Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ένα ποδοσφαιρικό Σάββατο του 1960

Τη δεκαετία του 60′, που δεν υπήρχαν συστήματα Dolby, μηνύματα για απενεργοποίηση των κινητών και προειδοποιήσεις πως η καταγραφή μιας ταινίας αποτελεί ποινικό αδίκημα που θα έπρεπε να τιμωρείται με αιώνια παρακολούθηση μιας 3ωρης ταινίας τραβηγμένης με καμερούλα μέσα από το σινεμά με διπλανό που βήχει ασταμάτητα και μπροστινό ο οποίος υποφέρει από συχνοουρία, οι κινηματογράφοι της Αγγλίας για να γεμίσουν τον χρόνο πριν την προβολή της ταινίας έδειχναν ένα μικρό ταινιάκι, όπως ακριβώς κάνει τώρα η Pixar που πριν από κάθε μεγάλη ταινία της προβάλει και μια (συνήθως αριστουργηματική) ταινία μικρού μήκους, επίσης παραγωγής της.

Οι μικρές αυτές ταινίες ήταν μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ με την ονομασία ‘Look at life‘, το οποίο αποτελούταν από περισσότερα από 500 δεκάλεπτα φιλμάκια που στόχο είχαν να δείξουν στους θεατές διάφορες πτυχές της καθημερινότητας της χώρας (αλλά και άλλων χωρών).

Όπως είναι αναμενόμενο το ποδόσφαιρο, ως βασικότατο στοιχείο της κουλτούρας των Άγγλων, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από ένα τέτοιο πρότζεκτ και ευτυχώς για εμάς το σχετικό επεισόδιο, με τίτλο ‘Saturday fever’, άντεξε στο πέρασμα του χρόνου δίνοντας μας την ευκαιρία, μισό και πλέον αιώνα αργότερα να χαζέψουμε πως ακριβώς κυλούσε ένα ποδοσφαιρικό Σάββατο της σεζόν 1960/61 σε διάφορες πόλεις και διάφορα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας και να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές με το σήμερα.

Σχετικά:
Βουτιά στο παρελθόν: Πέντε φωτογραφίες από τα Αγγλικά γήπεδα της περιόδου 1934-1968
Μια απίστευτη φωτογραφία 62 χρόνων
Εξέλιξη
Οπαδοί μιας άλλης εποχής
Ξελιγωμένη
Σωβρακοφανέλες μιας άλλης εποχής
Η καλύτερη φωτογραφία της δεκαετίας του 1910

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, βιντεοθεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα

Πριν λίγο καιρό προβλήθηκε σε επιλεγμένες αίθουσες η ταινία του Βιμ Βέντερς “Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”. Μία από τις πρώτες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, που καταπιάνεται με τον ψυχισμό ενός τερματοφύλακα και τον ακολουθεί σε μια -άσκοπη;- περιπλάνησή του μετά από μια άκρως άτυχη στιγμή την ώρα ενός αγώνα. Ιδιαίτερη ταινία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δίνοντας κουράγιο σ΄έναν ετοιμοθάνατο οπαδό

Ο Johnny Eales είναι οπαδός της Σέφιλντ Γουένσντεϊ από μικρό παιδί, απ’ αυτούς που ακολουθούν την ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια της, είτε εντός, είτε εκτός έδρας. Για την ακρίβεια, για τον Johnny εδώ και πολλά χρόνια όλα τα παιχνίδια είναι εκτός έδρας καθώς μένει πλέον στο Κόβεντρι, μια λεπτομέρεια που πάντως δεν τον απέτρεπε απ’το να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Ένα ποδοσφαιρικό Σάββατο του 1960”

  1. Ο/Η Stefanos λέει:

    Βρωμάει τόσο βρετανικίλα το βίντεο που μου ήρθε στο μυαλό ο Πανούτσος.. Πάντως είναι μια πολύ ωραία και φαντάζομαι έγκυρη περιγραφή της εποχής εκείνης.

  2. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    ποσο πιο καλοντυμενοι ηταν τοτε οι ανθρωποι..

  3. Ο/Η berberos λέει:

    ποια να ηταν η αντιπαλος της τοτεναμ με την κιτρινη μπλουζα κ το ασπρο σορτσακι..?
    στο τελος παντως την κουπα τη σηκωνει η μπριστολ…

  4. Ο/Η duendes λέει:

    Η Μάντσεστερ Σίτι, το λέει κάποια στιγμή ο τύπος που περιγράφει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *