Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Νειμάρ: Σαλτιμπάγκος ή ποδοσφαιρικός μάγος;

Υπάρχει μια πολύ χοντρή γραμμή που διαχωρίζει τον σαλτιμπάγκο από τον ποδοσφαιρικό μάγο. Εδώ και αρκετούς μήνες ο Νειμάρ έχει εγκατασταθεί για τα καλά πάνω σ’ αυτήν την γραμμή χορεύοντας αντιπάλους με τέτοια άνεση και τέτοιο εφετζιλίκι που έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή δεν συναντάς πουθενά αλλού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένα πιτσιρίκι 19 χρονών με μια φαρέτρα άπειρων θεαματικών τρικ που μπορεί να σε προσπεράσει αλλά και να σε διασύρει ψυχολογικά με την ίδια ευκολία που ο Πέπε κλωτσάει αντιπάλους.

Ευτυχώς ή δυστυχώς – ανάλογα με την ποδοσφαιρική σου κοσμοθεωρία πάντα – η μεταπήδηση προς τη μια ή την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής θα γίνει μόνο όταν αποχαιρετήσει αυτήν την ποδοσφαιρική Χώρα του Ποτέ που λέγεται Βραζιλία κι αυτήν την ποδοσφαιρική παιδική χαρά που αποκαλείται βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και μπλέξει με τα καταπιεστικά μεγαθήρια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που εδρεύουν στην Ευρώπη. Τότε και μόνο τότε θα καταλάβουμε όλοι μας αν έχουμε να κάνουμε μ’ έναν νέο Ρομπίνιο ή μ’ έναν νέο Ροναλντίνιο.

Μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες υποθήκες για να πάρουν τα μεγαθήρια νέα υπέρογκα δάνεια από τις τράπεζες απολαμβάνουμε όλα τα αποκυήματα της φαντασίας και του ταλέντου του τα οποία μας προσέφεραν πρόσφατα και την πιο λατινοαμερικάνικη στιγμή των τελευταίων χρόνων, αντάξια της κόντρας Μασεράνο-Κακά πριν δυο χρόνια και γεμάτη μνήμες από το μυθικό παιχνίδι του 2004: μια μονομαχία κοντά στο κόρνερ μεταξύ ενός Αργεντινού μακρυμάλλη αμυντικού που βρίσκεται πίσω στο σκορ κι ενός Βραζιλιάνου φαντεζί επιθετικού που έχει γεννηθεί με ξεκάθαρη διάθεση εξευτελισμού των αντιπάλων του.

Αν και για να είμαστε σωστοί, με βάση την λατινοαμερικάνικη ποδοσφαιρική βίβλο, ο σωστός ο Αργεντινός αμυντικός στο δευτερόλεπτο εκείνο που ο Νειμάρ στηρίζεται στο ένα του πόδι θα του εξηγούσε κατατοπιστικότατα το νόμο της βαρύτητας, χωρίς καν να ανοίξει το στόμα του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι ομάδες κι οι άνθρωποί τους: “Λόκο Μπαντερίτα”

Ο κόσμος στις εξέδρες παραληρεί,  έχει μαζευτεί εκεί για έναν ακόμα αγώνα, αρκετά λεπτά πριν τη σέντρα, για να “μυρίσει” το χορτάρι του γηπέδου. Να βιώσει την αναμονή. Και τα βλέμματα πέφτουν σε έναν άνθρωπο. Δεν είναι ο πρωταγωνιστής, κανείς δεν θα τον αναφέρει ως τον MVP του αγώνα, αλλά για εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν το Μαρακανά έγινε ροντέο

Δύο από τις σταθερές του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι ότι πρέπει να παίζεται συνέχεια ποδόσφαιρο κι ότι οι “βεντέτες” μεταξύ των παικτών κρατούν καιρό. Μεταξύ του 1956 και του 1970 έλαβε χώρα η διοργάνωση με το όνομα “Κύπελλο του Ατλαντικού” στην οποία έπαιζαν κατά κύριο λόγο η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη (γιατί ποτέ τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *