Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο ήρωας τερματοφύλακας με τον σπασμένο λαιμό

Ήταν το 75ο λεπτό του τελικού του Kυπέλλου Αγγλίας του 1956 στο Γουέμπλεϊ όταν σε μια διεκδίκηση της μπάλας μέσα στην περιοχή το δεξί πόδι του επιθετικού της Μπέρμιγχαμ, Πίτερ Μέρφι, συγκρούστηκε με τον λαιμό του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Σίτυ, Μπέρτ Τράουτμαν. Ο τερματοφύλακας της Σίτυ έμεινε στο έδαφος για λίγη ώρα και έλαβε τις πρώτες βοήθειες. Η ομάδα του βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 3-1 αλλά την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν να γίνουν αλλαγές. Η Μπέρμιγχαμ πίεζε ασφυκτικά τα τελευταία λεπτά προσπαθώντας να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ο Μπέρτ Τράουτμαν, ένας Γερμανός με ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν που ήδη ήταν θαρρείς και είναι βγαλμένο από ταινία, αποφάσισε να μην αποχωρήσει από το γήπεδο παρά τους πόνους που ήταν οφθαλμοφανές πως ένιωθε.

Τα επόμενα 15 λεπτά μέχρι τη λήξη του αγώνα είναι μάλλον η πιο επική ιστορία που έχει καταγραφεί σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας. Με ένα λαιμό που από μακριά καταλάβαινες ότι δεν στέκει καλά ο Τράουτμαν όχι μόνο έμεινε όρθιος κάτω από την εστία του αλλά έκανε και δυο σημαντικές αποκρούσεις, φτάνοντας μάλιστα στο αδιανόητο σημείο να ρισκάρει να χτυπήσει ξανά κάνοντας κανονικά βουτιές αλλά και εξόδους. Σε μια από αυτές τις εξόδους συγκρούστηκε στον αέρα με έναν αμυντικό του, καταλήγοντας ξανά πεσμένος στο χόρτο. Όταν ο γιατρός μπήκε για άλλη μια φορά στο γήπεδο για να τον εξετάσει ο πεισματάρης (ή απερίσκεπτος) τερματοφύλακας επέμεινε να ολοκληρώσει το παιχνίδι. Λίγο καιρό αργότερα θα δήλωνε πως πέρασε τα τελευταία λεπτά του αγώνα “μέσα σε ένα είδος ομίχλης”.

Bert Trautmann 1956

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς το σκορ να αλλάξει, η Σίτυ πήρε το κύπελλο που είχε χάσει μόλις την προηγούμενη χρονιά, ο Μπερτ παρέλαβε κανονικά το μετάλλιο του από τον Πρίγκιπα Φίλιππο, μαζί με ένα πριγκιπικό προσωπικό σχόλιο πως ο λαιμός του δεν φαινόταν και πολύ στα καλά του, και πέρασε όλη τη μέρα του τελικού αδυνατώντας να στρίψει το κεφάλι του. Τρεις μέρες αργότερα, σε μια εξέταση στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ διαγνώστηκε ότι είχαν εξαρθρωθεί πέντε σπόνδυλοι του λαιμού του, ένας εκ των οποίων είχε σπάσει σε δυο κομμάτια. Οι γιατροί του είπαν ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε χάσει τη ζωή του εκείνο το απόγευμα. Ήταν 8 Μαΐου όταν έγινε η εξέταση. Ο Τράουτμαν επέστρεψε, εμφανώς ανέτοιμος, στα γήπεδα εφτά μήνες μετά, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1956.

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Μπέρτ Τράουτμαν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών αφού προηγουμένως είχε προσθέσει στη συμμετοχή του στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην αιχμαλωσία του στην Αγγλία, στο ζόρικο πρώτο διάστημα της αποδοχής από τον κόσμο της Σίτι και στην ιστορία με το σπασμένο λαιμό και δυο καρδιακές προσβολές οι οποίες επίσης δεν μπόρεσαν να τον σταματήσουν. Η ιστορία του έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο και ο μύθος του δύσκολα θα ξεχαστεί από τη μπλε πλευρά του Μάντσεστερ.

Δεν θα χρειάζονται και πολλές λεξούλες εξιστόρησης για να δώσεις σε κάποιον να καταλάβει το λόγο που τα δεκαπέντε εκείνα λεπτά του τελικού δεν θα ξεχαστούν εύκλα. Αρκεί η φωτογραφία στην οποία ο φροντιστής της Σίτυ, Λόρι Μπαρνέτ, εξετάζει τον τερματοφύλακα του που δεν μπορεί καν να σταθεί με το κεφάλι ψηλά.

Bert Trautmann 1956

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η πιο ανόητη φάρσα

Στη δεκαετία των 70s η Λάτσιο εκτός από την εμβληματική μορφή του Τζόρτζιο Κινάλια είχε στη σύνθεσή της και τον “ξανθό άγγελο”. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι. Ο Μιλανέζος χαφ της Προ Πάτρια και της Φότζια μετακόμισε στη γαλάζια πλευρά της πρωτεύουσας το 1972 και ήταν εκεί όταν η Λάτσιο κέρδισε το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρώτη και τελευταία στιγμή του Ντιέγκο

Στα 10 του μόλις χρόνια ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πήγε να δοκιμαστεί στην παιδική ομάδα των Αρχεντίνος Τζούνιορς, τους Σεμπογίτας (τα κρεμμυδάκια δηλαδή), και ο προπονητής Φράνσις Κορνέχο δεν φάνηκε να πείθεται για την ηλικία του. Ο Ντιέγκο επέμενε ότι είναι δεκάχρονος, ο κόουτς ζήτησε κάποια έγγραφα αλλά ο πιτσιρικάς δεν είχε μαζί του. Ευτυχώς […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *