Μια ώρα με τους χούλιγκανς

  [Καθόλου σχόλια]

Ο Ζον Σιστιάγκα είναι ένας Βάσκος δημοσιογράφος που εργάζεται στο ισπανικό Canal+ με πλούσιο βιογραφικό και παρουσία στο Ιράκ, τη Ρουάντα, το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, τη Β. Κορέα και πολλά άλλα μέρη. Στο περίπου μιας ώρας ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν μερικούς μήνες όμως ασχολείται με έναν άλλου είδους πόλεμο, αυτό των μπαραμπράβας, των οργανωμένων οπαδών της Αργεντινής.

Δυστυχώς το ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘Με τους μπαραμπράβας, 2012‘ είναι στα ισπανικά αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής (πολύ κακών είναι η αλήθεια) υποτίτλων μέσω του youtube. Ακόμα και τα περισσότερα να χάσετε πάντως λόγω της κωμικής μετάφρασης, θα καταλάβετε αρκετά για τη λειτουργία, την ψυχολογία και το τι συμβαίνει στα γήπεδα της χώρας. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με έναν ψυχοπαθή οπαδό της ομάδας με το όνομα Εξκουρσιονίστας (ταξιδιώτες, εκδρομείς) από το μπάριο του Μπελγκράνο που αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική της χώρας. Ο μαχαιροβγάλτης αυτός οπαδός προσπαθεί να εξηγήσει τον ρόλο του, ενώ το ρεπορτάζ μας πληροφορεί για το βιογραφικό του. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Αλεχάντρο Φλόρες παρά την επίδειξη της τεχνικής του με τα μαχαίρια, σκοτώθηκε λίγες μέρες αργότερα με την αστυνομία να αποδίδει τη δολοφονία σε υπόθεση ναρκωτικών.

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει με μια ακόμα μικρή ομάδα της χώρας, αυτή τη φορά όμως πιο σημαντικό μέγεθος, την γνώριμή μας Ατλάντα. Ο ρεπόρτερ παρακολουθεί τις ετοιμασίες αλλά και όλη την οργάνωση των οπαδών της Ατλάντα για το μεγάλο ματς με τη Ρίβερ Πλέιτ το Πάσχα που μας πέρασε. Όλο αυτό το πανηγύρι που βλέπουμε εμείς με ομπρέλες, πανό, σημαίες και μοιάζει για ένα τυχαίο ανακάτεμα χρωμάτων είναι στην ουσία μια καλά οργανωμένη στρατιά οπαδών με καθορισμένους ρόλους.

Μετά από ένα πέρασμα από τον ηθοποιό Ρικάρντο Νταρίν, γνωστό στο ευρύ κοινό από την άκρως ποδοσφαιρική και οσκαρική ταινία «Το μυστικό στα μάτια της«, μεταφερόμαστε στην περιοχή Ίσλα Μασιέλ μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Μπουένος Άιρες, έδρα της Σαν Τέλμο. Εκεί ο Σιστιάγκα μιλάει με τον χοντρο-Ρικάρντο αρχηγό των τοπικών οπαδών και περήφανο κουμπουροφόρο που έχει ως στόχο να ξεβρωμίσει την περιοχή και θεωρείται κάτι σαν σημαίνουσα προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια μαθαίνουμε για την τεράστια δύναμη της ‘La 12’ που πληρώνεται ακόμα και από ποδοσφαιριστές της Μπόκα, με τον δημοσιογράφο της Ole να υπολογίζει ότι σε ομάδες επιπέδου Μπόκα υπάρχουν 6-8 με άτομα από τους μπαραμπράβας που κερδίζουν εξωφρενικά ποσά κάθε μήνα. Στις κατηγορίες αυτές ο Μάουρο Μαρτίν, αρχηγός εδώ και κάποιο καιρό της 12 μετά τον εσωτερικό εμφύλιο με τον Ράφα ντι Ζέο, δεν απάντησε ποτέ μια που ζήτησε 10.000$ για να παραχωρήσει συνέντευξη.

Για το τέλος έχουμε ένα πέρασμα από το ντέρμπι του Αβεγιανέδα μεταξύ Ιντεπεντιέντε και Ράσινγκ, με δυο ομάδες που τα γήπεδά τους απέχουν περίπου 300 μέτρα και τον πρόεδρο της Ιντεπεντιέτε να μιλάει για τις πιέσεις και τις απειλές που δέχονται οι διοικήσεις από τους οπαδούς, αλλά και το πώς δουλεύουν σαν ασφάλεια στα γήπεδα των ομάδων. Ο Γκάμπι Μιλίτο που επέστρεψε στην ομάδα κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα, αλλά έχουμε στιγμιότυπα από την φυγή του προπονητή Μοχάμεντ που δέχτηκε επίθεση από τους οπαδούς της ομάδας. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την επίθεση που δέχεται ο δημοσιογράφος και ο κάμερα-μαν από τους οπαδούς της Ιντεπεντιέντε πριν από το κλάσικο του Απριλίου.

Όσοι ξέρετε ισπανικά ή έχετε το κουράγιο να υπομείνετε τους κακούς υπότιτλους δείτε το…

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα

  • Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια...
    Συμπληρώστε την παρακατω φόρμα για να αποστείλετε ένα.

Σχολιάστε:

XHTML: Μπορείτε να κάνετε χρήση των εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>