Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι Σοπράνος του ποδοσφαίρου

Αν και απεχθάνομαι τις λίστες με τα 5, 10, 20 καλύτερα όλων των εποχών, είτε αυτά είναι τραγούδια, είτε μαγαζιά για κεσαντίγιας, είτε οτιδήποτε άλλο που διαβάζω σε διάφορα σάιτ, υπάρχουν σε κάθε κατηγορία οι κορυφαίοι εκπρόσωποί της. Έτσι λοιπόν αν με ρωτήσει κάποιος να του προτείνω τηλεοπτικές σειρές για να δει (συμπληρώνοντας μια ακόμα κλισέ κατηγορία άρθρων: “Οι τηλεοπτικές σειρές που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις) δεν γίνεται να μην του προτείνω τους Sopranos. Και δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες πιο πριν το Writers Guild of America την κατέταξε ως την καλύτερη όλων των εποχών (σε μια ακόμα λίστα).

Mια σειρά σταθμός του ΗΒΟ που έγραψε εποχή με τις 6 σεζόν της και τελείωσε με ένα από τα πιο σπουδαία τελευταία επεισόδια όλων των εποχών. Οι Σοπράνος δεν έχουν να κάνουν με όπερα, αλλά είναι το όνομα μιας σημαντικής οικογένειας της Μαφίας του Τζέρσει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι “ο Νονός” των τηλεοπτικών σειρών. Εκεί όμως που η σειρά διαφέρει από τα κινηματογραφικά της ξαδέρφια είναι ότι χάρη και στον πολύ χρόνο που έχει στη διάθεσή της καταφέρνει να δείξει την ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών της, όχι για να τους συμπαθήσουμε αναγκαστικά, αλλά για να δείξει ότι κάτω από την επιφάνεια του σκληρού μαφιόζου κρύβεται ένα ανθρώπινο ον με τα ίδια στοιχεία που καθορίζουν τον οποιονδήποτε από μας.

Ο φόβος για τον θάνατο, οι ιδιαίτερες σχέσεις με φίλους, τα οικογενειακά συμπλέγματα, οι προβληματικοί γάμοι, ο καταναλωτισμός, το άγχος της καθημερινότητας, η δυσκολία του να μεγαλώνεις ένα παιδί, όλα αυτά και πολλά ακόμα έχουν περάσει μέσα από τους δέκτες μας. Πέρα όμως από το ενδιαφέρον των χαρακτήρων και το καλογραμμένο σενάριο, υπάρχει η άρτια σκηνοθεσία και η ποιότητα της σειράς, πολλά επεισόδια της οποίας θα μπορούσαν να είναι αυτοτελείς μικρές ταινίες 50 λεπτών. Και πάνω απ’ όλα υπήρχε ο Τόνι Σοπράνο, ο πρωταγωνιστής της σειράς, ένας ανήθικος και αδίστακτος αρχιμαφιόζος που δεν μπορούσε να κουμαντάρει την οικογένειά του, είχε συμπλέγματα εξαιτίας της αυταρχικής μητέρας του και έντονα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά ήταν το αφεντικό μιας μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που δεν δίσταζε να σκοτώσει κανέναν. Τον δύσκολο αυτό ρόλο κατάφερε να φέρει εις πέρας ο ηθοποιός Τζέιμς Γκαντολφίνι, ο οποίος παρ’ ότι έχει παίξει και σε αρκετές καλές ταινίες είναι συνυφασμένος με τον ρόλο του Τόνι και θα μείνει έτσι για πάντα στις μνήμες μας.

Μέσα σε 6 σεζόν επεισοδίων δεν θα μπορούσε να λείπει και η παρουσία του ποδοσφαίρου στη σειρά (έστω και του κλασσικού αμερικάνικου κοριτσίστικου) σε μια μικρή ιστορία που περιγράφει τόσο την ίδια τη σειρά, όσο και το δικό μας ποδόσφαιρο καθώς οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να είναι άνετα Έλληνες. Στο πρώτο βίντεο οι περήφανοι γονείς βλέπουν τα καμάρια τους να παίζουν ποδόσφαιρο και χουλιγκανίζουν λιγάκι, μαλώνοντας με διαιτητές, κράζοντας αντιπάλους και δικούς τους παίκτες. Στη συνέχεια μαθαίνουν ότι ο πετυχημένος κόουτς της ομάδας θα την εγκαταλείψει για να πάει στο Ρόουντ Άιλαντ με καλύτερα χρήματα και στο τελευταίο βίντεο προσπαθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο να πείσουν τον κόουτς να μείνει στην ομάδα.

Ο λόγος που “θυμήθηκα” τους Σοπράνος είναι ότι δυστυχώς ο Τζέιμς Γκαντολφίνι πέθανε χθες σε ηλικία μόλις 51 ετών…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Για όλα φταίνε οι άλλοι

Σε κάθε λήμμα ποδοσφαιριστή στη Wikipedia υπάρχει το κομμάτι με τους τίτλους που έχει κατακτήσει. Δυο πρωταθλήματα Αγγλίας με διαφορετικές ομάδες, ένα FA Cup, ένα Charity Shield, ένα Champions League με ισπανική ομάδα, ένας ακόμα τελικός Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Ιντερτότο, ένα πρωτάθλημα Ιταλίας και ένα Eurο. Επιτυχίες που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο θα έδιναν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπάτζιο: Η θεϊκή αλογοουρά

Είναι πάντα δύσκολη η προσέγγιση σε μια βιογραφική ταινία. Όταν μάλιστα μιλάμε για το ποδόσφαιρο και έναν από τους μεγαλύτερους αρτίστες και πιο αγαπημένους αθλητές που πέρασαν ποτέ, τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Το Baggio: Il Divin Codino ή The Divine Ponytail στα αγγλικά είναι η ταινία που κυκλοφόρησε στη συνδρομητική πλατφόρμα του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Οι Σοπράνος του ποδοσφαίρου”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Και στο τέλος του 1ου βίντεο όλοι καταλάβαμε γιατί θυμάσαι αυτό το επεισόδειο! :ρ

  2. Ο/Η Rasko λέει:

    Ο Νονός των σειρών είναι το Wire.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Αν εννοείς λόγω υπόθεσης διαφωνώ και επιμένω για Σοπράνος γιατί το Wire ασχολείται με πολλά περισσότερο θέματα.
    Αν εννοείς σαν αριστούργημα τότε ναι. Την θεωρώ μια από τις κορυφαίες (μαζί με το Σοπράνος βέβαια) σειρές όλων των εποχών. Αυτή την περίοδο την ξαναβλέπω.
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει παίξει το όνομα του τεράστιου Βασίλη Τσ(ι)άρτα στο Wire.

  4. Ο/Η ninja λέει:

    boardwalk empire ειναι ο ”Νονος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *