Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

12/12/12: ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τορίνο, Ιταλία

Μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να σκοράρει. Η Γιούβέντους κέρδισε 1-0 την Κάλιαρι και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κόπα Ιτάλια με τον Σεμπαστιάν Τζοβίνκο, τη φανέλα με το νούμερο 12 να δίνει τη νίκη.  Το “ατομικό μυρμήγκι” γιόρτασε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις θετικές του εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Αν στην Ιταλία ήταν η μέρα του Τζοβίνκο, στην Αργεντινή ήταν η μέρα της Μπόκα Τζούνιορς. Ο αριθμός 12 έχει μαγικές ιδιότητες για τους οπαδούς της Μπόκα καθώς θεωρούν ότι είναι οι 12ος παίκτης της ομάδας και ποια καλύτερη αφορμή θα μπορούσαν να βρουν από μία μέρα γεμάτη 12αρια; Οι οργανωμένοι οπαδοί της Μπόκα η περίφημη “La 12” γιόρταζε και μαζί της περίπου 50.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να τιμήσουν τους εαυτούς τους. Η… επέτειος κράτησε από το μεσημέρι μέχρι περίπου τις 11 το βράδυ με τον κόσμο να συγκεντρώνεται στην περιοχή του Οβελίσκου στο Μπουένος Άιρες.

Δυστυχώς τα παρατράγουδα δεν έλειψαν, με καμιά 300αριά από αυτούς να προκαλούν διάφορες ζημιές και αρκετές καταστροφές στην τριγύρω περιοχή. Η μέρα των οπαδών της Μπόκα αμαυρώθηκε από αυτά τα γεγονότα και σε 100 χρόνια περίπου που θα ξαναγίνει θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Σάο Πάολο, Βραζιλία

Ο τελικός του Κόπα Σουνταμερικάνα του 2012 μεταξύ της Σάο Πάολο και της Τίγκρε θα μείνει στην ιστορία ως ο τελικός της ντροπής. Όλα ξεκίνησαν στο πρώτο παιχνίδι στο Μπομπονέρα όταν ο Λουίς Φαμπιάνο σε μια φασαρία επιχείρησε να κλωτσήσει τον Ντονάτι με αποτέλεσμα να αποβληθούν κι οι δύο και το κλίμα να είναι τεταμένο σε όλο το παιχνίδι. Λίγες μέρες μετά, η Τίγκρε ταξίδεψε στη Βραζιλία για την ρεβάνς του 0-0.  Εκεί, οι παράγοντες της Σάο Πάολο αρνήθηκαν να αφήσουν την Τίγκρε να κάνει προπόνηση στο Μορουμπί, ενώ την επομένη το λεωφορείο της ομάδας δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της Σάο Πάολο και η ομάδα δεν αφέθηκε να κάνει προθέρμανση όταν κατάφερε να φτάσει στο γήπεδο μετά από 1 ώρα και ένα τέταρτο.

Στον αγωνιστικό χώρο η Σάο Πάολο πολύ ανώτερη καθάρισε το παιχνίδι νωρίς και έκανε το 2-0 στο 1ο ημίχρονο. Εκεί όμως έγινε ο χαμός. Το νέο μεγάλο ταλέντο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Λούκας Μόουρα, λίγο πριν εγκαταλείψει την πατρίδα του για το Παρίσι και τα λεφτά της ΠΣΖ, αποφάσισε να κάνει πουτάνα το παιχνίδι. Χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, πήγε στον Ορμπάν της Τίγκρε και του είπε κάτι με αποτέλεσμα να αρχίσουν επεισόδια μεταξύ των παικτών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο απαράβατοι κανόνες: 1) Συμμετέχει πάντα ιδιαίτερα ενεργά ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, 2) Ο μεγάλος χαμός γίνεται στα αποδυτήρια. Μόνο που αυτή τη φορά ο χαμός στα αποδυτήρια ξέφυγε αρκετά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Αργεντίνων, περίπου τριάντα φουσκωτοί/σεκιουριτάδες τους την έπεσαν με ρόπαλα, σίδερα, ενώ έγινε και καταγγελία ότι ένας από αυτούς είχε και… σιδερικό το οποίο κράδαινε.

Οι άνθρωποι της Τίγκρε αρνήθηκαν να βγουν στο γήπεδο για το 2ο ημίχρονο και ο διαιτητής αποφάσισε να διακόψει το παιχνίδι με το 2-0 υπέρ της Σάο Πάολο. Την ίδια στιγμή που οι παίκτες και οι οπαδοί της Σάο Πάολο πανηγύριζαν την κατάκτηση του Κόπα Σουνταμερικάνα, οι παίκτες της Τίγκρε έκαναν οργισμένες δηλώσεις από τα αποδυτήρια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν η Ευρώπη έμαθε την Ουρουγουάη

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση για να παρακολουθήσει έναν αγώνα της Ουρουγουάης και κοιτάξει τη φανέλα της, πιθανότατα να του δημιουργηθεί μια απορία. Γιατί έχουν βάλει αυτοί οι περίεργοι τύποι τέσσερα αστέρια; Μία εθνική ομάδα, να βάζει περισσότερα αστέρια από τις κατακτήσεις Μουντιάλ (δύο, το 1930 και το 1950), σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό. Κι όμως, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επιστροφή του ηγέτη

Μετά από αρκετούς μήνες καθισιό, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε… …ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που είναι χαμένος στον Χρόνο, ο μοναδικός παίκτης που είναι ικανός να μαλώσει με όλα τα μέλη μιας ομάδας – από τον πρόεδρο μέχρι τον σκύλο του φύλακα και από τον αρχηγό της ομάδας τζούνιορ μέχρι έναν τυχαίο παλαίμαχο που έχει πεθάνει δεκαετίες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “12/12/12: ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο”

  1. Ο/Η Stefanos λέει:

    ΆΣΧΕΤΟ, ΆΣΧΕΤΟ με το θέμα:
    επειδή μόλις έβλεπα ποστς από την ενότητά σας με θέμα “joga bonito”. Υπάρχει μια φάση, σε ματς Πάρμα-Γιούβε για τη Serie A, την εποχή που την έδειχνε ο alpha και περιέγραφε ο Χάρης ο Αλευρόπουλος, την εποχή που ο Γεωργάτος έπαιζε στην Ίντερ και τα ντέρμπι τα κερδίζαμε 0-6 και 4-2.

    Η φάση γίνεται στο Ταρτνίνι (δεν παίρνω όρκο, και στο Τορίνο ομίχλη έχει, αλλά το θυμάμαι αρκετά καλά) και είναι ένα κοντρόλ-ντρίμπλα του Ζιντάν εν κινήσει σε πάσα που έρχεται από την άμυνα. Έρχονται να τον κλείσουν ταυτόχρονα 2, ο ένας είναι ο Αλμέιδα, ο Αργεντίνος, και το κοντρόλ-ντρίμπλα-χορευτικό είναι τόσο επιτυχημένο που σκάει σαν καρπούζι πάνω στον άλλον και πέφτουν στο έδαφος μαζί ενώ ο Ζιντάν καλπάζει προς την αντίπαλη περιοχή. Μετά το ριπλέι τους δείχνει να γελάνε ο ένας προς τον άλλο, σε φάση “τι μας έκανε πάλι ο καράφλας”. Νομίζω ο “άλλος” είναι ο Τιράμ, αλλά αυτό ίσως να το έχω βάλει στο μυαλό μου γιατί δεν την ξανάδα ποτέ τη φάση και μου έχει μείνει σα φαντασίωση.

    Είναι από αυτά τα πράγματα που θυμάσαι τι ακριβώς είδες, σε ποιο μέρος (Σάββατο βράδυ σε σπίτι φίλου), υπερβολικές λεπτομέρειες, χωρίς να καταλαβαίνεις γιατί συμβαίνει αυτό.

    Τό ‘χουμε;;;

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Χμμμ…
    Δεν το θυμάμαι καθόλου, πιθανότατα να μην το έχω δει το παιχνίδι.
    Για δες σε αυτό το βίντεο αν και νομίζω είναι πιο παλιό από την εποχή που λες εσύ:
    http://www.youtube.com/watch?v=8R26q53oA_M

  3. Ο/Η Stefanos λέει:

    Κοντά είσαι αλλά όχι δε την περιλαμβάνει. Καλά τώρα, πού να τη βρει κανείς μια τέτοια φάση, ένα δευτερόλεπτο χωρίς να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα, απλά μένει σα στιγμή στη μνήμη.

    Υπάρχει και άλλη μια ντίμπλα, που έκανε (2 φορές μάλιστα μέσα στην ίδια σαιζόν) ο Αντρέα Πίρλο την εποχή που με τον Κακά πολύ νέο η Μίλαν πήρε το πρωτάθλημα (λογικά 2004). Είναι κοντά στο κόρνερ και τις 2 φορές, ο Πίρλο κατευθύνεται έξω από το γήπεδο, κάνει πιρουέτα πάνω στη γραμμή και μαζεύει ταυτόχρονα τη μπάλα προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που πάει ο αμυντικός που νομίζει “τον έχει κλείσει”.

    Α ρε Ιταλία ρε, στις εποχές που ακόμα και η τελευταία επαρχία με τα πρόβατα είχε παικταράδες.

  4. Ο/Η Stefanos λέει:

    Ξέρεις, χωρίς να το ψάξεις, το όνομα του τύπου που κάνει την περιγραφή;

    http://www.youtube.com/watch?v=uK62S19JMx4&list=PLF6397EAAB4CF0096&index=17

    Να βάλουμε κι εμείς ένα κουιζάκι!!!

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Μπα με τίποτα, αλλά είμαι σίγουρος ότι κανά δυο από αυτούς που διαβάζουν συχνά θα ξέρουν.

  6. Ο/Η balkou λέει:

    O Κάρλο Πελεγκάτι είναι. Βασικά έχουν στην Ιταλία μια ομορφιά (που πήγε να την περάσει και το Γόβα Τσάνελ εδώ-όπως κάθε μαλακία που βρίσκουμε στο εξωτερικό): εκτός από τον ήχο του νορμάλ σχολιαστή (δίδυμο συνήθως), μπορείς να διαλέξεις τον σχολιαστή της Μίλαν, της Ρόμα, της Νάπολι κλπ. Ένα από τα γραφικότατα των περιγραφών τους, το να χρησιμοποιούν “παρατσούκλια” για τους παίκτες των ομάδων που υποστηρίζουν, τα οποία βγαίνουν αρκετές φορές τρα-γι-κό-τα-τα… Ο Πελεγκάτι είναι ο αντίστοιχος της Μίλαν και σχολιάζει στο Mediaset (του Μπερλουσκόνι).

  7. Ο/Η Stefanos λέει:

    Για μια και μόνη φορά στη “σύγχρονη” εποχή επέλεξα να δω ένα ματς με την οπαδική περιγραφή στο “ON”. Ήταν στο περσινό Μίλαν-Γιούβε 1-1 (με το ακυρωμένο καθαρό γκολ του Μουντάρι και την ισοφάριση από το Μάτρι στο τέλος), όπως καταλαβαίνετε πολύ δύσκολο ματς για να τους ακούς, εξαιτίας του πεντακάθαρου και τεράστιου λάθους του επόπτη. Ψιλοβρισιές, ψιλοάκυρη με τα τεκταινόμενα του ματς περιγραφή, κτλ

    Δε μ’ άρεσε.

    Βέβαια δεν ήταν MediaSet (η Serie A είναι στο Sky Italia) και ο “μιλανέζος” δεν ήταν ο Πελεγκάτι. Γραφικό, ξε-γραφικό, τον τελευταίο τον έχω στην καρδιά μου, οι αγριοφωνάρες του με μεγάλωσαν, ειδικά την εποχή που από τα 4 ντέρμπι του έτους κερδίζαμε τα 3 άνετα και το 1 δύσκολα και είχε τόσο πλάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *