Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Επιστροφή στην Άγια Γη

Η ιστορία της Σαν Λορένσο είναι γεμάτη επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες όπως κάθε ιστορική ομάδα. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει από πολλές ομάδες είναι το παρασκήνιο με το παλιό της στάδιο, το μυθικό Γκασόμετρο. Το “παλιό” Γκασόμετρο ήταν ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα της Αργεντινής μαζί με το Μονουμεντάλ, το Μπομπονέρα και το Ελ Σιλίντρο και η Σαν Λορένσο αγωνίστηκε εκεί από το 1916 ως το 1979. Το 1979 ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες και παλιός Ταξίαρχος της αεροπορίας Οσβάλντο Κακιατόρε αποφάσισε να ξεκινήσει την ανάπλαση ορισμένων αστικών περιοχών. Ο Κακιατόρε ήταν δήμαρχος στα χρόνια της Χούντας της Αργεντινής και ήταν από τους υπεύθυνους για την διοργάνωση του Μουντιάλ που έγινε στη χώρα ένα χρόνο πιο πριν, καθώς είχε ασχοληθεί με τα απαραίτητα έργα που απαιτούνταν στα γήπεδα της πόλης.

Το πλάνο ήταν να ανοίξουν νέοι δρόμοι και να κατασκευαστούν νέες κατοικίες στην περιοχή του Μποέδο και ο νόμος που πέρασε τότε είχε ως στόχο κάποιες περιοχές να αποκτηθούν από το κράτος. Στο νόμο αυτό υπήρχε ρητή αναφορά ότι απαγορευόταν η κατασκευή σούπερ-μάρκετ στα οικόπεδα αυτά. Το γήπεδο έκλεισε οριστικά το 1979 μετά από έναν αγώνα με την Μπόκα και αγοράστηκε κάτω από πιέσεις σε σκανδαλώδη χαμηλή τιμή (στο ύψος των $900.000) από μία εταιρεία φάντασμα που είχε συσταθεί λίγες μέρες πιο πριν. Η εταιρεία αυτή δεν προχώρησε σε κανένα έργο και φυσικά δεν έφτιαξε καμία κατοικία. Μέχρι που το 1983 πέρασε ένας νέος νόμος που ακύρωνε την απαγόρευση για κατασκευή σούπερ-μάρκετ. Ως δια μαγείας ο χώρος του Γκασομέτρο πουλήθηκε στη γνωστή αλυσίδα Καρφούρ για περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε υπάρχει ένα μεγάλο πολυκατάστημα στον χώρο εκείνο.

Η Σαν Λορένσο έζησε ως πρόσφυγας για πολλά χρόνια (η απώλεια της έδρας συνέπεσε και με κακή αγωνιστική πορεία) παίζοντας σε διάφορες έδρες μέχρι που 14 χρόνια μετά ξαναβρήκε το σπίτι της στο Εστάδιο Πέδρο Μπιντεγκάιν. Το “νέο” Γκασόμετρο, όπως το αποκαλούν πολλοί, είναι μικρότερο από το παλιό γήπεδο (45.000 αντί για τους 70.000 του παλιού γηπέδου) και ένα άκρως εντυπωσιακό στάδιο που όταν είναι γεμάτο έχεις την αίσθηση ότι θα ξεχειλίσει. Παρά όμως το γεγονός ότι η Σαν Λορένσο έχει γήπεδο και έχει και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει, οι οπαδοί της ομάδας δεν έχουν ξεχάσει το παλιό τους γήπεδο. Έτσι, έχουν οργανωθεί σε διάφορες ομάδες και πιέζουν ώστε να δικαιωθεί η ομάδα τους από τις αρχές. Το 2007 κατάφεραν τον νόμο της “Ιστορικής Αποκατάστασης” με τον οποίο ένα γειτονικό οικόπεδο επιστράφηκε στην ομάδα, αλλά ο μεγάλος στόχος είναι να επιστραφεί ο χώρος του παλιού γηπέδου.

Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει αρκετές πορείες και εκδηλώσεις με στόχο η απόφαση που θα παρθεί το καλοκαίρι από τους αρμόδιους να είναι υπέρ του πλάνου που έχουν παρουσιάσει. Το αρκετά πετυχημένο βίντεο που βλέπετε στην αρχή, είναι από το κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να είναι όλοι εκεί στην μεγάλη συγκέντρωση της Πλάσα ντελ Μάγιο που έγινε πριν έναν μήνα. O στόχος των 100.000 ατόμων κατά τους ίδιους επιτεύχθηκε τελικά και η προσπάθεια για επιστροφή στην Τιέρρα Σάντα συνεχίζεται:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο (Summer edition 2013)

Σάο Πάολο, Βραζιλία Ένα φιλικό ματς πρέπει να είναι φιλικό. Ειδικά όταν γίνεται π.χ. στα πλαίσια μιας μεταγραφής. Η Μπαρσελόνα δεν κρατήθηκε και φιλοδώρησε με 8 γκολ την Σάντος. Για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο ξεχάστηκε ήδη. Για τους οπαδούς της Σάντος όχι. Μερίδα αυτών έγραψε συνθήματα στους τοίχους του Βίλα Μπελμίρο όπως: […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε το όνειρό του

Ήταν ένας τελικός που πέρασε στα ψιλά. Μπορεί το Κόπα Σουνταμερικάνα να είναι ο 2ος σημαντικότερος διασυλλογικός θεσμός στην Λ. Αμερική, αλλά πολύ συχνά οι οπαδοί των μεγάλων χωρών τον σνομπάρουν, καθώς οι σημαντικότερες ομάδες αγωνίζονται στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Ο φετινός τελικός του Σουνταμερικάνα όμως ήταν υπέροχος. Τόσο από άποψη συγκινήσεων, όσο και ιστοριών. Οι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Επιστροφή στην Άγια Γη”

  1. Ο/Η Veronica Lodge λέει:

    Είχαν κάνει και συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία με αίτημα να γκρεμιστεί το carrefour και να επιστραφεί ο χώρος του παλιού Gasómetro στη San Lorenzo!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *