Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν Εσύ είσαι η Ομάδα

Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο του παράγοντα Αχιλλέα Μπέου, των αλλαξοκωλιών των ιδιοκτητών και των ομάδων, των μεγαλομετόχων που κυνηγιούνται στα σπίτια τους για να βάλουν κανένα φράγκο ή ξεκατινιάζονται δημόσια μεταξύ τους για τα λεφτά που έχουν χώσει, των θολών οικονομικών, του Μάκαρου και των οπαδών στην άλλη πλευρά που προσεύχονται για τις ορέξεις του λεφτά, αγωνιούν για τις ατέλειωτες συζητήσεις με Άραβες/Αμερικάνους/Ρώσους/Ομογενείς και λοιπούς σωτήρες και περιμένουν καρτερικά από κάποιο δημοσιογράφο να φιλοτιμηθεί σε κάποια συνέντευξη τύπου να ρωτήσει τα ‘μεγάλα κεφάλια’ της ομάδας κάποια ερώτηση σχετικά με την “αρρώστια” του, η στιγμή που ένας απλός οπαδός, ένας οποιοσδήποτε οπαδός ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής θέσης, ρωτάει απ’ ευθείας και μπροστά σε τέσσερις χιλιάδες ακόμα συνοπαδούς του, τον ίδιο τον πρόεδρο της ομάδας για το αν η ΠΑΕ πλήρωσε το ταξίδι ενός μάνατζερ για να κλείσει την μεταγραφή ενός παίκτη (έτσι, γιατί απλά του είχε κολλήσει στο μυαλό αυτό το σημείο διαβάζοντας κάποια φήμη στις εφημερίδες και γιατί δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι τα λεφτά του χρησιμοποιήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο) ή ζητάει διευκρινήσεις για το ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε για να βρεθεί η εταιρεία που θα αντικαθιστούσε τον χλοοτάπητα των βοηθητικών εγκαταστάσεων, η απλή αυτή στιγμή λοιπόν – με το απαραίτητο ‘σπρώξιμο’ από την γνώση πως αυτός ο ίδιος οπαδός έχει το δικαίωμα και την δύναμη αφού κρίνει τα όσα είδε και άκουσε να πάει να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τον αποδέκτη των ερωτήσεων του μετά από δέκα ημέρες – αναρριχάται χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία, για τα δικά μου τουλάχιστον οπαδικοποδοσφαιρικά γούστα, στην κορυφή των έξω-αγωνιστικών ποδοσφαιρικών γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα.

Η κορυφή αυτή βέβαια παραμένει πολύ χαμηλά σε σχέση με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές αλλά αν αναλογιστούμε από που ξεκίνησε η προσπάθεια, σε ποια χώρα μεγαλώνει και που έχει καταφέρει βήμα-βήμα να φτάσει παρά τις διάφορες παράπλευρες και σχεδόν αναπόφευκτες Ελληνικές (και γενικότερα, ανθρώπινες) ‘ασχήμιες’ που παρατηρούνται αρκετές φορές, δεν γίνεται να μην είσαι αισιόδοξος γι’ αυτήν. Και περήφανος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Άρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το κλάμα

Οι λέξεις μου για τον Άρη έχουν στερέψει εδώ και καιρό, σε αντίθεση με το κουράγιο μου να ασχολούμαι ακόμα. Ευτυχώς εμφανίζονται συχνά-πυκνά κάποιες εικόνες τόσο δυνατές που σε βγάζουν από τη διαδικασία να γράψεις οτιδήποτε, γιατί μιλάνε από μόνες τους, λέγοντας στον καθένα που τις βλέπει αυτά που θέλει να ακούσει, ανάλογα πάντα με […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νόμιμο άρα και ηθικό;

Όταν καταφέρουν να τιμωρήσουν και να αποβάλλουν από το παιχνίδι ολοκληρωτικά κάθε εκδήλωση συναισθήματος που δεν σχετίζεται μ’ αυτό και δεν εμπίπτει στους θεσμοθετημένους – και στα όρια του καθωσπρεπισμού που διέπει το φαίνεσθαι κάθε εμπορικού προϊόντος – κανόνες του, τότε το ποδόσφαιρο θα μπορεί αντικειμενικά πλέον και από όλους, φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους ή μη, να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

17 σχόλια σχετικά με το “Όταν Εσύ είσαι η Ομάδα”

  1. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Κι εγώ είμαι περήφανος.

  2. Ο/Η Νίος λέει:

    Από την πολλή δημοκρατία, έπεσαν τα κλωτσομπουνίδια;

    Επίσης, είναι τρομερά αστείο, οι Σκόρδας και Αθανασιάδης που ήταν μαζί στη διοίκηση επί Σκόρδα, να λέει ο ένας στον άλλον, ”εσύ τα έφαγες τότε”, και να του απαντάει ”όοοοοχι, εσύ τα έφαγες΄΄.

  3. Ο/Η Revani λέει:

    Συμφωνω για την αμεσότητα και την καθαρότητα τις διαδικασίας και είμαι επίσης περήφανος! Το θέμα είναι οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι αληθείς? Γιατί κυκλοφορούν διάφορα μεγεθη και τρύπες της διοίκησης Αθανασιάδη.. Εμείς τι να πιστέψουμε?

  4. Ο/Η sotiris λέει:

    Πολυ δημοκρατία ρε συ.. πρέπει να μπουχτίσατε στην δημοκρατία.. νομίζω ούτε εσύ που τα γράφεις δεν τα πιστεύεις. απλά μάλλον προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου.

  5. Ο/Η duendes λέει:

    Το να υπάρχει ένταση σε μια αίθουσα με 4000 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για πάνω από 5-6 ώρες και ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν άτομα που έχουν μαλώσει στο παρελθόν και διαφωνούν για θέματα χρημάτων, είναι κάτι σχεδόν αναπόφευκτο. Το ζητούμενο μας είναι να υπάρξει μια στερεη διαδικασία κι από εκεί και μετά το να αποβάλλει το σώμα των μελών άτομα τα οποία θεωρεί ότι δεν βοηθάνε την ομάδα ή την Λέσχη είναι κυριολεκτικά στο δικό του χέρι.

    Όσο για τις απαντήσεις και τα νούμερα που έδωσε η διοίκηση, φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι αληθινά, ειδικά όταν μιλάμε για έναν τέτοιο τομέα όπως η λογιστική, που τα ίδια νούμερα μπορούν να παρουσιαστούν σε κάποιον που δεν γνωρίζει, με τελείως διαφορετικό τρόπο. Έγιναν κάποια σημαντικά κατ’ εμέ λάθη στην διαδικασία, τα οποία μάλιστα τονίστηκαν (και απ’ τον Σκόρδα πριν αρχίσει το παραλήρημα κι απ’τον άλλο υποψήφιο, τον Στεφανίδη) κι έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία από τους υπόλοιπους υποψηφίους και τα οποία αν διορθωθούν νομίζω θα είναι πολύ πιο εύκολο σε κάποια επόμενη Γ.Σ. να καταλάβουν και οι άσχετοι από θέματα λογιστικής τι ακριβώς παίζει με τις τρύπες της ομάδας, ακούγοντας όλες τις οπτικές των αριθμών που παρουσιάζονται.

    Όπως ανέφερα στο τελείωμα, απέχουμε ακόμα αρκετά απ’ το τέλειο, ειδικά έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου. Αλλά σκέψου ότι μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα σε μια κωλοχώρα μεγαλωμένη με όλες τις λάθος νοοτροπίες, το οποίο δεν έχει κλείσει καλά-καλά 6 χρόνια ζωής και το οποίο στις πρώτες εκλογές δεν είχε καν 2ο υποψήφιο, στις δεύτερες δεν παρουσιάστηκαν καν οικονομικά απολογιστικά στοιχεία της διοίκησης που έφευγε και τώρα έχουμε φτάσει να συζητάμε αν τα στοιχεία που ακούστηκαν για περισσότερες από 2-3 ώρες και στα οποία έγινε και αναλυτικός έλεγχος από το Δ.Σ. της Λέσχης, το οποίο επίσης ψηφίσαμε, είναι παρερμηνευμένα. Νομίζω ότι είναι εμφανέστατη η πρόοδος.

    ΥΓ. Στο κείμενο δεν υπάρχει ούτε μια φορά η λέξη “δημοκρατία” που τόσο ..πετυχημένα ειρωνεύεστε. Κι αυτό τα λέει όλα…

  6. Ο/Η sotiris λέει:

    Η μόνη πρόοδος που κάνατε είναι ότι φάγατε τον σκόρδα όπως θα φάτε και αυτούς όταν διαφωνίσουν με τους επαγγελματίες οπαδούς (aka familia aka John Superides). Και δεν ειρωνεύομαι.

    σε θεωρώ πολύ σοβαρό τύπο(από τα γραφόμενα σου τουλαχιστον τόσο καιρό), όταν όμως γράφεις γι αυτούς νόμιζω ότι το χάνεις λίγο.

  7. Ο/Η panagos λέει:

    Δεν ξερω τι εχουν μερικοι στο κεφαλι τους οταν ακουν τη λεξη δημοκρατια αλλα αν υπαρχει καποιο παραδειγμα στην ελλαδα που να βγαζει πιο δημοκρατικο μοντελο διοικησης απο αυτο του αρη (με τα οσα στραβα κι αυτο παρουσιαζει κατα καιρους) ας το παρουσιασει…

    Καλα κανουν και τσακωνονται και μανουριαζουν, ποδοσφαιρικη ομαδα πανε να διοικησουν,οχι τον συλλογο φιλων προστασιας της φωκιας και του τσαλαπετεινου…

    Βεβαια,αυτο δεν σημαινει οτι θελω κατι αντιστοιχο για την ομαδα μου,αλλα αυτο ειναι διαφορετικη κουβεντα.

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Sotiri, συνεχίζεις να συγχέεις λανθασμένα την διαδικασία με πρόσωπα. Το κείμενο εκθειάζει την ύπαρξη (και βελτίωση με τον καιρό) των διαδικασιών ώστε να αποκτήσουν οι οπαδοί επιτέλους ενεργό ρόλο σε μια ομάδα. Μπορείς να ξαναδείς ότι δεν αναφέρεται κανένα όνομα συγκεκριμένα, γιατί τα ονόματα έρχονται και φεύγουν. Τα ονόματα που ειρωνεύεσαι βρισκόταν εκεί και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί κάποιοι τους ψήφισαν. Απλά πράγματα. Μπορείς να κράξεις/ειρωνευτείς αυτούς που τους ψήφισαν, όχι την λειτουργία της Λέσχης.

    Όποιος ενδιαφέρεται να αλλάξει τα πρόσωπα αυτά, ας συμμετέχει. Από τα πληκτρολόγια κι απ’ τα καφενεία δεν αλλάζουν τέτοιες καταστάσεις, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες. Αυτό μάλλον σε μπερδεύει.

    Αν κάποια στιγμή η πλειοψηφία των μελών της Λέσχης εκλέξει κάποιον υποψήφιο που δεν έχει την στήριξη των οργανωμένων (που κατηγορείς) κι αυτοί καταφέρουν να ακυρώσουν με οποιονδήποτε ‘πάρατυπο’ τρόπο την επιλογή αυτή, τότε μαζί σου, έλα ξανά από εδώ να κράξουμε την διαδικασία που αποδείχτηκε εντελώς ανέφικτη για τα Ελληνικά δεδομένα.

  9. Ο/Η anestis λέει:

    ειναι φρεσκια ακομη η λεσχη και γι`αυτο εχει και αυτο το προσωπειο που περιγραφη ο ντουεντες.
    οταν και εαν ερθει η στιγμη που δεν θα κυριαρχειτε απο τον μεγαλυτερο τους συνδεσμο και ερθει η ωρα της συγκρουσης τοτε να δουμε αν ξαναγραφουν τα ιδια.
    μεχρι τοτε παρακολουθω το μεγα εργο της προπαγανδας.

  10. Ο/Η balkou λέει:

    “ή ξεκατινιάζονται δημόσια μεταξύ τους για τα λεφτά που έχουν χώσει”

    Ο Σκόδρας και ο Αθανασιάδης δεν ξεκατινιάζονται δηλαδή?

    “Το ζητούμενο μας είναι να υπάρξει μια στερεη διαδικασία κι από εκεί και μετά το να αποβάλλει το σώμα των μελών άτομα τα οποία θεωρεί ότι δεν βοηθάνε την ομάδα ή την Λέσχη είναι κυριολεκτικά στο δικό του χέρι.”

    Να αποβάλλει άτομα, το σώμα των μελών? Εννοείς απ’τη διοίκηση ή γενικά απ’τις διαδικασίες? Και πώς εξασφαλίζεται το ότι φεύγουν οι “σωστοί” κι όχι οι “λάθος”? Αν ένα πράγμα έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια, οι πλειοψηφίες σίγουρα δεν είναι αλάθητες, μάλλον το αντίθετο στη χώρα μας.

    Ένα είναι σίγουρο ότι όταν βρέθηκε ο Άρης σε ένα συγκεκριμένο διοικητικό αδιέξοδο, βρήκε μια λύση σημαντική και ελέω και κάποιων ανθρώπων έχει προχωρήσει από τότε. Κι αυτό είναι σίγουρα σημαντικό.

    Από εκεί και πέρα έχω κι εγώ τις ενστάσεις που γράφει ο Ανέστης, πιστεύω ότι ειδικά στην Ελλάδα οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν την ικανότητα να περιχαρακώσουν τέτοιες προσπάθειες, οπότε ο οπαδός που δε θέλει να’ναι οργανωμενος αναγκαστικά αποξενώνεται. Δεν ξέρω σε τι βαθμό ισχύει αυτό στον Άρη, δε γνωρίζω καλά τα συνδεσμιακά του, πάντως δεν το θεωρώ πρότυπο για την ομάδα μου κι ισως και με τα οικονομικά στοιχεία/ανοίγματα να’ναι ουτοπικό έτσι κι αλλιώς.

  11. Ο/Η duendes λέει:

    Ο Σκόρδας και ο Αθανασιάδης ξεκατινιάζονται για τα αποτελέσματα των θητειών των διοικήσεων τους (διαχείριση) κι όχι για τα πόσα εκατομμύρια έχουν χώσει στην ομάδα από την τσέπη τους, παραδοχές που υποδηλώνουν έμμεσα ότι η ομάδα τους ανήκει.

    Η αποβολή από το σώμα των μελών φυσικά και αναφέρεται στην διοίκηση. Αν δεις ότι κάποιος είναι καραγκιόζης έχεις την δυνατότητα και να μην τον ψηφίσεις ξανά την επόμενη φορά ή ακόμα πιο άμεσα και δραστικά, να καταθέσεις πρόταση μομφής εναντίον του κατά την διάρκεια της θητείας του. Το αν φεύγουν οι σωστοί ή οι λάθος δεν το εξασφαλίζει κανείς φυσικά. Υποκειμενικά είναι αυτά τα πράγματα πάντα. Αλλά θεωρώ αντικειμενικό το ότι είναι καλύτερο να αποφασίζουν για το ποιοι θα φύγουν οι χιλιάδες οπαδοί που αποτελούν την ομάδα και πονάνε την ομάδα (με όλα τα περιθώρια λάθους φυσικά που υπάρχουν στις αποφάσεις τους) με το σύστημα της πλειοψηφίας, παρά να το αποφασίζουν 3-4 τύποι με λεφτά, μόνοι τους σ’ ένα δωμάτιο και να περιμένεις εσύ από τον δημοσιογράφο μετά να μάθεις ποιος έφυγε και ποιος έμεινε να κουμαντάρει την ομάδα σου.

    Τέλος για το θέμα των οργανωμένων έχω απαντήσει ήδη. Το ότι ως τώρα περνάνε την άποψη τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συσπείρωση που έχουν. Καλώς ή κακώς αυτό δεν αλλάζει καθώς δεν είναι παράνομο. Όποιος θέλει κάτι διαφορετικό, ψηφίζει κάτι διαφορετικό. Αν όλοι οι υπόλοιποι θέλουν κάτι διαφορετικό, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να βγει παρά την διαφωνία των οργανωμένων. Τότε θα δούμε και την στάση τους. Κι εγώ, όπως κι εσείς, έχω σοβαρές αμφιβολίες για την αντίδραση τους τότε αλλά μέχρι να δω κάτι τέτοιο θεωρώ ανούσιο και τελείως άστοχο το να κράξω προκαταβολικά.

  12. Ο/Η Elaith λέει:

    Καταπληκτικό στη θεωρία, μόνο που όταν το σύστημα φτάνει να λειτουργεί για να περιχαρακώνονται διάφοροι τύποι και να επισημοποιούν την ύπαρξη τους μέσω “δημοκρατικών” διαδικασιών, τότε μάλλον δεν είναι χρήσιμο.

    Φυσικά η απάντηση είναι έτοιμη: “Γραφτείτε μέλη, ψηφίστε κι εσείς και διώξτε τους”, μόνο που δεν είναι τόσο εύκολο στα λόγια, όσο στην πράξη.

  13. Ο/Η duendes λέει:

    Ποτέ δεν είναι εύκολο να αλλάξεις κάτι. Σε τι κόσμο ζείτε εσείς; Στο Second Life;

    Από τα πληκτρολόγια και τις καφετέριες και με αναλύσεις για “ανέφικτες πράξεις και απλά καταπληκτικές θεωρίες” δεν αλλάζεις τίποτα. Τουλάχιστον στο παρόν σύστημα του Άρη. Στα συστήματα των άλλων ομάδων, μπορείς απλά να περιμένεις το αυριανό φύλλο ή την εκπομπή στο ράδιο να μάθεις τι αποφάσισαν οι μέτοχοι.

  14. Ο/Η anestis λέει:

    Αν όλοι οι υπόλοιποι θέλουν κάτι διαφορετικό, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να βγει παρά την διαφωνία των οργανωμένων
    αυτη ακριβως η προταση του ντουεντες ειναι ολη η ουσια.δυσκολα ολοι οι υπολοιποι-ποσοι να ειναι?-να θελησουν κατι διαφορετικο(για ευνοητους λογους).
    ετσι το θεαρεστο εργο της προπαγανδας θα τραβηξει εις μακρος και εγω συνεχιζω να την απολαμβανω.

  15. Ο/Η Elaith λέει:

    Αυτό για τα πληκτρολόγια και τα καφενεία μου θυμίζει ανακοίνωση συνδέσμου πάντως.
    Στον Άρη τι έχει αλλάξει δηλαδή; Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Απλά τώρα είναι εκλεγμένοι.

  16. Ο/Η duendes λέει:

    Πάλι από την αρχή…

    Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι εκεί γιατί κάποιοι τους ψήφισαν. Η πλειοψηφία αυτών που αποφασίζει τους θέλει κι εφόσον η δυνατότητα να αποφασίζεις δεν είναι φραγμένη, αν υπάρχουν τόσοι άλλοι που δεν τους γουστάρουν, δεν εμφανίζονται είτε να τους καταψηφίσουν (με Άκυρα), είτε να ψηφίσουν κάποιο άλλο σχήμα (για να μην φτάσω στα άκρα και να πω ότι δεν κατεβάζουν κάποια δικιά τους εναλλακτική πρόταση) γιατί προτιμάνε τα πληκτρολόγια και τα καφενεία για να γκρινιάξουν.

    Κι αυτό δεν είναι μέρος ανακοίνωσης συνδέσμων, είναι η πραγματικότητα.

    ΥΓ. Κι επίσης είναι 100% σίγουρο ότι η πλειοψηφία των μελών της Λέσχης ΔΕΝ είναι μέλη του Σούπερ 3.

  17. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ρε παιδιά, εγώ δεν είμαι Αρης, αλλά παρακολουθώ να ασκείτε οξύτατη κριτική σε ένα μοντέλο διοίκησης, που με κάνει να αναρωτιέμαι τί ακριβώς θα γράφατε γιά όλα τα υπόλοιπα. Επιτέλους, ας αποβάλουμε λίγο την οπαδική “λογική” μας και ας παραδεχτούμε πως απ τα αδιέξοδα μοντέλα των προέδρων “λεφτάδων” και “κιμπάριδων”, ή εκείνων που σου ζητάνε να τους αυξήσεις το μετοχικό ΤΟΥΣ κεφάλαιο, αυτό εδώ είναι πολύ καλύτερο. Ατέλειες έχει σίγουρα, αλλοίμονο αν δεν είχε, αλλά κι έτσι όπως είναι παραμένει καλύτερο γιά τα ελληνικά δεδομένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *