Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το μικρό γήπεδο στη βουνοπλαγιά

Τους τελευταίους μήνες ασχοληθήκαμε αρκετά με ιδιαίτερα γήπεδα: γήπεδα στην έρημο, γήπεδα που είναι… στραβά, γήπεδα πάνω σε νησάκια, γήπεδα ακόμα πιο στραβά, γήπεδα με δέντρα. Αυτή τη φορά θα πάμε σε κάτι πιο γραφικό. Κάπου εκεί ψηλά στις Άλπεις, στα 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας είναι το Γκσπον.

Ένα χωριό στο οποίο όπως λέει το επίσημο σάιτ τουρισμού της Ελβετίας, δεν πάει κανένας δρόμος και είναι χτισμένο πάνω από ένα φαράγγι. Αν θες να πας, πάρε τελεφερίκ. Στο Γκσπον λοιπόν, υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου. Γιατί τα αυτοκίνητα δεν πάνε παντού, η μπάλα όμως πάει. Εκεί στα 2.000 μέτρα σε μια πλαγιά είναι χτισμένο το Ότμαρ Χίτζφελντ Στάντιουμ, που πήρε το όνομα του τότε προπονητή της εθνικής Ελβετίας που στήριξε οικονομικά την κατασκευή του και έδωσε και το παρών στα εγκαίνια του.

Φυσικά το γήπεδο έχει ένα ψηλό προστατευτικό πλέγμα για να μη φεύγουν οι μπάλες (κάτι που δεν είχαν κάνει στη Λειβαδιά τη δεκαετία του 1990, βέβαια δεν τις λες και Άλπεις εκεί), αλλά όπως δηλώνει ο επιθετικός Λούκας Φερέρ η ομάδα FC Gspon χάνει γύρω στις 5 με 7 μπάλες σε κάθε αγώνα. Φυσικά το γήπεδο έχει τεχνητό γρασίδι, κάτι που όπως είχαμε δει και στη Γροιλανδία είναι φυσιολογικό όταν το χορταράκι δεν φυτρώνει με τίποτα.

Η τοπική ομάδα πάντως δεν είναι του πεταματού, καθώς βγήκε τρίτη στο πρωτάθλημα που συμμετέχει αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν τη βοηθάει τόσο η καυτή της έδρα (πόσο καυτή να είναι εκεί πάνω), όσο το γεγονός της έλλειψης οξυγόνου που επηρεάζει τους αντιπάλους.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν λυγίζουν οι σκληροί

Ο Φερνάντο Ρίκσεν είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που αγαπήθηκαν λιγότερο για το ποδοσφαιρικό ταλέντο, αλλά περισσότερο για την μαχητικότητά τους και ενίοτε για το βρώμικο παιχνίδι τους. Ο Ολλανδός μπακ-χαφ έκανε το όνομά του γνωστό από την παρουσία του στους Ρέιντζερς όπου και αγαπήθηκε αρκετά στα χρόνια που έμεινε στη Γλασκώβη. Η ζωή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Αφρικανικό Φιλότιμο

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου οι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές έχουν διάφορες ταμπελίτσες. Ότι έχουν φοβερή μυϊκή δύναμη, τρέχουν ασταμάτητα, καταπίνουν χιλιόμετρα και ότι με τα μεγάλα τους κανιά μπορούν να πιάσουν περίεργα και πολύ δυνατά σουτ. Από την άλλη, ο επαγγελματισμός είναι άγνωστη λέξη, είναι χαβαλέδες, λουφαδόροι στις προπονήσεις, η ηλικία τους είναι πλάσμα του μύθου και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *