Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ωδή στον Τιερί Ανρί

Είναι Νοέμβριος του 2002 και η Άρσεναλ υποδέχεται στο Χάιμπουρι την αιώνια αντίπαλο της Τότεναμ, σ’ ένα ακόμα κλασσικό ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου. Λίγο μετά την συμπλήρωση των πρώτων δέκα αναγνωριστικών λεπτών και με το σκορ στο 0-0 ο Τιερί Ανρί υποδέχεται τη μπάλα μερικά μέτρα έξω από την περιοχή της ομάδας του, κάνει δυο μικρά τσαλιμάκια, ξεπερνάει την πίεση ενός αντιπάλου παρ’ όλο που τρέχει με τη μπάλα στα πόδια, διασχίζει όλο το γήπεδο, προσποιείται εύκολα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και ολοκληρώνει μόνος του την φάση μ’ ένα άψογο σουτ, το οποίο στέλνει την μπάλα μ’ ένα ελαφρύ εσωτερικό φάλτσο ακριβώς δίπλα στο κάθετο δοκάρι, τελείωμα-σήμα κατατεθέν στην καριέρα του στην Άρσεναλ, τόσο κλασσικό που θα μπορούσε άνετα κάποιος ρεπόρτερ της ομάδας να ονομάσει τα τελευταία πενήντα εκατοστά δίπλα από τα κάθετα δοκάρια του Χάιμπουρι ως “σημεία Τιερί Ανρί” και ποτέ κανένας να μην τον χαρακτηρίσει “υπερβολικό”.

Αφού η μπάλα έχει καταλήξει στα δίχτυα ο ‘Τιτι’ – ο ποδοσφαιριστής που έδωσε εικόνα στην έννοια “υπεροπτικός πανηγυρισμός” με το χαρακτηριστικό στυλάκι του που άγγιζε πολλές φορές τα όρια της αλαζονείας – διανύει για δεύτερη φορά όλο το γήπεδο, αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση και καταλήγει με προκλητικό σύρσιμο στο χόρτο μπροστά στην κερκίδα των φιλοξενούμενων φορώντας το πιο εριστικό του βλέμμα, προσφέροντας έτσι στους φωτογράφους μια από τις πιο ωραίες και χαρακτηριστικές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στα Αγγλικά γήπεδα, μια φωτογραφία για την οποία μπορείς να χαραμίσεις χωρίς δεύτερη σκέψη πέντε λεπτά από τη ζωή σου μόνο και μόνο για να απολαύσεις με προσοχή αμέτρητα ανθρώπινα συναισθήματα αποτυπωμένα σε κλασσικές Αγγλικές φάτσες, συναισθήματα που ξεκινάνε από το θυμό και το μίσος, περνάνε από την αδιαφορία και την απόγνωση και καταλήγουν ακόμα και στην παραδοχή και τον (συγκαλυμμένο) θαυμασμό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ματ Γιάνσεν: O ποδοσφαιριστής που έχασε μια καριέρα και κέρδισε μια ήρεμη ζωή

Στις 2 Μαΐου του 2001 στο Ήγουντ Παρκ η γηπεδούχος Μπλάκμπερν υποδέχτηκε την Πρέστον σε ένα ιστορικό -για την ίδια- παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι, αν έπαιρναν το τρίποντο, θα σφράγιζαν και μαθηματικά την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, αποφεύγοντας  έτσι την, πάντα δύσκολη, διαδικασία των πλέι-οφ. Το γεγονός μάλιστα πως πριν λίγους μήνες ο λατρεμένος πρόεδρος της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απόστρατοι πριν τα 30

Βλέποντας πριν λίγες μέρες τη Λυών στο Γιουρόπα Λιγκ, θυμήθηκα μια ιστορία που μου έκανε εντύπωση πριν από μερικούς μήνες. Η ιστορία αφορά τον Γκουεϊντά Φοφανά και την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 25 ετών. Ο, πρώην πια, παίχτης της Λυών κρέμασε τα παπούτσια του τον Γενάρη. Η δική του αποστρατεία, σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Ωδή στον Τιερί Ανρί”

  1. Ο/Η ανώνυμος λέει:

    και το επικό σχόλιο στο βιντεάκι ωδή στον ΚΑΘΕ γκρινιάρη πικραμένο φίλαθλο:

    He ran more in this video than Arshavin and Chama’ have all season

  2. Ο/Η dimitris λέει:

    Το καλύτερο πλασέ, και πιο υπέροχο τελείωμα στον κόσμο

  3. Ο/Η panagos λέει:

    Eιχε φαει ενα ανευ προηγουμενου μπινελικι στη λεωφορο θυμαμαι…

    Παιχταρας,αλλα πολυ σπαστικος και αλαζονας,σου εβγαινε αυθορμητα το βρισιδι…

  4. Ο/Η Rasko aka Tony Pulis λέει:

    Ποδοσφαιρικά ελάχιστος, ξυνομούρης, μέγας κομπλεξικός, πελατάκος του Μικάελσεν και η μεγαλύτερη τιτίκα στην Ιστορία του αθλήματος. A true gunner

  5. Ο/Η ΠιΖήτα λέει:

    Οι Ιρλανδοί δεν ξεχνάμε εύκολα…
    Ε,αφού συγκινήθηκε πάλι καλά!

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Ε όχι και ελάχιστος ποδοσφαιρικά. Τρομερός στα τελειώματα, ήξερε πολλή μπάλα.

  7. Ο/Η charlie λέει:

    Παιχτούρα μεγάλη και ατελείωτη.

  8. Ο/Η balkou λέει:

    Καλά κι εσείς οι Ιρλανδοί στο γόνα τη σφάξατε την Αρμενία για να περάσετε στα μπαράζ τον Οκτώβρη. Αλλά δεν πουλάει στο βρετανικό τύπο η Αρμενία, οπότε μούγκα…

  9. Ο/Η ΠιΖήτα λέει:

    Αδυνατώ να κατανοήσω την λογοκρισία…
    Τί να κάνουμε;Δεν γίνεται να “υποκλιθούμε” όλοι στον Ανρί,ούτε να ξεχάσουμε την χερούκλα (και δεν υπήρξε κανένας πόλεμος για Φόκλαντς).

    υ.γ. ούτε επίσης υπάρχει Βρετανικός τύπος στο Έϊρε,αλλά κι υφίσταται πάντα μετά από μια γκάφα διαιτησίας να “βοηθηθεί” με άλλη γκάφα η τέως αδικημένη.Προφανώς πρέπει να γράφουμε σε τρίτο πρόσωπο κι όχι σε δεύτερο,οπότε πάσο.

  10. Ο/Η duendes λέει:

    Ουπς.
    @ΠιΖήτα, εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα λογοκρισίας. Απλά εχθές έγινε μεταφορά του σομπρέρο σε νέο σέρβερ (όπως αναφέρει και ο ελαιθ στο τελευταίο ποστ) κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν κάποια σχόλια που έγιναν συμπτωματικά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
    Τώρα θέλω να ελπίζω ότι είμαστε εντάξει.

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι, μην έχουμε καμιά παρεξήγηση. Είχαμε μετακόμιση χθες. Αν χάθηκε κάτι δεν φταίμε εμείς. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *