Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Για τη Φανέλα ρε Γαμώτο!

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όπου ο επαγγελματισμός έχει καταπιεί κάθε έννοια ρομαντισμού, κάθε φορά που κάποιοι αντιδρούν διαφορετικά αξίζουν μιαν αναφορά. Αυτή τη φορά δεν είναι κάποιοι against modern football οπαδοί, αλλά οι παίχτες μιας παραδοσιακής δύναμης του Αγγλικού ποδοσφαίρου, της Λιντς, που έκαναν κάτι ‘για τη φανέλα’.

Η ιστορική ομάδα του Βορρά, που μας έχει χαρίσει μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ιστορίες με εκείνες τις 44 καταραμένες μέρες του Μπράιαν Κλαφ, περνάει δύσκολες στιγμές. Η ιδιοκτήτρια εταιρία, GFH Capital, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της Football League και ψάχνει εδώ και καιρό αγοραστή. Εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται ο σαρδόνιος, Σαρδήνιος ιδιοκτήτης της Κάλιαρι Μάσιμο Τσελίνο, όμως την εξαγορά του 75% των μετοχών του συλλόγου τη μπλόκαρε η Football League Association. Αιτία ήταν μια δικαστική διαμάχη που έχει ο Τσελίνο στην Ιταλία. Για την ακρίβεια έχει φάει € 600.000 πρόστιμο από την Ιταλική δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή. Η Ομοσπονδία μπλόκαρε την εξαγορά, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Leeds, Cellino

Τον Τσελίνο οι οπαδοί της Λιντς δεν τον έχουν πάρει με καλό μάτι διότι θέλει να αλλάξει την έδρα του συλλόγου, από το παραδοσιακό Έλαντ Ρόουντ σε ένα γήπεδο 35 μίλια μακρυά. Όμως επειδή είναι διατεθειμένος ο Τσελίνο να αναλάβει και τα χρέη του συλλόγου βρίσκονται σε δίλημμα. Αν δε γίνει η εξαγορά, η Λιντς θα χρεοκοπήσει και θα πέσει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Μέσα σε όλα αυτά, οι παίχτες της ομάδας χθες κοινοποίησαν ότι δέχονται να πληρωθούν το 50% των συμβολαίων τους, υπό την προϋπόθεση να πάρουν όλα τα χρήματά τους οι υπάλληλοι και το διοικητικό προσωπικό του Έλαντ Ρόουντ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παιχτών Γκόρντον Τέυλορ δήλωσε ότι ‘Οι παίχτες παρουσιάζονται ρεαλιστές. Δεν είναι ιδεατή η κατάσταση όμως είναι μαζί και στηρίζουν το σύλλογο’.

Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι κανείς στη Λιντς δε ζήτησε από τους παίχτες να το κάνουν. Ήταν δικιά τους πρωτοβουλία από την αρχή μέχρι το τέλος. Αποφάσισαν να στηρίξουν τον ιστορικό αυτό σύλλογο χωρίς να βγει κάποιος παλαίουρας να πει ‘Κανείς δεν έχασε ποτέ τα λεφτά του από τη Λιντς’.  Δεν είναι αυτοθυσία, είναι μια πράξη τιμής απέναντι σε αυτό που κάνουν και στη βαριά φανέλα που φοράνε. Πράγματα σπάνια πια. Οι περισσότεροι συνάδελφοί τους θα είχαν ψαχτεί να βρουν ομάδες για να γλυτώσουν. Αυτοί μένουν, για τη φανέλα που θεωρούν τιμή τους να φορούν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Μαυρογιαλούροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

To ομορφότερο γκολ στην ιστορία της Λιντς (και όχι μόνο)

Πριν λίγες μέρες κάθισα μπροστά στον υπολογιστή να δω ένα παλιό ντοκιμαντέρ για τη Λιντς Γιουνάϊτεντ απ’ τις “χρυσές” εποχές της ομάδας των 70’s. Προσωπικά – και λόγω ηλικίας – είχα λατρέψει τη Λιντς του Ντέηβιντ Ο’Λίρι στις αρχές της νέας χιλιετίας. Τότε που τα “μωρά” του Ιρλανδού προπονητή είχαν τρελάνει ολόκληρη την Ευρώπη με […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν η Μπλάκμπερν κατακτούσε την Πρέμιερ Λιγκ

Από τη δημιουργία της Premier League και μετά, το αγγλικό πρωτάθλημα γνώρισε μια μεταμόρφωση. Η λίγκα έγινε πανίσχυρη, οι κορυφαίες ομάδες πάμπλουτες, το θέαμα και τα γήπεδα βελτιώθηκαν, αλλά η κατάκτηση της κορυφής έγινε μια δύσκολη υπόθεση. Μόνο ένα κλειστό κλαμπ ομάδων κατάφερνε να σηκώσει την κούπα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Για τη Φανέλα ρε Γαμώτο!”

  1. Ο/Η Lostre79 λέει:

    Γι’αυτο είμαστε περηφανοι που είμαστε Leeds…

    Y.Γ. Αρης και Leeds οι 2 μεγαλες καψουρες μου και του χρονου μπορει να μην υπάρχουν!!!! Θα το γυρισω στο επιτραπέζιο badminton!

  2. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Υπάρχουν μερικές ανακρίβειες στο άρθρο. Αυτό με την αλλαγή έδρας δεν νομίζω να έχει ακουστεί ποτέ, αντίθετα μάλιστα ο Cellino δεσμεύτηκε να αγοράσει το Έλαντ Ρόουντ. Όσον αφορά το θέμα χρεοκοπίας, τα πράγματα είναι θολά. Τα βιβλία της ομάδας είναι σίγουρα μαύρα, κάθε μήνα η ομάδα μπαίνει μέσα οικονομικά αλλά θέμα χρεοκοπίας δεν υφίσταται. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι η λεγόμενη οικονομική διαχείριση (που σημαίνει -10 βαθμούς).
    Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, το 80-85% των φίλων της Λιντς επιθυμούν την εξαγορά των μετοχών από τον Τσελίνο. Εγώ σαν φίλος της Λιντς είμαι κάπου στη μέση. Όπως και να’χει, τα πράγματα είναι μαύρα για το σύλλογο και αυτό φαίνεται και στο χορτάρι που σήμερα πάλι χάσαμε.

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Κατ αρχάς να πω στον Lostre79 ότι οι ομάδες που υποστηρίζεις δε χάνονται ποτέ. Και ξέρεις αν πραγματικά τις υποστηρίζεις στα δύσκολα. Από κάποιον που είναι και ΑΕΚ. Άσε που το badminton δεν έχει επιτραπέζια μορφή οπότε που να τρέχεις τώρα.

    Thanosleeds. Αυτό με την έδρα το έγραψε το BBC στις 14 Μαρτίου ως φήμη που εξαγρίωσε τους ήδη αρνητικούς οπαδούς. Μάλιστα το έφερε σε αντιπαραβολή με την περίπτωση της νέας διοίκησης της Κόβεντρυ που ήδη έχει μεταφέρει την έδρα. Ως οπαδός της Λιντς θεωρώ ότι ξέρεις τα του συλλόγου καλύτερα, αλλά BBC είναι αυτό, το θεώρησα αξιόπιστο.

    Τα δημοσιεύματα της guardian και της telegraph ήταν σαφή: administration μέχρι το τέλος της χρονιάς (οι -10 βαθμοί που λες)και αν δε βρεθεί επενδυτής πτώση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Η GFH έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα, οπότε αν δε βρεθεί αγοραστής, όχι απαραίτητα ο Τσελίνο, η ομάδα πάει για υποβιβασμό.

  4. Ο/Η thanosleeds λέει:

    @ Ramon Llul ευχαριστώ που απάντησες και συγγνώμη που άργησα να ξαναγράψω

    Όπως μάλλον θα έχεις μάθει, ο Τσελίνο έχει αναλάβει τα ηνία οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν ο Ιταλός θα αποδειχθεί ακατάλληλος ηγέτης τύπου Σιναβάτρα/Κάρσον Γιουνγκ ή ένας νορμάλ άνθρωπος τύπου Αλ Φαγέντ (προσωπική άποψη-θα είναι κάπου στη μέση).

  5. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Φυσικά μένει να αποδειχτεί. Το διάβασα προχθές, δε θυμάμαι σε ποια ακριβώς από τις σοβαρές εφημερίδες.

    H δική μου άποψη είναι ότι ο Τσελίνο θα προσπαθήσει να κάνει με τη Λιντς ότι και ο Πότζο με Γουότφορντ και Γρανάδα, πράγμα που δεν ταιριάζει στο μέγεθος της Λιντς. Αλλά ελπίζω να με διαψεύσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *