Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Βίνι Τζόουνς δεν κάνει διακρίσεις

Το καλοκαίρι του 1989 ο Βίνι Τζόουνς αποχαιρετούσε την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας και την ‘τρελή συμμορία’ της Γουίμπλεντον για να δοκιμάσει την ποιότητα του χόρτου του Έλαντ Ρόουντ και την ανθεκτικότητα των ποδιών της δεύτερης κατηγορίας, στην οποία αγωνιζόταν τότε η Λιντς.

Πριν καν κλείσει ένα τρίμηνο στην νέα του ομάδα, ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης για το εντός έδρας παιχνίδι με την Γούλβς, ο 5χρονος Ρόμπερτ Κέλι, που εκτελούσε χρέη μασκότ της ομάδας, ψυχαγωγούσε τους φιλάθλους (και κυρίως τον εαυτό του) τρέχοντας πάνω-κάτω στον αγωνιστικό χώρο με τη μπάλα στα πόδια.

vinnie_jones2

Ο Βίνι Τζόουνς, όμως, δεν καταλαβαίνει από παιχνίδι, μικρές ηλικίες, ευαισθησίες, και εύθραυστους παιδικούς χαρακτήρες. “Ο Βίνι Τζόουνς δεν παίρνει αιχμαλώτους”, όπως χαρακτηριστικά και πετυχημένα έγραψε κάποιος, κάπου στο αχανές ίντερνετ σχολιάζοντας την αντίδραση του παίκτη που είχε ως πρώτη και βασική ποδοσφαιρική σκέψη στο μυαλό του εκ γενετής την εντολή: ‘Πρώτα σταματάμε τον αντίπαλο με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή μη, και μετά ελέγχουμε αν ζει αν υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες”.

Ο Βίνι ακολούθησε μια από τις επελάσεις του μικρού Ρόμπερτ προς την περιοχή της Λιντς και αδιαφορώντας για τη διαφορά ηλικίας, σωματοδομής και φιλοσοφικής αντίληψης για τη ζωή και το ποδόσφαιρο, πριν προλάβει ο ενθουσιασμένος και χαμογελαστός πιτσιρικάς να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, με ένα αρχοντικό, γνήσιο αγγλικό τάκλιν, βγαλμένο από επίσημο, κρίσιμο αγώνα, τον έστειλε να ξαπλώσει στο χόρτο δίνοντας του έτσι το πρώτο μεγάλο μάθημα της ζωής του και ωθώντας τον σε μια πρόωρη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνει δεν είναι τραλαλα και παίξε-γέλασε. Ένα μάθημα που στη Λατινική Αμερική κάποιες φορές αναλαμβάνουν να το δώσουν οι ίδιοι οι πατεράδες.

Το ευτύχημα της όλης υπόθεσης είναι ότι ο φωτογράφος Τζον Βάρλει αντιλήφθηκε έγκαιρα τις προθέσεις του Βίνι και με το κατάλληλο κλικ έστειλε την επική φωτογραφία στην αιωνιότητα, στις καρδιές των οπαδών της Λιντς, στο ebay και πιθανόν σε μια μελλοντική λίστα με τις πιο χαρακτηριστικές ποδοσφαιρικές φωτογραφίες της ιστορίας. Μια φωτογραφία που λέει τα πάντα για τον παίκτη, ηθοποιό και άνθρωπο Βίνι Τζόουνς, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μια λέξη.

vinnie_jones3

Για να τερματίσει την επικότητα της στιγμής και να δείξει και στον τελευταίο αμφισβητία τι ακριβώς σημαίνει η ιδέα ‘Βίνι Τζόουνς’, ο “δυναμικός μέσος” ολοκλήρωσε την αμυντική του προσπάθεια κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση του ‘σταυρώματος’ προς τον διαιτητή. Όπως δήλωσε χρόνια μετά και ο γιος του φωτογράφου σ’ ένα αφιέρωμα γι’ αυτό το ιστορικό στιγμιότυπο: “Ο Βίνι είπε ότι πήγε για τη μπάλα. Απλά ήθελε να τη διώξει μακριά αλλά κατά λάθος πέτυχε και το αγόρι. Τον πιστεύω. Έτσι κι αλλιώς, εννιά στα δέκα τάκλιν του ήταν πάντα καθυστερημένα”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

22 χρόνια αναμονής

Το ανέκδοτο στο Σάο Πάουλο ρωτούσε “τι δεν έχει δει ένα παιδί που γεννήθηκε μετά το 1994”. Η απάντηση ήταν την Παλμέιρας πρωταθλήτρια. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι πράσινοι είχαν αριστερό μπακ τον Ρομπέρτο Κάρλος, στα χαφ τον Σέζαρ Σαμπάιο και τον Μαζίνιο και πιο μπροστά τον Ριβάλντο με τον Εντμούντο. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Καρλέτο τα έβαλε με ένα πέταλο

Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις ένα ματς ανάμεσα σε πάνω από χίλια; Ο Κάρλο Ματσόνε (για τους φίλους Καρλέτο) είναι ένας κλασσικός Ρωμαίος που μιλάει με βαριά τοπική προφορά (σαν του Τότι). Κεντρικός αμυντικός ως ποδοσφαιριστής, έκλεισε την καριέρα του στην Άσκολι, παίζοντας στην τελευταία του σεζόν σαν παίκτης-προπονητής, μόλις στα 31 του, όταν ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Ο Βίνι Τζόουνς δεν κάνει διακρίσεις”

  1. Ο/Η cannavaroultraboy λέει:

    έχει video απο το τάκλιν?

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    έχει video???

  3. Ο/Η duendes λέει:

    Δυστυχώς όχι, απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον.

  4. Ο/Η berberos λέει:

    δεν πειραζει που δεν εχει βιντεο…
    ουτε η “εναστρη νυχτα του” βαν γκογκ ειχε βιντεο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *