Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Εννιά λεπτά

Ο Φραντσέσκο Τόττι δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του κι αυτό δεν είναι κανένα τρομερό μυστικό. Μια δεκαετία πριν ο αρχηγός της Ρόμα ήταν το ιταλικό αντίστοιχο των ξανθιών και των Ποντίων των ελληνικών ανεκδότων. Το αποκορύφωμα αυτής της τάσης των Ιταλών να ασχολούνται με την ευφυΐα του Τόττι ήρθε το καλοκαίρι του 2003 όταν στα βιβλιοπωλεία της Ρώμης εμφανίστηκε ένα βιβλιαράκι με τίτλο ‘Όλα τα ανέκδοτα για τον Τόττι’, στην έκδοση του οποίου είχε βοηθήσει και ο ίδιος ο παίκτης που ύστερα και από προτροπή φίλων και γνωστών ήθελε να αποδείξει πόσο κουλ και άνετος είναι με την ιδέα ότι κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα μέσα στους πρώτους δυο μήνες και απέκτησε τέτοια φήμη που ο Τόττι αποφάσισε να το μετατρέψει και σε βίντεο, στο οποίο συμμετείχαν μάλιστα αρκετοί συμπαίκτες του από την εθνική, όπως ο Ντελ Πιέρο, ο Μπουφόν, ο Βιέρι και ο Νέστα. Ένα εννιάλεπτο απόσπασμα του ‘La sai l’ultima di Totti’ (όπως ονομάστηκε) βλέπεις παραπάνω, εννιά λεπτά στα οποία ακούς κάθε είδους ακραίο αστείο που έχει ως στόχο να σου δείξει πως ο Τόττι είναι λίγο χαζούλης.

Τotti

Μια δεκαετία και κάτι μήνες μετά από την έκδοση του βιβλίου ένας τυπάκος, απ’ αυτούς που ψάχνουν το νόημα της ζωής φτιάχνοντας ποδοσφαιρικά βιντεάκια, ανέβασε ένα αφιέρωμα στον Φραντσέσκο Τόττι, τον “τελευταίο Ρωμαίο μονομάχο” όπως τον αποκαλεί (δεδομένο που συνειρμικά του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει την θεόπνευστη μουσική του τεράστιου Χανς Ζίμμερ από το ‘Gladiator’), ένα αφιέρωμα που εντελώς συμπτωματικά κρατάει κι αυτό εννιά λεπτά, ένα αφιέρωμα που ξεκινάς να βλέπεις διστακτικά και ελαφρώς ανόρεχτα, γιατί όπως όλοι μας έχεις δει μερικές εκατοντάδες ακόμα παρόμοια βίντεο, και καταλήγεις να ρουφάς μέσα σου, μέσω των ματιών σου, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε τακουνάκι, κάθε ασίστ, κάθε λόμπα, ένα εννιάλεπτο αφιέρωμα για έναν άνθρωπο που παίζει με μαεστρικό τρόπο ένα παιχνίδι το οποίο εκτός από ταλέντο, φυσική κατάσταση και φαντασία απαιτεί σε τεράστιο βαθμό και ευφυΐα, μια διαφορετική ευφυΐα από αυτή που χρειάζεται στις υπόλοιπες εκδηλώσεις αυτής της ζωής, μια ευφυΐα που φανερώνεται μέσα στα όρια που διέπουν το παιχνίδι αυτό, μια ευφυΐα η οποία όμως εξακολουθεί να έχει όλα τα γνωρίσματα της έννοιας ‘ευφυΐα’, ένα αφιέρωμα εννιά λεπτών εν τέλει στο οποίο εμφανίζονται πολλοί άνθρωποι, είτε αμυνόμενοι, είτε τερματοφύλακες, που καταλήγουν σε αρκετές περιπτώσεις να κινούνται, να ενεργούν και να αντιδρούν σαν χαμένοι και χαζοί, όχι αυτοβούλως αλλά εξαιτίας κάποιας έμπνευσης του τύπου με το ’10’ στη φανέλα, ο οποίος, όπως όλοι ξέρουν, έχει στη βιβλιοθήκη του ένα βιβλίο γεμάτο με ανέκδοτα που δημιουργήθηκαν για να τονίσουν πόσο χαζούλης είναι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, Ιταλικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μάλκολμ Άλισον: ο πλεϊμπόι που άλλαξε τη μοίρα της Μάντσεστερ Σίτι

Ο Ζοσέ Μουρίνιο λέει ότι ήταν ένας από τους προπονητές που τον επηρέασαν περισσότερο. Όμως, όσο κι αν προσπαθεί ο Πορτογάλος –και προσπαθεί πολύ– δεν θα γίνει ποτέ τόσο σταρ. Ο Μάλκολμ Άλισον έγινε ο Μάλκολμ Άλισον όταν κατάλαβε πως η ζωή είναι πολύ μικρή. Πριν από αυτό, πριν δηλαδή αρρωστήσει στα 30 από φυματίωση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο αλκοολικός που έφτασε στην Πριμέρα

Κάπου στα 1.700 περίπου μέτρα υψόμετρο, κοντά σχετικά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, αλλά αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, βρίσκεται το χωριουδάκι Κάκεσα. Εκεί έζησε τα πρώτα του χρόνια ο Ντανιέλ Αλεχάντρο Τόρες, μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει την καριέρα του ποδοσφαιριστή. Ένα παιδί από το χωριό ταξίδεψε στην μεγάλη πόλη, έμενε σε έναν ξενώνα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

24 σχόλια σχετικά με το “Εννιά λεπτά”

  1. Ο/Η corto maltese λέει:

    το τελευταίο γκολ στο δεύτερο βίντεο
    πόση μαγεία…

  2. Ο/Η dimitris λέει:

    Αυτός ο HeilRJ03 φτιάχνει βιντεάρες, να τα λέμε και αυτά

  3. Ο/Η trelotasaros λέει:

    Κοντράρει στα ίσα τον JaVale McGee, το σέντερ των Denver Nuggets στο ΝΒΑ που είναι διάσημος για την βραδυστροφία του.

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Πράγματι, ο HeilRJ03 είναι πάρα πολύ καλός γι’ αυτό και τον παρακολουθούμε φανατικά.

  5. Ο/Η Kanthar0s λέει:

    Παιχταράς. Ο αγαπημένος μου.

  6. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ο Totti άλλαξε τη φράση ‘Τους έκανε χαζούς’ σε ‘Τι τους έκανε ο χαζός!’

  7. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    Βρε πανίβλακα αρθρογράφε το βιβλιο το εξέδωσε ο ίδιος ο Τότι και τα έσοδα του δόθηκαν εξ ολοκλήρου στην Unicef !
    Τα ανέκδοτα που περιγράφει είναι φανταστικά , στο βίντεο που ποστάρεις στην κορυφή , ο Τοτι και οι συμπαίκτες του στην εθνική Ιταλίας υποδύονται ρόλους απο τα ανέκδοτα αυτα …

    http://www.protothema.gr/sports/article/316969/i-suginitiki-afierosi-tou-fradsesko-toti-sta-thumata-tis-labedouza/

    http://www.sport24.gr/football/omades/Roma/h_sygkinhtikh_xeironomia_toy_toti.2417877.html

  8. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    Τι σου γίνεται δεν ξέρεις , μόνο ανακρίβειες γράφεις και με εμφανή κακοήθεια και εμπάθεια απέναντι στο Τόττι . Ουδείς μιλά για βλάκα Τόττι ουτε στην Ιταλία , ούτε και πουθενά , η μόρφωση και η παιδεία του μπορεί να είναι ελλιπής άλλα ο άνθρωπός αυτος διαθέτει κοινωνική ευφυΐα και ευαισθησίες , κάτι που το έχει αποδείξει πολλαπλώς .

    Επίσης η έκδοση του βιβλίου φανερώνει και μια άλλη σπάνια αρετή . Τον αυτοσαρκασμό .

    Το κακό είναι οτι κάτι βλάκες σαν κ εσενα , διαστρεβλώνουν την ουσία των μηνυμάτων αυτών .

  9. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    http://tv.liberoquotidiano.it/video/104947/Totti_parla_con_gli_operai.html#.UuxCAvl_u-M

    Πιστεύω να ξέρεις Ιταλικά , τον κάνεις για βλάκα αυτο τον άνθρωπο ?

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Αγαπητέ Βασίλη,

    Παρ’ ότι δεν ειμαι ο αρθογράφος θα κάνω τον κόπο να σου απαντήσω.
    Αν έκανες κι εσύ τον ίδιο κόπο να ακολουθήσεις το λινκ στο κείμενο (αυτά τα κόκκινα γράμματα) θα πήγαινεις στο εξής λινκ:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3109197.stm

    Αν ξέρεις αγγλικά λοιπόν θα έβλεπες ότι είναι κείμενο του 2003 που εξηγεί επακριβώς την ιστορία του βιβλίου και επίσης λέει για τον ίδιο τον Τότι.
    Πιθανότατα βέβαια να είναι πανίβλακας και ο αρθογράφος του ΒΒC. Ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως αυτός που δεν διαβάζει τα λινκ που εξηγούν δεν ξέρω πώς αποκαλείται.
    Eδώ επίσης υπάρχει ένα άρθρο από τους New York Times που ΟΚ, μπορεί να μην φτάνουν την εγκυρότητα του Πρώτου Θέματος, αλλά ίσως θα άξιζε να διαβάσεις:
    http://www.nytimes.com/2004/06/06/sports/soccer-taking-jokes-in-stride-italian-star-can-laugh.html

    Επίσης εξηγεί την ιστορία και το ότι όντως (καλώς ή κακώς) υπάρχει σχετική πλάκα για τον Τότι στην Ιταλία.

    Aν επίσης έκανες τον κόπο να πατήσεις το πρώτο λινκ (αυτό με τα πρώτα κόκκινα γράμματα) θα σε πήγαινε σε ένα άλλο κείμενο για τον Τότι:
    http://www.sombrero.gr/2013/10/il-capitano/

    Ένα ακόμα κείμενο που σφύζει από… “εμπάθεια” και “κακοήθεια”.

    Κατά τα άλλα η ποδοσφαιρική αξία κάποιου ή οι κοινωνικές του ευαισθησίες δεν είναι απόδειξη της ευφυίας του, όπως φυσικά δεν συμβαίνει και το αντίθετο.

    Το αν είναι έξυπνος ή όχι είναι σχετικό και κανείς μας δεν το ξέρει. Το ότι στην Ιταλία υπάρχουν ένα σωρό ανέκδοτα με αυτόν ως θύμα και ότι γενικά οι δηλώσεις του πολύ συχνά γίνονται αντικείμενο πλάκας δεν αμφισβητείται.
    Όπως επίσης δεν αμφισβητείτα το γεγονός ότι είναι σπουδαίος παίκτης.

    Αυτά. Και επίσης καλό είναι πριν εξανίστασαι για το κείμενο, να κοιτάς τη δική σου συμπεριφορά και το γεγονός ότι βρίζεις κάποιον που δεν ξέρεις.

  11. Ο/Η duendes λέει:

    Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι τα ανέκδοτα για τον Τόττι δεν βασίζονται σε αληθινές ιστορίες;; Ότι ο Τόττι δεν άφησε λευκή κόλλα σ’ ένα διαγώνισμα και μετά αγχώθηκε γιατί ίσως θεωρήσουν ότι αντέγραφε επειδή κι ένας φίλος του έδωσε λευκή κόλλα;; Πλάκα μου κάνετε, ε;

    Σε λίγο θα μου πείτε ότι και τα ανέκδοτα με τις ξανθιές δεν είναι αληθινές ιστορίες και μια κάποτε δεν είπε σε μια άλλη “χελόου, ο μπαμπάς δεν είναι σπίτι, είναι άνθρωπος”!

    Πέρα από την πλάκα, το ότι στην Ιταλία και κατ’ επέκταση και εκτός Ιταλίας όπως δείχνουν τα διάφορα κείμενα στο BBC κτλ. υπάρχει (κυρίως υπήρχε παλιότερα, μετά κούρασε όπως είναι λογικό το θέμα) μια αμφισβήτηση για την ευφυΐα/νοημοσύνη/όπως θέλει ας το πει κανείς του Τόττι είναι ευτυχώς ή δυστυχώς, δεδομένο. Το θέμα είναι ότι αυτό το κείμενο χρησιμοποιεί αυτό το δεδομένο (όχι τόσο του ότι ο Τόττι είναι πράγματι και 100% αποδεδειγμένα χαζούλης σε κάποια θέματα όσο του ότι θεωρείται από πολλούς τέτοιος) για εντελώς αντίθετο σκοπό απ’ αυτό που το κατηγορείς φίλε Βασίλη.

    Είναι όμως απ’ ότι φαίνεται πολύ πιο εύκολο να αρχίζεις να βρίζεις και να ειρωνεύεσαι ανθρώπους που δεν ξέρεις παρά να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τι θέλει να πει ένα κείμενο που έκανε το λάθος να εξυμνήσει τον Τόττι χωρίς να ξεκινάει με μια κλισέ φράση, του στυλ “ο Τόττι είναι ένας Θεός που ζει στη Γη, ας δούμε τα highlights του”.

    Από εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα (αρκετά εκ των οποίων επίσης αναφέρονται στο ποστ που δεν διάβασες ή διάβασες διαγώνια, όπως το ότι αυτός συμμετείχε στην έκδοση, δείχνοντας ουσιαστικά πόσο γαμάτος τύπος είναι) που αναφέρεις είναι αχρείαστες πληροφορίες που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση (εκτός από την περίπτωση που βρίσκεται κάποιος που καταφέρνει να πιστέψει ότι αυτό το ποστ γράφτηκε για να θάψει τον Τόττι και να ‘φωνάξει’ σε όλους πόσο βλάκας και κακός άνθρωπος είναι) με το θέμα του ποστ.

    Οι κοινωνικές ευαισθησίες του Τόττι (όπως και το πόσο ωραίος και μάγκας τύπος είναι – όπως φαίνεται κι απ’το ότι έβγαλε ένα βιβλίο που τον ειρωνεύεται, το οποίο επίσης αναφέρεται) είναι άσχετες με το θέμα και επίσης δεδομένες, και δεν χρειάζεται να τις υπερασπίζονται άνθρωποι που απ’ ότι φαίνεται έχουν εντρυφήσει λιγότερο απ’ όσο νομίζουν σ’ αυτόν, γιατί τότε θα ήξεραν πως το μπλουζάκι για τα θύματα στη Λαμπεντούζα δεν είναι καμία προσωπική πρωτοβουλία του Τόττι (όπως γράφει ο τύπος που έγραψε το θέμα στο… έγκυρο ‘Πρώτο Θέμα’, μεταφέροντας την λανθασμένη γνώση σε ανθρώπους που δεν ψάχνονται μόνοι τους) αλλά ένα μπλουζάκι που φόρεσαν όλοι οι παίκτες και της Ρόμα και της Ίντερ, στο συγκεκριμένο παιχνίδι απ’ το οποίο είναι και η φωτογραφία. Έτσι δεν θα το χρησιμοποιούσαν σαν αποστομωτικό επιχείρημα για το ότι ο Τόττι δεν είναι χαζός (!) ανάμεσα σε βρισιές και ειρωνείες σε δημόσια σχόλια σε σελίδες και φέισμπουκ (να’μαστε και σίγουροι ότι ΟΛΟΙ θα διαβάσουν πόσο άσχετος και βλάκας είναι ο αρθρογράφος). Έχει κάνει άλλα πράγματα ο Τόττι που αποδεικνύουν όσα θετικά του καταλογίζουμε εκτός αγωνιστικών χώρων (γιατί πάλι καλά δεν σχολιάστηκε ότι σκοπός του ποστ είναι να τον βγάλει και υπερτιμημένη παλτουδιά).

    Αυτά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Ο “πανίβλακας” και “τρισμέγιστο νούμερο” αρθρογράφος.

  12. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    Τα μπλουζάκια για την Λαμπεντούζα , επειδή και εδω εισαι ανενημέρωτος , έγιναν ύστερα απο πρωτοβουλία του Totti και σε παραπέμπω στην corriere dello sport και στην gazzetta γι αυτό . Βρες το άρθρο .

    http://tv.liberoquotidiano.it/…/Totti_parla_con_gli…

    Εγω αγγλικά ξέρω πολύ καλά . Εσύ Ιταλικά ξέρεις ?

    Μέχρι και με απεργούς μιλάει , διάβασε λίγο την περιγραφή του ρεπορτάζ :

    ”Francesco Totti da domenica non è più solo l’idolo dei tifosi romanisti ma anche di molti cassaintegrati italiani. Il motivo? Essersi fermato a parlare con un gruppo di operai della Sigma-Tau che protestano ormai da più di un mese contro i tagli al personale. E così domenica, prima della partita di campionato tra Roma e Bologna, un gruppo di lavoratori dell’azienda di Pomezia ha fermato l’autobus della Roma che si dirigeva allo stadio. Scopo dell’iniziativa era quello di sensibilizzare il mondo del calcio su tematiche come il lavoro precario e la cassaintegrazione. I manifestanti hanno chiesto alla squadra giallorossa qualche minuto per spiegare la loro situazione. Il capitano Francesco Totti ha accettato e una volta sceso dal pullman ha chiesto “che cosa poteva fare per loro”. Durante il breve colloquio Totti ha espresso la sua solidarietà ai manifestanti e dopo è ripartito tra gli applausi degli operai”.

    Αυτος είναι ο ”βλάκας” που περιγράφεις στο αρθράκι σου.http://www.sport24.gr/football/omades/Roma/h_sygkinhtikh_xeironomia_toy_toti.2417877.html

    Αν έχεις την στοιχειώδη ευθυξία κατέβασε το άρθρο και άσε μόνο το βίντεο . Γιατι γράφεις τις μαλακίες . Στο λέω φιλικά , εχεις πλήρη αγνοια .

    Χάβαλέ να κάνουμε και καφρίλα να βγάζουμε , αλλα σε αυτους που το αξίζουν , οχι στον Capitano .
    Το τελειώνω εδω και διαβάζοντας τα σχόλια , ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του .

  13. Ο/Η Alessandro λέει:

    Αγαπητε Elaith ,

    εχει δίκαιο που εξανίσταται ο φίλος για ένα και μοναδικό γεγονός . Το άρθρο βγάζει προς τα έξω μια πραγματικότητα που δεν έχει καμμία σχέση με το κοινωνικό statuw quo του Capitano στην Ρώμη αλλα και στην Ιταλία γενικότερα.

    Μάγκα , έξυπνο και άντρα τον θεωρούν . Απαίδευτο ναι , οπως και την συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιριστών . Αλλα μέχρι εκεί . Βλάκα ποτέ . Ειναι και κακή λέξη ο βλάκας . Χτυπάει άσχημα .

  14. Ο/Η duendes λέει:

    Παραιτούμαι.
    Συγγνώμη φίλε αλλά δεν μπορώ να σου εξηγήσω με πιο απλά λογάκια απ’ αυτά που χρησιμοποίησα στο σχόλιο #12 τι ακριβώς θέλει να πει το ποστ και πόσο άσχετα είναι τα παραδείγματα που φέρνεις.

    Όταν λέμε ότι “το τελειώνουμε εδώ” πάντως, το τελειώνουμε, δεν μπαίνουμε με άλλο ψευδώνυμο και γράφουμε σαν τρίτος που υπερασπίζεται αυτά που λες, γιατί οι IP σου εμφανίζονται στο σαιτ.

    Καλή συνέχεια,
    Το “νούμερο”, ο “πανίβλακας” κτλ κτλ.

  15. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    Φίλε Elaith , ειλικρινά είδαμε το φως το αληθινό που λέμε τώρα … Το έχω σπίτι μου , το βιβλίο .

    Οταν βγήκε προφανώς είχες επαφή με το ποδόσφαιρο και δή το Ιταλικό . Και δεν στο αναφέρω ειρωνικά , αλλα λόγω της ηλικίας σου . Τα link που αναφέρεις λένε ακριβώς αυτα που είπα εγω στο fb .

    Επειδή κουράστηκα να δίνω αγώνα απόδειξης των αυταποδείκτων , το αφήνω εδώ.

    Στο κάτω κάτω είναι και ζήτημα αισθητικής . Κάποιοι γουστάρουν Cristiano Ronaldo , ποζεριλίκι , 30 τόνους ζελέ στο μαλλί , νεοπλουτισμό , αλαζονεία και κενό μυαλό και άλλοι Francesco Totti , με όσα εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει ο Capitano .

    Όπως την βρίσκει ο καθένας .

    Να στε καλά και εσυ και ο αρθρογράφος .

  16. Ο/Η Βασίλης Παπαγεωργίου λέει:

    Φίλτατε , απο εταιρία σου γράφω . Ξέρεις , στις εταιρίες παίζουν αρκετοί υπολογιστές . Και απο οτι φαίνεται εχεις και Fan εδω , γιατι το κάναμε κουβέντα με ένα συνάδελφο και μου λέει το ξέρω το site .

    Να τους διώξω δεν γίνεται . Ούτε να τους απαγορεύσω να γράψουν . Συγνώμη .

  17. Ο/Η Makis λέει:

    Τεραστιος Βασιλης Παπαγεωργιου ξεγυμνωνει και ξεφτιλιζει και αλλες λεξεις που αρχιζουν απο ξε οσο ποτε κανενας αλλος αυτο το νουμερο τον αρθρογραφο. Ευτυχως υπαρχουν ακομα τυποι αρχιδατοι και παντελονατοι και τολμουν και κατακεραυνωνουν και δεν σκυβουν το κεφαλι. Μαγκες, ωραιοι και Ελληνες.

    Αρθρογραφε παραιτησου η κατεβασε οσο προλαβαινεις το αρθρο γιατι η σπιθα θα γινει πυρκαΙα και πελαγος η σταλα.

    Φιλικα ολα αυτα. Νε περασει το σχολιο δεν βριζω. 😛

    ΥΓ Το νου σας, εχει σουπερμπολ αυριο… 😛

  18. Ο/Η Ζαζάς Ηλίας λέει:

    Για εμένα φίλε αρθρογράφε ως λάτρη και πιστό της θρησκείας του ποδόσφαιρου ο Totti ειναι ο κορυφαίος και πιο χαρισματικός Ιταλό ποδοσφαιριστή της τελευταίας 20ετιας …

    Είναι ο παικταράς που θαύμασα στον τελικό του euro 2000 να παίζει μόνος του την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία του ποδοσφαιρικού ‘’Θεου’’ Ζινεντιν Ζίνταν , με την Ιταλία να ηττάται με 2-1 στην παράταση και παρ’όλα αυτά ο totti να βγαινει MVP του παιχνιδιου…(Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που το έχει καταφέρει αυτό , δηλαδή να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης ενώ η ομάδα του ηττήθηκε .Δεν έχει ξανασυμβει σε κανένα τελικό μεγάλης διοργάνωσης ποτέ ).

    Είναι ο Αρχηγός που πήρε με την Roma το πιο αντρίκειο και παντελωνατο πρωτάθλημα στην Ιταλία απέναντι σε ομαδάρες , διαιτητές και κατεστημένα (2001)…

    Είναι ο γεννημένος για μεγάλα ματς capitano που από το συνολο των γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του 40+ τα έχει σημειώσει σε βάρος των Juventus , Milan , Inter kai Lazio …

    Ειναι ο ποδοσφαιριστής που είδα να διαλύει τον αστράγαλο του σε ένα παιχνίδι με την Empoli τον Φλεβάρη του 2006 , και αφού καταρρίπτει κάθε ιατρική λογική και πηγαίνει στο μουντιάλ της Γερμανίας ,να το σηκώνει όντας από τους καλύτερους παίκτες της Ιταλίας στο Τουρνουα και την επόμενη χρονιά να κατακτά το χρυσό παπούτσι βγαίνοντας πρώτος σκόρερ όλης της Ευρώπης με την Roma …

    Είναι ο μοναδικός εν ενέργεια παίκτη του calcio που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα (2ος) των μεγαλύτερων σκόρερ όλων των εποχών στο δυσκολότερο και σκληρότερο πρωτάθλημα του κόσμου με 232 γκολ , την στιγμή που εξίσου τεράστια μεγέθη όπως ο Μέγας Αλέξανδρος – Alessandro Del Piero ολοκλήρωσε την καρριερα του με 188 και ο Baggio με 205 …

    Το απολυτό σύμβολο αφοσίωσης σε ένα ποδοσφαιρικό κόσμο γεμάτο μισθοφόρους …

    Από 12 χρονών στην Roma…

    3 ‘χυλοπίτες’ στην Real δεν έριξε κάνεις …
    Η μεγαλύτερη σημαία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο…
    Όταν τον ρώτησαν σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί δεν έφυγε από την Roma , προκείμενου να κερδίσει περισσότερους ομαδικούς τίτλους στην καριέρα του απάντησε : ‘’ Γιατί μεγάλωσα παίζοντας για την Roma , θέλω να πεθάνω παίζοντας για την Roma αφού από μικρό παιδί ήμουν οπαδός της ομάδας ‘’…

    Αυτον τον άνθρωπο , παίκτη , τύπο , οπως θες πεστο δεν τον λές βλάκα ΠΟΤΕ . Βλάκας είναι κάποιος που του δίνεις σφαλιάρες και τουμπεκιάζεται , που τον καφρίλίζεις και σκύβει το κεφάλι , που έχει μηδενική κοινωνική αναγνώρισει , που αντιμετωπίζει τον χλευασμό κτλ …

    Τον καπιτάνο , επειδή ζούσα 15 χρόνια στην Ιταλία κανείς δεν θα τον πεί βλάκα . Η μόρφωση του ναι , αμφισβητείται , οπως και των περισσότερων ποδοσφαιριστών , οχι όμως η ευφυία , η μαγκιά του και το αντριλικι του .
    Εχουν δίκιο οι φίλοι που διαμαρτύρονται , γιατί πραγματικά διαστρεβλώνει την εικόνα του Totti στην Ιταλία .
    Δεν ξηγήθηκες σωστά στον καπιτάνο . Γνώμη μου .

  19. Ο/Η Ηλίας λέει:

    Να βάλω τώρα ένα στοίχημα ότι και το τελευταίο σχόλιο είναι από την ίδια IP με τα προηγούμενα;

  20. Ο/Η duendes λέει:

    😀
    Όλοι το ίδιο σκεφτήκαμε Ηλία.

    Παραδόξως οι IP είναι διαφορετικές απλά όλως τυχαίως ο τρόπος γραφής είναι ίδιος και όλως τυχαίως η… αποστομωτική επιχειρηματολογία είναι επίσης ίδια, αναφέροντας μας για πολλοστή φορά τα κατορθώματα του Τόττι (γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο ‘καπιτάνο’ είναι ένα τίποτα, όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό σε… όλους από το παραπάνω ποστ), τονίζοντας χαρακτηριστικά για άλλη μια φορά την ιστορία με την πρόταση της Ρεάλ και το ότι στην Ιταλία τον θεωρούν άντρα, παντελονάτο κι όλα τα σχετικά αρρενωπά. Τυχαία πάντα. Κατορθώματα που φυσικά απαντούν στο κείμενο που στο μυαλό τους (του) βγάζει χολή για τον Τόττι και γράφτηκε για να τον προσβάλλει και να τον εξευτελίσει (ευτυχώς δεν γράφτηκε ακόμα ότι εμείς κάναμε μόδα στην Ιταλία τα ανέκδοτα για τον συγκεκριμένο παίκτη τα οποία φυσικά, μην ξεχνάμε, ΔΕΝ είναι αληθινές ιστορίες!). Κάτι που αντιλήφθηκε μόνο ένας εκ των χιλιάδων που το διάβασαν και των εκατοντάδων που το προώθησαν κι αλλού.

    Φινίτο.
    ΥΓ. Μάκη ελπίζω να σε κάλυψε η παρουσία μας ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ στον σχολιασμό του μαγικού Super Bowl.

  21. Ο/Η Ηλίας λέει:

    “Είμαστε πολλοί, είμαστε παντού !”.

    Καλά εσύ ακόμη γράφεις; Παραιτήσου τώρα (φίλε συναρειανέ …)!

  22. Ο/Η Get_Carter λέει:

    Αγαπητοί όλοι (dear all) επειδή θεωρώ εαυτόν αρκετά ενημερωμένο επί του θέματος, επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψή μου. Εν πρώτοις, να σημειώσουμε και για το Duendes αλλά και για το φίλο Elaith, ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε μια σχετική καζούρα στην Ιταλία με τους ποδοσφαιριστές και ο Checco εθεωρείτο όντως cafone.

    Cafone βεβαίως δεν σημαίνει χαμηλής νοημοσύνης (είναι ας πούμε ο άξεστος, ο απολίτιστος, ο ανάγωγος), αλλά σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί ακόμη και έτσι όπως το θέτει ο Duendes. Ο Totti με την πάροδο των ετών προστάτευσε την εικόνα του, ωρίμασε, αντιλήφθηκε ότι σημαίνει πάρα πολλά πράγματα και για την ομάδα και για την πόλη και για τη χώρα.

    Σαφέστατα βοήθησε και το γεγονός ότι συμπαίκτης του στη Roma ήταν ο πραγματικά αμόρφωτος Cassano, ένα παιδί από τη Bari Vecchia που στη ζωή του ήξερε απλώς και μόνο να παίζει ποδόσφαιρο (και είχε και ταλέντο, ψάξτε να δείτε το γκολ του με το Bari κόντρα στη Juventus- πέραν αυτού, μόνον οι λεγόμενες “cassanate” που έγιναν viral από ένα σημείο και έπειτα στην Ιταλία) αλλά το βασικό κομμάτι είναι ότι ο Totti ωρίμασε, παντρεύτηκε, “ένιωσε” που λέμε.

    Σαφώς αντιμετώπισε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την πλάκα που ξεκίνησε από το γεγονός ότι είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης, ένα παιδί που δεν έπαιρνε τα γράμματα και επιβίωνε με τη μαγκιά και το ατόφιο ταλέντο του. Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι έχει γνώσεις, ουδέποτε έκρυψε την καταγωγή του και ήταν η χαρακτηριστική περίπτωση coatto romano που κατόρθωσε να γίνει αρχηγός της Roma. Δεν μιλάμε ούτε για “αλητάκο”, ούτε για “βλάχο”, ούτε για “μάγκα”. Η μετάφραση είναι πολύ δύσκολη, αυτό που μου έρχεται στο νου ως πιο ταιριαστό είναι το “κάγκουρας” αλλά με την έννοια της παιδείας.

    Το θαυμάσιο στην περίπτωση του Checco, είναι ότι κατάφερε με την πάροδο των ετών να αποτινάξει από την κοινή γνώμη τη διαμορφωθείσα άποψη και να καθιερωθεί στις συνειδήσεις φίλων και εχθρών ως εμβληματική φυσιογνωμία κι ας μην ήταν ποτέ ο καλύτερος. Ήταν όμως πιστός, έδινε τα πάντα (πήρε όμως και τα δέοντα) και σε μια εποχή που η εντοπιότητα του σταρ στο ποδόσφαιρο βρίσκεται από σπάνια έως καθόλου, έγινε το παράδειγμα προς μίμηση. Κέρδισε το σεβασμό ακόμη κι εκείνων που τον χλεύαζαν ή χαιρέκακα σχολίαζαν την ημιμάθεια ή και την αμάθειά του αν θέλετε.

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι προσπάθησε πολύ, μορφώθηκε όσο του επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του και έμαθε να κρύβει πολύ καλά τα μειονεκτήματά του. Ακόμη και σήμερα όταν δίνει συνεντεύξεις, μιλάει χαμηλόφωνα, δεν κοιτάζει το συνομιλητή στα μάτια και προσπαθεί να χρησιμοποιεί λίγες και “σίγουρες” φράσεις.

    Δεν είναι ντροπή, ούτε όλοι γεννιούνται ακαδημαϊκοί. Όπως κατ’ αντιστοιχία, δεν γεννιούνται όλοι αθλητές και δη ποδοσφαιρστές με το ταλέντο του Francesco. Όπως λοιπόν δούλεψε τα μειονεκτήματά του στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, έτσι δούλεψε και το μειονέκτημα στην έκφραση και τους περιορισμένους ορίζοντες που είχε. Εν κατακλείδι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ποδοσφαιρικά ευφυής και αυτό έφτασε και περίσσεψε για να πετύχει στη ζωή του.

    Συνεπώς, η όποια συζήτηση που άκομψα ξεκίνησε από το Βασίλη Παπαγεωργίου είναι εκ του περισσού διότι δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί εάν ο Totti “σταματάει και συνομιλεί με τους εργάτες” δείχνοτας το κοινωνικό του πρόσωπο, αλλά το τι εξακολουθεί να κάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη φανέλλα της Magica στα κλεισμένα 38. Το έλεγαν πολύ ωραία οι αρχαίοι Έλληνες: καθείς εφ ω ετάχθη. Και ο Totti είναι ταγμένος στην AS Roma.

  23. Ο/Η corto maltese λέει:

    Υποκλίνομαι

  24. Ο/Η Πάνος Δημητρίου λέει:

    Gianni Rivera: “Meglio di Baggio e Del Piero. E’ il più grande degli ultimi 30 anni”

    Ο κορυφαίος Ιταλός όλων των εποχών.Προσυπογράφω τα όσα λέει ο οργισμένος φίλος παραπάνω, γιατί το άρθρο πράγματι είναι γεμάτο ανακρίβειες και με δεδομένη πρόθεση να απαξιώσει και να αδικήσει τον άνθρωπο Τοτι, διαστρεβλώνοντας το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην κοινωνία της Ρώμης και συνολικά στην Ιταλία. Η εμπάθεια και η κακία που διακατέχει τον αρθρογράφο είναι εμφανής ακόμη και στα κόμματα και τις τελείες, όχι μόνο στις λέξεις.Αυτά για το άρθρο,το βίντεο υπέροχο άλλα και ταυτόχρονα πολύ μικρό για να καταδείξει το μεγαλείο του συγκεκριμένου παίχτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *