Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Χορηγία στον Αέρα

Ή μάλλον στο αέριο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Ουκρανικό ποδόσφαιρο δεν είναι η μόνη παράπλευρη απώλεια της κρίσης στην Ουκρανία. Οι οπαδοί της Σάλκε την προηγούμενη βδομάδα έστειλαν ανοιχτό γράμμα στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη σχέση της Σάλκε με τον Πούτιν λόγω Γκάζπρομ.

Η Γκάζπρομ ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ρωσικό δημόσιο. Είναι επίσης η εταιρία που εφοδιάζει τη Γερμανία σε φυσικό αέριο κατά 55% και την Ουκρανία σχεδόν αποκλειστικά. Αποτελεί και ως γνωστόν την κεντρική χορηγό της Σάλκε από  το 2007.

schalke-gazprom-590x400

Το πρόβλημα των οπαδών, που έχουν μια παράδοση να είναι παρεμβατικοί, δεν είναι η χορηγία από μόνη της, αλλά η σύνδεση της Γκάζπρομ με τον Πούτιν. Ο γενικός διευθυντής, Κλέμενς Τέννις (το ‘ε’ προφέρεται κλειστό, σαν μπάκχαντ στη διαγώνιο) του συλλόγου δε βοήθησε την κατάσταση με τις δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σόσι είχε ισχυριστεί ότι ο Πούτιν είναι οπαδός της Σάλκε. Προφανώς, ο Πούτν όπως πολλοί πολιτικοί θα έχει πει σε πολλούς επιχηρηματίες με τους οποίους συνδιαλέγετται ότι μοιράζεται τα πάθη και τις προτιμήσεις τους. Αν και δε θα εμφανιζόταν ποτέ με κασκόλ της Ντόρμουντ, λόγω της χορηγίας της Γκάζπρομ στη Σάλκε, δεν μπορεί κανείς να ξέρει με σιγουριά ότι του αρέσει καν άλλο άθλημα πλην του τζούντο.

Ο Τέννις δήλωσε στη Μπιλντ στο τέλος Φεβρουαρίου ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρωσική προεδρία ώστε ο Πούτιν να συναντήσει την ομάδα. Εκείνη τη στιγμή δε φάνταζε τόσο κακή ιδέα, παρά τις συνεχείς διαδηλώσεις κατά του Πούτιν για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Σόσι. Η Σάλκε είχε προσπαθήσει πολλά χρόνια να αφαιρέσει το στίγμα από πάνω της ότι ο Χίτλερ ήταν οπαδός της. Και τώρα οι οπαδοί, μέσω του επίσημου περιοδικού τους (Schalker Markt) ζητούν με ανοιχτή επιστολή από τη διοίκηση να μην προσφέρει την υποστήριξή της στο καθεστώς Πούτιν. Συγκεκριμένα το γράφουν:

‘Κύριε Τέννις είδαμε στον τύπο ότι συνομιλείτε με το Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτά τα ρεπορτάζ ισχυριζόντουσαν ότι θέλει να τον επισκεφτούν οι παίχτες της Σάλκε 04.

Ζητάμε να μην του παραχωρήσετε αυτή τη συνάντηση και να εξασφαλίσετε ότι η Σάλκε 04 θα κρατήσει αποστάσεις δημόσια από το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Σάλκε 04 είναι ένας σύλλογος με δημοκρατικές βάσεις και η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύτιμη. Δεν πρέπει να λειτουργήσουμε ως τα σκυλάκια κάποιου αυταρχικού και να τον τιμήσουμε με μία επίσκεψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατάφωρα παραβιάσει την κρατική της κυριαρχία’.

KMO_077111_00005_1m

Ο Τέννις απάντησε στην τοπική εφημερίδα Ruhr Nachrichten ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του συλλόγου και του ρωσικού καθεστώτος, αλλά μία εμπορική συναλλαγή όπως συμβαίνει μεταξύ χιλιάδων γερμανικών και ρωσικών επιχειρήσεων. Χωρίς να πείσει ιδιαίτερα πάντως.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γερμανικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Μαυρογιαλούροι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Νόμιμο άρα και ηθικό;

Όταν καταφέρουν να τιμωρήσουν και να αποβάλλουν από το παιχνίδι ολοκληρωτικά κάθε εκδήλωση συναισθήματος που δεν σχετίζεται μ’ αυτό και δεν εμπίπτει στους θεσμοθετημένους – και στα όρια του καθωσπρεπισμού που διέπει το φαίνεσθαι κάθε εμπορικού προϊόντος – κανόνες του, τότε το ποδόσφαιρο θα μπορεί αντικειμενικά πλέον και από όλους, φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους ή μη, να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η οργανωμένη αταξία του Mπορίς Αρκάντιεφ

Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω δεν είναι δικό μου. Σερφάροντας στο διαδίκτυο, έπεσα τυχαία πάνω του και κυριολεκτικά με ρούφηξε λέξη προς λέξη. Ιστορικά η περίοδος που αναφέρεται είναι από τις πιο σημαντικές για την σύγχρονη ανθρωπότητα και -προσωπικά- λατρεύω να διαβάζω και να μαθαίνω γι’ αυτή. Κάπως έτσι, αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *