974 που θα διεξαγόταν στην Δυτική Γερμανία. Το πρώτο παιχνίδι στην Μόσχα είχε λήξει ισόπαλο 0-0 και όλα θα κρίνονταν στην ρεβάνς. Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Χιλής (μαζί με το διαιτητικό τρίο) παρατάχθηκαν κανονικά στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν τυπικότατα την σέντρα και αφού αντάλλαξαν μερικές πάσες κατεβαίνοντας προς την αντίπαλη περιοχή, σκόραραν με τον αρχηγό της ομάδας. Απέναντι τους δεν υπήρχε κανείς.

Η Σοβιετική Ένωση σε μια από τις πιο γνωστές φορές της Ιστορίας που η πολιτική και το ποδόσφαιρο συναντήθηκαν και έχασαν τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, αρνήθηκε να αγωνιστεί σε ένα γήπεδο στο οποίο είχαν πρόσφατα εκτελεστεί τόσοι κρατούμενοι, κυρίως αριστερών φρονημάτων, και στο οποίο όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε την εποχή εκείνη “μπορούσες ακόμα να διακρίνεις κηλίδες αίματος”. Η ΦΙΦΑ με την σειρά της δεν δέχτηκε να γίνει το παιχνίδι σε ουδέτερη χώρα κι έτσι με το πιο εύκολο γκολ που έχει μπει ποτέ σε ποδοσφαιρικό αγώνα η Χιλή πήρε το εισιτήριο για το παγκόσμιο κύπελλο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

15 λεπτά διασημότητας και μια ζωή τρόμου

Κάποτε, περίπου 100 χρόνια πριν, ένας από τους σημαντικότερους προέδρους των ΗΠΑ, ο Θίοντορ Ρούσβελτ είπε: “Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε κάποιος που να έζησε μια ζωή γεμάτη ευκολία και να άφησε όνομα άξιο να το μνημονεύουμε”. Ο μικρός Μουρτάζα Αχμάντι πιθανότατα δεν ξέρει τη ρήση, αλλά μνημονεύτηκε αρκετά πριν περίπου τρία χρόνια κι αυτό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Μισέλ Πλατινί ξάπλωνε στο χορτάρι

Είναι ο μεγάλος απών αυτού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά η σκιά του βαραίνει, κατά κάποιον τρόπο, ακόμη περισσότερο, κι όχι μόνο εξαιτίας της φαραωνικής του έμπνευσης για ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των 24 ομάδων. Ο Μισέλ Πλατινί, με τα παραπάνω κιλά που του φόρτωσαν τόσα χρόνια καλοπέρασης και το υπνωτιστικό και άδειο χαμόγελο του επαγγελματία παράγοντα που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Ο Βίκτορ Χάρα και το πιο εύκολο γκολ της ιστορίας”

  1. Ο/Η Terimte λέει:

    άψογος…ευκαίρια να θυμόμαστε τέτοια σημαντικά αθλητικά γεγονότα που και που

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Βρήκα αυτό… Όχι ότι αλλάζει πολλά στην ιστορία…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Estadio_Nacional_%28Chile%29

    It is sometimes mistakenly believed that Chilean folk singer and political activist Víctor Jara was murdered at Estadio Nacional. He was actually murdered at the formerly called Estadio Chile, which was renamed in his honor in 2003.

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Σε μια απ’ τις πηγές που βρήκα αναφερόταν ότι το ματς με τους Ρώσους ήταν ορισμένο να διεξαχθεί στο Στάδιο της Χιλής στο οποίο δολοφονήθηκε ο Χάρα και όχι στο εθνικό στάδιο (γεγονός που πάντως μου φάνηκε κάπως περίεργο).

    Αν ισχύει αυτή η αναφορά της wikipedia τότε μιλάμε για διαφορετικά γήπεδα, χωρίς αυτό βέβαια να έχει τόσο σημασία αφού και στα δυο υπήρξαν φυλακίσεις και εκτελέσεις κι επίσης οι Ρώσοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παίξουν σε οποιοδήποτε γήπεδο στο Σαντιάγκο.

    ΥΓ. Εξαιρετική και η ταινία του Γαβρά που αναφέρεται λίγο πιο κάτω απ’ το σημείο που παραθέτεις:
    It is also important to note the 1982 film “Missing” by Greek filmmaker Costa-Gavras, depicting the September 11, 1973 US Government led coup d’état and execution of American journalists Charles Horman and Frank Teruggi at the Estadio Nacional de Chile

  4. Ο/Η DiChatz0707 λέει:

    Κανονικα δε θα πρεπε να ακυρωθει ως offside??? Δεν καλυπτεται απο κανεναν! #prospa8eia_gia_humor

  5. Ο/Η tre1926 λέει:

    ωραιο το κειμενο! δε γνωριζα αυτη την ιστορια.

  6. Ο/Η panagos λέει:

    Πολυ καλο αφιερωμα,τωρα που καλοκαιριαζει και δεν εχει πολυ μπαλα,αμα ευκαιρειτε βαλτε και αλλα τετοια κειμενακια (π.χ. πολεμος σαλβαδορ-ονδουρα που ξεκινησε απο τα μεταξυ τους μπαραζ).

  7. Ο/Η duendes λέει:

    @DiChatz0707, το ίδιο πράγμα παρατήρησα κι εγώ και πάνω που ανησύχησα για το πόσο έχει επηρεάσει την οπτική μου το Ελληνικό ποδόσφαιρο και η διαιτητολαγνεία του πρόσεξα ότι και στα σχόλια του βίντεο στο youtube υπάρχουν πολλοί ακόμα (ξένοι) που το σημείωσαν.

    @panago, στην κατηγορία ‘ιστορίες για το τζάκι’ μπορείς να βρεις πολλά παρόμοια ποστ. Για το μέλλον θα δούμε.

  8. Ο/Η michalis3 λέει:

    Στο βιντεο παντως ειναι το estadio nacional οπου και εκει υπηρχαν εκτελεσεις. Το estadio chile ειναι κλειστο σταδιο και εχει χωρητικότητα 4.500.

  9. Ο/Η Μουρης λέει:

    Σκατά στους φασίστες!

  10. Ο/Η Laz λέει:

    Και φαντάσου, λέει, να δινόταν offside και να μην ήξεραν πως να συνεχίσουν! Δεν ξέρω για τη Δημοκρατία αλλά στη Δικτατορία σίγουρα υπάρχουν αδιέξοδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *