Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Ζλάταν αντιμέτωπος με τους ‘ψαράδες’

Ο 31χρονος Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ξυπνάει το πρωί στο υπερ-πολυτελέστατο σπίτι του, πηγαίνει στο ακριβοπληρωμένο μπάνιο του, κοιτάζει τον πανάκριβο καθρέφτη του και απευθυνόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο λέει: “Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Του εύχομαι μια ακόμα καλή μέρα”. Στη συνέχεια πλένει το πρόσωπο του, χαμογελάει αλαζονικά προς το είδωλο του μπαίνοντας σε μια διαδικασία στιγμιαίου προβληματισμού για το αν είναι πιο τέλειος αυτός που κοιτάει προς τον καθρέφτη ή αυτός που κοιτάει μέσα απ’τον καθρέφτη και αφού αποφασίσει ότι οποιαδήποτε απ’ τις δυο απαντήσεις και να δώσει πάλι στη δικιά του τελειότητα θα καταλήξει, συνεχίζει ατάραχος τη μέρα του.

Ο 28χρονος Σίμουν Σάμουελσεν ξυπνάει νωρίς το πρωί, πηγαίνει στην καθημερινή του δουλειά κάπου στη μικρή πόλη-πρωτεύουσα Τόρσχαβν, τελειώνει στις 4 το μεσημέρι και το απόγευμα συναντιέται με κάποιους άλλους ανθρώπους που το πρωί έχουν ψαρέψει, διαβάσει, αστυνομεύσει ή κόψει ξύλα και προπονούνται ώστε να μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τα 18 νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα των Νησιών Φερόε, αγωνιζόμενοι με τα χρώματα της εθνικής ομάδας (η ποιότητα της οποίας πάνω-κάτω κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα μ’ αυτή του Λίχτενσταϊν).

Τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς δεν τον αγγίζουν αυτές οι όμορφες καθημερινές ιστοριούλες. Μέσα στο γήπεδο όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους, όντας όλοι ποδοσφαιριστές και ίσοι απέναντι στην ανωτερότητα του. Γι’ αυτό όταν την Τρίτη το υπερτροφικό του Εγώ ενοχλήθηκε από τον τρόπο παιχνιδιού των παικτών των Νησιών Φερόε, αντέδρασε όπως θα αντιδρούσε αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε μεγάλο όνομα του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος: Μάλωσε, σκούντηξε, γκρίνιαξε, πέταξε μια μπάλα στο πρόσωπο του τερματοφύλακα αποκαλώντας μετά το τέλος του αγώνα την ενέργεια αυτή, χαϊδευτικά, “no look pass” και φρόντισε να υπενθυμίζει σε διάφορα σημεία του αγώνα στους αντιπάλους ότι είναι “ένα μάτσο ψαράδες” για να πάρει μετά το τέλος του αγώνα την απλούστερη των απαντήσεων από τον Σάμουελσεν: “Είμαστε μια μικρή χώρα έτσι κι αλλιώς και είναι περίεργο το ότι ήθελε να μας υποβαθμίσει κι άλλο. Μας έλεγε πως είμαστε ψαράδες και ναι, είμαστε, είναι μέρος της κουλτούρας μας”…

…μια κουλτούρα που προσπαθεί να ανακαλύψει ο Ιρλανδός προπονητής Μπράιαν Κέρρ στο ντοκιμαντέρ ‘Away with the Feroes’, το οποίο προβλήθηκε το 2009 στην Ιρλανδία. Επίκεντρο του ντοκιμαντέρ είναι ο Κέρρ που μερικούς μήνες πριν είχε αναλάβει προπονητής της εθνικής ομάδας των Νησιών Φερόε, η οποία είχε να κερδίσει αγώνα από το 2001 και η οποία, όπως χαρακτηριστικά είχε αναλύσει ο Κέρρ “αποτελείται από τέσσερις ξυλουργούς, τουλάχιστον έξι φοιτητές – εκ των οποίων ο ένας είχε να πετάξει στην Κοπεγχάγη την προηγούμενη εβδομάδα για να δώσει ένα μάθημα -, δυο αστυνομικούς, ένα λογιστή, έναν τύπο που δουλεύει σε μαγαζί αθλητικών ειδών, δυο δασκάλους, ο Αντρέας δουλεύει σε μια αίθουσα μπόουλινγκ και κάνει και λίγη ξυλουργική, ο Σούνι δουλεύει σε εργοστάσιο με ψάρια, ο Φρόντι νομίζω είναι οικοδόμος και ο Τζάκουπ είναι δάσκαλος αλλά είναι και στο δημοτικό συμβούλιο”.

Στο μοναδικό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο ίντερνετ εκτός του Κέρρ και του εντυπωσιακού τοπίου, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει κι ένας τέταρτος διαιτητής, με αυστηρό ύφος, ξυρισμένο κεφάλι και πολύ χαρακτηριστικό μουσάκι-μουστάκι, τον οποίο σίγουρα έχω ξαναδεί κάπου – πιθανότατα σε κάποια τσόντα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο δάσκαλος του Κιέβου

Είναι απ’ τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ο μύθος ωχριά απέναντι στην πραγματικότητα. Απ’ αυτές τις ιστορίες που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια και που η εικόνα δεν γίνεται να αποδοθεί με λέξεις μιας και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες για να χαρακτηρίσουν την ποδοσφαιρική τελειότητα. Γιατί αν για τους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους η Βραζιλία του ’82 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν η Λεβερκούζεν έφτασε μια ανάσα από το απόλυτο θαύμα

Οι ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που υπάρχουν για να κερδίζουν τίτλους, μία τέτοια είναι η Μπάγερν Μονάχου για παράδειγμα, και στις άλλες που συμπληρώνουν το παζλ κάθε λίγκας. Στη Γερμανία μία τέτοια είναι η Χοφενχάιμ. Δίπλα σε όλες αυτές τις ομάδες της Μπουντεσλίγκα υπάρχει και η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μια ομάδα που δεν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Ο Ζλάταν αντιμέτωπος με τους ‘ψαράδες’”

  1. Ο/Η Saint-Ex λέει:

    “…τον οποίο σίγουρα έχω ξαναδεί κάπου – πιθανότατα σε κάποια τσόντα.”
    XAXAXAXAXAXA! Και να’ταν μόνο σε μια!

  2. Ο/Η aaaaa λέει:

    Υπάρχει και παρελθόν. Στον πρώτο αγώνα στη Σουηδία οι ψαράδες προηγήθηκαν και του γύρισε, φαίνεται, το μάτι. Από τότε άρχισε να ενδιαφέρεται για το πόσα κερδίζουν οι αντίπαλοί του, το είχε καυτηριάσει μετά τον αγώνα ο αρχηγός-ψαράς.
    http://www.sofoot.com/zlatan-imbuvable-contre-les-feroe-162744.html

  3. Ο/Η AlexCurtis21 λέει:

    kai kapoia fash fainetai KAI o koukoulakis

  4. Ο/Η duendes λέει:

    @AlexCurtis21, είναι λογικό αυτό αφού συνηθίζεται στα διεθνή ματς όλη η τετράδα των διαιτητών να είναι από την ίδια χώρα.

    @5a, το είχα διαβάσει πριν καιρό αυτό για το πρώτο ματς και σίγουρα επηρέασε έστω και λίγο στο να κάτσω αυτή τη φορά να ασχοληθώ με την ‘κόντρα’ τους.

  5. Ο/Η J3B λέει:

    Είσαι λογιστής, ερασιτέχνης και για χόμπι παίζεις με την εθνική σου ομάδα απέναντι σε παιχταράδες. Άσε ρε ζλαταν που μου το παίζεις και κουλ…

  6. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Ο κ. Μαλλιάς στα αγγλικά γήπεδα των 70’s, θα χε φάει κανά τάκλιν στο καρύδι περίπου στο 3ο λεπτό κ θα καθόταν ήσυχος στη γωνίτσα του για το υπόλοιπο ενενηντάλεπτο. Μεγάλος παίκτης αλλά ροναλντίζει επικίνδυνα τώρα τελευταία.

  7. Ο/Η charlie λέει:

    Σιχαμερός ΙμπραΜΥΤΟβιτς, όπως πάντα.

  8. Ο/Η Χομπίστας λέει:

    Για μια στιγμή πάντως τον πέρασα για τον Κάκο τον τύπο στην φωτογραφία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *