Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;

 bp27

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Μουντιάλ φτάνει στο τέλος του. Δεν θα ασχοληθούμε με το τι έγινε γενικά, πιθανότατα αυτό να το κάνουμε μετά τον τελικό, αλλά θα κοιτάξουμε το ζευγάρι του τελικού προσπαθώντας να φανταστούμε τι μπορεί να γίνει, ποιος μπορεί να κερδίσει μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Χωρίς να μπαίνουμε σε τρομερές κεφτεδολογικές αναλύσεις συστημάτων παραθέτουμε κάποιους λόγους και ζητάμε τη δική σας άποψη.

Γιατί θα κερδίσει η Γερμανία:

  • Γιατί είναι πιο ομάδα. Έχει σταθερό προπονητή, μια ομάδα που παίζει αρκετό καιρό μαζί και αποτελείται κιόλας από αρκετούς συμπαίκτες. Έχει πολλούς καλούς παίκτες, μπορεί να μην έχει κάποιον σούπερ σταρ, αλλά από την άλλη δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς. Θα στο βάλει ο αντιπαθής Μίλερ, ο vintage Κλόζε, o “έχω τρεις τρίχες στα μάγουλα και λέω ότι είναι μούσια” Σούρλε, ο Σβαϊνστάιγκερ, ο οποιοσδήποτε. Είναι ομάδα που δεν έχει χτυπητή αδυναμία.
  • Γιατί δείχνει ικανή να σκοράρει πιο εύκολα. Γιατί μπορεί να έχει ως σκόρερ τον Μίλλερ και να μην έχει πολλά φορ, αλλά και το ένα που ουσιαστικά έχει μόλις έσπασε το ρεκόρ του Ρονάλντο. Γιατί βάζει γκολ με συνδυασμούς, με σουτ, με κεφαλίες και με στημένες φάσεις. Το έκανε με τη Γαλλία, το έκανε με τη Βραζιλία. Γιατί πάντα βρίσκει τρόπο να ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα.

https://www.youtube.com/watch?v=E7yY2jvGhQA

  • Γιατί έχει εξαιρετική παράδοση με την Αργεντινή. Βγάζοντας τα φιλικά από την εξίσωση η Γερμανία έχει επικρατήσει σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις. Και αν το 1990 χρειάστηκε ένα μαϊμουδίσιο πέναλτι και μια φιλική διαιτησία και το 2006 να βγάλει το σκονάκι από την μακρυά γερμανική κάλτσα ο Λέμαν, το 2010 ήταν ένα χαστούκι. Μια ξεγυρισμένη τεσσάρα, αντίστοιχου στυλ με την εφτάρα στη Βραζιλία. Η Γερμανία έχει πάρει τον αέρα της Αργεντινής και με τη βοήθεια του δικού της ημιτελικού μπαίνει με μούτρα στον τελικό.
  • Γιατί είναι πιο ξεκούραστη και έχει καλύτερη φυσική κατάσταση. Η Αργεντινή έχει παίξει δυο σερί παρατάσεις. Η Αργεντινή είχε μια λιγότερη μέρα ξεκούρασης. Η Αργεντινή ταλαιπωρείται από μικροπροβλήματα μυϊκών τραυματισμών και έχει ελαφρώς πιο γερασμένη ομάδα. Και οι Γερμανοί δεν κουράζονται ποτέ (ή έτσι μας κάνουν να πιστεύουμε).

neu859633318

  • Γιατί έχει τον Νόιερ και ακόμα αν καταφέρει η Αργεντινή να πάει το ματς στα πέναλτι, ο τυπάκος που μανούριαζε γιατί έφαγε το 1 στο 7-1 είναι βγαλμένος από κάποιο εργαστήριο ευγονικής.

Γιατί δεν θα κερδίσει η Γερμανία:

  • Γιατί μπορεί να έριξε 7 στη Βραζιλία και 4 στην κωμική Πορτογαλία, αλλά στα άλλα ματς δεν εντυπωσίασε. Με την Γκάνα ζορίστηκε απίστευτα για να πάρει την ισοπαλία, με τις ΗΠΑ έκανε μέτριο ματς, με την Αλγερία έφτασε στην παράταση, ενώ με τη Γαλλία έβαλε ένα γκολ από στημένο νωρίς και στη συνέχεια περίμενε να περάσει η ώρα.
  • Προσπάθησα να βρω δεύτερο λόγο και δεν βρήκα. Δεν βλέπω κάποια τόσο σημαντική αδυναμία.

bp10

Γιατί θα κερδίσει η Αργεντινή:

  • Γιατί δεν είναι η Αργεντινή του 2010, ούτε η Βραζιλία του 2014. Γιατί για μια ομάδα με άμυνα χωρίς σούπερ σταρ τα έχει πάει περίφημα. Ο Γκαράι έχει κάνει εξαιρετικά ματς, ο ντε Μιτσέλις με έχει κάνει να ντρέπομαι που τον κορόιδευα, ο Ρόχο αμυντικά είναι άριστος και ο Σαμπαλέτα πολύ καλός. Γιατί ακόμα και ο μέτριος Ρόμερο έχει σώσει την Αργεντινή. Και αν η Αργεντινή δεν μείνει πίσω στο σκορ, έχει σοβαρές πιθανότητες.
  • Γιατί έχει τον Μέσσι διάολε. Εδώ οι γνώμες διχάζονται. Για μένα δεν έχει κάνει σούπερ Μουντιάλ, αλλά εκτός από τον ημιτελικό με την Ολλανδία ήταν βασικός λόγος για να κερδίσει η ομάδα. Είτε με τα γκολ του (Βοσνία-Ιράν), είτε με τις ασίστ του (Ελβετία). Είναι στα 27, είναι σε κακή σχετικά κατάσταση (σε αντίσταση με τον τρομερό Ρόμπεν) και ξέρει ότι τέτοια ευκαιρία δεν θα την ξαναβρεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει σλάλομ και να περάσει πέντε Γερμανούς, αλλά μπορεί με μισή ενέργεια να καθορίσει το ματς. Είναι η στιγμή του και ο πανηγυρισμός του με την Ολλανδία δείχνει πόσο το θέλει. Το πνεύμα πρόθυμο, η σάρκα;
  • Γιατί παιχνίδι με παιχνίδι δείχνει πιο σοβαρή. Ναι, ξέρω πολλοί θα πουν “έλα μωρέ τώρα, χάλια είναι” και πιθανότατα θα είναι όσοι νόμιζαν μετά το 5-1 επί της Ισπανίας ότι η φετινή Ολλανδία ήταν φουλ επιθετική ομάδα του “τόταλ φούτμπολ” και όχι μια άριστα στημένη ομάδα που προσπαθεί να κλέψει τα ματς. Η Αργεντινή αυτή δεν παίζει μπάλα, κυρίως γιατί η καλύτερή της γραμμή (η επιθετική) έχει παικταράδες που είναι σε μέτρια κατάσταση. Είναι όμως ομάδα φτιαγμένη για να πάει μέχρι το τέλος, κάτι που προσωπικά δεν το περίμενα. O Σαμπέλα έστησε άριστα την ομάδα στον ημιτελικό, έβγαλε από το ματς τον Ρόμπεν και δείχνει ότι ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο. Και το θέλει πολύ, όχι ότι αυτό σημαίνει κάτι. Αλλά μια ολόκληρη χώρα ζει γι’ αυτό.

memarticle-0-1F86F85F00000578-652_634x435

 Γιατί δεν θα κερδίσει η Αργεντινή:

  • Γιατί πολύ απλά δεν είναι καλύτερη ομάδα. Η Γερμανία είναι πιο πλήρης και σε καλύτερη κατάσταση. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της. Και κυρίως, ζορίζεται τρομερά να σκοράρει και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποτέ πίσω στο σκορ. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί στα δυο τελευταία ματς τους άνοιξαν το σκορ στο πρώτο 20λεπτο. Η Αργεντινή δύσκολα θα γυρίσει το ματς αν μείνει πίσω. Και επίσης, αυτά τα “χρωστάει ένα καλό ματς” δεν γίνονται στον τελικό συνήθως. Αν το έχεις το καλό το ματς το κάνεις κάποια στιγμή πριν φτάσεις στον τελικό.
  • Γιατί κληρώθηκε φιλοξενούμενη. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα φορέσει τα ριγέ της, αλλά τα μπλε. Τα μπλε που δεν φόρεσε το 1986, αλλά τα φόρεσε το 1990. Και γιατί αυτή η Αργεντινή μοιάζει με αυτή του 1990. Με τον Μαραντόνα τότε να μην είναι τόσο καλός (όπως ο Μέσσι τώρα), με την ομάδα να περνάει οριακά τους αντιπάλους χωρίς να εντυπωσιάζει και με τον Γκοϊκοετσέα πρωταγωνιστή (όπως ο Ρομέρο με την Ολλανδία) και να βρίσκει τον ίδιο αντίπαλο όπως και τότε στον τελικό.
  • Γιατί ένας Μαστσεράνο στα χαφ δεν θα φέρει την άνοιξη απέναντι στους Γερμανούς και γιατί οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να κλείσουν τον Λιονέλ τόσο σε επίπεδο εθνικής, όσο και σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Γιατί την υποστηρίζω εγώ και οι ομάδες που υποστήριζα στον τελικό έχασαν το 1990, το 1994, το 1998 και το 2002, κέρδισαν το 1986 και το 2006. Το 2026 να τρέμετε γατάκια (το 2010 δεν υποστήριζα καμία).

Εσείς τι λέτε;

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Μουντιάλ 2014, Ψηφοφορίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μαθήματα διαχείρισης θυμού

Τον Νέλσον Βίβας ίσως να τον θυμάστε οι παλιότεροι από το πέρασμά του από την Άρσεναλ. Ο βετεράνος πλέον δεξιός μπακ, που έπαιξε και αρκετά ματς στην εθνική, είναι προπονητής στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στην Εστουδιάντες. Αντιμετωπίζοντας την Μπόκα χθες, είδε σε μια φάση αυτό που θεώρησε πέναλτι (και μεταξύ μας μάλλον δεν ήταν). […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φενέρ-Σέλτικ σημειώσατε 2

Επεισόδιο 1ο: Φενέρμπαχτσε και Σέλτικ κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο του Europa League. Σκληροί και επικίνδυνοι Τούρκοι χούλιγκαν, απ’αυτούς που αν σε πετύχουν με ψευδώνυμο ή υπογραφή άλλης ομάδας, σε κάποιο σκοτεινό τσατ/φόρουμ/ποστ σε τρομοκρατούν μέχρι θανάτου να συνειδητοποιήσεις ότι χαράμισες δυο ώρες από τη ζωή σου για κάποιον που είναι λίγο πιο έξυπνος από ένα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

14 σχόλια σχετικά με το “Αυτή την κούπα ποιος θα την πάρει;”

  1. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Αν και ανέκαθεν φιλο-Αργεντίνος βλέπω ότι αυτή η Αργεντινή είναι η πιο ”μέτρια έως αντι-Λατινική” ομάδα που έχω δει ποτέ μου. Πλήρης έλλειψη τσαμπουκά, φαντασίας, μαλλιάδων, δεκαριού παλιάς κοπής, άμπαλου αλλά γκολτζή και λοιπά.
    Παρόλα αυτά σε αντίθεση με άλλες Αργεντινές που έχω δει, ακόμα και την κορυφαία 23αδα του 2006, δείχνει να το έχει πιστέψει περισσότερο. Επαγγελματικές νίκες, πάλη μέχρι τέλους και ένα άστρο να τους κυνηγάει σαν καλή τύχη μέχρι τον τελικό.

    Γενικώς, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί. Για μένα δεν υπάρχει φαβορί και αουτσάιντερ. Στα συν της Αργεντινής είναι η παρουσία των καλύτερων οπαδών παγκοσμίως, που αναμένεται να κατακλύσουν το γήπεδο.

  2. Ο/Η nearxos λέει:

    Γιατί θα κερδίσει η Γερμανία
    Γιατί το μόνο σπάσιμο που έμεινε να κάνει στους Βραζιλιάνους είναι γίνει η μόνη Ευρωπαϊκή ομάδα που κερδίζει Μουντιάλ σε αμερικανικο έδαφος, το αντίστοιχο δλδ που είχε κάνει η Βραζιλία στη Σουηδία.
    Γιατί το καλό ζουμί του Πεπ κυλάει φρέσκο στις φλέβες των παιχτών της Μπάγερν αλλά για αυτούς της Μπαρτσελόνα έχει μπαγιατέψει.
    Γιατί κανονικά μετά από ένα τέτοιο οργασμικό, αποθεωτικό ματς πετας στα ουράνια και ξυπνάς μόνο όταν ο διαιτητής σφυρίξει τρεις και συνειδητοποιείς οτι ο επόμενος αντίπαλος, σου τον έχει φορέσει. Εκτός αν είσαι Γερμανός. Αυτό που μου έκανε πιο πολύ απ’όλα εντύπωση στην εφτάρα ήταν το πόσο κουλ ήταν οι Γερμανοί μετά από κάθε γκολ και μετά το τέλος του ματς.
    Γιατί ο Μέσσι δεν έκανε κάτι πραγματικά σπουδαίο με την Εθνική όσο πετούσε φωτιές στη Μπαρτσελόνα. Θα κάνει τώρα που έκανε απλώς καλύτερη χρονιά από τον Κλάους;
    Γιατί το να κερδίσει αυτή η Αργεντινή μ’αυτούς τους παίχτες και με ότι έχει προηγηθεί στα προηγούμενα Μουντιάλ θα ήταν ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι από αυτά που συνηθίζουν να στραπατσάρουν οι Γερμανοί.
    Γιατί ο Θεός γουστάρει να τυραννάει κάτι ωραίους τύπους σαν τους Αργεντίνους. Τους έστειλε τον Υιό του και σηκώσανε το πιο Μεσσιανικό Μουντιάλ της ιστορίας, ίσα για να τους κάνει να πιστέψουν οτι θα μπορέσουν να το ξανακάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά από τότε τους παίζει όπως παίζει η γάτα με μια κουβαρίστρα.
    Γιατί αει σιχτίρ πια με τους Γερμανούς. Γι’αυτό.

  3. Ο/Η Jose Maria Bakero λέει:

    το βουτηγμα ειναι για τους πανηγυρισμους και το παξιμαδι.
    Vamos

  4. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Αν και αντικειμενικα η Γερμανια το αξιζει (οριστε,το ειπα….θου Κυριε)εγω ως το Τελος ονειρευομαι το μινι-θαυμα.
    Αυτο που το 90 μας στερησαν οι καρτες του Κανιγια κι η βουτια του Φελερ,το 94 η Μαυρη Μερα του Ντιεγκο,το 98 η βλακεια του Ορτεγα και το μαγικο ποδι του Ντενις Μπερκα(αααααααα)μπ,το 2002 τα μαυρα μας τα χαλια,το 06 ο Λεμαν και το 10 η προπονητικη αφελεια.
    Βοηθα Παπα-Φραντσεσκο να το παρουμε και γω θα ερθω στο Βατικανο στα γονατα σαν προσκυνητης στην Τηνο.

  5. Ο/Η panagos λέει:

    Καθαρα ποδοσφαιρικα η τριαδα μασερανο-μπιλια-περεζ παιζει στα ισα τους σβαινοκροσοκεντιρες.Δεν ειναι καλυτεροι αλλα τους εχουν,ενα ματς ειναι.Ο οζιλ δεν εχει δειξει κατι μεχρι τωρα,πολυ βαρυς φαινεται,τον εχει ο σαμπαλετα.Αυτο το τσογλανι τον μιλερ φοβαμαι, πρεπει να μαζεψει 5-6 καλα κλωτσιδια μεχρι το 30 να του κοπει λιγο η μαγκια, ο πιο επικινδυνος παιχτης τους.Με κατι γατια σιρλε-γκετσε-ντραξλερ δεν ασχολουμαι,μπαλα δεν θα ακουμπησουν ετσι και παιξουν.Ουτε τον κλοζε εχω σε φοβερη εκτιμηση,αν βγει φατσα με τον τερμα θα το βαλει,χαιρω πολυ,το θεμα ειναι να μη βγει…

    Σημαδεμα του χεβεντες μπροστα,οπως με τον ιντι στον ημιτελικο.Εχουμε 3 μπροστα? ε, και οι 3 δεξια,πανω στον χεβεντες.Χωρους στον μεσι, κοντρες με λαβετσι και ιγκουαιν κι ο θεος βοηθος.Δεν ειναι μυρωδιας ο σαμπεγια,αυτα που πρεπει να κανει θα τα κανει,στις αλλαγες τον φοβαμαι λιγο αλλα τετοια ωρα τετοια λογια.

    Αν τα καταφερει ο ντιμαρια και μπει αντι του λαβετσι,ανεβαινουν οι ελπιδες μας κατα πολυ.Αν ο ελαιθ παρει μια φανελα λοταρ ματεους,μια φωτογραφια στεφαν εφεμπεργκ,μια αφισα ρουμενιγκε και ενα κασκολ με αετους,ας μας το δωσουν απο τωρα.

    Vamos Argentina

  6. Ο/Η kostakis_kor λέει:

    Πολλά λόγια τζούφια διαβάζω….πάρτε ποπκόρν, πάρτε κοκακόλα, πάρτε πιτσοσουβλακομπυρόνια και απολαύστε την επίσημη χειροτόνηση του νέου πρέσβη του αθλήματος….και κάτι άλλο: Messi >>> Elaith (με κασκόλ Αργεντινής)

  7. Ο/Η theod17 λέει:

    Καλά τα λέτε και τα γράφετε. (αρθρογράφος και σχολιαστές)
    Αλλά:

    1ον Σαμπέγια ή (αργεντίνικα) Σαμπέshα.
    2ον “Σε αντίσταση με τον τρομερό Ρόμπεν”; Έκανα συνειρμούς με Ρόμπεν να ανατινάζει γέφυρες και σκοτώνει γερμανούς.

    Δεν είμαι των προβλέψεων στο ποδόσφαιρο. Αλλά αν ζουσαμε στον ιδανικό και δίκαιο κόσμο, οι γερμανοί θα το σήκωναν με ένα 3-1 (γκολ ο Μέσι για Αργεντινή), καθώς πρόκεται για μία γενιά ποδοσφαιριστών που της αξιζει και είναι για πολλους το μόνο τρόπαιο που τους λείπει.
    Αντιθέτως η Αργεντινή θα έμενε με Σαμπέγια για το Copa America το οποίο και θα σήκωνε με τον αδιάφορο κόουτς να παραιτείται με διάδοχό του τον μόλις εστεμμένο νικητή του Champions League, Diego Simeone, ο οποίος και θα οδηγήσει την Αργεντινή στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου 2018 στη Ρωσία.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    @theod17 Κάνεις λάθος. Δεν προφέρεται Σαμπέγια, προφέρεται Σαμπέλα όπως ακριβώς το έγραψα. Όπως και ο Pelletieri δεν είναι Πεγιετιέρι αλλά Πελετιέρι. Κάποια ονόματα εξαιρούνται από τους κανόνες. Αν δεις σε παλαιότερα κείμενα (από εποχές Εστουδιάντες) το είχα Σαμπέγια, αλλά ακούγοντάς το κατάλαβα ποιο είναι το σωστό.

    @nearxos συμφωνώ με τις δυο τελευταίες σου καίριες επισημάνεις. Ειδικά το αει σιχτίρ

    @kostakis δεν κατάλαβα τι εννοείς, αλλά σίγουρα ο Μέσσι είναι καλύτερος από εμένα !

  9. Ο/Η duendes λέει:

    Η μόνη περίπτωση να κριθεί το ματς στις λεπτομέρειες και να μην το πάρουν εύκολα οι Γερμανοί είναι να έχουν οι Αργεντίνοι ακριβώς την ίδια αμυντική προσήλωση που είχαν με τους Ολλανδούς αλλά και ταυτόχρονα να είναι σε καλή μέρα οι μόνοι παίκτες που όταν έχουν κέφια δεν μπορούν οι Γερμανοί να αντιμετωπίσουν, ο Μέσσι και ο Ντι Μαρία, κάτι που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο γιατί ο ένας φαίνεται εξουθενωμένος και ο άλλος δεν ξέρουμε καν αν θα μπορεί να παίξει.

  10. Ο/Η corto maltese λέει:

    Αρχεντίνα
    γιατί έτσι!

  11. Ο/Η Minas1970 λέει:

    Το Χαβιέ ή Χαφιέ ή Εξέβιερ(…) το λένε ακόμα Μασεράνο ή Μαστσξξξ??

  12. Ο/Η fobos2 λέει:

    Εγώ πάντως λέω Γερμανία, οπότε λογικά θα το πάρει η Αργεντινή. Από τους ομίλους και μετά έχω αποτύχει σε όλες μου τις προβλέψεις. Ένας συνάδελφος μάλιστα, που λέει ότι με είχε πάρει χαμπάρι από το προηγούμενο Γιούρο, έβγαλε καμπόσα παίζοντας στοίχημα ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι έλεγα εγώ ότι θα γίνει, με αποκορύφωμα στο Ολλανδία-Κόστα Ρίκα που του είπα ότι θα τους βάλουν 5 γκολ οι Ολλανδοί και το έπαιξε 0-0. Αύριο μας έχει και τραπέζι για να το γιορτάσουμε.

    -f2

  13. Ο/Η makattacks λέει:

    Η “ποδοσφαιρική” λογική λέει Γερμανία, αλλά εγώ θα πάρω την Αργεντινή, γιατί διάολε γι’ αυτό αγαπάμε τη πουτάνα τη μπάλα, γιατί καταφέρνει να μας εκπλήσσει

  14. Ο/Η Elaith λέει:

    @Minas είναι κάτι σαν ΜασΤΣσεράνο, δεν μπορεί να αποτυπωθεί στα ελληνικά
    😛

    @Φόβος κράτα γερά, μη χαλάς τώρα στο τέλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *