Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μύθοι της Δημιουργίας: Ραούλ Ταμούδο

captura-de-pantalla-2015-02-11-a-las-16-13-31

Την τέταρτη μέρα της Δημιουργίας, ο Ύψιστος αποφάσισε το βράδυ να ξεκουραστεί και να δει λίγο Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις είχε κάτσει στον καναπέ, με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, χτύπησε το κουδούνι. Ο Άγιος Πέτρος είχε φύγει να πάει να δει το ματς στο μπαρ του Παραδείσου και έτσι ο Θεός σηκώθηκε να ανοίξει. Ένα νέο παλικάρι περίμενε απ’ έξω. Ο Θεός έτοιμος να διαολοστείλει τον νεαρό με μια του λέξη (η απόσταση Παράδεισος-Κόλαση ως γνωστόν είναι σύντομη), είδε ότι ο νεαρός είχε συμπαθητική φάτσα και μαλλί σαν του Τεν-Τεν.

– Συγγνώμη, μήπως άργησα; Σήμερα δεν μοιράζετε την επιτυχία στους ποδοσφαιριστές;
– Ναι, τέκνον μου. Σήμερα μοίραζα όλη μέρα. Έφτιαξα ποδοσφαιριστές που θα έχουν στην καριέρα τους τεράστιες επιτυχίες. Πρωταθλήματα, κύπελλα, μουντιάλ και πάει λέγοντας και όταν σταματήσουν το ποδόσφαιρο όλοι θα τους αποθεώνουμε. Δυστυχώς άργησες.

Ο μικρός Ραούλ Ταμούδο σκέφτηκε λίγο (ήταν από τότε έξυπνος) και ρώτησε τον Πανάγαθο: “Και τι μπορείτε να μου δώσετε τώρα;” Ο Θεός το σκέφτηκε, ξαναείδε την συμπαθή μούρη του νεαρού Καταλανού και του απάντησε: “Μου έχει μείνει ταλέντο στο ψυγείο, αλλά χωρίς πολλά άλλα. Χωρίς δις, χωρίς μεγάλη ζωή, χωρίς τεράστιες επιτυχίες, με πολλή αγωνία και αρκετές αποτυχίες. Το θες;”

Ο Ραούλ Ταμούδο χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε στον Πάνσοφο. “Το ταλέντο και η δουλειά φέρνουν τις επιτυχίες. Και αν δεν είναι μεγάλες ή πολλές, τόσο το καλύτερο γιατί όταν έρχονται τις χαίρεσαι και τις εκτιμάς περισσότερο”.

Και έτσι ξεκίνησε η σχεδόν 15ετής καριέρα του Ραούλ Ταμούδο στην Εσπανιόλ. Ενός ποδοσφαιριστή που δεν κέρδισε πρωταθλήματα και Μουντιάλ, ούτε τη δόξα και τη φήμη άλλων συναδέλφων του.

Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να σκοράρει κατά ριπάς, να φτάνει διψήφιους αριθμούς γκολ κάθε σεζόν και να παίζει πάντα σε μεταγραφικά σενάρια διαφόρων συλλόγων. Μερικοί από εμάς  κάναμε πραγματικότητα τα όνειρά του όταν τον αγοράσαμε στις ομάδες μας σε κάποιο φούτμπολ μάνατζερ. Ταχύτητα, μυαλωμένο και έξυπνο παιχνίδι και καλά τελειώματα. Ο Ραούλ Ταμούδο ήταν πάντα ο γρήγορος επιθετικός που μας ερχόταν στο μυαλό όταν θέλαμε να περιγράψουμε αυτό το ποδοσφαιρικό στυλ.

Μούρη, μούρη, μούρη

Κι αν δεν έχει τόσες επιτυχίες γιατί η μοίρα τον έφερε στην ομάδα κομπάρσο της Βαρκελώνης, οι μεγάλες του στιγμές δεν είναι λίγες. Πρωταγωνιστής στο κύπελλο του 2000, όταν έβαλε ένα επικό γκολ κλέβοντας την μπάλα από τον τερματοφύλακα Τόνι της Ατλέτικο Μαδρίτης. Δείγμα της οξυδέρκειάς του και ένα γκολ που έγραψε ιστορία ακόμα και στην κωμική σειρά Crackovia. Παρών και σε πιο δύσκολες στιγμές όταν το 2004 έσωζε την τελευταία αγωνιστική την Εσπανιόλ από υποβιβασμό με το γκολ του επί της Μούρθια ύστερα από την ασίστ ενός ακόμα αντι-ήρωα του Ιβάν ντε λα Πένια:

Ήταν εκεί όμως και στην επόμενη επιτυχία, το κύπελλο του 2006 σκοράροντας και πάλι. Και φυσικά στην επιτυχία που τον έκανε αγαπημένο στην Μαδρίτη, το περιβόητο “Ελ Ταμουδάθο”. Το γκολ που πάγωσε το Καμπ Νου στο 90′ και έκρινε ένα πρωτάθλημα, χαρίζοντάς το ουσιαστικά στη Ρεάλ. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε όλων των εποχών, με δυο γκολ με διαφορά δευτερολέπτων να στέλνουν την κούπα από τη Βαρκελώνη στην Μαδρίτη.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Ταμούδο έφυγε από την αγαπημένη του Εσπανιόλ, πήγε στη Σοσιεδάδ και τώρα στη γειτονιά των Βαγιέκας στην Μαδρίτη. Συνεχίζει αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει. Να βάζει κρίσιμα γκολ. Το έκανε και την Κυριακή που έγραψε το 1-0 για τη Ράγιο στο 90′ απέναντι στη Γρανάδα και την έσωσε. Μετά το τέλος του αγώνα και πριν πάει να δει τα αθλητικά σπίτι του με ρεπορτάζ για όλους τους πρωταθλητές της Ευρώπης δήλωσε κάτι σαν αυτό που είχε πει την τέταρτη μέρα της Δημιουργίας:

Αυτό το γκολ είναι η περίληψη όλης της δουλειάς που κάναμε αυτό το χρόνο. Υποφέραμε παραπάνω από το κανονικό, αλλά αυτή είναι η μοίρα. Τελικά το ποδόσφαιρο απέδωσε δικαιοσύνη”

Άλλοι μύθοι της Δημιουργίας:
Σούπερ-Πίπο Ιντζάγκι
Ρομάριο
Τερματοφύλακες
Πελέ vs Μαραντόνα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ισπανικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μπαμπά γιατί μας λένε κότες;

Ξεκινούν οι τελικοί του Κόπα Λιμπερταδόρες και με αφορμή τις αναδρομές στο παρελθόν που γίνονται στην Λ. Αμερική αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα έναν αξέχαστο τελικό, μετά από αυτόν του 1987 που άφησε μια από τις πιο συγκλονιστικές αναμεταδόσεις αγώνα όλων των εποχών. Αυτή τη φορά θα πάμε πίσω χρονικά, στο μακρινό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπίλι Μπρέμνερ: Ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία της Λιντς

Αγγλία δεκαετία του 1960. Ο βρετανικός συντηρητισμός βρίσκεται στο απόγειό του. Η εθνική Αγγλίας ζει στιγμές δόξας μιας και υπάρχει μια σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών που, εν τέλει, θα οδηγήσει τα “τρία λιοντάρια” στην κορυφή του κόσμου το ’66, και φυσικά υπάρχουν ένα σωρό δυνατές ομάδες που σιγά-σιγά αρχίζουν να πρωταγωνιστούν και στην Ευρώπη. Ο Έρικ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Μύθοι της Δημιουργίας: Ραούλ Ταμούδο”

  1. Ο/Η OFI CRETE λέει:

    Kai tora auto to ieor teras erxetai stin omada orosimo stin istoria apo oles tis apospeis,ston tromero kai istoriko Ο.Φ.Η ΚΡΗΤΗΣ!

  2. Ο/Η 1312 λέει:

    απιστευτα συμπαθητικος ποδοσφαιριστης που δεθηκε με την επισης πολυ συμπαθητικη εσπανυολ…ευτυχως που αξιωθηκε με 2 κυπελλα και τεραστιο κριμα ο χαμενος ευρωπαικος τελικος με σεββιλη..

  3. Ο/Η Μοὺρης λέει:

    Βγὰζω το καπὲλο στην παιχτοὺρα Ραοὺλ Ταμοὺδο.Αλλὰ ρε παιδιὰ αυτὸς ο Τὸνι της Ατλὲτικο Μαδρὶτης θὺμισε Ὰβερελ.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Άβερελ λέει
    🙂

  5. Ο/Η Μούρης λέει:

    Καλά,όταν το έγραφα ή σούρα ήμουνα ή δεν ήξερα πώς μπαίνουν οι τόνοι.Μάλλον το δεύτερο αν θυμάμαι καλά,οπότε διεκδικώ εύκολα τη θέση του Τόνι.Χαχαχαχα…Αν και αυτός στέρησε έναν τίτλο, ενώ εγώ προσέφερα από τη μεριά μου μερικά γέλια.Δεν το λες και ίδιο.

    Μεγάλε Ραούλ Ταμούδο,δική σου ημέρα η σημερινή (ακόμα 19 εδώ στη Λίμα),άμα αρχίζω να γράφω καμιά φορά πάω από τη Λίμα στο Κούσκο μέσω της Πιούρα.Χαχαχαχα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *