Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν οι ερασιτέχνες έκαναν την έκπληξη

Ήταν 29 Ιουνίου του 1950 όταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε Μουντιάλ έλαβε χώρα στη Βραζιλία. Μπροστά σε δέκα χιλιάδες περίπου θεατές στο Μπέλο Οριζόντε η Αγγλία που παιζόταν 3/1 για να κατακτήσει το Μουντιάλ, αντιμετώπιζε μια ομάδα που οι μπουκ την έδιναν 500/1. Μια ομάδα που την αποτελούσαν μεταξύ άλλων ένας ταχυδρόμος, ένας λαντζέρης και ένας οδηγός νεκροφόρας. Οι Άγγλοι χωρίς να έχουν ξαναπαίξει σε Μουντιάλ και να δοκιμαστούν, είχαν την αλαζονεία που τους συνόδευε εκείνα τα χρόνια ως οι δημιουργοί του ποδοσφαίρου που δεν γίνεται να χάσουν από κανέναν. Δεν υπήρχε άλλωστε και λόγος να παίξουν με τους μαθητές τους από διάφορες άλλες υποανάπτυκτες ποδοσφαιρικά χώρες. Ήταν δε τέτοια η άνεσή τους, που είχαν αφήσει τον Στάνλει Μάθιουζ εκτός ομάδας για να παίξει στα μετέπεια πιο δύσκολα ματς.

billy-wright-ed-mcilvenny

Από την άλλη πλευρά η ομάδα των ΗΠΑ ήταν κυρίως ομάδα μεταναστών με καταγωγή από πιο ποδοσφαιρικές χώρες. Η ομάδα είχε Ιταλούς, Πορτογάλους, έναν Ιρλανδό, έναν Σκωτσέζο και έναν Αϊτινό (αν βάζαμε και έναν Πόντιο θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο). Ο επί 10 χρόνια αρχηγός της εθνικής της ομάδας Γουόλτερ Μπαρ έδωσε το περιβραχιόνιο στον Εντ ΜακΙλβένι για το συγκεκριμένο ματς, γιατί ήταν Σκωτσέζος διάολε και θέλεις πάντα έναν Σκωτσέζο αρχηγό για να αντιμετωπίσεις τους Άγγλους, δεν έχετε δει Μπρέιβχαρτ;

usa1022365-003C433700000258-705_468x378

Οι Άγγλοι μπήκαν δυνατά, πίεσαν, έχασαν φάσεις, ο τερματοφύλακας Μπόργκι κατέβασε τα ρολά και στο 38′ το σοκ ήρθε, καθώς μπήκε ένα γκολ από τον Αϊτινό  (με πατέρα Γερμανό και μητέρα Αϊτινή) Τζο Γκαετιένς. Ένα εύκολο σουτ από τους Αμερικάνους μετατράπηκε σε γκολ όταν ο Τζο έκανε κάτι σαν κεφαλιά ψαράκι και άλλαξε την πορεία της μπάλας. Κάποιοι είπαν ότι ήταν θέμα τύχης, άλλοι ότι το ήθελε, το θέμα είναι ότι έγραψε το ΗΠΑ-Αγγλία 1-0. Οι Άγγλοι όσο και να πίεσαν δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος. Ο σκόρερ αποθεώθηκε στις αγκαλιές των Βραζιλιάνων οπαδών (βλέπε πρώτη φωτό).

Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν Άγγλος απεσταλμένος ενημέρωσε την πατρίδα για το τελικό σκορ με τηλεγράφημα, κανείς δεν πίστεψε το σκορ και θεώρησαν ότι ήταν λάθος με αποτέλεσμα κάποιες αγγλικές εφημερίδες να γράψουν ότι το τελικό σκορ ήταν 10-1 υπέρ της Αγγλίας (το οποίο αν και δεν επιβεβαιώνεται, εμείς το θεωρούμε αλήθεια γιατί μιλάμε για Άγγλους). Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε όση δημοσιότητα του άξιζε, με τους Νιου Γιορκ Τάιμς να αφιερώνουν μια-δυο παραγράφους για τον άθλο, ενώ άλλες εφημερίδες είχαν απλά το σκορ (πολύ συχνά λάθος) και έγραφαν λανθασμένα τα ονόματα των παικτών. Με την άνοδο του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ αργότερα, αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές εκείνης της ομάδας τιμήθηκαν, μάλιστα κάποιοι από αυτούς μετά θάνατον όπως ο σκόρερ Γκαετιένς που σκοτώθηκε στις πολιτικές αναταραχές της πατρίδας του και ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του. Οι Άγγλοι αντιμετώπισαν την ήττα με τον γνωστό τους τρόπο, ο τερματοφύλακας Γουίλιαμς για παράδειγμα είχε δηλώσει: “Οι Αμερικάνοι εμφανίστηκαν φορώντας σομπρέρος και καπνίζοντας πούρα, δεν πρέπει να ακούμπησαν την μπάλα πάνω από έξι φορές”.  Η απάντηση ήρθε από τον Γουόλτερ Μπαρ: “Για να κερδίσεις με 1-0 αρκεί να ακουμπήσεις μια φορά την μπάλα”.

Η ιστορία έγινε πιο γνωστή αργότερα από το βιβλίο “The Game of Their Lives” και την ομώνυμη ταινία πριν μερικά χρόνια. Μια ταινία στην οποία ο Τζέραρντ Μπάτλερ σαν άλλος Λεωνίδας παίζει τον τερματοφύλακα Μπόργκι που φυλώντας άλλου είδους Θερμοπύλες εμποδίζει τους Άγγλους, ενώ τον Αϊτινό σκόρερ παίζει ο Τζίμι Ζαν-Λουίς που έπαιζε στη σειρά Heroes τον χαρακτήρα με όνομα ο “Αϊτινός”. Συμπτώσεις, αλλά η ταινία είναι αρκετά μέτρια δυστυχώς, φουλ από κλισέ και με αρκετές διαφορές από την πραγματική ιστορία και τους πρωταγωνιστές.

Η τύχη έφερε τις ομάδες αντίπαλες ξανά το 2010 και πριν τον αγώνα όλοι θυμήθηκαν αυτό το ματς. Οι Άγγλοι θέλοντας να ξεπλύνουν την ντροπή και οι Αμερικάνοι ως κίνητρο για κάτι καλύτερο. Το τελικό 1-1 ήρθε και αυτή τη φορά στις ΗΠΑ η σημασία που πήρε στα ΜΜΕ ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερη. Το παραπάνω επικό εξώφυλλο τα λέει όλα. Όσα χρόνια και να περάσουν όμως, οι άνθρωποι που από το πουθενά έκαναν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ θα είναι οι πρωτοπόροι και αυτοί που θα δίνουν ελπίδα σε όλα τα αουτσάιντερ των Μουντιάλ.

joe-gaetjens-1950-world-cup-vs-englandjpg-599783bd381d5557_large

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies, Παγκόσμιο Κύπελλο-Ιστορία, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

To ομορφότερο γκολ στην ιστορία της Λιντς (και όχι μόνο)

Πριν λίγες μέρες κάθισα μπροστά στον υπολογιστή να δω ένα παλιό ντοκιμαντέρ για τη Λιντς Γιουνάϊτεντ απ’ τις “χρυσές” εποχές της ομάδας των 70’s. Προσωπικά – και λόγω ηλικίας – είχα λατρέψει τη Λιντς του Ντέηβιντ Ο’Λίρι στις αρχές της νέας χιλιετίας. Τότε που τα “μωρά” του Ιρλανδού προπονητή είχαν τρελάνει ολόκληρη την Ευρώπη με […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρετρό-κουίζ νο37

Ήταν Μάης του 2002 όταν τα “κριάρια” με αστέρια τους Κικλάτζε και Ραβανέλι άφηναν τα σαλόνια για την Τσάμπιονσιπ βυθίζοντας στο πένθος το κοινό του Πράιντ Παρκ. Μερικά χρόνια αργότερα (επίτηδες δεν γράφω ποια ήταν η χρονιά) η ομάδα δεν είχε τους αστέρες του παρελθόντος (αν και είχαμε Ρόμπι Σάβατζ και Κένι Μίλλερ σε μέτρια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *