Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η στραβό είναι το γήπεδο ή στραβά παίζουμε

Μπορεί να διαθέτει την πιο φημισμένη εθνική ομάδα του πλανήτη και να αποτελεί διαχρονικά μια από τις καλύτερες πηγές ποδοσφαιρικών ταλέντων (προβληματικών ή μη), παρ’ όλα αυτά η σύγχρονη Βραζιλία παραμένει μια εντελώς κουλή χώρα, άξια απόγονος της Βραζιλίας των πρώτων δημοκρατικών χρόνων, που έφτιαξε το πρώτο της πανεπιστήμιο μέσα σε λίγες μέρες διώχνοντας κακήν-κακώς από το Αυτοκρατορικό Ίδρυμα των Τυφλών τους καημένους ένοικους του μόνο και μόνο για να μπορέσει να απονείμει σ’ έναν φιλοξενούμενο Βέλγο βασιλιά τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Έτσι, πίσω από τη λάμψη της ‘σελεσάο’, της κιτρινοπράσινης φανέλας, του joga bonito και των πέντε παγκοσμίων κυπέλλων, κρύβεται ένας ολόκληρος φτωχός λαός που θέλει τόσο πολύ να παίξει μπάλα κάπου που συμβιβάζεται με οτιδήποτε μοιάζει στα βασικά σημεία με ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ο Γερμανός καλλιτέχνης, φωτογράφος και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος Joachim Schmid έφτιαξε μια συλλογή με αεροφωτογραφίες μερικών εκ των πιο περίεργων αγωνιστικών χώρων στην Βραζιλία και την κυκλοφορεί συνοδευόμενη από το παρακάτω περιγραφικό σχόλιο:

“O Campo”, or in its translation “The Field”, is a photographic compilation of football fields in Brazilian cities. The images were taken via satellite and they show the rather oddly shaped football pitches that seem to be built wherever possible – the desire for playing the game has clearly surpassed and ignored the limitations of natural topography and FIFA’s laws of the game. According to the official rules and regulations (which are included in the book as an epilogue) you would not be allowed to play football on any of these fields. However, the careers of some of the world’s best football players began on these very same fields despite their askew angles, odd proportions, mis-shapen border lines and pitch markings. Studying the architectual contexts of these fields we also get an idea about the social context where these players come from.

Αν σε συγκίνησε η ρομαντική ιδέα που κρύβεται πίσω απ’όλα αυτά τα δύσμορφα γήπεδα και έχεις οικονομική άνεση μπορείς να αγοράσεις το συγκεκριμένο coffee table book από εδώ. Αν όχι, με μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ με το όνομα της συλλογής μπορείς να βρεις μερικές ακόμα φωτογραφίες με γήπεδα τόσο αλλόκοτα που κάνουν κάθε σοβαρό τυπολάτρη ανά τον κόσμο να τρέμει από εκνευρισμό.

o_campo1_07152010

o_campo2_07152010

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γήπεδα, Για ψώνια, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Μουντιάλ του μεταλλά

Πόσες φορές φίλε μεταλλά/χαρντ-ροκά δεν ζήλευες τους γνωστούς σου που βλέπανε τα ματς με φανέλες εθνικών ομάδων και εσύ ανήμπορος φορούσες την ίδια μπλούζα των Σλέιερ με τα σπαθιά να σχηματίζουν μια πεντάλφα; Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να μπορείς να κάνεις μπλεντ-ιν στην παρέα με ένα τ-σερτ που δεν θα σε κάνει να ξεπουλήσεις τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νέο σπίτι της Πενιαρόλ

Η Πενιαρόλ παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες του πλανήτη έχει περιπλανηθεί σε διάφορα γήπεδα. Από το 1913 και το γήπεδο με τις ξύλινες εξέδρες και όνομα “Οι Ακακίες” (γνωστότερο αργότερα ως Εστάδιο Χοσέ Πέδρο Νταμιάνι), στο Εστάδιο Ποσίτος την επόμενη δεκαετία, μέχρι το ιστορικό Σεντενάριο που κατασκευάστηκε για το Μουντιάλ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *