Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα 5+1 γούρια των Μουντιάλ

Ακόμα και ο πιο λογικός και ρεαλιστής άνθρωπος, όταν τα πράγματα ζορίσουν στο ποδόσφαιρο υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να σκεφτεί κάποιο γούρι, κάποια πρόληψη, κάποιον λόγο και κάποια μεταφυσική αιτία για ό,τι συμβαίνει. Το σομπρέρο αφού θυμήθηκε, έψαξε, διάβασε κατέληξε στα 5 κορυφαία γούρια που έχουμε δει (ή διαβάσει) σε Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου. Η λίστα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι δεν υπάρχει παραπάνω χώρος:

fabien-bathez_1350983c

1. Διώξε πια τον μακρυμάλλη

Μουντιάλ 1998. Η Γαλλία μετά τα χρόνια του Πλατινί γίνεται και πάλι υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη και η εποχή μιας ιστορικής ομάδας φτάνει στην κορύφωση. Μια από τις εικόνες που μας έχει μείνει από τότε είναι το φιλί του Λοράν Μπλαν στην ιδρωμένη-σιχαμερή καράφλα του Φαμπιάν Μπαρτέζ. Μια ιεροτελεστία που σε κάνει να αηδιάζεις περισσότερο από όταν μυρίζεις μερικά γαλλικά τυριά.

Βαθμολογία: 10. Η Γαλλία κατέκτησε το Μουντιάλ. Τι άλλο θέλετε;

2. Με τις δυο φανέλες

Μια από τις ιστορικές μορφές του Βελγίου στις δεκαετίες 80 και 90 ήταν ο Μισέλ Πρεντ’ όμ (που σίγουρα πρέπει να σημαίνει κάτι πολύ αστείο στα φλαμανδικά), ένας καταπληκτικός τερματοφύλακας και επί της ουσίας διάδοχος του Ζαν Μαρί Πφαφ (που σίγουρα σημαίνει κάτι αστείο στα φλαμανδικά). Ο Μισέλ ήταν οπαδός της Σταντάρ Λιέγης και είχε τη συνήθεια να αγωνίζεται φορώντας τη φανέλα της ομάδας κάτω από την εμφάνιση της εθνικής. Στο Μουντιάλ του 1994 το Βέλγιο έπαιξε δυο ματς στη Φλόριδα κάτω από αφόρητη ζέστη και ο Μισέλ αναγκάστηκε να μην τηρήσει την ιεροτελεστία του. Το Βέλγιο κέρδισε 1-0 Μαρόκο και Ολλανδία στο Ορλάντο και στη συνέχεια έπαιξε στο Σικάγο που πιθανότατα μια που λέγεται και “windy city” θα είχε κατά τι δροσερότερο καιρό. Ο Πρεντ’ όμ έβαλε ξανά τη φανέλα της Σταντάρ, το Βέλγιο ηττήθηκε από τη Σ. Αραβία με 2-0 και βγήκε τρίτο σε τριπλή ισοβαθμία. Πέρασε στην επόμενη φάση ως μια από τις καλύτερες τρίτες ομάδες, αλλά παίζοντας και πάλι στο Σικάγο ηττήθηκε από τη Γερμανία με 3-2.

Βαθμολογία: 0. Οι έμπειροι προληπτικοί ξέρουν ότι το γούρι κάποια στιγμή εξαντλείται και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

domenech2xl3_37439_4928_320x257

3. Ο πετεινός στον σκορπιό

Αν και για κάποιους δεν αποτελεί γούρι ή πρόληψη, η αστρολογία (μεταξύ μας) είναι μία μπούρδα (και το λέει κάποιος που αλλάζει θέση με τον διπλανό του στο γήπεδο αν το ματς είναι ο-0 στο 85′). Ο Ντομενέκ ανέλαβε τη Γαλλία και η διαδρομή του ήταν γεμάτη κόντρες και επεισόδια. Ο Γάλλος προπονητής δεν πιστεύει σε Λέοντες και Σκορπιούς και ειδικά τους δεύτερους τους αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Όσο αστείο και να ακούγεται, αυτή ήταν η βασική αιτία που ο Ρομπέρτ Πιρές έμεινε εκτός εθνικής επί Ντομενέκ. Μην ξανακούσω κάποιον να τα βάζει με τον πνευματικό του Άγγελου, ο Ραϊμόν έχει αστρολόγο.

Βαθμολογία: 8. Η Γαλλία τελικά έφτασε στον τελικό, ο Ζιντάν έδωσε κουτουλιά και ο αστρολόγος δεν είχε προβλέψει το πρόβλημα.

4. Τα γούρια του μυταρά

Αν και τα γούρια αυτά επεκτείνονται σε δυο Μουντιάλ, έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο τον Κάρλος Μπιλάρδο τον προπονητή της Αργεντινής. Στο Μουντιάλ του 1986 η Αργεντινή είχε αυστηρούς κανόνες για το πού θα μπουν οι βαλίτσες στο πούλμαν και πού θα κάτσουν οι παίκτες σε αυτό. Οι αστυνομικοί που συνόδευαν την αποστολή ήταν οι ίδιοι πάντα, ενώ ο οδηγός ήξερε ότι όταν έφτανε η ομάδα στο γήπεδο έπρεπε να τελειώσει πρώτα η κασέτα να παίζει το “Γιγάντε Τσικίτο” του Σέρχιο Ντένις και μετά να μπει. Οι προλήψεις συνεχίστηκαν και το 1990. Ο ήρωας της χώρας Σέρχιο Γκοικοετσέα έπρεπε να πάει προς νερού του πριν την διαδικασία των πέναλτι με την Γιουγκοσλαβία, αλλά μια που δεν πρόλαβε αναγκάστηκε να κατουρήσει στο γήπεδο. Η Αργεντινή πέρασε στην επόμενη φάση και στον ημιτελικό με την Ιταλία ο Μπιλάρδο τον ανάγκασε να κάνει το ίδιο. Ναι, όπως θυμάστε η Αργεντινή έφτασε στον τελικό.

Βαθμολογία: 9. Η Αργεντινή πήρε το Μουντιάλ του 1986, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει τον τελικό στα πέναλτι το 1990 και έχασε ως δια μαγείας με το μουσαντέ πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε. Ο Σέρχιο προφανώς δεν κατούρησε και η Γερμανία σήκωσε την κούπα.

locoabreu-standard

5. Δεν θέλουμε το 13

Στα παλιά χρόνια, πριν ο Σεμπαστιάν Αμπρέου σκοράρει αλά Πανένκα φορώντας το 13, στην Ουρουγουάη είχαν τα δικά τους θέματα. Στο Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή, ο προπονητής Χουάν Κάρλος Κοράτσο και το επιτελείο του επέμεναν ότι το 13 είναι γρουσούζικο και πήραν άδεια από τη ΦΙΦΑ ώστε η ομάδα να μην το χρησιμοποιήσει. Έγιναν έτσι η μοναδική ομάδα που είχε παίκτη με το νούμερο 23.

Βαθμολογία: 1. Η Ουρουγουάη ξεκίνησε καλά με νίκη επί της Κολομβίας, ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία και στο τρίτο ματς έχασε από την ΕΣΣΔ στο 89′ αποχαιρετώντας τον θεσμό. Δεν το λες και επιτυχία.

6. Ο αγιασμός του Τραπ

Μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι ο τεράστιος Τζοβάνι Τραπατόνι. Ο Τραπ είναι πιστός καθολικός και η αδερφή του είναι καλόγρια. Με λίγα λόγια έχει τα μέσα με τον Ύψιστο. Στο Μουντιάλ του 2002 ως προπονητής της Ιταλίας έχει πάρει μαζί του στην Κορέα και την Ιαπωνία και κανα δυο μπουκαλάκια με αγιασμό τον οποίο έριχνε στο γήπεδο σε προφανώς σημαντικά σημεία.

Βαθμολογία: 5. Απόδειξη ότι όσα γούρια και να έχεις, αν η ΦΙΦΑ θέλει να στηρίξει πεταμένες ομάδες όπως η διοργανώτρια Κορέα θα το κάνει. Η Ιταλία αποκλείστηκε εν μέσω παραπόνων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μουντιάλ 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Υποστηρίζοντας Αυτούς Που Λατρεύουν να Μισούν

Σε μια έρευνα που έκαναν οι New York Times πριν την έναρξη του Μουντιάλ, η Αργεντινή ήταν η ομάδα που αναφέρθηκε περισσότερες φορές στην ερώτηση «Ποια ομάδα αντιπαθείτε;» από τους υπόλοιπους Λατινοαμερικάνους. Στον τελικό όμως σήμερα η Αργεντινή αναμετράται με τη Γερμανία και καλείται από τους υπόλοιπους Λατίνους να υπερασπιστεί την τιμή της ηπείρου. Ποτέ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι ελπίδες για έναν ιστορικό τελικό

 Σε ένα παγκόσμιο κύπελλο που μέχρι στιγμής εξελίσσεται σε δύσκολη αποστολή για τις ευρωπαϊκές ομάδες, είναι τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι στις ομάδες της Αμερικής που προκάλεσαν θετικά συναισθήματα δεν συμπεριλαμβάνονται Βραζιλία και Αργεντινή. Μπορεί η Ουρουγουάη να προχώρησε αφήνοντας δυο μεγάλα ονόματα, η Χιλή να έβγαλε νοκ-άουτ την Ισπανία, η Κολομβία να έκανε το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Τα 5+1 γούρια των Μουντιάλ”

  1. Ο/Η nearxos λέει:

    Δεν το λες ακριβως γούρι, αλλά ο Μπλάζεβιτς οδήγησε την Κροατία στα ημιτελικά του Μουντιάλ του ’98 κουβαλώντας σε κάθε ματς το καπέλο ενός σοβαρά τραυματισμένου από Γερμανό χούλιγκαν Γάλλου αστυνομικού.

  2. Ο/Η panagos λέει:

    Oι ρουμανοι με το πλατινε μαλλι πουθενα?

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Νέαρχε το είχα ξεχάσει αυτό.

    Πανάγο δεν ήταν γούρι από ότι θυμάμαι. Τα είχαν βάψει στο τρίτο παιχνίδι αν δεν κάνω του ομίλου μια που είχαν ήδη προκριθεί. Ε μετά τους ξέμειναν.
    Θυμάμαι λάθος;

  4. Ο/Η panagos λέει:

    Mε την κροατια τους θυμαμαι που χασανε και αποκλειστηκαν.

    Αλλα περαν αυτης της λεπτομερειας…ειναι δυνατον να μην τα βαψανε για γουρι??

  5. Ο/Η Elaith λέει:

    Having already qualified, Romania bizarrely decided to bleach their hair before their last match against Tunisia, to the amusement of media who nicknamed them ‘The Bleach Boys’

    Καλά το θυμόμουν. Είχαν κάνει δυο νίκες με Αγγλία-Κολομβία και είχαν περάσει.

  6. Ο/Η Mouris λέει:

    De mas eipes omws an o Michel xanaevale th fanela ths Standard sto Chicago sthn htta me 3-2 apo tous Germanous..

  7. Ο/Η Paraskevas D. λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο, αλλά θέλω να κάνω μια μικρή, γλωσσική παρέμβαση, σχετικά με την σημασία του επιθέτου Preud’Homme: https://en.m.wiktionary.org/wiki/prudhomme (κανονικά έτσι γράφεται). Το επίθετο του Μισέλ έχει έννοια στα Βαλλωνικά (Βελγική διάλεκτος της Γαλλικής) και όχι στα Φλαμανδικά (Βελγική διάλεκτος της Ολλανδικής). Στην Λιέγη και δη στα μέρη του Preud’Homme, οι άνθρωποι είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία Γαλλόφωνοι παρά Φλαμανδοί. Ο Pfaff είναι ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία συνδυάζει και τα 3 γλωσσικά στοιχεία του Βελγίου: Φλαμανδός (τόπος γέννησης) με Γαλλικό όνομα και Γερμανικό επίθετο (διαλεκτικό, σημαίνει «κληρικός»).

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Να πω το κρίμα μου Παρασκευά δεν κοίταξα να δω τις καταγωγές τους όταν το έγραφα. Λογικό είναι πάντως να ήταν ο Πρεντόμ Βαλλωνός, το όνομα είναι όντως γαλλικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *