Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια μέρα που το ποδόσφαιρο θέλει να ξεχάσει

Αν κάποιος επιχειρήσει μια μέρα να γράψει ένα βιβλίο με τις ‘άσχημες’ ιστορίες του ποδοσφαίρου, μια συλλογή δηλαδή στιγμών για τις οποίες το ομορφότερο παιχνίδι του κόσμου θα έπρεπε να νιώθει άβολα, εκτός από στημένες διαιτησίες, ανέντιμες νίκες, πλουτισμό ανθρώπων που δεν το άξιζαν κι άλλες τέτοιες ασχήμιες, οφείλει να συμπεριλάβει, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, και μια ψηφοφορία.

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1996 όταν ο Μπόμπι Γκούλντ, προπονητής της εθνικής ομάδας της Ουαλίας, η οποία είχε ταξιδέψει στο Αϊντχόφεν για να αντιμετωπίσει την Ολλανδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας, έδινε στους παίκτες του το δικαίωμα να ψηφίσουν για το ποιος θέλουν να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο δύσκολο παιχνίδι της επόμενης μέρας. Με δεδομένες τις απουσίες, για διαφορετικούς λόγους, των Ράιαν Γκίγκς, Μαρκ Χιουζ και Ιαν Ρας οι αξιόλογες επιλογές δεν ήταν και πολλές αλλά ακόμα κι έτσι η πρόταση που εκστόμισε λίγη ώρα μετά ο Γκούλντ στους δημοσιογράφους προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Αρχηγός της εθνικής Ουαλίας θα ήταν ο Βίνι Τζόουνς!

Vinnie Jones

(Ο Βίνι Τζόουνς είναι μια Ιδέα που όλη της η ύπαρξη βασίζεται στη δημιουργία καυγάδων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν τα σπερματοζωάρια του πατέρα του ξεκίνησαν για το… μεγάλο ταξίδι, κάπου εκεί στον τράχηλο της μήτρας της μητέρας του ο Βίνι έστησε έναν τεράστιο καυγά μετά από μια μικροπαρεξήγηση σε μια προσπέραση, ακολούθησε πανδαιμόνιο, ακούστηκαν μερικά βρωμόλογα, έπεσαν κλωτσιές, μπουνιές και σφαλιάρες και τελικά μετά από όλο αυτό το σαματά το ωάριο είδε να καταφτάνει μόνο το σπερματοζωάριο του Βίνι, με αργό, μάγκικο στυλάκι, κάποιες αμυχές στο κεφάλι, ματωμένη μύτη, σηκωμένα μανίκια κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ στα χέρια.

Ο Βίνι τελικά γεννήθηκε στην Αγγλία, εις βάρος εκατομμυρίων άλλων πιο γρήγορων, πιο ντελικάτων και πιθανόν πιο ταλαντούχων ανταγωνιστών, μια μέρα κάποιος ανισόρροπος τύπος τον είδε σ’ ένα σχολείο να τρομοκρατεί τα άλλα παιδάκια που στη θέα και μόνο των ανεξέλεγκτων άκρων του παρατούσαν τη φάση όταν η μαινόμενη αύρα του πλησίαζε στο μισό μέτρο, του κόλλησε ένα διευκρινιστικό ταμπελάκι στο πέτο “δυναμικός μέσος” και τον έστειλε στη Γουίμπλεντον. Εκεί έπεσε σε μια τρελή φουρνιά παικτών (που έμεινε και στην ιστορία ως ‘Crazy gang‘) η οποία κατάφερε να σοκάρει τους πάντες κερδίζοντας ανέλπιστα το κύπελλο Αγγλίας το 1988, νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ, έγινε διάσημος, κλώτσησε πολλά πόδια, ζούληξε διάφορα ευαίσθητα όργανα αντιπάλων, σμπαράλιασε μερικές ψυχικές υγείες, είδε την κόκκινη κάρτα να υψώνεται μπροστά του από αρκετά διαφορετικά χέρια και τελικά μια άλλη μέρα ένας άλλος παλαβός που κάπου διάβασε πως ο Βίνι έχει έναν παππού με καταγωγή από την Ουαλία, τον κάλεσε στην εθνική ομάδα της χώρας. Και το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι δεν έκανε πλάκα.)

Έτσι, στις 9 Νοεμβρίου του 1996, στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Αϊντχόφεν ο Βίνι Τζόουνς εμφανίστηκε με το περιβραχιόνιο στο χέρι στην έκτη, μόλις, διεθνή συμμετοχή του με τη φανέλα της Ουαλίας. Φυσικά όλα στη ζωή έχουν ένα όριο. Το ποδόσφαιρο είναι δημοκρατικό παιχνίδι, ανοιχτόμυαλο και συγκαταβατικό. Όλοι χωράνε στην τεράστια παιχνιδιάρικη αγκαλιά του, ακόμα και οι ατάλαντοι, ακόμα και οι ξυλοκόποι, ακόμα και οι ψυχοπαθείς. Όπως έχουμε ξαναπεί άλλωστε, κάποιος πρέπει να παίξει και τον ρόλο του κακού. Καμιά φορά μάλιστα επιδεικνύει και μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, αποδεχόμενο το κωμικοτραγικό γεγονός ότι ο Βίνι Τζόουνς χρίστηκε από κάποιο έθνος αυτού του πλανήτη διεθνής. Το περιβραχιόνιο μιας εθνικής ομάδας όμως είναι η νοητή γραμμή που το αστείο γίνεται προσβλητικό και κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτήν την ιεροσυλία εις βάρος της καλλιτεχνικής φύσης του παιχνιδιού.

Η Ουαλία διασύρθηκε εκείνη τη μέρα από τους Ολλανδούς με 7-1 και το ειρωνικότερο όλων είναι ότι τα τρία από τα εφτά γκολ τα πέτυχε ένας παίκτης που κοσμεί την κορυφή του άλλου άκρου από αυτό που τοποθετούμε ποδοσφαιρικά τον Βίνι, ο λεπτεπίλεπτος Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Τζόουνς το μόνο που κατάφερε ήταν να δεχτεί μια κίτρινη κάρτα. Μερικούς μήνες αργότερα, κλήθηκε για τελευταία φορά  στην εθνική για ένα παιχνίδι με το Βέλγιο, το οποίο επίσης κατέληξε σε ήττα. Δυο χρόνια αργότερα αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο για να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ υποκρινόμενος σε όλους τους ρόλους του κάποιον ο οποίος είτε ψάχνεται για φασαρία, είτε πρέπει να δείρει κάποιον, δηλαδή με πολύ απλά λόγια τον εαυτό του.

Στις 5 Ιανουαρίου, συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από τη μέρα που το έμβρυο Βίνι Τζόουνς έσκασε μύτη σε ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου του Γουότφορντ και πρωτοκοίταξε τον κόσμο μας, εστιάζοντας στον νοσοκόμο που τον κρατούσε με το χαρακτηριστικό του βλέμμα που χωρίς να ανοίξει το στόμα σε ρωτάει “υπάρχει πρόβλημα, φιλαράκι;”. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν από ένα μήνα, και αυτός και η γυναίκα του πάσχουν από καρκίνο του δέρματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κωλοαρρώστια έμπλεξε με λάθος άτομο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Ακυρωθέν Κλάσικο της Προηγούμενης Πανδημίας και το Βιντεοπαιχνίδι

Πριν από λίγο καιρό βγήκε στην κυκλοφορία το νέο ΦΙΦΑ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μ’παπέ. Ο επιθετικός της ΠΣΖ είναι το νέο πρόσωπο-βιτρίνα του γνωστού βιντεοπαιχνιδιού που με την εξέλιξη της τεχνολογίας μοιάζει περισσότερο πια με προσομοίωση, παρά με αθλητικού περιεχομένου παιχνίδι. Παράλληλα, στην εποχή του κορωνοϊού, τα κανονικά ματς γίνονται χωρίς θεατές (ή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Σιωπή

Αν δεν έχει δεχθεί η ομάδα σου γκολ στα τελευταία λεπτά – χάνοντας τελικά το παιχνίδι – στην έδρα της, έχοντας μόνο δικούς της οπαδούς στο γήπεδο, δεν ξέρεις τι θα πει πραγματική σιωπή. Χιλιάδες κόσμου κι όμως εσύ να μπορείς να ακούσεις τη μπάλα να κυλά στο χορτάρι και τη βαριά ανάσα των παικτών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το “Μια μέρα που το ποδόσφαιρο θέλει να ξεχάσει”

  1. Ο/Η trelotasaros λέει:

    Αρκετή εμπάθεια και χολή βγάζει το άρθρο.Παίκτες όπως ο Τζόουνς, ο Ρόι Κιν, ο Τζανάρο Γκατούζο, ο Πέπε προσφέρουν στο άθλημα.Άλλωστε μπάλα δεν είναι μόνο οι βιρτουόζοι λιπόψυχοι(βλέπε Οζίλ) αλλά μια φιλική μορφή αψιμαχίας, οπότε η μαχητικότητα είναι εκ των ων ουκ ανευ.

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Αν και είμαι σίγουρος ότι διαφωνούμε ως προς τι ακριβώς προσφέρει ο συγκεκριμένος, συμφωνούμε ότι όλοι χρειάζονται στο ποδόσφαιρο, το αναφέρω και στο ποστ άλλωστε. Κανένας δεν θέλει να βλέπει μόνο βιρτουόζους ή τύπους που βουτάνε σαν να τους πυροβόλησαν στο πρώτο άγγιγμα.

    Τα περί χολής και εμπάθειας είναι θέμα οπτικής. Χαβαλέ κάνω καθώς θεωρώ ότι τέτοιες άμπαλες περιπτώσεις οι οποίες όμως είναι “μορφάρες”, όπως συνηθίζω να τις λεω, μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σχέση με το παιχνίδι.

    Τέλος διαφωνώ και στην τοποθέτηση στην ίδια πρόταση των παικτών που αναφέρεις. Το ότι όλοι οι συγκεκριμένοι “κλωτσούσαν” δεν σημαίνει ότι ανήκουν και στην ίδια κατηγορία ή ότι έχουν το ίδιο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

  3. Ο/Η charlie λέει:

    Στην μπάλα χρειάζονται όλοι: και οι βιρτουόζοι και οι κουβαλητές και οι τρεχαλατζήδες και οι αμυντικοί και οι τερματζήδες.
    Δεν χρειάζονται οι δολοφόνοι και οι χασάπηδες.
    ΨΟΦΟΣ.

  4. Ο/Η ανεστης λέει:

    μπαλαρινα!

  5. Ο/Η jo λέει:

    Ρε trelotasaros βαζεις στην ιδια προταση τελειως διαφορετικους παιχτες. Liverpool ειμαι αλλα δεν γινεται να μου βαζεις τον ηγετη Ροι Κιν και τον τεραστιο Γκατουζο στην ιδια προταση με εναν αμπαλο ψυχοπαθη τυπο. Αλλο η κοντρα στα πλαισια του παιχνιδιου, αυτη ειναι θεμιτη ή μαλλον απαραιτητη για το αθλημα. Αλλα να μπαινεις μεσα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ σκοπο να σπασεις ποδι στην καλυτερη, δεν σε κατατασσει σε κατι χρησιμο ποδοσφαιρικα

  6. Ο/Η trelotasaros λέει:

    @Jo Κοίταξε λίγο την αυτοβιογραφία του Κιν, googlare να δεις τι έκανε στον Χάαλαντ της Σίτυ και μετά θα σβήσεις εντελώς το σχόλιο σου, ειδικά την τελευταία πρόταση.Κ πόσα άλλα έχει κάνει κ έχει δηλώσει ο τύπος…

  7. Ο/Η jo λέει:

    Το τακλιν του Κιν το ειχα δει οταν το εκανε και ξερω τι δηλωσε. Τι θες να μου πεις δηλαδη? Οτι έχει καποια σχεση η βεντετα του Κιν με τον δολοφονο Jones? Ημαρτον. Ο άλλος το έκανε σε κάθε ματς και χωρις κανεναν λογο καμια προφαση και μετα διαμαρτυροταν κιολας. Ο Κιν μπηκε, εγκληματισε, δεχτηκε αμιλητος την ποινη και βγηκε. Α και επισης ο Χααλαντ δεν εχασε την καριερα του απο αυτο.

  8. Ο/Η trelotasaros λέει:

    Ήδη έχεις εκτεθεί ανεπανόρθωτα από το πρώτο σχόλιο.Ψάξε κάτι πριν το γράψεις.Ο Χάαλαντ δεν έχασε την καριέρα του μετά από αυτό ? Ο Χάαλαντ έπαιξε άλλο ένα ματς στη σεζόν που βγήκε στο 68’αλλαγή κ μετά τέλος η σεζόν.Την επόμενη έπαιξε μόλις 4 ματς(όλα αλλαγή) & στο τέλος της σεζόν αποσύρθηκε στα 31 !!! λόγω του τραυματισμού.
    Η μόνη διαφορά Κιν & Τζόουνς ήταν ότι ο πρώτος ήξερε λίγο μπάλα.Προσωπικά τον θαυμάζω σαν μορφή τον Ιρλανδό πάντως.
    Τέλος στην κατηγορία ξέχασα να βάλω και Μιχαλάκη Κωνσταντίνου που παραλίγο να αφήσει παράλυτο έναν αντίπαλο μια φορά στα Γιάννενα.

  9. Ο/Η jo λέει:

    Τι να σου πω ρε μεγαλε τωρα, ψαξ’το καλυτερα αν του τελειωσε την καριερα η οχι. Επισης ενταξει αν τους βαζεις στον ιδιο κουβα, δεν σκοπευω να σε πεισω, δεν γινεται να χουμε ολοι την ιδια ποδοσφαιρικη παιδεια

  10. Ο/Η jo λέει:

    H προθεση ηταν εγκληματικη το αποτελεσμα οχι.

    http://www.youtube.com/watch?v=_7ktoJD8nUk

  11. Ο/Η trelotasaros λέει:

    Βγάλε τα γυαλιά..να βλέπεις καθαρά τι γράφω.Μην είστε κομπλεξικοί να παραδέχεστε ότι είπατε κάτι που δεν ισχύει.Ξαναγράφω “Ο Χάαλαντ έπαιξε άλλο ένα ματς στη σεζόν,όπου βγήκε στο 68′αλλαγή κ μετά τέλος η σεζόν.Την επόμενη σεζόν έπαιξε μόλις 4 ματς(όλα αλλαγή) & στο τέλος της σεζόν αποσύρθηκε στα 31 !!! λόγω του τραυματισμού.” Εάν αυτό πιστεύεις ότι ΔΕΝ οφείλεται στο τάκλιν, τότε οκ.Δεν μπαίνω στη διαδικασία να απαντήσω πάλι.Τέλος από μένα.

  12. Ο/Η μπάχαλος λέει:

    αυτός που έγραψε το άρθρο, είναι στάνταρ αδερφή…αυτό είναι το ποδόσφαιρο…ματσό, ανδρισμός, αλητεία και σε όποιον αρέσει…καραγκιόζηδες τυχάρπαστοι…εσείς τραβάτε να θαυμάσετε τον Μπέκαμ, που φόραγε τις στριγκέλες της γυναίκας του…ΡΟΜΠΕΣ, που θα πιάσετε στο στόμα σας τον Βίνι Τζόουνς…ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕΔΕΣ

  13. Ο/Η agglos λέει:

    Δδεν μου βγαζει εμπαθεια το αρθρο. Ο Βινι ειναι μορφαρα, επαιξε σε μια ομαδα με ιδιαιτερο στυλ που επελεξε τοτε που το αγγλικο ποδοσφαιρο αλλαζε η Γουιμπλεντον επελεξε να παιξει κατι αναχρονιστικο και μαγκια της στην τελικη αφου πηρε και κυπελλο. Η φαση με την Εθνικη Ουαλιας νομιζω οτι ειναι περιπου οπως την περιεγραψε ο αρθογραφος, πιστευω οτι καποιος προσπαθησε να εκμεταλευτει εμπορικα την περσονα του. Το ποδοσφαιρο χρειαζεται και τους villain. Ο Βινι ειναι ο αρχηγος της μαφιας τους. Στην τελικη αυτο ηξερε αυτο εκανε και καποιοι τον εκτιμησαν.

  14. Ο/Η Manolis λέει:

    Συμφωνώ ειρωνικά βέβαια με τον φίλο παραπάνω που λεει οτι ο βινι Τζόουνς,ο πεπε και λοιποί ξυλοκοποι προσφέρουν στο άθλημα. Κόβοντας καριέρες αφήνοντας ποδοσφαιριστές ανέργους και άλλους που μετα απο καιρό ξανά παίζουν να μην προσφέρουν οτι ξέρουν και να μην βαζουν φυσικα τα ποδια τους στην φωτιά στεροντας το θέαμα του αθλήματος

  15. Ο/Η Liakos λέει:

    Καλά μιλάμε παλικάρια από τα λίγα οι τύποι που σχολίαζαν κράζοντας όταν ανέβηκε το άρθρο και λίγο αργότερα. Όση σχέση είχε ο Βίνι με το ντελικάτο ποδόσφαιρο άλλη τόση είχαν και αυτοί με ανάγνωση και κατανόηση κειμένου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *