Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Πόσα ήταν τελικά τα 1283 γκολ του Πελέ;

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το… “ιστορικό χιλιοστό γκολ του Πελέ” που σημειώθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1969 στο Μαρακανά σε έναν αγώνα Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα και με το οποίο έγινε το 2-1. Το γκολ μπήκε με πέναλτι απέναντι στον Αργεντίνο τερματοφύλακα Εντγκάρντο “Γάτα” Αντράντα που δεν αποδείχτηκε τόσο γάτος στο συγκεκριμένο σημείο. Ο αγώνας στη συνέχεια διακόπηκε από την είσοδο δημοσιογράφων, φωτογράφων και οπαδών για να πανηγυρίσουν αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός.

O Πελέ συγκινημένος δήλωνε ότι ήταν θέλημα Θεού να μπει το γκολ στο ιστορικό Μαρακανά. Ο αστικός μύθος λέει ότι έβαλε και ο ίδιος ο Πελέ το χεράκι του. Πέντε μέρες πιο πριν είχε σκοράρει το γκολ 999 σε ένα ματς κόντρα στην Μποταφόγκο και το επόμενο παιχνίδι ήταν στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα κάπου στα βορειοανατολικά της χώρας. Ο Πελέ δεν σκόραρε και έπαιξε σε μεγάλο διάστημα του αγώνα ως τερματοφύλακας μια που χτύπησε ο βασικός τερματοφύλακας της Σάντος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το έκανε επίτηδες για να σκοράρει στο Μαρακανά, ο ίδιος επιμένει ότι από μικρός ήταν πάντα αυτός που έπαιζε ως λύση ανάγκης στο τέρμα.

Κι ενώ τα χρόνια περάσανε ο Πελέ μπορεί να μην αγωνίζεται πλέον, αλλά συνεχίζει να κάνει δηλώσεις σπάζοντας τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο στο γραφικόμετρο και στις αποτυχημένες προβλέψεις. Μέσα στο 2012 μάλιστα έχει αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με τον Μέσσι από ότι με τον… καλό του φίλο Μαραντόνα. Έτσι λοιπόν πρόσφατα είπε ότι ότι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο είναι ο Νεϊμάρ (και ο Μαραντόνα δεν έχασε την ευκαιρία να “συμφωνήσει” λέγοντας ότι αυτό ισχύει αφού ο Μέσσι δεν είναι από τον δικό μας πλανήτη). Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η δήλωση “Όταν ο Μέσσι βάλει 1283 γκολ και κερδίσει τρία Μουντιάλ θα μιλήσουμε”.

Και αν τα τρία Μουντιάλ του Πελέ δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ούτε ο Μαραντόνα, τα 1283 γκολ του αμφισβητούνται έντονα. Η IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) για παράδειγμα στην κατάταξη με τους πρώτους σκόρερς σε Α’ κατηγορίες έχει τον Πελέ με 541 γκολ και μάλιστα μετά το 2008 μετρώντας τα τοπικά πρωταθλήματα της Βραζιλίας Καριόκα και Παουλίστα. Αν σας θυμίζει κάτι η ιστορία, ναι μοιάζει πάρα πολύ με την ιστορία του Ρομάριο και την δική του υπερπροσπάθεια να βάλει όσο γκολ παραπάνω γίνεται. Δεν νομίζω άλλωστε ότι είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Πελέ είχε αποκαλέσει τον Ρομάριο ως καλύτερό του μαθητή, καθώς απ’ ότι φαίνεται ισχύει το ρητό “με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράματα θα μάθεις”.

Έτσι λοιπόν ο Αργεντίνος δημοσιογράφος Μαρτίν Εστέβες του ιστορικού ποδοσφαιρικού περιοδικού με το όχι πολύ πετυχημένο όνομα “El Grafico” έκανε ένα πλήρες ρεπορτάζ στο τεύχος του Απριλίου για να δει πόσα πραγματικά είναι τα γκολ του Πελέ και εντέλει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σκόρερ του κόσμου σε επίσημους αγώνες. Η περίπτωση του Πελέ παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον σε σχέση με το τι έχει μετρήσει ο Πέλε για να φτάσει τα περίφημα 1283 γκολ. Σύμφωνα με τον Αργεντίνο δημοσιογράφο τα γκολ του Πελέ σε επίσημους αγώνες είναι 757. Από αυτά έχει σημειώσει τα 643 στην Σάντος, 37 στους Νιου Γιορκ Κόσμος δίπλα στον Κινάλια και 77 με τη φανέλα της Σελεσάο.

Πώς όμως ο μεγάλος Πελέ προσθέτει καμιά πεντακοσαρού ακόμα; Κατ’ αρχήν προσθέτει 446 σε ανεπίσημα φιλικά και… προπονήσεις της Σάντος, 26 σε φιλικά με τους Κόσμος, 9 με μια μικτή του Σάο Πάουλο, 6 με μια μικτή παικτών Σάντος και Βάσκο ντα Γκάμα, 18 σε “αγώνες επίδειξης” της Εθνικής Βραζιλίας, 3 με το… Συνδικάτο Αθλητών του Σάο Πάουλο (πιθανότατα σε κάποιο μπάρμπεκιου), 5 σε φιλανθρωπικούς αγώνες (αν το είχε κάνει ο Νταλάρας θα ήταν πρώτος στη σχετική λίστα) και τέλος 14 γκολ με την ομάδα του στρατού της Βραζιλίας. Τα τελευταία σε ένα τουρνουά στρατιωτικών ομάδων της Ν. Αμερικής το 1959 όπου ο Πελέ είχε κληθεί σαν γκεστ σταρ και ω ναι τα μέτρησε και αυτά.

Το σύνολο μαζί με τα επίσημα: 1284 γκολ, γεγονός που σημαίνει ότι ο Πελέ κλέβει τον εαυτό του αφού τα βγάζει 1283. Πιθανώς ως τίμιος να μην μετράει κάποιο από τα γκολ στα μπάρμπεκιου του συνδικάτου και να το θεωρεί αυτογκόλ, ποιος ξέρει. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ΦΙΦΑ συμβολικά αναγνωρίζει τα γκολ του Πελέ, κάτι που π.χ. που δεν κάνει με τα περίφημα γκολ του Ρομάριο. Ποιος όμως είναι τελικά ο πρώτος σκόρερ; Είναι ο Πελέ ή μήπως τελικά είναι o θρυλικός Γιόσεφ Μπίτσαν που σύμφωνα με την ιστορία έχει σκοράρει 5000 φορές;

Κι όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εστέβες τελικά ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε επίσημους αγώνες δεν είναι άλλος από τον γερουσιαστή πλέον Ρομάριο. Τα γκολ του Ρομάριο υπολογίστηκαν από τον Εστέβες σε 768, αφήνοντας δεύτερον τον Μπίτσαν με 759, δύο μόλις παραπάνω από τον τρίτο της λίστας Πελέ. Από τους εν ενεργεία υπάρχει ο Βραζιλιάνος Τούλιο που συνεχίζει να παίζει στα 42 του στις μικρές κατηγορίες της χώρας και φυσικά ο τεράστιος Ραούλ. Η λίστα περιέχει ορισμένα ιερά τέρατα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και αρκετούς λιγότερο γνωστούς παίκτες:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται πραγματική απόδραση

Κάπου στην ανατολική Αφρική υπάρχει μια χώρα που ακούει στο όνομα Ερυθραία. Σπάνια μαθαίνουμε ειδήσεις γι’ αυτό το κράτος που κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του από την Αιθιοπία το 1993 μετά από έναν σκληρό πόλεμο. Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το τίμημα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ερυθραίας ήταν βαρύ, καθώς […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Βραζιλία-Αργεντινή είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς

10 Φεβρουαρίου 1946. Το Μονουμεντάλ στο Μπουένος Άιρες ήταν κατάμεστο και πανέτοιμο να υποδεχτεί το τελευταίο παιχνίδι του Κόπα Αμέρικα, που τότε λεγόταν ακόμα Πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής, στο οποίο η διοργανώτρια Αργεντινή φιλοξενούσε τη Βραζιλία. Με τη διαφορά των δυο ομάδων στον ένα βαθμό (δεν υπήρχε νοκ άουτ φάση αλλά ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

21 σχόλια σχετικά με το “Πόσα ήταν τελικά τα 1283 γκολ του Πελέ;”

  1. Ο/Η panagos λέει:

    2.5 μουντιαλ ο πελε,οχι 3,το ’62 ενα ματς επαιξε…

    Χαλαρα προλαβαινει παντως ακομα να βαλει 12 γκολ σε εταιρικο τουρνουα της μαστερκαρντ,εναντιον της ομαδας των καθαριστριων,ωστε να ξαναπατησει κορυφη…

    Αλλα αμα γινει αυτο,φοβαμαι τι θα κανει ο ρομαριο μετα…

  2. Ο/Η fobos2 λέει:

    Τρίτο συνεχόμενο άρθρο που τα χώνετε στον Πελέ. Άντε και εις ανώτερα. Σε καμιά 20ριά χρόνια υπολογίζω θα λέτε ότι αν ο Λάμπαρτ δεν είχε γεννηθεί Άγγλος με όλα τα σχετικά κουσούρια, κανείς δε θα ασχολιόταν με τον Μέσι (περίπου τις ίδιες ανοησίες που διαβάζω εδώ για τον Μπεστ, δηλαδή).

  3. Ο/Η Miristis Pitogiron λέει:

    Άντε μην μετρήσει και τα γκολ από τν “Απόδραση των 11”. Και το ψαλιδάκι υπόψιν, μετράει δίγκολο…

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Μην δίνεις σημασία @fobos2 στα κακιασμένα ποστ του @Elaith. Αντι-Βραζιλιάνος Αργεντινόφιλος, με μεγάλη πίκρα στην καρδιά από τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες τα τελευταία χρόνια.
    Σε λίγο θα ανακαλύψει νέα έρευνα για να μειώσει και τα γκολ του τρισμέγιστου Ρομάριο που με τόσο κόπο έβαζε στην Κοπακαμπάνα, μεθυσμένος και με τρεις γκόμενες κολλημένες πάνω του, ώστε τουλάχιστον ο πρώτος να μην είναι Βραζιλιάνος. 😀

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Φόβε, βλέπω τα παίρνεις πολύ σοβαρά τα πράγματα.
    Κατ’ αρχήν να σε καθησυχάσω ότι έτυχε να ασχοληθούμε με τον Πελέ και δεν ήταν κάποιο σατανικό σχέδιο αποκαθήλωσής του. Επίσης το προηγούμενο κείμενο ήταν για τον Νεΐμάρ και απλά ο Πελέ ήταν γκεστ σταρ αν δεν το κατάλαβες. Δες τον τίτλο, την φωτογραφία και το βίντεο.
    Επίσης φωτογραφίες ρετρό έχουν μπει από διάφορους και το ντύσιμο το σχολιάζουμε για όλους. Μπορείς να ανατρέξεις στο λήμμα ρετροφωτογραφίες. Τι να κάνουμε που ντύθηκε σαν γύφτικο σκεπάρνι στο συγκεκριμένο event ο Πελέ.

    Τώρα αν το θέμα με τα πόσα γκολ έχει βάλει ο καθένας δεν σου φαίνεται άξιο σχολιασμού προσπέρασέ το. Εμένα πάντα μου αρέσουν αυτές οι γραφικές ιστορίες και μια που η τελευταία έρευνα είναι φρέσκια έκρινα σωστό να το μοιραστώ. Eπίσης γενικά μου φαίνεται ενδιαφέρον ότι τελικά ο πρώτος σκόρερ σύμφωνα με αυτή την έρευνα είναι ο Ρομάριο. Αν σε ενοχλεί η πλάκα που γίνεται παράλληλα λυπάμαι, έτσι γράφω. To ίδιο είχαμε κάνει και με τον Ρομάριο π.χ. όταν έπαιζε με άσπρα μαλλιά ακόμα.

    Κατά τα άλλα αυτά περί Λάμπαρντ και Μπεστ δεν ξέρω από που προκύπτουν (εκτός αν εκτός από αντι-Πελικούς θεωρείς ότι είμαστε και κρυφά βρετανόφιλοι), δεν νομίζω ότι θα απαγορεύσουμε σε κάποιον αναγνώστη που θεωρεί καλύτερο όλων των εποχών τον Μπεστ να το γράφει.
    Εδώ ο άλλος έγραψε ότι είναι άτεχνος ο Ραούλ και δεν τον δείραμε ακόμα 🙂

    Οπότε όπως είπα μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά. Ειδικά τα σχόλια του troll duendes 😛

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Μυριστή επικό σχόλιο, όπως πάντα.
    🙂

  7. Ο/Η panagos λέει:

    H λασπη στον ανεμιστηρα πεφτει χωρις σταματημο απο τον ελαιθ (στα αρχαια αραμαικα σημαινει γκαντεμοσκυλο απ’οτι εμαθα).Δεν ειπα ατεχνο τον ραουλ,οτι δεν ηταν φοβερος τεχνιτης -ειδικα σε σχεση με αλλους- ειπα…

    troll mode on///
    Και προφανως ο φρανκι λαμπαρντ ειναι ο καλυτερος παιχτης του κοσμου αυτη τη στιγμη,τι να κανουμε δηλαδη,ο μεσσι για αναπληρωματικος στη στοουκ σιτυ ειναι…ας οψεται η προπαγανδα του συστηματος μμε-ουεφα-μπαρτσελονα…και αυτο το λεω εγω που ειμαι και αργεντινοφιλος,αλλα ξερω να παραδεχομαι την ανωτεροτητα του βρεττανικου ποδοσφαιρου,ειδικα του σκοτσεζικου.
    troll mode off///

  8. Ο/Η makattacks λέει:

    Πες τα χρυσόστομε Elaith για τον Ραούλ…..ο αγώνας τώρα δικαιώνεται :ppp

  9. Ο/Η tjon λέει:

    Παναγο, το 1962 Ο Πελε ηταν ηδη ο καλυτερος παικτης του κοσμου και ο καλυτερος στο ματς που επαιξε στο Μουντιαλ. Τι φταει που τραυματιστηκε;Το 1966 θα μπορουσε καλλιστα να ειναι και παλι πρωταθλητης κοσμπου αν δεν ςιχε τραυματιστει.
    Τα φιλικα του Πελε ηταν εναντιον μερικων απο τις καλυτερες ομαδες της Ευρωπης, στα διασημα πγκοσμια τοθρ που εκανε η Σαντος εκεινη την εποχη για να εκμεταλλευτη τη μεγαλη δημποτικοτητα του Πελε. Πολλα απο αυτα τα 500 γκολ σε φιλικα ηταν εναντιον της Ιντερ, της Μιλαν, Της Μπαρτσελονα, της Ρομα, της Βαλενθια, ακομα και του ΠΑΟ, του Ολυμπιακου και της ΑΕΚ οταν ειχε παιξει η Σαντος στην Ελλαδα το 1961.
    Ο Πελε ηταν πολυ περισσοτερο απο τα 1283 γκολ του, τις ασσιστ του που ηταν ακομα πιο πολλες. Ηταν η μαγεια προσωποποιημενη
    Αν ο Πελε μετρουσε τα γκολ στις προπονησεις θα ειχε 50000 γκολ.

  10. Ο/Η wallace λέει:

    Ο Πελέ ήταν τεράστια παικτάρα και σίγουρα μέσα στην κορυφαία πεντάδα όλων των εποχών. Τι να κάνουμε όμως που το θέλει το κράξιμό του με όσα λέει, κυρίως πόσο δεν παίζει μπάλα; Αν ήταν απ’ την Έδεσσα, σίγουρα θα ήταν οι καταρράκτες…

  11. Ο/Η wallace λέει:

    *όσο δεν παίζει μπάλα

  12. Ο/Η mouris λέει:

    Sth thesh no 14 twn skorer o dynamiths!Auta einai!

  13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο ΜΕΣΙ έχει σκοράρει 470

  14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο ΜΕΣΙ έχει σκοράρει 469 φορες με την Μπαρσελόνα και την Αργεντηνη

  15. Ο/Η Thanoramix λέει:

    Ας πει κάποιος στον αποπάνω anonymous να κοιτάξει ημερομηνία του άρθρου. (ΕΡΧΟΜΑCTE)

  16. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εντάξει συγνομη δεν το κήταξα είμαι 10 χρονών

  17. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εντάξει ρε φιλέ μην εκνευριζεσε

  18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο Πελέ ήταν ένας καλός παικτης μονω αυτό όμως απλός περίμενε να του δοσει κάποιος συμπεκτισ του την μπάλα στην μικρή περιοχή και απλονε το πόδι του και έβαζε γκολ για αυτό έβαλε τόσα Πόλα γκολ στην ζωη του

  19. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο Πελέ ήταν ένας καλός παικτης μονω αυτό όμως απλός περίμενε να του δοσει κάποιος συμπεκτισ του την μπάλα στην μικρή περιοχή και απλονε το πόδι του και έβαζε γκολ για αυτό έβαλε τόσα Πόλα γκολ στην ζωη τουτου

  20. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Μέσα είσαι φοβερες

  21. Ο/Η Ασήμαντοι άσπροι νανοι λέει:

    Εναντίον σούπερ νόβα.

    Η ιστορία έχει ήδη γράψει για τον Πελέ με χρυσά γράμματα, ενώ εσάς θα σας αγνοήσει οση χολή και αν βγάλετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *