Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μαθήματα ποδοσφαίρου: La lambretta/la bicicleta

“Have you seen her all in gold
Like a queen in days of old
She shoots colors all around
Like a sunset going down
Have you seen a lady fairer?”

Rolling Stones – She’s a rainbow

Οι ονομασίες αλλάζουν αλλά το νόημα είναι το ίδιο. Στη Βραζιλία την λένε lambretta, βγαλμένη από την ομώνυμη μάρκα σκούτερ που έγινε συνώνυμη τελικά του ίδιου του σκούτερ (όπως εμείς λέμε “τζιπ”). Στα αγγλικά έχουμε το πιο ρομαντικό όνομα αφού συνηθίζεται να λέγεται rainbow. Διαφορετικές λέξεις, ίδια μαγεία. Το τσίμπημα της μπάλας στο πλάι και η κίνηση που τη φέρνει, γράφοντας μια τροχιά σαν ουράνιο τόξο, μπροστά από τον παίκτη.

Σαν αυτή στο φιλικό αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας στην Κόρδοβα, με παίκτες που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα και τελικό αποτέλεσμα 0-0. O Λεάντρο Νταμιάο, παίκτης της Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε και στόχος  μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων είχε την μπάλα από τα δεξιά, απέναντι σε ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ της Αργεντινής, τον Εμιλιάνο Πάπα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει το μαγικό τσίμπημα της μπάλας, να αφήσει τον αντίπαλό του να αναρωτιέται για το νόημα της ζωής και στη συνέχεια να επιχειρήσει να βάλει ένα καταπληκτικό γκολ.

Que bicicleta !

Η λαμπρέτα συχνά συνοδεύεται από την bicicleta (προσοχή, συχνά ο όρος bicicleta χρησιμοποιείται και αντί της λαμπρέτα ή ακόμα και για το ψαλιδάκι). Η μπιθικλέτα (ελληνιστί το ποδήλατο), είναι αυτή η λίγο μπερδευτική, λίγο κουραστική, λίγο γαμάτη κίνηση (αν γίνει σωστά) που ο παίκτης κάνει χωρίς να ακουμπάει την μπάλα και προσποιείται μόνο με την κίνηση των ποδιών. Μπορεί να είναι από μαγική, όταν την κάνει ο Ρονάλντο, μέχρι προκλητική όταν την κάνουν ο Κριστιάνο ή ο Νεϊμάρ ή και κωμική, όταν προσπαθεί να την κάνει ο Σάκης στο 5×5 και πέφτει κάτω.

Ο Θεός του ποδοσφαίρου στη φάση του Νταμιάο είχε διαφορετική άποψη, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και ένα από τα ομορφότερα γκολ που θα είχαμε δει ποτέ έμεινε απλά μια χαμένη ευκαιρία. Το κοινό της Κόρδοβα αφού υποδέχτηκε με ένα επιφώνημα θαυμασμού την προσπάθεια του αντίπαλου-εχθρού Βραζιλιάνου, στη συνέχεια ιπποτικά χειροκρότησε για αρκετά δευτερόλεπτα, δείχνοντας ότι το ωραίο το εκτιμάς σε οποιαδήποτε μορφή του. Άλλωστε ένα παιδί της Κόρδοβα, ο Οσβάλντο Αρντίλες, έκανε γνωστή αυτή την κίνηση ακόμα και σε αυτούς που δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο με την κλασσική σκηνή από την “Μεγάλη απόδραση των 11”:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το μεγάλο ταξίδι για το γήπεδο

Η αγάπη για την ομάδα είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Η ιεροτελεστία του γηπέδου αρκετές φορές δεν εκτιμάται ιδιαίτερα από όσους το έχουν κοντά τους, μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάνε σε ένα παιχνίδι. Όλοι όσοι έχουμε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μας χωρίς τη δυνατότητα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από θεατής στις εξέδρες, σε σκόρερ στο γήπεδο

Σε μια ήπειρο που ακόμα και το 2016 συμβαίνουν συνεχώς ποδοσφαιρικές ιστορίες τρέλας και γραφικότητας, μπορεί να καταλάβει κανείς τι γινόταν πριν από εκατό χρόνια. Με αφορμή το Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο που γιορτάζει τα εκατό χρόνια του θεσμού, ταξιδεύουμε πίσω στην πρώτη διοργάνωση το μακρινό 1916. Ήδη, από το 1910 οι εθνικές της Ν. Αμερικής […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *