Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η γκάφα του τερματοφύλακα και οι 44 αγωνιστικές του Περού

Το λάθος του τερματοφύλακα είναι πάντα ένα αγαπημένο θέμα σε τηλεοπτικά κανάλια και σάιτ. Μπορεί να παίζεις στην τελευταία ομάδα του πλανήτη, να έχεις κατεβάσει τα ρολά σε άπειρα ματς και να μην σε ξέρουν ούτε στο γειτονικό χωριό. Αν κάνεις όμως μια γκέλα σε μαθαίνουν μέχρι και σε άλλες ηπείρους. Έτσι κι ο Φερνάντο Μαρτινούτσι, ο Αργεντίνος (με ιταλικές ρίζες) τερματοφύλακας της Σιενσιάνο που αγωνίζεται στο Τορνέο Ντεσεντραλιζάδο, την 1η κατηγορία του Περού και έφαγε αυτό το επικό γκολ στα πλαίσια της 43ης (!!) αγωνιστικής. Ένα γκολ που έφερε τη νίκη στη γηπεδούχο Ίντι Γκας και την πρόκρισή της στο Κόπα Σουνταμερικάνα του 2014. Κάπου εδώ λογικά το κείμενο θα έπρεπε να κλείνει και οι περισσότεροι καλύτερα να σταματήσετε να διαβάζετε. Είδατε το βίντεο, φτάνει.

Εσείς οι χάρντκορ, οι λίγοι που συνεχίζετε όμως θέλετε κι άλλο. Είδατε τον τίτλο και αμέσως είπατε μέσα σας: “Επ, σομπρέρο. Δεν μας έχεις πει για το πρωτάθλημα του Περού”. Και επειδή θα το παίξω λίγο “έλα ρε παιδιά τώρα” αλλά μέσα μου πεθαίνω από ευτυχία να αναλύω τα συστήματα διεξαγωγής θα το κάνω. Το πρωτάθλημα του Περού έχει περάσει από διάφορες μορφές και εμείς θα ασχοληθούμε με την τωρινή. Αυτή που λέει ότι το Τορνέο Ντεσεντραλιζάδο ξεκινάει τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Δεκέμβριο και οι ομάδες παίζουν 44 αγωνιστικές.

peru552865

Και αν ακούγεται τόσο μπερδεμένο η αλήθεια είναι ότι είναι περισσότερο. Ξεκινάμε με 16 ομάδες που παίζουν ένα κανονικό πρωτάθλημα με δυο γύρους, 30 αγωνιστικές το σύνολο. Αυτή είναι η πρώτη φάση. Η ομάδα που τελειώνει μετά τον μαραθώνιο στην πρώτη θέση δεν σηκώνει κούπα, κατσαρόλι, ούτε καν γλάστρα. Απλά κερδίζει την έξοδό της στο επόμενο Κόπα Λιμπερταδόρες (του στυλ “I played 30 games and all I got was this stupid t-shirt”). Στη δεύτερη φάση οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ των 8 ομάδων και μεταφέρουν τα αποτελέσματά τους. ΟΚ θα πείτε, θυμίζει λίγο μπάσκετ απλό ακούγεται. Μισό λεπτό να γελάσω.

Κατ’ αρχήν ξεκινάμε με το πώς χωρίζονται οι ομάδες. Είναι μαγικό, είναι απίστευτο. Είναι σαν τον δακτύλιο. Οι μονές ομάδες που κατέκτησαν τις θέσεις 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 παίζουν στον Όμιλο Α’ και οι ζυγές που είναι οι υπόλοιπες σχηματίζουν τον Όμιλο Β’. Στάσου αναγνώστη, μύγδαλα. Δεν τελειώσαμε εδώ. ΟΚ βρήκαμε τις ομάδες και τις μεταφέραμε μαζί με τους βαθμούς. Να μην κάνομε και κάτι άλλο; Ναι θα κάνομε. Θα δώσουμε μπόνους σε ομάδες ανάλογα με το τι κάνανε οι Β’ ομάδες τους στο Τορνέο Προμοσιόν υ Ρεζέρβα. Το οποίο τουρνουά σάς λυπάμαι και δεν σας λέω ακριβώς πώς παίζεται, αλλά ας πούμε ότι παίζουν κατά κύριο λόγο οι πιτσιρικάδες (φέτος αυτοί που γεννήθηκαν 1994 και 1995), αλλά και μερικοί μεγαλύτεροι. Η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση δίνει 2 βαθμούς μπόνους στην αντίστοιχη “πρώτη” ομάδα της Α’ Εθνικής και αυτή που πήρε τη δεύτερη θέση δίνει ένα βαθμό στην αντίστοιχη ομάδα. Αφού λοιπόν τελειώσουμε με όλα αυτά, παίζουμε στους δυο ομίλους της Β’ φάσης από ακόμα 14 ματς και τελειώνει το πρωτάθλημα με 44 αγωνιστικές.

peru

Οι ομάδες που έχουν βγει πρώτες σε κάθε γκρουπ προκρίνονται στο Κόπα Λιμπερταδόρες (με λίγα λόγια παίζει μια ομάδα να βγει 2η στον όμιλό της, να έχει παραπάνω βαθμούς από την 1η του άλλου ομίλου και να χάσει την πρόκριση). Αν η ομάδα που είχε βγει πρώτη στο τέλος της 1ης φάσης (στους 30 αγώνες) δεν καταταγεί στις πρώτες οχτώ της 2ης φάσης χάνει την θέση της στο Λιμπερταδόρες ή αν βγει πρώτη ξανά στον όμιλο Α, τη θέση της παίρνει η 3η καλύτερη συνολικά μετά τη Β’ φάση (γι’ αυτό δεν ορκίζομαι κιόλας, έτσι έχω καταλάβει πάντως). Ο υποβιβασμός είναι επικά ξενέρωτος καθώς πέφτουν οι δυο ομάδες με τους λιγότερους βαθμούς μετά τους 44 αγώνες, πράγμα ανεπίτρεπτο για Λ. Αμερική.

Και ο πρωταθλητής κύριε; Ο πρωταθλητής βγαίνει αγαπητά μου παιδιά μετά από διπλούς αγώνες ανάμεσα στους νικητές των δύο γκρουπ (αυτούς που βγήκαν στο Λιμπερταδόρες). Μόνο που δεν είναι όσο απλό θα μπορούσε. Η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς διαλέγει έδρα (μπορεί ρε αδερφέ να θέλει να παίξει το πρώτο ματς εντός) και επειδή δεν μετράνε γκολ αλλά βαθμοί (!!) στα πλέι-οφ, αν οι ομάδες έχουν από μία νίκη ή από δυο ισοπαλίες στον τελικό, παίζουν τρίτο παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο, την έδρα του οποίου επιλέγει η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα. Και κάπως έτσι τελειώνει το Τορνέο Ντεσεντραλιζάδο και όποιος έκατσε και διάβασε το κείμενο είναι άξιος συγχαρητηρίων (και θα εξεταστεί για το δίπλωμα το καλοκαίρι).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Είναι τρελοί αυτοί οι Λατινοαμερικάνοι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι ξένες κάλτσες και η οργή του λαού

 Μια ακόμα χρυσή στιγμή γράφτηκε προχτές το βράδυ στις σελίδες του βιβλίου του ποδοσφαιρικού καλτ. Το Κόπα Αρχεντίνα έφτασε στη φάση των 32 και ανάμεσα στα σημαντικά του παιχνίδια ήταν και το αυτό μεταξύ της Κλουμπ Ατλέτικο Ουνιόν της Βίγια Κράουσε, που ανήκει στην επαρχία του Σάν Χουάν κάπου στα δυτικά της χώρας, με την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μοιραία πτήση μιας ομάδας

Είναι αρκετές οι ποδοσφαιρικές αεροπορικές τραγωδίες που έχουν μείνει στην ιστορία. Δεν ξέρω αν στατιστικά συμβαίνουν πιο συχνά σε ομάδες ποδοσφαίρου από άλλου είδους ομάδες ή απλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι πιο δημοφιλές μας μένουν παραπάνω, αλλά αρκετές ομάδες του κόσμου έχουν δει να καταστρέφονται από αεροπορικά δυστυχήματα. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη και το 1987 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

23 σχόλια σχετικά με το “Η γκάφα του τερματοφύλακα και οι 44 αγωνιστικές του Περού”

  1. Ο/Η Stefanos λέει:

    Καλά τα λες, αλλά σ’έχασα από το “Και αν ακούγεται τόσο μπερδεμένο η αλήθεια είναι ότι είναι περισσότερο.”

  2. Ο/Η ed_hunter λέει:

    Τελικα η γκαφα του τερματοφυλακα ηταν απλα η αφορμη ε???
    Το διαβασα ολο..καλα απο απορια ΠΩΣ το σκεφτονται?

  3. Ο/Η heisenberg λέει:

    ?????

  4. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Σε άλλα νέα, σε τι υψόμετρο είναι το γήπεδο; Πάνω από τα σύννεφα μοιάζει.

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    @ed_hunter είναι γνωστό ότι είμαι “τραβάτε με κι ας κλαίω”

    @Stefanos δεν σε παρεξηγώ

    @Giannis, το Εστάδιο Σιουδάδ ντε Κουμανά από ότι βλέπω είναι ΜΟΛΙΣ στα 2.746 μέτρα

  6. Ο/Η AlexCurtis21 λέει:

    Πραγματικά δακρύζω είναι το πιο ωραιο αρθρο διεξαγωγής αγώνων (λογω πολυπλοκότητας της διοργάνωσης)!!!
    Ευγενική επίκληση κάποια στιγμή θέλω άρθρο με το τοπ 5 πιο περίεργων διοργανώσεων, compilation και ετσι!!
    Τι λες τωρα…(!!!)

  7. Ο/Η martin λέει:

    Μα κανεις δεν σχολιασε τον τυπα με την σκαλα που αλλαζει το σκορ στον πινακα στο 30δ.; epic

  8. Ο/Η duendes λέει:

    Βραβείο παρατηρητικότητας για το 2013 στον @martin!
    Όποτε θέλεις μπορείς να περάσεις να το παραλάβεις απ’ τα γραφεία του σομπρέρο.

  9. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    Δηλαδη εγώ που το διάβασα όλο και επιπλεον συμφωνω με το συστημα του περου τι κερδίζω?

  10. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    Διαβασα το κειμενο με τοσο μεγαλο ενδιαφερον που μολις συνειδητοποιησα οτι δεν ειδα καν το βιντεο!

  11. Ο/Η Elaith λέει:

    Με συγκινείτε παιδιά…

  12. Ο/Η Gia λέει:

    Κάτι λέει για το χαρακτήρα μου το πόσο απολαμβάνω τις περιγραφές συστημάτων διεξαγωγής (p.c.), αλλά δεν έχω αποφασίσει τι ακριβώς.

  13. Ο/Η Minas1970 λέει:

    Όταν πήγα το 2003 Δεκέμβρη στο Περού, ήμουν στο Cusco τη μέρα/νύχτα που κατέκτησε η Cienciano το Sudamericana κερδίζοντας 1-0 τη River του Plate ύστερα από το 3-3 του πρώτου αγώνα. Ο αγώνας δεν έγινε στα 3500 μέτρα, αλλά στην παραθαλλάσια Arequipa (2300). Την έχω εννοείται ακόμα τη μπλούζα της Cienciano με κρατικοδίαιτη διαφήμιση Perurail.
    Άιντε τώρα όλοι μαζί:
    Umba umba umba pa
    el Cienciano es el papa
    Μετάφραση: ούμπα ούμπα ούμπα πα
    η Σιενσιάνο είναι ο μπαμπάς μας…

  14. Ο/Η duendes λέει:

    Ο επόμενος που θα πάει Λατινική Αμερική ας φιλοτιμηθεί να μας στείλει μετά ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από κανένα ματς. Δεν κάνουμε δουλειά έτσι.

  15. Ο/Η Giorgos Colombia λέει:

    Αδερφε Minas1970 συμφωνω απολυτως μαζι σου,τεραστιος σεβασμος στο καμαρι του Κουσκο,αν και ειμαι αρρωστακι Αλιανζιστας τη σεβομαι και μονο που με ειχε φαρδια πλατια τη Κουσκενια διαφημιση-χορηγο!!

    Κοντεψα να φαω πολυ ξυλο περσι,μιας και ασχέτως που ζω στη Κολομβια πηγα και ειδα την απειρη Ιντι Γκας στο ντεμπουτο της στα Ευρωπ…εε στα Νοτιοαμερικανικα σαλονια απεναντι στη μισητη,ανοστη και αοσμη Μιγιοναριος στη Μπογκοτα..
    Παω κουκλος στα εκδοτηρια και ζηταω να μπω στη θυρα που φιλοξενουνται οι Περουανοι..στο λεπτο με πλησιασανε καμια δεκαρια τριγυρω ψαχνοντας να δουνε τι και ποιος ειναι αυτος που εχει το θρασος να θελει να παει με τους Περουανους..εξηγωντας και παιζοντας το τουριστας που μπερδευτηκε(ε,δε επαιζε ντε και η ομαδα που με γαλουχησε απο μικρο ωστε να πεσω μαχομενος υποστηριζοντας την..)τη ψιλοπηδηξα καθαρος..

    μπαινω μεσα και σκεφτομαι..ε,απο το εξωτικο Αγιακουτσο ειναι,πρωτη φορα εξωτερικο ειναι,ναι μεν γνωριζαμε οτι ειναι ομαδα στυλ Χαλκηδονας-αλλαζω συχνα ονοματα-,αλλα πιστευα οτι κανα 300-400 κομαντο θα εκδραμουν βορεια..φευ

    Ειμασταν 18-19 ατομα,μια σημαιαρα μεγαλη του Περου και ο κομπλεξικος-γραφων- να μανουριαζει με τους ιντσας των Μιγιος,με τη κερκιδα δηλαδη των γηπεεδουχων,μεχρι που φαγαμε 3 μπαλακια και εσβησε το ονειρο νωρις..

    Το μερος που εμενα ηταν κανα 500 μετρα απο το Καμπίν,(το γηπεδο που μοιραζονται οι Σαντα φε με τη Μιγιοναριος)στην επιστροφη και βγαινοντας απο τη κερκιδα,αν και διπλα στους επισημους,στα τελευταια μετρα αυξησα το βηματισμο μου καθως μια η στεναχωρια και μια η αντιθετη πορεια απο σχεδον ολους με καναν να μισησω ακομη πιο πολυ αυτη την ομαδα απο τη πρωτευσουσα…

    Δε θα ανεβουμε στην Α’ ξανα??(για το καμαρι της Καρταχενα αναφερομαι,την ιστορικη Ρεαλ..)Δε θα ερθετε να παιξεται εδω??(εσεις της Μιγιος..)τοτε τα ξαναλεμε νεοπλουτοι…

    Σορρυ αν ξεφυγα λιγο,ομως τετοια αρθρα-διαμαντια,δινουν πατημα σε μας τους ξενιτεμενους εδω στη Νοτια Αμερικη να βγαλουμε τα σωψυχα μας..
    Να στε ολοι καλα,και πολυ ευχαριστως να στειλω και φωτος και απο αλλα ματς απο τη πιο ομορφη ηπειρο τοου κοσμου..

  16. Ο/Η Elaith λέει:

    Νταξ…
    Το έχουμε τερματίσει πιστεύω.
    Έχουμε σχόλια για πεσίματα σε Ιντι Γκας – Μιγιονάριος.

    Όπως είπε κι ο duendes, γενικά αν έχετε τέτοιες ιστορίες, αρχειακές φωτό κτλ και θέλετε να μοιραστείτε εδώ είμαστε.

  17. Ο/Η Mind λέει:

    Θα έλεγα και εγώ για τον επικ τύπο που αλλάζει το σκόρ αλλά με πρόλαβανε 🙁

  18. Ο/Η charlie λέει:

    Παιδιά μην υπερβάλλουμε. Το σύστημα δεν είναι τόσο περίεργο. Για την περιοχή θα έλεγα ότι είναι από τα νορμάλ. Εδώ στη Βολιβία η Χόρχε Βίλστερμαν πήρε το πρωτάθλημα ΚΑΙ υποβιβάστηκε ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΑΙΖΟΝ, τι να λέμε τώρα.

    Respect στον martin που είδε τον ηρωικό τύπο με τη σκάλα που αλλάζει τα σκορ.

  19. Ο/Η duendes λέει:

    @charlie, ντροπή!

    Έγραψες ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΠΟΙΛΕΡ για ένα πρωτάθλημα που ήταν το επόμενο στη λίστα προς ανάλυση.

    Coming soon, που λένε και οι Αμερικάνοι.

  20. Ο/Η charlie λέει:

    χαχαχαχαχχ
    Δεν ήταν σπόιλερ. Ήταν ΤΡΕΗΛΕΡ!
    Σε λίγο, στις οθόνες σας…

  21. Ο/Η pgetsos λέει:

    ΧΑΧΑΧΑ θεε μου, τι συστηματα…. και αργεντινη προπερσι δεν ηταν που η ομαδα που πηγαινε για πρωταθλημα πηγε να πεσει? η πηγε να πεσει η πρωταθλητρια? νομιζω το πρωτο…

    μη βαρατε, η μνημη ΔΕΝ! 😛

    επισης sombrero… θα στο κρατησω μανιατικο το unfollow στο twitter 😛

  22. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι στην Αργεντινή ήταν, καλή μνήμη !

    Σπάνια κάνουμε ανφόλλοου (κυρίως γιατί βαριόμαστε), κατά πάσα πιθανότητα θα έγινε κατά λάθος. Σε κάναμε σίγουρα φόλλοου;

  23. Ο/Η pgetsos λέει:

    ναι, αν και ισως φταιει η αλλαγη username σε DrNeoCortex35 απο το εδω περα (αν και μαλλον θα το αλλαξω παλι πισω :P)

    πιο πολυ στην πλακα το λεω εννοειται 🙂

    α, και θελω και γω compilation best of πρωταθληματων!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *