Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η διαφορετικότητα του εξωτερικού φάλτσου

Ένα βράδυ του Αυγούστου πριν μερικά χρόνια, περιμένοντας στο σιδηροδρομικό σταθμό στην Οινόη για να πάρω το μεταμεσονύκτιο τρένο για Θεσσαλονίκη, ο ποδοσφαιρικός Θεός βλέποντας με να σκοτώνω την ώρα μου ξαπλωμένος σ’ ένα παγκάκι αναλογιζόμενος διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα, όπως ο Θάνατος, η Ηθική και πως γίνεται να βγάζει λεφτά απ’το ποδόσφαιρο ο Μίμης ο Μπενίσκος, με λυπήθηκε και με οδήγησε στο γειτονικό καφενείο στο οποίο οι θαμώνες και κάποιοι τύποι που περίμεναν το τρένο όπως εγώ, έβλεπαν έναν αγώνα του Παναθηναϊκού με κάποιον αντίπαλο που αδυνατώ να θυμηθώ, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Παράλληλα με τη μονομαχία των δυο ομάδων στην οθόνη, μέσα στο καφενείο δυο τύποι που προφανώς γνωριζόταν χρόνια, είχαν μια ασταμάτητη κόντρα πάνω στο θέμα της ποδοσφαιρικής ποιότητας του Αντρέας Ίβανσιτς. Το γεγονός πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι  οι ενέργειες του Αυστριακού μέσου ακολουθούσαν πιστά το μοτίβο ‘καλή ενέργεια/κακή ενέργεια/καλή ενέργεια/κακή ενέργεια κ.ο.κ.’ απλά κρατούσε τη λογομαχία σε απόλυτη ισορροπία.

Όλα αυτά μέχρι κάποιο σημείο του αγώνα κατά το οποίο ο Ίβανσιτς έβγαλε μια εντυπωσιακή μακρινή μπαλιά με εξωτερικό φάλτσο. Αδιαφορώντας για την κατάληξη της φάσης που εξελισσόταν, ο τύπους που υπερασπιζόταν την αξία του Αυστριακού και ο οποίος είχε το στυλ ταρίφα ανθρώπου που πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ειδικού για οποιοδήποτε θέμα, από μια πολιτική εξέλιξη  στη Βολιβία μέχρι το αν η NASA μας κορόιδεψε με την ιστορία της προσσελήνωσης, τινάχτηκε από το βάθος της καρέκλας του, πέταξε επιδεικτικά το κομπολόι του πάνω στο τραπέζι τους και με το ένα χέρι να δείχνει την τηλεόραση και με ύφος κάποιου που είναι έτοιμος να εκστομίσει ένα απόσταγμα σοφίας, που όλοι οι παρευρισκόμενοι οφείλουν για το καλό τους να ακούσουν, φώναξε προς τον γνωστό του: “Είδες; Ένα πράγμα θα σου πω και βάλτο καλά στο μυαλό σου. Παίκτης που μπορεί και δίνει τέτοια πάσα με εξωτερικό φάλτσο δεν γίνεται να μην ξέρει πολλά καντάρια μπάλα”.

Τόσα χρόνια μετά η συγκεκριμένη ατάκα αποπνέει ακόμα γραφικότητα με την καφενειακή υπεραπλούστευση της αλλά παρ’ όλα αυτά κανείς δεν νομίζω ότι μπορεί να παραγνωρίσει το ότι κρύβει σε μεγάλο βαθμό και μια σχεδόν αντικειμενική ποδοσφαιρική αλήθεια: Παίκτης που μπορεί και χειρίζεται με άνεση το εξωτερικό μέρος του ποδιού του εν ώρα αγώνα είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην έχει μια κάποια ποδοσφαιρική κλάση. Γιατί σε αντίθεση με την ικανότητα να κλωτσήσει κάποιος τη μπάλα βάζοντας την κατάλληλη ποσότητα εσωτερικού φάλτσου, η οποία δόθηκε απλόχερα σε αμέτρητους ποδοσφαιριστές της υφηλίου, η μαεστρία του να τη στείλει εκεί που θέλει χρησιμοποιώντας εξωτερικό φάλτσο μοιράστηκε πολύ πιο τσιγκούνικα, μετατρέποντας αυτές τις ενέργειες σε ξεκάθαρη ένδειξη ύπαρξης ποιότητας.

Ποδοσφαιρική ποιότητα που γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς ότι έχει ο Άλβαρο Νεγρέδο, πριν καν χρησιμοποιήσει με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο το εξωτερικό μέρος του αριστερού του ποδιού το απόγευμα του Σαββάτου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ένα (μεγάλο;) ταξίδι ξεκινάει με δυο απίστευτα γκολ

Όπως όλοι, σχεδόν, θα γνωρίζετε η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχει την έδρα της στο Σαν Σεμπαστιάν. Το Σαν Σεμπαστιάν είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις του ηλιακού μας συστήματος κι ένα από αυτά τα μέρη που όταν τα επισκεφτείς εισχωρούν τόσο βαθιά μέσα στο μυαλό σου που δεν φεύγουν από εκεί ούτε με σφαίρα με Αλτσχάιμερ. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια σύντομη συνάντηση στο γραφείο του Θεού

– Είναι εδώ. – Πες του να περάσει. Ο γραμματέας κοίταξε έξω από την πόρτα και έκανε ένα απλό νεύμα δείχνοντας το εσωτερικό του δωματίου. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα ο αποδέκτης του νεύματος εμφανίστηκε στην πόρτα, αντάλλαξε ένα βλέμμα απαξίωσης με τον εξερχόμενο γραμματέα και προχώρησε αργά και βαριεστημένα προς το κέντρο του δωματίου. Στάθηκε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

12 σχόλια σχετικά με το “Η διαφορετικότητα του εξωτερικού φάλτσου”

  1. Ο/Η Simigdalenios λέει:

    Μέγας λάτρης του εξωτερικού φάλτσου και ο μόνος που το χρησιμοποιεί από τις παρέες μου όταν παίζω μπάλα ακόμα κι αν έχει τύχει να εκτελέσω κόρνερ και να το στείλω άουτ.

    Αυτός που το χρησιμοποιεί πιο πολύ πρέπει να είναι ο Ροσίτσκι και με μεγάλη επιτυχία παρότι πλέον τα περισσότερα σουτ του (όχι με εξωτερικό) πηγαίνουν πλάγιο άουτ. Στις πάσες το έχει ακόμα.

    Πέρα από αυτόν θυμάμαι τον Πάντελιτς που επιχειρούσε σουτ εκτός περιοχής με το εξωτερικό και φυσικά τον Ζαιρί σε σέντρες όπως και κάθε άλλος σαλτιμπάγκος σαν τον Κουαρέσμα.

  2. Ο/Η Pit λέει:

    Κι εγώ μεγάλος λάτρης του εξωτερικού φάλτσου (θυμάμαι είχα επηρεαστεί από το Fifa2004 που χτύπαγες και φάουλ έτσι!)

  3. Ο/Η nick_shortjohn λέει:

    Αυτό που πάει ο αμυντικός με ανάποδο πόδι είναι εμετικό…

    Πετράν εσύ ποστάρεις τα στάτους της σελίδας στο FB;

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Ο Ζαιρί είχε πράγματι μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο εξωτερικό φάλτσο. Εννοείται πάντως πως στην κορυφή όλων των ενεργειών με εξωτερικό φάλτσο είναι και θα είναι για πάντα το φαουλ του Ρομπέρτο Κάρλος.

    @nick_shortjohn, κάποια απ’ αυτά.

  5. Ο/Η hi! λέει:

    όταν βλέπω τέτοια εξωτερικά όπως του νεγρέδο η φάση μου βρωμάει “με το άλλο ανεβαίνω στο λεωφορείο”

  6. Ο/Η panagos λέει:

    Μεγαλη παγιδα το εξωτερικο φαλτσο,πολλες φορες σε παραπλανει για την εμπαλοσυνη του παιχτη,κυριως επειδη το βλεπουμε πολυ σπανια πλεον και ψαρωνουμε.Γενικα παντως ισχυει οτι αν χειριζεται στοιχειωδως σωστα το εξωτερικο σε μακρινη πασα εχει ενα μινιμουμ τεχνικης αρκετα καλο για ελληνικα δεδομενα.

    Eιμαι 99% σιγουρος οτι η φαση που εβλεπες στην οινοη (μαγευτικο μερος μπαιδεγουει,με φοβερες ψητουρες) ειναι απο το ματς με τη διναμο τιφλιδας,και οτι ειχα μια αντιστοιχη κουβεντα με τον διπλανο μου τοτε στο γηπεδο,αλλα δεν μπορω να το επιβεβαιωσω καπως…

  7. Ο/Η duendes λέει:

    Πολύ πιθανό Πανάγο, ήταν σίγουρα κάποιο καλοκαίρι μεταξύ 2006-2009 αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ καθόλου τον αντίπαλο.

  8. Ο/Η corto maltese λέει:

    Το ξανάκανε κι εχθές το βράδυ ο μπαγάσας
    μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν για πάσα,
    ήταν για να κρεμάσει τον δύστυχο τον φίσκουλα της Liverpool.
    Άλλος στη θέση του θα χε σουτάρει με όλη του τη δύναμη ή για πιο σίγουρα θα είχε μπουκάρει κι άλλο μέσα στην περιοχή και θα χε χρησιμοποιήσει το πλασέ

  9. Ο/Η duendes λέει:

    Δεν το έπιασε καλά πάντως αλλά στάθηκε τυχερός γιατί ο τερματζής εκτίμησε τη φάση λάθος.

    Όπως και να’χει, το έγραψα και στο τουίτερ στην αλλαγή του: “Όρθιος μπροστά στην οθόνη χειροκροτώ τον Αλβάρο Νεγρέδο που απ’όλες τις διαθέσιμες επιλογές του κάθε στιγμή διαλέγει πάντα την πιο θεαματική.”
    (Σε μια άλλη φάση με χώρο για καλό σουτ επέλεξε να κάνει θεαματική λόμπα και στο πρώτο ημίχρονο σε ένα άσχημο γέμισμα πήγε να κατεβάσει τη μπάλα με εντυπωσιακό τακουνάκι-πάσα αλλά δεν του βγήκε για λίγο)

  10. Ο/Η kots λέει:

    η φραση “ο μιμης ο μπενισκος” ειναι η μονη που συναγωνιζεται σε γραφικοτητα τη φραση “ο φανουρης ο γουνδουλακης”.

  11. Ο/Η Χρήστος Δ λέει:

    Γενάντι Λιτοφτσένκο,φοβερά κόρνερ και σουτ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *