Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

19 αποβολές και ένας τηλεοπτικός θάνατος

Υπάρχουν παιχνίδια που μένουν στην ιστορία για το ποδόσφαιρο που προσέφεραν, υπάρχουν και παιχνίδια που γίνονται θρυλικά για άλλους λόγους. Ένα τέτοιο έγινε σαν σήμερα το 1971 στα πλαίσια του Κόπα Λιμπερταδόρες. Εκείνα τα χρόνια, το Λιμπερταδόρες είχε ομίλους (εικοσικάτι χρόνια πιο πριν από τα γατάκια του Τσάμπιονς Λιγκ) με γεωγραφικά κριτήρια. Ο πρώτος όμιλος είχε ομάδες του Περού (Ουνιβερσιτάριο και Σπόρτινγκ Κριστάλ) και της Αργεντινής (Μπόκα Τζούνιορς και Ροζάριο Σεντράλ).

Στην 4η αγωνιστική η Μπόκα υποδεχόταν στο Μπομπονέρα την Σπόρτινγκ Κριστάλ με τις δυο ομάδες να έχουν από 4 βαθμούς και το ματς στην Λίμα να έχει λήξει με 2-0 υπέρ της Κριστάλ. Οι Περουβιανοί άνοιξαν το σκορ στο 17′ παγώνοντας προσωρινά τους 60.000 οπαδούς της Μπόκα. Οι “Γενοβέζοι” όμως αντέδρασαν γρήγορα και στο 25′ το σκορ είχε γίνει 2-1 μέσα σε ντελίριο. Η Σπόρτινγκ Κριστάλ μολαταύτα έδειξε χαρακτήρα και στο 69′ ισοφάρισε, με το ματς από εκεί και πέρα να μετατρέπεται σε μάχη  και τις δυο ομάδες να θέλουν τη νίκη.

Στο 89′ (κατά άλλους στο 85′) έγινε η φάση που σημάδεψε τον αγώνα και είναι λίγο δύσκολο να ξέρουμε την πραγματικότητα, καθώς η ιστορία έχει διαφορετική μορφή ανάλογα από ποιον τη διαβάζεις. Ο Ρογκέλ της Μπόκα έπεσε στην περιοχή της Κριστάλ ζητώντας πέναλτι. Οι Περουβιανοί υποστηρίζουν ότι ήταν επιθετικό φάουλ, οι Αργεντίνοι ότι ήταν πέναλτι. Ο Κολομβιανός διαιτητής δεν έδειξε τίποτα. Κάπου εκεί “all hell broke loose”. Ο Περουβιανός Φερνάντο Μεγιάν (με το παρατσούκλι “Κόνδορας”) κρατούσε την μπάλα και ο στράικερ Άνχελ Ρόχας της Μπόκα έτρεξε κατά πάνω του και τον σήκωσε στον αέρα. Την ίδια στιγμή ο αμυντικός της Μπόκα Ρουμπέν Σουνιέ έριξε μπουνιά σε έναν άλλον παίκτη της Κριστάλ, ενώ κατά άλλους στη συνέχεια τον κυνηγούσε στο γήπεδο με το σημαιάκι του κόρνερ, μέχρι που ο αντίπαλος του έριξε εναέρια κλωτσιά. Από εκεί και πέρα το ξύλο έπεφτε συνεχώς. Κλωτσιές, μπουνιές και ένα μαγικό γνήσιο λατινοαμερικάνικο σκηνικό που άφησε ιστορία. Δυστυχώς το βιντεάκι είναι σύντομο:

Το αποτέλεσμα ήταν το παιχνίδι να διακοπεί και ο διαιτητής να αποβάλλει 19 παίκτες, καθώς τη γλίτωσαν μόνο οι δυο τερματοφύλακες και ένας ακόμα παίκτης της Μπόκα, ο Περουβιανός Μελέντες. Οι περισσότεροι από τους παίκτες συνελήφθησαν και πέρασαν τη νύχτα σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μπουένος Άιρες. Ο μόνος που τη γλίτωσε ήταν ο Ορλάντο λα Τόρρε, αλλά όχι για ευχάριστο λόγο. Το ματς ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε ποτέ δορυφορικά στο Περού και πάνω στα επεισόδια η μητέρα του που έβλεπε τον αγώνα, έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο Ορλάντο αφέθηκε για να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα του. Την ίδια στιγμή στην Λίμα κόσμος είχε συγκεντρωθεί με άγριες διαθέσεις έξω από την πρεσβεία της Αργεντινής για να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των παικτών της Κριστάλ. Οι παίκτες αν και αρχικά τιμωρήθηκαν με 30 μέρες κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι και γνώρισαν υποδοχή ηρώων στο αεροδρόμιο. Πέρασαν όμως μια νύχτα στο κρατητήριο, όπου ξέχασαν γρήγορα την κόντρα τους και έφαγαν μαζί πίτσες (τις οποίες τους έστειλε ένας οπαδός της Κριστάλ) με γάλα (!), ενώ συγκινήθηκαν (!!) από το δράμα του μοναδικού άλλου κρατούμενου. Μιας πόρνης που είχε συλληφθεί και δεν είχε χρήματα για να βγει και τους παρακαλούσε να τη βοηθήσουν. Οι παίκτες και των δυο ομάδων μάζεψαν λεφτά και τελικά η αθώα πόρνη του Μπουένος Άιρες έφυγε ελεύθερη.

Λόγω των τιμωριών των παικτών η Κριστάλ αναγκάστηκε να κατέβει με αναπληρωματικούς και μικρούς και έχασε τα επόμενα δυο παιχνίδια. Η Μπόκα, της οποίας ο πρόεδρος ζήτησε παραδειγματική τιμωρία των παικτών, τιμωρήθηκε από τη διοργάνωση και δεν έπαιξε τα επόμενα δυο παιχνίδια. Για αρκετό καιρό οι εφημερίδες των δυο χωρών έγραφαν προκλητικά άρθρα κατηγορώντας οι μεν τους δε και εμπλέκοντας ακόμα και την πολιτική κατάσταση κάθε χώρας. Η 17η Μαρτίου του 1971, έμεινε ως μια ιστορία ποδοσφαιρικής μαγείας και απίστευτης λατινοαμερικάνικης καφρίλας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Καλώς ήρθατε στη Σιναλόα

Πριν λίγους μήνες άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην περιπετειώδη προπονητική καριέρα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Μαραντόνα, αφού έκανε μια βόλτα από τη Λευκορωσία, πήγε στο Μεξικό και τη Σιναλόα. Το όνομα μπορεί να σας μην λέει πολλά, αλλά όσοι είδαν την πιο πρόσφατη σεζόν της σειράς Narcos (ή και το El Chapo) θα γνωρίζουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοιλίτσα, μπουνιές, ξενύχτια και γκολάρες: Ο Μαραντόνα στη Σεβίλλη

Στο ερώτημα για τον κορυφαίο όλων των εποχών οι απαντήσεις είναι αρκετές. Το Πελέ ή Μαραντόνα μονοπωλούσε για χρόνια τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις (με λίγο Κρόιφ ή και μερικούς άλλους), μέχρι που ήρθαν ο Μέσι κι ο Κριστιάνο. Επιχειρήματα υπάρχουν πολλά και κάθε άποψη είναι σεβαστή. Εκεί που δεν τίθεται θέμα κουβέντας είναι για τα όσα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “19 αποβολές και ένας τηλεοπτικός θάνατος”

  1. Ο/Η MπαρμπαΚολλιας λέει:

    Αθάνατες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας…

  2. Ο/Η MπαρμπαΚολλιας λέει:

    Αθάνατες στιγμές ποδοσφαιρικής καφριλας..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *