Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Have you ever seen the rain?

Είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο πανεπιστήμιο του μάταιου τούτου κόσμου υπάρχει μια έδρα που μελετάει τα ονόματα των Βραζιλιάνων (ποδοσφαιριστών και μη). Και αν το να δίνεις ονόματα παλιών, όχι τόσο παλιών και ιδιαίτερα σύγχρονων ποδοσφαιριστών στα παιδιά σου δεν είναι πλέον τόσο σπάνιο, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής πραγματικό με επικό και μουσικό όνομα.

Φίλες και φίλοι ο… Creedence Clearwater Couto είναι το θέμα αυτού του κειμένου. Ο 33χρονος στράικερ έχει κάνει μια καριέρα που κανείς δεν θα ζήλευε, αλλάζοντας κατά μέσο όρο δυο ομάδες το χρόνο με αποκορύφωμα την παρουσία του στην Λιρς, ενώ παραλίγο να αγωνιστεί και στην Στάμπαεκ αλλά δεν έπεισε στη δοκιμή. Παρ’ όλα αυτά βγάζει τίμια τα μοχίτο του αγωνιζόμενος σε ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων της Βραζιλίας.

Οι γονείς του Κρίντενς Κλιργούοτερ φανατικοί φίλοι του αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’70, θεώρησαν σωστό να τιμήσουν τα αδέρφια Φόγκερτι με αυτόν τον τρόπο, δίνοντας στο τρίτο τους παιδί το όνομα της μπάντας. Δυστυχώς η παιδική μέριμνα δεν μπόρεσε να σώσει τον μικρό Κ.Κ.Κ. πριν τη βάφτισή του. Ο Κρίντενς Κλιργουότερ Κόουτο ξεκίνησε την καριέρα του το 2000 στην Ιράτι του Παρανά. Ο δαιμόνιος μάνατζέρ του είχε το θράσος να τον πάει στο Λονδίνο και να τον παρουσιάσει στον Βενγκέρ ως έξοχο κεφαλοσφαιριστή και ποδοσφαιριστή που χρησιμοποιεί και τα δυο πόδια. Ο Αρσέν ενθουσιάστηκε και τον έβαλε να προπονείται δίπλα στους Ανρί και Κανού και αν ρωτάτε πώς τα πήγε, το γεγονός ότι δεν τον είχατε ακούσει μέχρι σήμερα τα λέει όλα.

CmncsCLWcAEe60W.jpg largeΕδώ με το νονό του

Το 2003 έφτασε σε υψηλό εθνικό επίπεδο αγωνιζόμενος στην Γκουαρανί κλέβοντας λίγη δόξα από τον πιο διάσημο Αλάν Ντελόν που νόμιζε μέχρι τότε ότι είχε το πιο σπάνιο όνομα στο πρωτάθλημα. Πέρασε από την Φορταλέζα, την Φιγκεϊρένσε, αλλά και από λιγότερο γνωστές στη συνέχεια όπως την Μαρίλια, την Βόλτα Ρεδόνδα και την Κομερσιάλ. Πιο κοντά στα μέρη μας ήρθε όταν πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο και αγωνίστηκε, ενώ τώρα αγωνίζεται στην Σάντα Κρουζ του Ρίο Γκράντε.

img_2865_-_desfoqueΟρίστε και το ντοκουμέντο αν δεν πιστεύετε

Όσο για το όνομά του, σύμφωνα με δικά του λόγια : “Ναι είναι το πραγματικό μου όνομα, δεν είναι παρατσούκλι. Το γράφει και στην ταυτότητά μου. Είναι δύσκολο να το γράψεις και δύσκολο να το προφέρουν οι Βραζιλιάνοι, γι’ αυτό και με φώναζαν Παουλίστα (γιατί το Κόουτο είναι πολύ μέινστριμ). Οι περισσότεροι νέοι σήμερα δεν έχουν ακούσει το συγκρότημα και αναγκάζομαι να το επαναλάβω συχνά. Με ενοχλεί που οι περισσότεροι ασχολούνται με το όνομά μου και όχι με τα ποδοσφαιρικά μου προσόντα”. Ο Κρίντενς δεν ξέρει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, πιστεύει ότι η μουσική είναι πολύ πιο δύσκολη από το ποδόσφαιρο, αλλά προτιμάει τα ντραμς. Ίσως μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του από κάποιο από τα γκολ του, είναι όταν γνώρισε τον Τζον Φόγκερτι (που δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι υπάρχει άνθρωπος με το όνομα του γκρουπ του). Μέχρι το επόμενο κείμενό μας για το Βραζιλιάνο Τζον Λένον (ναι υπάρχει), να είστε καλά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα ευλογημένα ποδοσφαιρικά παπούτσια

Για αρκετούς το ποδόσφαιρο είναι μία θρησκεία. Το γήπεδο ένας ναός. Οι παίκτες θεοί και άγιοι. Και μερικές φορές γίνονται θαύματα. Ειδικά στη Λατινική Αμερική, εκεί που η θρησκεία και το ποδόσφαιρο συχνά μπερδεύονται. Αυτή είναι η ιστορία του Χουάν Μανουέλ Μπαθούρκο (ή Μπασούρκο ανάλογα με το μέρος), ενός Βάσκου που γεννήθηκε το 1944. Ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα 15 μαρτυρικά δευτερόλεπτα ενός εκφωνητή

Βλέποντας σήμερα ένα βίντεο με μερικές επικές τηλεοπτικές περιγραφές σπίκερ της τηλεόρασης από όλον τον κόσμο (κυρίως Ν. Αμερική) θυμήθηκα ένα ιστορικό παιχνίδι με συγκλονιστικό τέλος που το έχω συνδυάσει και με μια από τις πιο έντονες περιγραφές όλων των εποχών. Ταξιδεύουμε στο 1987, λίγο καιρό μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από τα χέρια του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Have you ever seen the rain?”

  1. Ο/Η Scouser Jim λέει:

    Εύγε για το άρθρο! Προσκυνώ τους γονείς, οι οποίοι δίνουν στο γιο τους ένα τέτοιο cult όνομα…

    Υ.Γ. Για το παράπονό του: και ο Θεός Diego να ήσουν, με οποιαδήποτε λέξη των CCR για όνομα, οι περισσότεροι θα ασχολούνταν με αυτό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *