Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Futebol, το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία

Συνεχίζουμε την έκτακτη (;) μας στήλη με ποδοσφαιρικές βιβλιοπροτάσεις με το βιβλίο του Άλεξ Μπέλος με τίτλο Futebol: The Brazilian Way of Life (στα ελληνικά Futebol – Ο βραζιλιάνικος τρόπως ζωής). Ο Άλεξ Μπέλος ήταν ανταποκριτής του Guardian στη Βραζιλία για αρκετά χρόνια και ως ποδοσφαιρόφιλος δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο της χώρας. Όσο έμπαινε όλο και περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των Βραζιλιάνων και όσο ανακάλυπτε καινούριες ιστορίες τόσο περισσότερο ήθελε να μάθει πώς ένα σπορ από την άλλη πλευρά της Γης όχι απλά έφτασε στη Βραζιλία, αλλά ουσιαστικά την άλλαξε και σαν χώρα και καθόρισε τη ζωή τόσων ανθρώπων.

Το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή έρευνα που κράτησε καιρό, στην οποία μίλησε με διάσημους και παντελώς άγνωστους και ασχολήθηκε με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων από φαινομενικά κωμικά όπως το Autobol μέχρι πολύ σοβαρά για τους Βραζιλιάνους όπως η επίσημη έρευνα (!!) για το τι έγινε στον τελικό του 1998.

Το βιβλίο το έχω διαβάσει στα ελληνικά (Εκδόσεις Κέδρος) και η μετάφραση ήταν καλή. Κατά καιρούς σκέφτομαι να μεταφέρω κάποιες από τις πολλές ιστορίες του εδώ, το έχω κάνει με το Autobol και ίσως 1-2 φορές ακόμα. Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να διαλέξεις τι να διαβάσεις, καθώς δεν υπάρχει μια ιστορία, αλλά πολλά κεφάλαια που είναι “αυτοτελή”. Το να μην σας αρέσουν κάποια κεφάλαια είναι πιθανό, το να μην βρείτε τίποτα που να μην σας αρέσει είναι αδύνατο (τότε είστε κατά λάθος σε αυτό το μπλογκ). Από το Μαρακανάο και τον Πελέ μέχρι τις προλήψεις, τα παράξενα βραζιλιάνικα ονόματα και την (μάλλον στενάχωρη) ιστορία του Γκαρίντσα. Ένας θησαυρός ιστοριών γραφικότητας και μη, που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς ζουν το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπάει το ποδόσφαιρο και την ιστορία του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μπάλα στο χαρτί, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τραγουδώντας στην Κόλαση

Ψάχνοντας κανείς πληροφορίες για τη Νέα Ορλεάνη, διαπιστώνει σχετικά εύκολα ότι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας της πόλης είναι οι τζαζ κηδείες. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κηδείας, μια μπάντα ακολουθεί τους συγγενείς του νεκρού στην πορεία τους μέχρι το νεκροταφείο, παίζοντας κάποιο πένθιμο εμβατήριο ή κάποιον μελαγχολικό ρυθμό. Όταν όμως ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Ντιέγκο αγάπησε τον Κλαούντιο

Ένα από τα χαρακτηριστικά κάθε σωστού ανδρός είναι να τηρεί τις υποσχέσεις του. Το 1996 στο Μπουένος Άιρες ένα από τα πιο θρυλικά ποδοσφαιρικά δίδυμα βρέθηκε ξανά μαζί. Ο Μαραντόνα στα 36 του πλέον, αρκετά πιο βαρύς, πλησίαζε στο τέλος της καριέρας του παίζοντας στην Μπόκα. Ο Κλαούντιο Κανίγια μετά την περιπέτειά του με τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Futebol, το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία”

  1. Ο/Η stokegeo λέει:

    Υπέροχο! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *