Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το πιο ιστορικό εσκεμμένο αυτογκόλ

Κρίνοντας από τα περισσότερα σχόλια οι περισσότεροι αναγνώστες μας είναι μιας κάποιας ηλικίας και συνεπώς έχουν προλάβει τις εποχές που το μπάσκετ ήταν πραγματικά ενδιαφέρον στην Ελλάδα και όχι υπόθεση δυο ομάδων που μας κουράζουν με τα όσα κάνουν μέσα και έξω από το γήπεδο. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν είχαμε ομάδες που ήταν αξιόλογες και έπαιζαν στο κύπελλο Κόρατς που κατά κύριο λόγο είχε διπλούς αγώνες. Η πρόκριση κρινόταν στη διαφορά πόντων και τα ματς ήταν συγκλονιστικά. Υπήρχε όμως ένα μικρό κενό στους κανόνες για κάποια χρόνια όπου μπορούσε να συμβεί το εξής: Μια ομάδα είχε χάσει το πρώτο ματς με σχετικά μικρή διαφορά π.χ. 6-7 πόντους και στη ρεβάνς λίγο πριν τελειώσει το παιχνίδι το ματς ήταν στον πόντο και δεν υπήρχε περίπτωση να καλύψει τη διαφορά. Αντί λοιπόν να δοκιμάσει να κερδίσει το παιχνίδι φρόντιζε να το πάει στην παράταση όπου έχοντας ακόμα 5 λεπτά θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει την πρόκριση (το βίντεο είναι τυχαίο, απλά έτσι για τις αναμνήσεις).

barbados-beachΡε σομπρέρο, με την σπυριάρα θα ασχολούμαστε τώρα;

Ας μεταφερθούμε τώρα στα προκριματικά του Κυπέλλου Καραϊβικής του 1994. Έναν θεσμό με μεγαθήρια όπως Τζαμάικα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, νησιά Κέιμαν, Μπαρμπάντος (νομίζω αυτή είναι η επίσημη ονομασία στα ελληνικά) και άλλους τέτοιους τουριστικούς προορισμούς. Σκεφτείτε παραλίες καταγάλανες, κατάλευκη άμμο, κοκτέιλ και μπάλα σε γήπεδα που είμαι σίγουρος ότι ήταν χτισμένα δίπλα στη θάλασσα. Οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε ομίλους αλλά υπήρχε ένας επικός κανόνας. Δεν επιτρεπόταν η ισοπαλία. Τα ματς έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε νικητή και έτσι ακόμα και στους αγώνες του ομίλου είχαμε παράταση. Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό για κάποιο λόγο οι αγαπημένοι νησιώτες αποφάσισαν ότι τα γκολ στην παράταση θα μετρούσαν διπλά. Ναι, διπλά. Σαν να λέμε δυο γκολ.

Αυτό φαινομενικά ήταν απλά περίεργο, αλλά στην πράξη εξελίχθηκε σε μεγάλο φιάσκο. Στο τελευταίο ματς του 1ου ομίλου τα Μπαρμπάντος ήθελαν νίκη με δυο γκολ διαφορά απέναντι στην αξιόμαχη Γρενάδα για να πάρουν την πρόκριση στα τελικά. Με δυναμικό ξεκίνημα και με τους φανατικούς οπαδούς τους να τους στηρίζουν (αυτά είναι δικές μου σάλτσες στην ιστορία) έκαναν το 2-0 από το πρώτο ημίχρονο και φάνηκε να καθαρίζουν την πρόκριση. Μόνο που λογάριαζαν χωρίς τους φιλοξενούμενους που στο 83′ σημείωσαν το γκολ για το 2-1. Με επτά λεπτά να μένουν οι γηπεδούχοι έπρεπε οπωσδήποτε να σκοράρουν για να πάρουν την πρόκριση. Ή μήπως όχι;

Μετά από λίγα λεπτά άκαρπων επιθετικών προσπαθειών, ο αμυντικός Σίλι μάλλον το είχε πάρει χαμπάρι ότι υπήρχε κι άλλη λύση και αποφάσισε στο 87′ να αρχίσει την ανταλλαγή πασών με τον τερματοφύλακα Στάουτ, μέχρι που έστειλε με μεγάλη άνεση την μπάλα στα δίχτυα της εθνικής του, βάζοντας ένα από τα πιο γραφικά αυτογκόλ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και δίνοντας έτσι στην ομάδα του άλλα 30 (αντί για 3 που έμεναν) λεπτά για να κυνηγήσει το όνειρο της πρόκρισης.

Ακολούθησαν μερικά λεπτά τεράστιου μπερδέματος αφού οι παίκτες της Γρενάδα συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να προκριθούν με ένα γκολ σε οποιαδήποτε εστία! Με κάποιο μαγικό τρόπο που δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλο γκολ δεν μπήκε και το ματς έτσι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί τελικά τα Μπαρμπάντος σκόραραν το χρυσό-διπλό γκολ, έκαναν το 4-2 και πήραν την μεγάλη πρόκριση για το Κύπελλο Καραϊβικής (στο οποίο πάντως απέτυχαν να περάσουν την πρώτη φάση των ομίλων).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Δώσε την Μπάλα στον Παππού

Εικόνα 1: Καφενείο Σάββατο ή Κυριακή βράδυ. Μπαρμπάδες κάθονται με το ουζάκι/τσίπουρο/ρακές τους και βλέπουν μπάλα. Εκεί που παρακολουθούν τους διάφορους Μέσι, Κριστιάνο και λοιπά θα αρχίσουν να λένε ότι εκείνη την ντρίπλα την είχε κάνει και ο Νεστορίδης το 1960, η πάσα τους θύμισε Δομάζο, το σουτ τον Σιδέρη. Θα λένε πράγματα που έζησαν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο σκληρός της οικογένειας Μοντέρο (δεν είναι ο Πάολο)

Άνοιξη του 1994. Η Αταλάντα βρίσκεται κολλημένη στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και η αποφυγή του υποβιβασμού, του πρώτου μετά από έξι σεζόν στην Σέριε Α, φαίνεται αδύνατη. Ο κόσμος της ομάδας είναι εξοργισμένος και στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι. Διοίκηση, παίκτες και προπονητής. Η γιούχα στο τέλος των αγώνων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, οι ποδοσφαιριστές δεν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Το πιο ιστορικό εσκεμμένο αυτογκόλ”

  1. Ο/Η fobos2 λέει:

    Τρελό γέλιο. Ο τερματοφύλακας προφανώς δεν τό ‘χε πάρει χαμπάρι.

    Χρόνια πολλά!

    -f2

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Σωστή η παρατήρηση, εκτός κι αν πρόκειται για ηθοποιάρα και μπόρεσε να υποκριθεί την έκπληξή του.

    Χρόνια πολλά !

  3. Ο/Η σακης γκογκας λέει:

    Mια μιρκή διορθωση μονο. Αυτο που λες στο μπασκετ δεν ίσχυε στους διπλους αγώνες Κορατς. Εκεί υπήρχε ισοπαλία. Το φαινόμενο αυτό συνέβαινε σε ματς ομίλων, -και μπορεί να συμβεί ακόμα δηλαδή- αν μια ομάδα θέλει να καλύψει διαφορα για να είναι από πάνω σε ισοβαθμίες.

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Είχαμε παρόμοια κουβέντα στο Φέισμπουκ.
    Πιθανότατα να έχεις δίκιο.
    Σίγουρα το θυμάμαι πάντως σε ευρωπαϊκούς αγώνες παλιούς, μπορεί να μην ήταν σε διπλά ματς όπως λες κι εσύ.

  5. Ο/Η Mouris λέει:

    O speaker pantws de fainetai na to epiase.Sto telos prospathei na katalavei ti egine.Epiko autogoal pantws.Se opoiadhpote xwra pou sevetai ton eauto ths to mats tha eixe akyrwthei,tha to eixe parei h Grenada me 0-3 sta xartia kai ta Barbados tha eixan timwrh8ei gia dysfhmhsh tou a8lhmatos.Alla ti grafw twra,leptomereies..Thn kalhspera mou apo th Lima tou Perou.

  6. Ο/Η fedon λέει:

    Και μετά το αυτογκολ, πάει η Γρενάδα και βάζει και αυτή αυτογκολ και προκρίνεται!

  7. Ο/Η larisaios λέει:

    Η Γρεναδα αν εβαζε μετα αυτογκολ, περνουσε αυτη! στο wiki αναφερει παντως οτι ”Γρενανδινοι” καταλαβαν το παραδοξο της ιστοριας και ετσι για τα υπολοιπα λεπτα μεχρι τη ληξη, οι παιχτες των Μπαρμπαντος επρεπε να υπερασπιστουν και το δικο τους τερμα αλλα και το αντιπαλο!!

  8. Ο/Η Αταραξίας λέει:

    Πραγματικά, δεν υπάρχει βίντεο από τα υπολοιπόμενα λεπτά της κανονικής διάρκειας; Γιατί θεέ του ποδοσφαίρου;
    Δηλαδή είχαμε διπλό αντικρυστό πούλμαν από τους μπαρμπάδες ενάντια στους γρεναδιέρους μπροστά και από τις δύο εστίες;
    Οι γρεναδιέροι θα ειχαν σίγουρα πάρει το κέντρο πάντως και ο τέρμας θα μπορούσε να σκοράρει αλά Αμαριανάκης σε πρώτο χρόνο μετά από σεντρα.
    Και αν ένας μπάρμπας απεσωβούσε αυτογκόλ γρεναδιέρου με χέρι, θα διαμαρτυρόταν κανας γρεναδιέρος για … μπενάλντι και πωτς γκένευ ατό;
    Και δεν έχουμε το βίδεο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *