Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι αριθμοί και το σουτ

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NjFrGNQbm64&w=420&h=315]

Καθώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο πετύχαινε ένα από τα ωραιότερα γκολ της σεζόν συνέβαιναν ταυτόχρονα μια σειρά από εντυπωσιακά κατορθώματα: Στα 27 γκολ στέκεται όχι μόνο άνετα πρώτος στον πίνακα των υπόλοιπων σκόρερ, αλλά και μπροστά από 12 ολόκληρες ομάδες της Liga. Ηγείται μιας τρομακτικής επίθεσης, που με 75 γκολ σε 22 παιχνίδια είναι η καλύτερη στην ιστορία σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος. Αυτό, το 4,000ό εντός έδρας γκολ της Ρεάλ σήμανε και τη στιγμή που ο Κριστιάνο έχει σκοράρει περισσότερο στη Μαδρίτη από ό,τι στο Μάντσεστερ – σε λιγότερο από τα μισά ματς.

Κυριότερα, σφράγισε τη διαφορά 10 πόντων στο πρωτάθλημα από τη Μπαρτσελόνα, η οποία μια μέρα πριν είχε πέσει θύμα της αδυναμίας της να επιβιώσει του rotation.

Αλλά άσε τους αριθμούς, δες τι λένε τα σώματα και η κίνηση σε αυτή τη φάση. Ο Κριστιάνο είναι ταχύς, ακριβής και ασυγκράτητος, σαν την ίδια την ομάδα της οποίας ηγείται. Δεν παίζει παιχνίδι υπομονής, παρά βρίσκει χώρο και εκτελεί με ταχύτητα, με αποφασιστικότητα, χωρίς έλεος, την μόνη άλλη ομάδα που τους σταμάτησε φέτος. Με το που η μπάλα καρφώνεται στα δίχτυα, ολοκληρώνοντας την ακατανόητη τροχιά της, το μεγάλο #7 τρέχει προς τον προπονητή του και οι δυο τους μοιράζονται μια παθιασμένη αγκαλιά-ξέσπασμα, καθώς όλη η υπόλοιπη ομάδα γίνεται ένα κουβάρι γύρω τους, πάνω τους.

Τυπικά δεν βρισκόμαστε σε κάποια ξεχωριστής κρισιμότητας καμπή του πρωταθλήματος: η διαφορά μεγάλωσε ανάμεσα στους διεκδικητές αλλά απομένουν 16 αγώνες (ή, όπως το έθεσε ο Μουρίνιο, “χρειάζονται ακόμη 39 βαθμοί”). Όμως στη θέα μιας εκ νέου ενωμένης και ψυχωμένης Ρεάλ Μαδρίτης που αποπνέει μια αύρα οργισμένης αρμονίας, είναι σαφές πως καθώς ο Κριστιάνο έστελνε τη μπάλα σε αυτή την προκλητικής ακρίβειας καμπύλη, έστελνε ταυτόχρονα και την διψασμένη του ομάδα σε ένα είδος (τελικής) ευθείας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Φάτε μάτια ψάρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της Σεβίλλης

Το Europa League είναι μια ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες ομάδες από διάφορες χώρες και στο τέλος το τρόπαιο το σηκώνει η Σεβίλλη. Παρά την φυσιολογική υπερβολή της, αυτή η κλασσική ατάκα που κυκλοφορεί ανά διαστήματα στα κοινωνικά δίκτυα δεν απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Στις τελευταίες 10 διοργανώσεις του πρώην Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ντέρμπι που δεν θα ‘πρεπε να υπάρχει

Τα τοπικά ντέρμπι είναι παιχνίδια που χωρίζουν πόλεις στα δύο, ματς για τα οποία ζουν οι κάτοικοι κάθε πόλης. Ποιος θα κρεμάσει περήφανα τη σημαία έξω, ποιος θα πάει στη δουλειά με κατεβασμένο το κεφάλι, ποιος θα κάνει πλάκα το επόμενο πρωί. Κι οι ομάδες από την ίδια πόλη αρκετά συχνά προέρχονται από σάρκα μία. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

23 σχόλια σχετικά με το “Οι αριθμοί και το σουτ”

  1. Ο/Η duendes λέει:

    Τραγικό μαλλί. 🙂

  2. Ο/Η dark_tyler λέει:

    Και του Μουρίνιο και του Κριστιάνο, να τα λέμε αυτά :p

  3. Ο/Η Rasko λέει:

    Φιλορεαλικά κείμενα στο sombrero? Αίσχος!Τι κάνει το κράτος? Τι κάνει ο Duendes? Ο ψυχάκιας ο Πεπ προχθές γιατί δεν έβαλε Ινιέστα/Τσάβι στο 2ο ημίχρονο? Γιατί έχουν μικρύνει τα βυζιά της Μενεγάκη? Πως γίνεται να είμαστε 30 χρόνια πίσω από τη Δύση, χωρίς εκείνη να είναι 30 χρόνια μπροστά από μας?

  4. Ο/Η dark_tyler λέει:

    Για Πεπ το έχω κι εγώ απορία. Διάβασα να εικάζουν και κάποιοι οπαδοί της Μπάρτσα πως ουσιαστικά έχει παραδοθεί στο πρωτάθλημα, αλλά θεωρώ πως (ειδικά με τη διαφορά στο +7) παρα-παρα-παρα-ήταν νωρίς για κάτι τέτοιο.

    Για το φιλο-Ρεαλικό κείμενο δεν ξέρω τίποτα. Ήταν απλά σχόλιο πάνω σε ένα φανταστικό γκολ :p

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Συμφωνω με τον σκοτεινο ταιλερ,περιεργη κινηση για ενα αντικειμενικα δυσκολο ματς,ισως κανει ροτεισον και στις διοργανωσεις πλεον και παει μονο για τσουλου,τι να πω…

  6. Ο/Η tasos λέει:

    απλά ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών…
    όχι ο καλύτερος ο πιο ολοκληρωμένος…ταχύτητα,σουτ,κεφάλι,γκολ,δύναμη…δεν του λείπει τίποτα…
    και φυσικά παίρνει την μέτρια σχετικά Πορτογαλία από το χεράκι και είναι ο ηγέτης της.Σε αντίθεση με κάτι άλλους!!!
    Μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Μέσσι αλλά ο Ρονάλντο μεγαλύτερος…

  7. Ο/Η dark_tyler λέει:

    Δεν έχω σταματήσει στιγμή εδώ και χρόνια να πιστεύω κι εγώ πως ο Κριστιάνο είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία. Τα πράγματα που κάνει σχεδόν δεν απαιτούν συμπαίκτες.

    (Ήταν η μετριοπαθής δήλωση της ημέρας.)

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Εντάξει, είπαμε να κάνουμε ένα άνοιγμα και στο πικραμένο τα τελευταία χρόνια κοινό της Ρεάλ, τώρα που επιστρέφει στις χαρές, αλλά δεν θα μαγαρίσουμε και ολοκληρωτικά τον ιερό τούτο ποδοσφαιρικό τόπο του σομπρέρο. 😀

    Πολύ μεγάλος παίκτης ο Κριστιάνος, με τρομερά προσόντα και σπάνια αίσθηση του γκολ αλλά μέχρι εκεί νομίζω.

    Το ότι παίρνει τη Πορτογαλία από το χεράκι θα είχε νόημα σαν δήλωση αν την οδηγούσε πραγματικά κάπου ψηλά. Κάπου ψηλότερα τέλος πάντων από την Ελλάδα του Μπασινά ή από την “μέτρια Ουρουγουάη που πραγματικά πήρε από το χεράκι ο Φορλάν”. Και επίσης η πικρή για τους Αργεντίνους πραγματικότητα λέει πως η “μέτρια σχετικά Πορτογαλία” των τελευταίων 20 χρόνων περίπου είναι μια σχεδόν αντάξια ομάδα, σαν ομάδα πάντα και όχι σαν μονάδες, με την Αργεντινή που βρήκε ο Μέσσι. Και κανένας εκ των δυο δεν έχει κάνει ακόμα την υπέρβαση στον τομέα αυτό.

    Τέλος, τα πράγματα που κάνει ο Ρονάλντο είναι πράγματι αξιοσημείωτα αλλά απαιτούν οπωσδήποτε συμπαίκτες, οι οποίοι τυχαίνει πάντα να είναι πρώτης κλάσης (σε δυο από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη έπαιξε και όχι στη Νιουκαστλ και τη Σαραγόσα) και οι οποίοι πολλές φορές – σίγουρα πολλές περισσότερες απ’ ότι οι αντίστοιχοι του Μέσσι! – καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά στα μεγάλα ματς που δεν μπορεί ο Πορτογάλος και στα οποία αρχίζει τα σουτ από παντού και τις α-λα-Βύντρα βουτιές σε κάθε αίσθηση επαφής. Γιατί ολοκληρωμένος μεν, αλλά τις κάθετες μπαλιές-τρύπες που τρυπάνε μόνες τους μια άμυνα δεν τις συνηθίζει.

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Την παίρνει από το χεράκι και δεν την πάει πουθενά την Πορτογαλία…

    🙂

  10. Ο/Η dark_tyler λέει:

    E όχι και μέτρια η Ουρουγουάη :p

    Εξάλλου εντάξει, πήγε την Πορτογαλία ως τον τελικό με την Ελλάδα, δεν περνάς όμως από τον Ρεχάγκελ ως γνωστόν.

    (Πέρα από την πλάκα πάντως ναι, προφανώς ήταν χαριτωμένη υπερβολή αυτό με τους συμπαίκτες, απλά για να υπογραμμίσω το γεγονός πως έχει πράγματι παίξει για 2 από τα μεγαλύτερα κλαμπ του πλανήτη και έγινε και στα δύο απόλυτα φυσικός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης δίχως να τεθεί θέμα ‘προσαρμογής’. Όλα συναρμολογήθηκαν γύρω του υπό μία έννοια.)

  11. Ο/Η citizenJos λέει:

    Σπάνιος και μεγαλος παιχτης ο Cronaldo, αλλα ο Messi καλυτερος! Ειναι πιο “φυσικος” ρε παιδι μου!

  12. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Σίγα το γκολ. Έβαλα ένα ολόιδιο προχθές. Νταξ, όχι ακριβώς ολόιδιο. Το δικό μου ήταν ελαφρώς καλύτερο (μην βαράτε).

    Υ.Γ. Ο Ρονάλντο, επί Μουρίνιο, έχει βελτιωθεί αρκετά σε τακτικό επίπεδο. Όταν τα συνοδεύεις με την υψηλή τεχνική και τα εκπλητικά φυσικά προσόντα (άλμα, επιτάχυνση, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή), τότε διαπιστώνεις ότι πρόκειται για παίχτη υψηλού επιπέδου. Κι όμως, κάτι έχει αυτός ο παίχτης που με απωθεί. Μπορεί να είναι και η καγκουριασμένη αλαζονία του. Μπορεί να είναι το ψεύτικο προφίλ του.

  13. Ο/Η fobos2 λέει:

    Την Πορτογαλία το μόνο που τη βοήθησε ο καραγκιοζάκος ήταν να χάσει ένα Γιούρο από την Ελλάδα και να αποκλειστεί από τελευταίο Μουντιάλ (τρια γκολ τους βάλαμε, τις δύο φάσεις τις έφτιαξε αυτός). Στη Ρεάλ έχει άλλους 13 καλούς συμπαίκτες μέσα στο γήπεδο, χωρίς την υποστήριξή τους δεν θα έκανε τίποτα. Σε σημαντικούς αγώνες είναι ανύπαρκτος. Ο Μέσι όντως δεν έχει καλύτερες επιδόσεις με την Αργεντινή, αλλά στο τελευταίο Μουντιάλ έπαιζαν χωρίς προπονητή, όσο να ΄ναι χρειάζεται ένας που και που (π.χ. όταν παίζεις με τη Γερμανία). Στο μόνο που υπερέχει από το Μέσι είναι στα σωματικά προσόντα, αλλά όχι συνολικά στα φυσικά (είναι πιο ψηλός και χρησιμοποιεί περισσότερο και καλύτερα το κεφάλι, αλλά είναι πιο αργός -ακόμα και από τον Πικέ στα καλά του- και όχι τόσο δυνατός, γι’ αυτό και βουτάει με κάθε επαφή, φοβάται μη χάσει τη μπάλα στα ίσα). Συνολικά, η Ρεάλ δεν τον χρειάζεται στο ελάχιστο για να κάνει το παιχνίδι της. Η Μπαρτελόνα χωρίς το Μέσι ή με το Μέσι εκτός κλίματος αγώνα (όπως συμβαίνει από λίγο πριν τα Χριστούγεννα), είναι ομάδα επιπέδου Ρεάλ ή ακόμα κατώτερη.

    Τι να κάνει ο Γκουαρντιόλα, αφού βλέπει ότι φέτος η απόφαση έχει ληφθεί για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Υπολογίζω ότι θα τους ρίξει στα αυτιά στο μεταξύ τους αγώνα και αν συναντηθούν στο Τσάμπιονς Λίγκ, για να ‘χουν να το θυμούνται, αλλά δεν παίζεται επι ίσοις όροις το πρωτάθλημα και δε φαίνεται να γίνεται κάτι διαφορετικό στο άμεσο μέλλον. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν επεκταθεί οι παρεμβάσεις και στους αγώνες της Μπαρτσελόνα με άλλες ομάδες, για να ‘ναι σίγουρο το αποτέλεσμα.

  14. Ο/Η dark_tyler λέει:

    Φόβος indeed

  15. Ο/Η balkou λέει:

    “Φιλορεαλικά κείμενα στο sombrero? Αίσχος!Τι κάνει το κράτος?”
    Περιλαμβανόταν στους όρους του μνημονίου νο.2, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι εφόσον ψηφίστηκε 🙂

    “και φυσικά παίρνει την μέτρια σχετικά Πορτογαλία από το χεράκι και είναι ο ηγέτης της.”
    Και πάνε στην παραλία και ζούνε για μέρες όπως σήμερα… Δηλ, τι έχει κάνει με την Πορτογαλία? Τίποτα. Και το 2004 ηταν ακόμη ο νεξτ-μπιγκ-θινγκ, άλλοι ήταν ακόμη τα πρώτα βιολιά.

    Σε κάθε περίπτωση είναι εκπληκτικός. Δε συμμερίζομαι ούτε αυτούς που λένε ότι είναι εγωπαθής-αλλαζόνας κλπ (δηλ. εκατομμυριούχος είναι, καρα-αθληταράς είναι, θα φορέσει και ρούχα που εμείς δεν μπορούμε να αγοράσουμε-χωρέσουμε, θα έχει και 5 φεράρι-εδώ έχει ο Γιούρκας, κι όσο να’ναι το ίγκο του θα πάθει κάτι εφόσον μπορεί να κυκλοφορεί και 2-3 μοντέλες), ή ότι στη Ρεάλ δεν ξεχωρίζει. Αν και δεν παίζει κορυφή αυτός είναι ο 1ος σκόρερ, καθόλου τυχαία. Εξάλλου το ότι αξίζει το έχει αποδείξει και αλλού.
    Έχει την ατυχία να πέσει στον Μέσι? Προφανώς. Αλλά μακάρι να’χαμε άλλους 2-3 ακόμη σε τέτοιο επίπεδο.

  16. Ο/Η dark_tyler λέει:

    Ως Μουρινιακός δε θα σταματήσω ποτέ να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να συμβεί αν αναλάμβανε την Εθνική Πορτογαλίας για μια 4ετία. Not likely, ειδικά τώρα άμεσα όσο ο Κριστιάνο κεντάει, αλλά και πάλι. What if.

  17. Ο/Η tasos λέει:

    Η Πορτογαλία είναι μόνιμα στους 8 κάθε μεγάλης διοργάνωσης και πολύ συχνά στους 4…
    Μετά τον Ρονάλντο υπάρχει ένας Μειρέλες, ενας Νάνι και ενας Πέπε…οι υπόλοιποι είναι κάτω του μέτριου…όχι ότι οι 3 που ανέφερα είναι τίποτα παιχταράδες…
    Δηλαδή τι άλλο να κάνει? αν έπαιρνε μουντιάλ ή γιούρο δεν θα τον συγκρίναμε με τον Μέσσι αλλά με τον Ντιέγκο…
    μεγάλος παίχτης ο Μέσσι αλλά δυστυχώς ο Ρονάλντο είναι ένα κλικ καλύτερος άλλο που το low profile του Λίο τον κάνει πιο συμπαθή…μακάρι βέβαια όπως λέει ο balkou να υπήρχαν άλλοι 2-3 σαν αυτούς…

  18. Ο/Η citizenJos λέει:

    Αλλά μακάρι να’χαμε άλλους 2-3 ακόμη σε τέτοιο επίπεδο.

    Μονο ο Rooney ειναι, ή εστω θα μπορουσε να γινει, τετοιου επιπεδου με βαση το impact που εχει στην ομαδα του και κατ’ επεκταση στον αγωνα, αλλα δεν εχει συνέχεια.

  19. Ο/Η Elaith λέει:

    Ο Ροναλντο ειναι μονιμως απων απο τα μεγαλα ματς, ειτε των ομαδων του. ειτε της Εθνικης. Ας μην το ξεχναμε αυτο. Θλιβερες παρουσιες οταν πρεπει να κανει τη διαφορα. Για μενα δεν τιθεται θεμα συγκρισης των δυο.

  20. Ο/Η tasos λέει:

    Καλώς ή κακώς για τη ρεάλ και τον Ρονάλντο τα μεγάλα παιχνίδια είναι με την Μπάρτσα…
    και η αλήθεια είναι ότι η Μπάρτσα έχει πολύ καλύτερες μονάδες από τη Βασίλισσα…δεν είναι ο Ρονάλντο απών απλώς δεν έχει την κατάλληλη στήριξη από τους συμπαίκτες του..

  21. Ο/Η duendes λέει:

    Μιλάμε για τον ίδιο Ρονάλντο που στο μουντιάλ του 2006 (στο οποίο υπήρχαν ακόμα στην ομάδα μεγάλοι παίκτες, υπολείμματα της χρυσής φουρνιάς των Πορτογάλων) βοήθησε όλο κι όλο βάζοντας ένα πέναλτι στο… Ιράν και κλαψουρίζοντας σαν τρελός για να αποβληθεί ο Ρούνει στο ματς με την Αγγλία (σκηνικό που για λίγο δεν έγινε η αιτία για να φύγει άρον-άρον από το νησί λόγω κατακραυγής), που στο μουντιάλ του 2010 έβαλε ένα γκολ στους δύσμοιρους Βορειοκορεάτες και που στο προηγούμενο Euro που η Πορτογαλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά τέλειωσε πάλι μ’ ένα γκολ και μια ασίστ, στη φάση των ομίλων φυσικά; Αυτό είναι το “παίρνει απ’ το χεράκι τη μέτρια Πορτογαλία” και την πάει… κάπου;

    Όσον αφορά τα μεγάλα ματς σε συλλογικό επίπεδο, στο ποστ που είχαμε κάνει πριν λίγο καιρό για τον καλύτερο παίκτη του 2011, είχα παραθέσει λινκ για ένα πίνακα που δείχνει τα στατιστικά καριέρας όλων των γνωστών μεγάλων παικτών απέναντι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης (και όχι μόνο την Ρεάλ). Ο πίνακας υπάρχει εδώ, περιέχει και γκολ και ασίστ και νομίζω είναι αποστομωτικός τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα: http://www.sombrero.gr/wp-content/uploads/2012/01/topplayers.jpg

  22. Ο/Η panagos λέει:

    Σαν μπαλαδορος καλυτερος ο μεσσι,σαν αθλητικα προσοντα πολυ καλυτερος ο κριστιανο,ρουνει ουτε για πλακα να αναφερεται στην ιδια προταση με τις λεξεις “καλυτερος ποδοσφαιριστης του κοσμου”.

    Βεβαια,οταν φτανει η ιστορια στο πονεμενο κεφαλαιο “εθνικη ομαδα” ειναι ολοι για τα πανηγυρια,χιλιες φορες ο λετο και ο βιειρινια.Εχουν ακομα παντως αρκετα χρονια να δειξουν και εκει τιποτα,ειδικα ο μεσσι,η πορτογαλια ειναι της πλακας,μονο κατα τυχη μπορει να φτασει πανω απο τους 8 σοβαρης διοργανωσης.

    υγ.Αυτο περι λετο και βιειρινια ειναι υπερβολη και δεν το εννοω,μη μου αρχισετε παλι τις τρελες…

  23. Ο/Η makattacks λέει:

    Όπως έχει γραφτεί σε τούτο εδώ το ταπεινό μπλογκ, ο κριστιάνος είναι 30% ταλέντο και 70% βιοχημεία, τρανό παράδειγμα αυτό http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ESje3pLyCJg#t=135s

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *