Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Δε Σκέφτομαι και Πράττω

Μέσα στις πολλές επιστημονικές έρευνες που γίνονται για το ποδόσφαιρο, για κάποιο λόγο, Ιάπωνες νευρολόγοι μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του Νεϋμάρ όταν παίζει. Παρατήρησαν λοιπόν ότι ο Νεϋμάρ χρησιμοποιεί 10% λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν κάνει μία κίνηση μέσα στο παιχνίδι σε σύγκριση με κάποιον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.

Neymar+JR+CA+Osasuna+v+FC+Barcelona+La+Liga+ymU4nFIqwCOl

Η έρευνα έγινε το Φεβρουάριο του 2014 και οι Ιάπωνες επιστήμονες πήραν ως δείγματα επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, όχι μόνο ποδοσφαιριστές, από πολλές κατηγορίες της Ισπανίας. Κανείς δεν εξήγησε γιατί η έρευνα περιορίστηκε στην Ισπανία, όμως ο επικεφαλής της έρευνας Ελίτσι Ναΐτο δήλωσε: «Από εικόνες MRI ανακαλύψαμε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα του Νεϋμάρ είναι κάτω από 10% σε σχέση με έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Είναι πιθανόν η γενετική να είναι ένας παράγοντας, βοηθούμενη από τον τύπο προπόνησης που κάνει».

Όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ο Ναΐτο περιέγραψε τη σημασία της δουλειάς τους στην εφημερίδα Μαϊνίτσι Σίμπου: «Η μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σημαίνει μικρότερο φορτίο που επιτρέπει (στον παίχτη) να κάνει πολλές πολύπλοκες κινήσεις με τη μία. Πιστεύουμε ότι του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί τα διάφορα κόλπα του».

Παρόλο που δε συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ναΐτο πιστεύει ότι αν εξέταζαν τους Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο θα είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα. Σε απλά ποδοσφαιρικά, όταν ο παίχτουρας έχει τη μπάλα και στρίβει τον αστράγαλό του, σπάει τη μέση του, πετάει τη μπάλα και επιταχύνει, ή ό,τι άλλο που σχετίζεται με το χειρισμό του τοπιού, το μυαλό του δουλεύει στον αυτόματο πιλότο. Οι κινήσεις εκτελούνται μηχανικά, αυτόματα ή φυσικά, βασισμένες στο ένστικτο κυρίως και λιγότερο στη σκέψη.

Είμαι πολύ περίεργος τι αποτελέσματα θα έδειχνε η αντίστοιχη έρευνα αν μετρούσαν παίχτες που χαρακτηρίζουμε «κομπιουτεράκια», «προπονητές στο γήπεδο» (όχι δε λέω τον Κατσουράνη), κτλ. Δηλαδή ο Τσάβι, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Πίρλο κάνουν τις κινήσεις τους τόσο αυτοματοποιημένα ή το CPU δουλεύει στο κόκκινο; Αντίστοιχα οι αμυντικοί που λόγω θέσης έχουν αυξημένη συγκέντρωση έχουν παρεμφερή αποτελέσματα ή όσο αυξάνεται το επίπεδο, αυξάνεται και η εγκεφαλική δραστηριότητα; Οι τερματοφύλακες μπορούν να χωριστούν σε τύπους που κάνουν ενστικτώδεις αποκρούσεις (Οτσόα λέω εγώ) ή υπολογιστές που πέφτουν εκεί που βλέπουν τη μπάλα ή γνωρίζουν ότι θα σουτάρει ο αντίπαλος (Νόιερ);

Περιορισμένη στον επιθετικό Νεϋμάρ η έρευνα μας είπε ότι ο υψηλού επιπέδου επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κάνει αυτοματοποιημένες κινήσεις και δε σκέφτεται τόσο πολύ όταν παίζει. Κάθησαν ερευνητές έκαναν μετρήσεις, πήραν κονδύλια για να μας πουν αυτό που λέμε με μία λέξη: ταλέντο. Ή όπως θα έλεγε ο Μάκης απ’ το δρόμο στο ραδιοφωνικό 12-2: «Την τσουλάει τη μπάλα το παλικάρι».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν οι Ιρλανδοί δεν μπόρεσαν να χαρούν τη νίκη τους: H σφαγή του Λοκινάιλαντ

Το ποδόσφαιρο δεν έμεινε ποτέ εκτός από μεγάλες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που άλλαξαν αυτόν εδώ τον κόσμο. Ευτυχώς ή δυστυχώς. Σήμερα θα προσπαθήσω να παρουσιάσω κάποια γεγονότα που είχαν ως επίκεντρο το νησί της Ιρλανδίας πριν από περίπου 25 χρόνια, σε μία απ’ τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονής της ιστορίας (γνωστότερης και ως περίοδος των Ταραχών), […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το γλυκό του Μέσι

Εκεί που έχεις φάει ό,τι δίποδο και τετράποδο προσφέρει το μενού και κάνεις νόημα του στυλ “τον λογαριασμό” με τον κλασσικό ελληνικό τρόπο γράφοντας στον αέρα, ο σερβιτόρος έρχεται και σου λέει “να κεράσουμε γλυκάκι;”. Εσύ το παίζεις λίγο δύσκολος αρχικά και ρωτάς ντεμέκ “τι έχετε;” έναν άνθρωπο που το έχει δει το έργο εκατοντάδες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Δε Σκέφτομαι και Πράττω”

  1. Ο/Η kots λέει:

    ειμαι σχεδον σιγουρος οτι για ολους τους ποδοσφαιριστες, σε φαση ενας εναντιον ενος (αφου καπως ετσι κρινουμε και τον νευμαρ), ισχυει το ιδιο. δηλαδη το ενστικτο και το ταλεντο τους ωθουν να κανουν συγκεκριμενες ενεργειες.

    απ την αλλη οι ποδοσφαιριστες κομπιουτερακια επειδη πρεπει να συνυπολογισουν διαφορους παραγοντες και να εκτιμησουν την κατασταση προβλεποντας και τις κινησεις των αντιπαλων, θεωρω οτι ειναι φυσιολογικο να εχουν πιο εντονη εγκεφαλικη δραστηριοτητα.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Υποθέτω και εγώ Kots το ίδιο όμως περιμένουμε να μας το πει η επιστήμη (και όλοι ξέσπασαν σε γέλια)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *