Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η μέρα που ο Μαραντόνα συνάντησε τον Κλαούντιο Τζεντίλε

Ήταν 29 Ιουνίου 1982 όταν Ιταλία και Αργεντινή συναντήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι της δεύτερης φάσης του Μουντιάλ της Ισπανίας. Στο κέντρο της ‘αλμπισελέστε’ ξεχώριζε ο πιτσιρικάς Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα τον οποίο λίγες μέρες πριν είχε κλείσει η Μπαρτσελόνα αντί ενός ποσού ρεκόρ για την εποχή.

Για να αντιμετωπίσει το μεγάλο, ανερχόμενο αστέρι των αντιπάλων ο προπονητής των Ιταλών, Έντσο Μπεαρζότ, αποφάσισε να στείλει πάνω του τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, τον αμυντικό που διέλυσε όλες τις ποδοσφαιρικές λογικές κάνοντας μια μεγάλη καριέρα με την εθνική Ιταλίας (και όχι μόνο) γεμάτη ξύλο, σκληρά και πάρα πολλές φορές αντιαθλητικά τάκλιν και αμέτρητες λογομαχίες και συμπλοκές με τους προσωπικούς του αντιπάλους κατά την οποία όμως δεν αποβλήθηκε ποτέ, τον παίκτη για τον οποίο ο Μάριο Κέμπες είχε πει “αν πας στην τουαλέτα, θα σε ακολουθήσει και εκεί”, τον τύπο που ο θρύλος λέει ότι κατά την απονομή του βραβείου ‘Καλύτερος παίκτης της χρονιάς’ το 1978, έβαλε τρικλοποδιά στον νικητή Κέβιν Κίγκαν την ώρα που πήγαινε να το παραλάβει, για συνοδεύσει την ενέργεια με την ατάκα-μπηχτή “δεν θα είχες κερδίσει κανένα βραβείο, αν σε είχα μαρκάρει εγώ”, τον γεννημένο στη Λιβύη από Ιταλούς γονείς (εξού και το παρατσούκλι ‘Καντάφι’ που του είχαν κολλήσει), Κλαούντιο Τζεντίλε.

Ακολούθησαν 90 λεπτά που πιθανόν ακόμα και ο Μαραντόνα των αμέτρητων εμπειριών θα έκανε πολλά χρόνια για να ξεχάσει. Όταν ο Ντιέγκο έμπαινε στο κάδρο της τηλεόρασης, έμπαινε μαζί του και ο Τζεντίλε και όποτε η μπάλα πήγαινε προς τα πόδια του Αργεντινού κι αυτός τολμούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από το να την ξεφορτωθεί αμέσως η κατάληξη ήταν συνήθως να βρεθεί στο χόρτο με μια από τις αγαπημένες, χαρακτηριστικές και αδιανόητα ατιμώρητες ενέργειες του Τζεντίλε: με τάκλιν από πίσω. Η Ιταλία πήρε εκείνο το παιχνίδι με 2-1, ο Μαραντόνα τελείωσε το ματς όχι μόνο χωρίς να απειλήσει ιδιαίτερα αλλά και με κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία για το βρώμικο παιχνίδι του Ιταλού και ο Τζεντίλε αποχώρησε άνετος, κουλ και κατά κράτος νικητής από το γήπεδο έχοντας χρεωθεί απλά μια κίτρινη, για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο του εκστομίζοντας μετά στους δημοσιογράφους μια ατάκα που ξεπέρασε τα όρια της ιστορικής προσωπικής τους μονομαχίας και παραμένει μέχρι και σήμερα κλασσικό απόφθεγμα του παιχνιδιού:

“Το ποδόσφαιρο δεν είναι για μπαλαρίνες”.

Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, ο Κλαούντιο Τζεντίλε γιορτάζει τα γενέθλια του και παρ’ ότι έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα παραμένει μια σταθερή επιλογή σε όλες τις λίστες με τα ‘κακά παιδιά του ποδοσφαίρου’ αλλά ταυτόχρονα και σε αρκετές με τους ‘μεγαλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών’.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Βίνι Τζόουνς δεν κάνει διακρίσεις

Το καλοκαίρι του 1989 ο Βίνι Τζόουνς αποχαιρετούσε την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας και την ‘τρελή συμμορία’ της Γουίμπλεντον για να δοκιμάσει την ποιότητα του χόρτου του Έλαντ Ρόουντ και την ανθεκτικότητα των ποδιών της δεύτερης κατηγορίας, στην οποία αγωνιζόταν τότε η Λιντς. Πριν καν κλείσει ένα τρίμηνο στην νέα του ομάδα, ένα ηλιόλουστο μεσημέρι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέρα από τα γκολ και τους τίτλους

Στα 12 του ο Λι Τζόνσον ήταν σαν ένα οποιοδήποτε φυσιολογικό παιδί. Πήγαινε σχολείο, οι δάσκαλοι έλεγαν ότι θα έχει λαμπρό μέλλον και πήγαινε στο γήπεδο να δει την αγαπημένη του ομάδα την Έβερτον. Κάπου εκεί στην κεντρική κερκίδα του Γκούντισον έκανε όνειρα. “Αυτό θέλω να κάνω, θα ήθελα να δουλεύω στο ποδόσφαιρο κάποια μέρα” […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Η μέρα που ο Μαραντόνα συνάντησε τον Κλαούντιο Τζεντίλε”

  1. Ο/Η Alexcore λέει:

    Εν έτει 2013, ο Τζεντίλε θα είχε φάει κόκκινη από το 10’…

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Απίστευτο ότι τέλειωσε το ματς ο Τζεντίλε…

  3. Ο/Η fobos2 λέει:

    Άλλες εποχές. Μέτρησα 4 φάουλ σίγουρα για κάρτα, για το τρίτο από τα οποία την πήρε.

    Βέβαια, αν αυτά ήταν όλα, δεν πιάνει χαρτωσιά μπροστά στον Πέπε (ή οποιονδήποτε αμυντικό της εθνικής Ουρουγουάη τα τελευταία 120 χρόνια), που περίπου τόσα κάνει στα πρώτα 8 λεπτά του ζεστάματος πριν την προπόνηση.

  4. Ο/Η corto maltese λέει:

    Αθάνατες εποχές,
    όταν ο αμυντικός ήταν μαντουμανδώρος και σε ακολουθούσε ακόμα και για κατούρημα στην τουαλέτα…

  5. Ο/Η antwnis λέει:

    Προκλητικός πάντως και αυτός ο Μαραντόνας…Όλο στην μπάλα πήγαινε…

  6. Ο/Η makattacks λέει:

    Μάγκας θα ήταν ο Τζεντίλε αν τον έκοβε χωρίς φάουλ σε κάθε φάση που έπαιρνε τη μπάλα ο Πίπε ντ’ όρο!

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    η ειρωνία είναι το επώνυμό του: Gentile, σημαίνει “ευγενικός” στα Ιταλικά.
    Παρεπιπτόντως, δεν είναι Κλαούντιο, είναι Κλάουντιο. Προφέρεται λίγο δύσκολα, το ξέρω, αλλά έτσι είναι στα Ιταλικά.

  8. Ο/Η γιώργης λέει:

    η ειρωνία είναι το επώνυμό του: Gentile, σημαίνει “ευγενικός” στα Ιταλικά.
    Παρεπιπτόντως, δεν είναι Κλαούντιο, είναι Κλάουντιο. Προφέρεται λίγο δύσκολα, το ξέρω, αλλά έτσι είναι στα Ιταλικά.

  9. Ο/Η σέντερ μπάκ παλαιάς κοπής λέει:

    Καθόλου δεν ντρέπονται οι ασέβαστοι της φιφας και μας εσβησαν το βιδεο για λογους πνευματικών δικαιωμάτων ταχα μου. Αφήστε μας κύριοι γραφειοκράτες να απολαυσουμε λιγη αγνη παραδοσιακή ιταλική άμυνα, απ αυτη που δεν ειναι για μπαλαρίνες.

  10. Ο/Η duendes λέει:

    @σέντερ μπάκ παλαιάς κοπής, τώρα μόλις διαπίστωσα ότι το κατέβασαν οι απαράδεκτοι. Αίσχος και ντροπή.

    Το αντικατέστησα για την ώρα με ένα άλλο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει όλες τις φάσεις της μονομαχίας τους.

  11. Ο/Η alekhine λέει:

    μιλαμε για σκληρες εποχες
    για παραδειγμα, δειτε στο παρακατω βιντεο αναμετρηση Βραζιλιας-Ολλανδιας απο το μουντιαλ του 1974, οπου το ματς εξελιχτηκε σε διαγωνισμο ψαλιδιων(και δυστυχως οχι αναποδων…)

    https://www.youtube.com/watch?v=cfuD282WiWM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *